Skip to main content

dvojčata v 1. třídě

Obrázek uživatele Radunka

Tak to tu zkusíme rozpohybovat, ne?
Taky mám dvojky v 1. třídě. Jak to zvládáte? Chodí děti spolu do třídy/sedí spolu v lavici? Jsou samostatní nebo vše, co mají odevzdat, zase přinesou? Odpovídají vám taky zásadně každý jinak?

U nás to celkem asi jde, čekala jsem to horší, ale za vydatné pomoci starší sestry v 5. třídě :) Nese to sebou ale i takové případy, kdy jim vyhradí místo ve skříňce na učení, umístí tam učebnici AJ, o které já tím pádem netuším, že ji mají, a tudíž ji nenosí na výuku...atd... :D

Ale to jsou úsměvné věci, které už neřeším tolik jako se starší dcerou. Dvojky už škola trochu otrávila a na mou snahu o motivaci - ve škole je to prima, dozvíš se spoustu nového - odpověděli, že zatím se tam nic nového nedozvěděli :)))

Pište, jak je to u vás.

A s nastupující pubertou se taky svěřte, holce bude 11, je dětská, ale občas taky musím zhluboka dýchat...

Tak u nás (v prosinci 9):

Obrázek uživatele LucieR

Tak u nás (v prosinci 9): holky jsou rozdělené, učení bez problémů. Jsou nebe a dudy čím dál víc. To je skvělé. Až na maličkosti, jako že máme problém sladit společný program, jedna je stále ciťa a nechce jezdit do škol v přírodě, takže týden volna mít asi nikdy nebudu...puberta začíná jen tak zlehka. Jedna má na uších ustavičně mega sluchátka, zpívá do ticha nějakým divným jazykem a my jsme mimoni, když jí posíláme od zpráv do pokoje. Druhá je více méně v klidu. Gympl doufám bude, nechci je nechat na naší základce až do devítky. Zuzka má skvělou učitelku, ale ta má zrovna ambice. Druhá učitelka má předválečné metody a kolikrát místo výuky sjednavá absolutní klid celou hodinu. Samozřejmě tohle provozuje při "odpočinkových" hodinách, jako je třeba plavání, takže holka je lehce znechucená, jelikož ona na povel ani nepípne a tím se navaluje další dost velký problém a to je špatný kolektiv. Děti si pak navzájem vyčítají všechno možné...trochu to vylepšuje jejich angličtinář, toho zbožnuje a já toho využívám k poctivé přípravě. Akorát minule mu řekla, že se moc připravovat nemohla, protože měla přijít babička a ona před tím musela uklízet. No takže doufám, že ho nějakou dobu nepotkám.

Studentky - matky obdivuju

Obrázek uživatele Veronika_473

Studentky - matky obdivuju velmi.
Jinak u nás podobně, kluci v 5. třídě, nerozděleni a v pohodě. Na gympl to zkoušet ani nebudou, ZŠ je dobrá a v mužstu i doma panuje spokojenost :-). Taky už se z nich pomalu stávají samostatné bytosti, puberta zatím jen lehce vystrkuje růžky, tak si užívám. Vím, že to není nadlouho. Od šesté třídy ale kluky rozdělíme, chápou to souhlasí.

I ja se dala na skolu; -)

Obrázek uživatele Janact

Já mám naštěstí starší učitele; -)
Jinak nemám konkurenci ;-D minuly týden mi byla nemilosrdne přiklepnuta 40 - tak se vezu

Náročné to je, ale děti se tím učí konecne samostatnosti (i manžel) a ja mam takový zvláštní pocit svobody

Lucko, ty jsi nezmar! Na co

Obrázek uživatele Vladkax

Lucko, ty jsi nezmar! Na co ses to dala?

Je to vtipny. Jsem nejstarší

Obrázek uživatele Lucka V.

Je to vtipny. Jsem nejstarší v celé budově :)

Lucko, ty jsi začala

Obrázek uživatele Radunka

Lucko, ty jsi začala studovat??? Klobouk dolů!

Stejne jako Vladka mam kluky

Obrázek uživatele Lucka V.

Stejne jako Vladka mam kluky v pate a rozdelene. Gympl rozhodne kluci zkusi. Chce jen jeden. Druheho jsem premluvila aby zkusil zkousky a ma slibeno ze jit nemusi kdyby to nahodou vyslo.
Letos zacali byt hodne samostatni konecne. Dojizdi sami budem na treninky. A tak.
Zacala jsrm chodit do skoly tak pracuji odpoledne a chodim dva dny v tydnu domu az v noci. Je to trochu unavne ale zatim zvladame

zdravím vespolek! :-) U nás

Obrázek uživatele Vladkax

zdravím vespolek! :-)
U nás aktuálně 5.třída, holky rozdělené do různých tříd, kroužky letos stejné. Gympl zkusíme, ale netrváme na něm. Puberta v rozpuku, to už místy zvládám dost obtížně :-)

to je dobrá zpráva pro nás,

Obrázek uživatele Radunka

to je dobrá zpráva pro nás, co máme děti mladší :))) dává nám to aspoň nějakou naději :D
Rozhodně pozoruju, že čím starší, tím lepší - sice s vlastním názorem, ale miminka už bych ani nechtěla :)

Naši od 1. třídy nesedí spolu.

Obrázek uživatele LadaVac

Učitelka velmi dobře a rychle odhadla,že by kluk spoléhal na holku.
1.,3. třída a polovina 6. byl fakt záhul,aspoň pro mě jo.Jsem ráda,že už jsou v 7. třídě.Holka už má pubertální obličeje a připomínky,kluk je pohodář.Ale ještě pořád s námi chtějí jezdit na výlety a dovolené,tak to vlastě jde.
Teď už si ve škole i doma v přípravě hodně vypomůžou,což je fajn.

:-))

Tak i to je jedna z možností......:-)))))

Spíš si nevšimnu, že jedna

Obrázek uživatele Radunka

Spíš si nevšimnu, že jedna skončila :DDDDD

Radunko

tak třeba si pak té druhé ani nevšimneš.....:-)

Zuzko, moje řeč. Ubírá se to

Obrázek uživatele Radunka

Zuzko, moje řeč. Ubírá se to šíleným směrem. Ale když vidím ty holky ve třídě - a čím horší prospěchově, intelektově a horší sociální zázemí, tím hůř... Ale zas na gymplu to může být hrůza v jiným směru, já vím.

S pubertou od 8 let - to je šílený. Ale zas třeba ve 13 budeš mít veget, zatímco já zešedivím a skončím někde na psychiatrii :)

U nás asi plynule přejde jedna puberta ve druhou, to bude opravdu výživné :)

:-)

Ahojte holky, no ano je tu dost mrtvo.....ale co s tím...on má asi každý přece jen už mnohem míň času než dřív....což si myslím je tou hlavní příčinou....ale třeba se pletu:-)
U nás holky 3. třída, jedna je v pohodě a "vzorňák" druhá je disortografik, tak má nějaké úlevy, ale vyjmenovaných slov už se děsím teď. Puberta u nás nastoupila jaksi dřív....i jsme asi půl roku lítali po doktorech, kde nám ve finále řekli, že od 8 let se již nejedná o předčasnou pubertu....takže kromě fyzických změn se dějí i změny psychické, takže držkování, milióny důvodů proč toto ne a to jejich poslední slovo je na každodenním pořádku a sem tam to prostřídají s bezdůvodnou lítostím nad nějakou úplnou kravinou....no opravdu něco na moje nervy.....
Překvapilo mě, jak některá z Vás psala, že na víceletý gympl berou každýho 3, v Brně to začíná cca každýho 5 až klidně i každýho 10, tím, že ty statistiky jsou pak k dispozici, tak ani člověk neví, kde ten daný rok bude ta pravděpodobnost největší....taky je prý "nutnost" navštěvovat přípravné kurzy na příjmačky.....no nevím, ubírá se to takovým zvláštním směrem....místo toho aby byl kvalitní i druhý stupeň ZŠ, tak se děti "perou" o místa na gymplech, kde už to asi ani není o nadaných a nenadaných dětech, ale o tom jak se připravili na oněch kurzech....takže asi zase jeden velký byznys. Určitě bych chtěla aby si holky přijímačky zkusit šly, ale momentálně si nejsem úplně jistá jestli bych chtěla, aby se dostaly....možná z té 7. třídy, ale z 5. mě to přijde ještě strašně brzy. Zuzka

Oregonko, neboj, paní

Obrázek uživatele Radunka

Oregonko, neboj, paní učitelka kdyžtak založí druhý díl notýsku

My taky v 1.

Tak my taky v první třídě. Zatím docela dobré, kluci jsou spokojení, a to je základ. Jen já se občas vytáčím, že je škola pořád stejný ústav jako za nás :-)))
Jeden je ten hodný vzorňák, takže pochvaly a tak a druhý třetí týden už tři poznámky ... Jestli pojede tímhle tempem, tak mu notýsek nebude stačit :-)) Přitom ho to tam strašně baví, hned po příchodu domů píše úkoly a na všechno je taková pečlivka, jen to zlobení.
Takže myslím, že první třída bude ještě veselá.
Renata.

Aho, tak my jsme ve 3. třídě,

Aho,

tak my jsme ve 3. třídě, v dubnu jim bude 9 let - holka a kluk. Nesedí spolu, ani nemají spolu skříňku. Ale mají společně kroužky a chodí spolu ze školy. Což mi přijde fajn. Kupodivu jsem si myslela, že kluk se bude spoléhat na ségru, ale třeba na přechodech to vede kluk. Kdo předá lístek družinářce apod. musím střídat, jinak by se z toho holka vždy vyvlékla - asi se stydí. Učení jim docela jde. Nabalují se mimoškolní aktivity. A to se děsím, až začne nejmenší chodit do školy - už je předškolák.
Ráda sem mrknu, ale je tu mrtvo. A to musím říct, že díky těmto stránkám jsem tenkrát jela raději preventivně do porodnice - kdybych nejela, tak se narodili 31+0, takhle díky maličkosti jsem jela a vyležela jsem je až do 38+0.
Jsem na dvojčatové skupině i na fcb, ale tam je to příliš otevřené a moc se mi to tam nelíbí.
Mějte se fajn.Radka

-

No, o gymplu "uvažuji-neuvažuji". Fakt zatím nevím. Oba mají jedničky, ale jeden to má, jak řekla p. učitelka "daný". S druhým se učíme, respektive opakujeme... není to nějaké dření. Je také šikovný, ale prostě trochu jinak než ten první.
Naše p. učitelka rovnou řekla, že pro víceleté gymnázium není. Že také měla holky (různě staré) chytré, ale z toho jedna hodně.. Ta tedy nakonec šla (ale radost z toho neměli) a druhá se nedostala o 2 místa, ale na odvolání by se dostala. Oni to dál neřešili, byli rádi, že jí nevzali. Řekli rovnou, ať si dochodí v pohodě základku a pak když bude chtít, ať jde z devítky. Že prostě děti tam fakt musí makat....
Takhle nám to řekla i na schůzkách a že kdyby se dávalo doporučení jako dříve, tak by ho dala jen tomu našemu a ještě moooožná jedné holčičce. Ta je také hodně šikovná, ale lítostivá. Takže právě jako náš druhý by byli nešťastní z horších známek - což se dá předpokládat. Nyní mi ale napsala, že nakonec ať zkusí přijímačky, že tím nic nezkazíme. U nich ve třídě je shodou okolností hodně jedničkářů, ale moc jich na gympl nechce. Ptala jsem se kluků, zda by vůbec chtěli, tak prý ne, že se jim v naší škole líbí, ale že přijímačky by asi zkusili. Nevím, jak u vás, ale u nás otevírají obvykle jednu třídu a hlásí se jich až 3x tolik. Takže myslím, že to zase až tak řešit nemusím.
Každopádně to zatím vypadá tak, že přijímačky asi zkusí, ale pokud by se nááááhodou dostali, tak asi nepůjdou. Ale to je zatím daleko. Asi bych také byla raději, kdyby šli až z devítky. Navíc mi včera jeden řekl, že stejně chce spíš na technickou školu, takže ........
Pa. Š.

Ahoooooj ;-)

Obrázek uživatele Janact

Tak našim bude v prosinci 10 let. Holka,kluk - 4 třída.
Děti chodi spolu do malotridky na vesnici,ale sedi každý s někým jiným. Učení jim jde taky myslim celkem, nejaka kalamita samo je,ale to neřeším...
Samostatna je Týnka,jara se rad nechá obsloužit a vyřizuje praktické záležitosti za něj :-) vidim veluky rozdíl mezi klukem a holkou... Holka je o hodně víc vyspělejší jak fyzicky tak i psychicky. ..

U nás mi spíš začíná vadit a vadi to i dceři, spojena třída. Tento rok je totiž spojili s prvnakama a to se mi nelíbí,protoze styl vyučování se omezuje na to,ze naším da pi ucitelka opisovat z ucebnice X příkladů, textu a počítání a věnuje se prvnakum. Vidim ze první polovinu mají bez chyby ale pak už jak je toho asi víc se přestávají soustředit, nebo je to už nebaví a začnou chybovat. .. :-(
Dcera by chtěla do 5 jít už proto do města, syn kvůli kamarádům nechce.nicméně od 6 třídy je stejne čeka. ..
Tak jsem ted ve fázi, rozhodnuti, rozdělit je každého uplné jinam by asi nevadilo. .. otázka taky je,zda nás jinam vezmou. Je moc děti. ..

:D Tisíce odpovědí - jako

Obrázek uživatele Radunka

:D Tisíce odpovědí - jako bych to viděla u nás.
Naše dvojky v 1. třídě spolu seděli asi týden, to jsem ani nečekala. Pak samozřejmě rozsazeni, neboť žvanili. To už pochopili i ve školce, že na činnosti a spaní je mají oddělovat :)

Šárko, uvažuješ o gymplu? Nebo vůbec? Naše starší má tak děsivej kolektiv a holky takový pipky, že bych byla moc ráda, kdyby odešla. Kdyby byla nějaká cíťa jako já v jejím věku, tak chodí denně domů s pláčem. Holky, co se tváří jako kamarádky, jí denně zkritizujou, co má na sobě (lhostejno co - černá barva, flitry, dvakrát stejná sukně, legíny, džíny, všechno). Naštěstí z toho má srandu, v čemž ji podporuju. Kluci ale tohle asi neřeší, to jsou klasicky dámské záležitosti :)

-

Ahojky všem,
také se sem každý den dívám a nic. Kluci už jsou v 5. třídě, učení jim zatím jde, ťuk-ťuk.
Chodí spolu do třídy, máme super p. učitelku, takže by mne mrzelo, kdyby jeden byl jinde. Dokonce spolu snad po těch čtyřech letech (řekla bych že poprvé a naposledy spolu seděli na začátku první třídy) zrovna i sedí. Což mne úplně šokovalo, protože jinak se jen "mydlí".
Puberta už začala, na vše mají tisíce odpovědí. Pa. Š.