Skip to main content

Prosba o radu aneb potřeba se jen vypovídat...

Posted in

Ahoj holky, dlouho jsem nepřispívala, spíš jen chodila se dívat, jak byl čas, ale teď bych ráda slyšela Váš názor, pořád se tím zaobírám,:
ale k věci, jsem na druhé mateřské, nyní rodičáku, v listopadu tento rok bych se měla vracet zpět do práce, kterou ne zrovna miluji, už při první mateřské s dvojčaty jsem si říkala ,že seženu něco jiného, ale nestalo se tak, a nyní se opět budu vracet na původní místo, výhoda je ta, že je to ve státním, tudíž budou tolerovat marodění, kolegynky v kanceláři jsou super, ale práce jako taková je... (Kontrolor na Fu), takže tak, vzhledem k tomu, kdy manžel má práci, že je čtvrt z roku pryč mimo domov, ráno každý den jezdí v půl šesté a vrací se zpět, děti budou ve třetí třídě a jeden z nich má problémy s učením, řeším to, že bych chtěla v práci požádat o 30 h týdenní pracovní dobu (zatím nikomu nevyhověli), a také si nyní pohrávám s myšlenkou, o půl roku si prodloužit rodičák - kluci by moc chtěli , doby, kdy se vrátím do práce se asi bojí, nevím, a já váhám, finančně bychom to asi nějak dali, ale bojím se toho, aby mě nedali do jiné kanceláře, k jiným kolegyním, nyní je tam po dobu mateřské zástup, a tak, já vím, že je to asi nesmyslný příspěvěk, a dlouhý, neumím věci psát krátce, nástup do práce beru jako nutné zlo, ale prostě se vrátit musím a teď nevím, jak se ke všemu postavit, jak to udělat, zda prostě jít v listopadu a nějak to zvládneme, nebo to o půl roku posunout, malá bude zralejší a tak , (s klukama byli ve školce strašné problémy), nevím, kdy zkusit žádat o zkrácenku ,no prostě se v tom plácám a za nesmyslný příspěvek se omlouvám

Veru. Jsem ucetni a s tvymi

Obrázek uživatele Lucka V.

Veru. Jsem ucetni a s tvymi kolegynemi se potkavam a neni nic horsiho nez frustrovana a nespokojena pani na fu :) tedy aspon pro moji profesi.
Pokud neni mozne prejit v ramci sluzebniho zakona jinam doporucuji si najit neco jineho.
Ted jsem menila praci z plneho na kraceny uvazek ze zdravotnich duvodu. A nabidek pro ucetni je hodne. Vybirala jsem si ze dvou nabidek. Doporucuji aplikaci prace za rohem. Nainstalovala jsem si ji v prosinci a smlouvu mela 15.1. Podepsanou. Nejvic casu mi zabralo sesmolit zivotopis. Deti jsem do nej neuvedla jen jsem se zminila v motivacnim dopise :)

ono je to dost o nastavení

Obrázek uživatele Vladkax

ono je to dost o nastavení těch mimoškolních aktivit. Naše děcka měly kroužky jen ty, co byly součástí školky, a v té školce byli do pěti. Ve škole první dva roky to samé, kroužky součástí družiny (až na jednu vyjímku), domů po čtvrté hodině. Nemám pocit, že by v něčem zaostávali :-)
Vyzvedávala jsem je vždycky já, manžel taky v práci. Výhoda školky je absence domácích úkolů, tam ta má plnohodnotná pracovní doba nebyl problém (práce i školka v místě bydliště). Se začátkem školy je to už horší...

Samozrejme, ze na to vse jsme

Samozrejme, ze na to vse jsme dva, jenze muj manžel je voják z povolání, věčně vekuv pryc, navic pracovni doba od sedmi do 16 hod a dojizdi do 50 km vzdaleneho mesta, tudiz vodeni do skolky, vyzvedavani a vodeni na krouzky proste nemuze casove zvladnout ..

Já mám štěstí, že dělám napůl

Já mám štěstí, že dělám napůl z domova, ale určitě dělám víc než osm hodin denně, spíš tak deset. Doháním to večer a o brzo ráno o víkendu. V létě si beru počítač na hřiště. Stojí mi za to ty peníze a hlavně za ten pocit, že nejsem na někom závislá. Navíc mám zajímavou práci, takže mě to většinou baví. Ale každej to tak mít samozřejme nemůže. Jinak mi přijde, že tady v tom povídání hrozně chyběj chlapi. Přece to vyzvedávání z kroužků a dohlížení na děti, když jsou nemocný, nemusí bejt jenom na nás, ne?

Nejsi divna, i ja pocitam,

Nejsi divna, i ja pocitam, ale na svem miste budu mit i diky zkr.o neco vice nez jsem odchazela na materskou a o malo mene nez oproti plnemu, vse jsem si propocitala a jak rika Jana, hlady neumreme, delat budu, ale budeme snad vsichni v klidu

Zuldo nejso divna :-)

Obrázek uživatele Janact

Jen to mas nastavene jinak.
Ja treba preferuji klid a kdyz si to mohu zaridit, nebudu se honit. deti mam male jen 1x. pak se zase zacnu vic venovat praci

Penize mame, tech par tisic co bych mela navic mi nevynahradi, ze si rano v klidu vypravim deti a pak sebe do prace :-)

do prace jsem s timto pozadavkem nastoupila, moji praci si udelam, nikoho tim neobtezuji takze pohoda :-) kdyz je treba jdu do prace treba na par hodin o vikend ci k veceru, vzdy tak, aby nikdo za me praci delat nemusel.
jsem placena od hodiny, takze nikdo na nicem netrati

-

Koukám, že jsem asi divná :D :D
ale chodím do práce především kvůli penězům, dělat za méně by se mi tedy nechtělo :) Neříkám, že to není hoňka, ale zvládáme to... Jsme 4 kolegyně s malými dětmi, úpravu pracovní doby mají všechny kromě mě, ale o zkrácený úvazek nikdo nežádal.

Moc držím palce ať všechno

Obrázek uživatele fretuska

Moc držím palce ať všechno klapne. Řešila jsem to samé, nakonec šly děti do školky v 3 letech a 8 měsících a já na poloviční úvazek. Ten jsem říkala nadřízenému, že chci dokud budou děti ve školce, teď jsou ve 2. třídě a stále mám poloviční. :) Asi bych si ho mohla dát klidně na 0,75, ale tak nějak vyzvedávání, kroužky, atd, známe to všechny... obdivuji všechny matky, co to zvládají s plným úvazkem.
U nás je taky nátřesk v družině... 3. třída ještě dostane, 4. jen někdo a výjimečně podle pravidel, bodů atd.
Já mám poloviční úvazek hodnocen měsíčně (počet hodin), takže někdy jsem 8 hodin, někdy 4, někdy 6 a někdy třeba vůbec (když jsou děti nemocné).

hm, tak to je na houby :-)

Obrázek uživatele Vladkax

hm, tak to je na houby :-)

Ahoj Vladko, kdyby toto bylo

Ahoj Vladko, kdyby toto bylo mozne, resilabych to, ale navse jevelka mlcenlivost,nesmi se nic vynaset z uradu a dost se pracuje s internim programem, tak toto by mi stopro nepovolili

home office

Obrázek uživatele Vladkax

Ahoj, pokud víš, že za zkrácený úvazek budeš mí naloženo stejně práce jako na plném, pak bych nežádala o ten zkrácený, ale o částečný home office. Netuším zaspozřejmě, co smí nebo nesmí opustit kancelář, ale podle mě lépe vyzní snaha situaci řešit tímto způsobem než úvazek zkracovat. To samé nemocnost. CHápu, že první dva tři dny, kdy má dítě horečky a člověk se nevyspí, tak moc výkonů do práce nedá, ale další dny už lze pár hodin plnohodnotně pracovat. Navíc z vlastní zkušenosti vím, že pokud se dítěti v době jeho nemoci nebudu moc věnovat a naopak ho třeba zaúkoluji domácími pracemi, nemocnost se výrazně omezí :-)

Jani, dekuji

Jani, dekuji

Ne, pry ne, je moc deti, a

Ne, pry ne, je moc deti, a prednost samozrejme maji prvnacci

žák 3. třídy se nedostane do družiny?

Obrázek uživatele Janact

to je taky tedy špatné ale :-(

držím opravdu pěsti, at ti to vyjde

Tak ted nevim, musim si

Tak ted nevim, musim si pocitat pul hodiny na dojeti .. , tak uvidime, ted mi tam hapruje ta pulhodina na obed..:_)

Aha, pak musim jeste v klidu

Aha, pak musim jeste v klidu to procist, dekuju za radu, my to mame podobne, akorat, ze v systemu pruzne prac. Doby muzeme byt uz od sesti a nejdele do 18, a pevna je od osmi, do pul druhe, po pul druhe muzu kdykoliv odejit...

Nastesti rano je ochotna

Nastesti rano je ochotna babicka s dedou,tim ze se deti nedostanou do druziny, a malej ma problemy se skolou,chci byt doma co nejdriv, abych se jim mohla venovat, a nebyli doma samy

V mé pozici nejsou stanovené

Obrázek uživatele KaterinaAd

V mé pozici nejsou stanovené úřední hodiny - toť výhoda.
Máme systém měsíční pružné pracovní doby, pevná musí být v rozsahu min 4 hodin. V žádosti o zkrácenou služební dobu jsem si přímo napsala, že chci, aby pevná byla od 8:30 do 12:30 a mám to i přímo v rozhodnutí o povolení, i v systému el. docházky (ostatní zaměstnanci mají od 9:00 do 14:00). U nás je volná pracovní doba mezi 6:30 až 18:30, takže když přijdu na 6:30, můžu ve 13:00 odejít...
Pokud odpracuješ více jak 4 hodiny, automaticky se ti přičítá pauza na oběd 30 minut.
Když jsem ještě pracovala na 25 hodin, tzn. 0,6 úvazku, písemně jsem prohlásila, že nebudu čerpat 30 minut přestávky na oběd a vzdávám se nároku na stravenky a těch 30 minut se mi nepočítalo. Teď už to bohužel nejde, při 6-ti hodinách je pro zaměstnavatel povinnost ti tu přestávku dát. A započítat.

-

A můžu se zeptat, kdo bude vypravovat děti? Já právě myslela, že v tom je úskalí, že bys musela být v práci pak dlouho... Taky mám pružnou pracovní, ale ta obsahuje i pevnou, takže Po a ST musím být do 17 hod. Pauza na oběd, přesně jak říkáš, povinná je 6 hodinách.

Moc dekuji, Kato, mam nakonec

Moc dekuji, Kato, mam nakonec v umyslu to takto udelat, prosimte a mohu se zeptat, jak mas casove rozplanovanou dobu ty? Ja si myslela, ze bych jezdilado prace na sestou a v pul jedne domu, musim dojizdet, dvojcata konci v pul jedne, takze mam tu pul hodinu, nez dojedu tak akorat, coz tedy od sesti do pul jedne(mame pruznou pracovni dobu) je sest a pul hodiny, je mi jasne, ze asi musim pocitat s obedem, koukala jsem, ze pauza musi byt narizenanejdele po sesti hodinach... jak to mas prosim ty? Nebo uz si vymyslim moc?

Přišla bych na schůzku rovnou

Obrázek uživatele KaterinaAd

Přišla bych na schůzku rovnou s oficiální žádostí o úpravu služební doby.. sladění rodinného života s prací, malé děti atd.
Pokud ti to zamítnou, žádný soud, ale odvolání, a pravděpodobnost, že to zamítnutí shodí, je velká (kamarádka odvolání podle služebního zákona řeší).
Pokud jde o množství práce - samozřejmě by měla být přiměřená služební době a potažmo platu, nicméně já mám přidělovanou práci stejně jako kolegyně na plný úvazek + mám zpravidla hotovo 7-10 dní dopředu, takže případná ošetřovačka neznamená, že by za mě musel někdo pracovat - někdy je to náročné, ale na druhou stranu nikdo nemůže říct půl slova.

Ahoj,

jak už zaznělo, neplacené volno bych příliš neřešila, spíš se zaměřila na ten zkrácený úvazek. Pokud bude šéfová proti, tak bych sice podala oficiální žádost, ale zároveň se začala poohlížet i po jiném zaměstnavateli. Pořád nějak nechápu, jaktože v jiných zemích ten částečný úvazek není problém a u nás jo...Já jsem vlastně do 8 let, tj. druhé třídy věku dětí pracovala sama na sebe a teď něco přes rok pracuji klasicky, na plný úvazek. Ale u nás se na nějaké počítání hodin nehraje, prostě musíš mít práci hotovou, to je vše. Plus mám v pátky home office a jeden den v týdnu chodím z práce před třetí hodinou a zbytek si dodělám doma. Ono totiž nejde o to, že bys to nezvládla, ale za jakou cenu...držím palce. T.

Markéto, no to máš taky pěkně

Markéto, no to máš taky pěkně těžké, můj manžel jako voják je také právě pořád pryč, občas si v očr může vzít, ale víceméně je to spíš na mně, proto mám právě strach hledat si jinou práci, když prostě tady se to mlčky toleruje. No, já to vidím tak, že počkám na přihlášky do školky, a poté uvidíme, jak dál, nejdřív začnu řešit zkrácenku a pak eventuelně neplacené volno, .. teoreticky, jestli dostaneme školku - od září do listopadu máme čas si zvyknout, - u kluků jsem ten čas neměla, ale nevzali mi je do školky a tak jsem musela žádat o to, abychy byla o půl roku dýl doma, takže kluci nastupovali v září jako 3,5 letý a hned na celý den, jinak to nešlo

Lado, vím , já už právě u

Lado, vím , já už právě u podnikatele dělala, proto vím, že státní ať je to jak je to, je to jistota, - v kanceláři to vědí a problém s tím nemají, ale když nebudou chtít, zdůvodní to třeba i tak ,že se dělá ve dvojici a tak

Kačko, ano, jsem pod

Kačko, ano, jsem pod služebním zákonem, vím, že na to mám právo, a že to musí zdůvodnit,ale naše paní ředitelka (a prý to závisí na ní), zda to povolí, nebo ne, nepovoluje, nikomu to zatím nedovolila, ovšem netuším, zda se jí ty dotyčné ptali jen "per huba" a nehnali to oficiální žádostí , no netuším, půjdu za ní, řeknu jí to, ale rozhodně at řekne , to nebo to, budu dávat oficiální žádost a počkám si na stanovisko, bohužel, pravda je ta, že když to zatrhnou, co člověk může dělat, může se s nima soudit, ale neřeší to to, že bude bez práce, no vždyť víš, jak to funguje. No, uvidíme, trošku sázím na to, že je tam te´d momentálně podstav a já už tam jsem od roku 2004, nikdy se mnou problémy nebyly, po první mateřský jsem dělala přezkoušení ne po roce, ale po třech měsících, no tak uvidíme.

Určitě

Obrázek uživatele LadaVac

bych se šla zeptat,za to nic nedáte.Také dělám ve státním,snížený úvazek je možný,ale né o 10 hodin,to by u nás nešlo,někdo by tu práci musel za dotyčného převzít.Nevím,jak je to u vás,řekla bych to i v kanceláři,kde děláš,když tam máte dobré vztahy,tak se ti kolegyně k tomu vyjádří.
Já za sebe bych nastoupila a jestli tě práce opravdu nebaví,tak hledala dál.Jen pozor,podnikatelská sféra je mnohem náročnější.
Svého času jsem hodně uvažovala o odchodu,ale spíš kvůli náročnosti práce.Projíždím inzeráty,ale všude jsou podmínky mnohem horší,především finančně.Zase je nyní doba,kdy práce je dost a dá se vybírat,tak hledejte.

Veru, na finančním úřadu jsi

Obrázek uživatele KaterinaAd

Veru, na finančním úřadu jsi pod služebním zákonem, ne? Pokud chceš zkrácený úvazek, musí ti vyhovět, jinak musí setsakra dobře zdůvodnit, proč to nejde.
Mám taky úvazek 0,75 a vychází mi to tak akorát, na plný bych to nezvládla, resp. děti by musely být v družině do půl šesté....
Uvažovala jsem podobně:-). Před koncem rodičáku jsem šla za ředitelkou, jestli bych mohla nastoupit až v říjnu (končil mi v dubnu, dvojčata měla jít do první třídy). Chtěla jsem to řešit formou neplaceného volna, ale nesouhlasili. Nakonec jsem nastoupila přesně den po Markových třetích narozeninách a postupně si to všechno sedlo...Už před nástupem na mateřskou jsem měla úvazek 0,6 kvůli druhému zaměstnání, takže jsem v něm pokračovala a po roce jsem si ho zvedla na 0,75.

Řešila jsem přesně to samé co

Obrázek uživatele marketad

Řešila jsem přesně to samé co ty. Návrat po rodičáku na stejné místo, kam jsem nechtěla, také jsem ve státní správě. Holky jsou lednové, ale v lednu, kdy jim byly 3, ještě jedna byla na plínách, nástup do MŠ nemyslitelný, takže jsem žádala cca půl roku před plánovaným nástupem do práce o neplacené volno. Chtěla jsem volno od ledna do října (chtěla jsem mít pohodové září, kdy holky nastoupí do mš a mít klid na to se zaběhnout). Řešila jsem to s mým vedoucím, neskutečně moc keců (proč je nedám do soukromé, proč chci nastoupit až v říjnu...), že jsem myslela, že ho někam pošlu, ale nakonec schválil a volno jsem dostala.
Žádost o zkrácený úvazek jsem s ním řešila někdy o prázdninách, takže tak dva měsíce předem. Opět děsný kecy, proč mám zkrácený každý den a proč tohle a tamto. Zkrácený úvazek mám, 30h týdně, s podmínkou do 6ti let věku.
Zaměstnavatel má právo rozhodnout o tom, zda ti poskytne neplacené volno nebo ne, ale má povinnost ti povolit zkrácený úvazek. Já si zkráceným úvazkem byla jistá, můj zaměstnavatel před lety prohrál soud, který se toho týkal, takže už si to nedovolí, ale znám úřad, kde ten zkrácený prostě nedají a když se ti to nelíbí, můžeš jít.

Teď to mám tak, že holky jsou pořád hodně nemocné, manžel s nima doma nebude, protože nás živí a hlídá jen moje mamka a ta také ne vždy může a je i daleko, takže jsem na očr každý měsíc tak 5 až 8 kalend.dnů. Můj vedoucí se z toho může pos..., zrovna teď je to dost horký, protože jsem po 8 dnech ukončila očr a nastoupila na nemocenskou. Moje vedoucí oddělení mi řekla, že se aktuálně řeší moje docházka a činnost, kterou po dobu přítomnosti v práci zvládnu. Kolegyně (bezdětné) samozřejmě bez pochopení. Takže žádný med. Pořád se ujišťuju, že mne nemůžou vyhodit.

Chtěla jsem skončit a přejí jinam, ale to mi nepovolil a jinou práci se bojím si hledat, když vidím, jak ty děti jsou hodně nemocné. To mne v té nové práci hned vyrazí. Mamka slíbila hlídání, ale sama teď vidím, že ne vždycky to prostě jde a já musím zůstat doma.

Pokud uvažuješ o tom neplaceném volnu, tak ho řeš už teď. Ať prodlouží tvůj zástup a i ten zástup ať může počítat s pár měsíci navíc.

Veru

Obrázek uživatele Janact

Naprosto chapu, take jsem praci videla po materske jako nutne zlo a snazila se ji oddalit. Ale nyni jsem za ni s odstupem casu rada a doma bych byt uz nechtela :-) mela jsem stesti praci jsem nasla od 9-15... coz je idealni pro nas.

Myslim, ze lip, nez prodluzovat materskou je zacit hledat a bojovat o podminky, ktere ti budou vyhovovat. Mas na to jeste celkem dlouhy cas. Poptej se v praci co by ti nabidli, a s cim muzes pocitat.. treba to bude snazsi nez se zda a zbytecne si lames hlavu :-) pokud by ti vstric nevysli. Hledala bych jinde. Nema cenu byt nekde za kazdou cenu... neco vhodneho se najde vzdycky...

Ted je vcelku prizniva doba a prace celkem dost.

Drzim moc palce !

Se na Tebe stesti usmeje.

Se na Tebe stesti usmeje.

Holky, strasne moc dekuju za

Holky, strasne moc dekuju za nazory, prave, ze vim jake to je, chodit do prace a deti k tomu, rok a pul, jsme takhle fungovali a bylo to hrozne, tenkrat jsem zkraceny uvazek neresila, ale ted vzhledem k situaci....moc dekuju, snad se mi ho podari vybojovat, Jarko, ze zakona narok mam, ale nase pani reditelka proste nepovoluje a kdyz se ti to nelibi, muzes jit, takze jsem zvedava, ale vzhledem k tomu, ze maji ted velky podstav, tak doufam, jinakyslim, ze o houby jde, resne jak jste psali, objem prace zustane stejny...Jarko, moc preji, abys to vyberko vyhrala, treba zrovna ani

Ahoj,

Obrázek uživatele jarnem

chápu jak to máš... mám to teď podobně. Sice nenastupuji do práce, ale stejně uvažuji o zkráceném úvazku kvůli klukovi.
Holky (třetí třída) jedna se učí dobře, nad druhou musím stát.. ale to by tak zlé nebylo, spíš teď máme trošku těžší situaci s klukem. Je mu 5 let a má pár týdnů diagnostikovanou vývojovou dysfázii... takže od září (podezření) jsme najeli na pravidelní denní dril a cvičíme (řeč, motoriku, sluchové a prostorové vnímání apod.) takže každý den se mu věnuji v tomto směru min. hodinu. Musí se to, aby se ta vada zlepšovala a mohl nastoupit za rok a půl do školy a neměl nějaké větší problémy...
Přemýšlela jsem jak to udělat, abych měla více času, jsem úředník, v po a středu jsem doma o půl šesté, téměř nestíháme nic, všichni jsou unavení, takže je to na prd. Hledám si jiné místo, ale pravděpodobně v místě bydliště nic kloudného nenajdu a se zkráceným úvazkem už vůbec ne. Přemýšlela jsem, že si požádám o zkrácení úvazku v práci. Stačilo by mi o pár hodin, abych nemusela být ty úřední dny do pěti v práci.. ale nevím. Vím na 100% že stejně budu mít objem práce, takový, který mám na plný úvazek...to by mi tak nevadilo, nevím, jen jaké to bude mít následky do budoucna, až budu chtít přejít zpět na plný úvazek. Já bych tam potřebovala zkrácený tak cca dva tři roky, než malý půjde do školy a pak třeba první třídu, nevím, jak mu to půjde, zda bude mít nějaké podpůrné prostředky nebo asistenta...
Každopádně je to těžké.
Zrovna jsem dnes jsem byla na výběrovém řízení na mé vysněné místo, dokonce v místě bydliště a zkrácený úvazek, na dva roky za mateřskou... brala bych to všemi 10. Ale zájemců je spousta... takže šance hodně malá... navíc jsem bez praxe, pouze mám rekvalifikační kurz. Sice doufám, ale raději jsem realistka.
Proč vám nepovolí těch 30 hodin? Ze zákona na to máte nárok, pokud neohrozíte fungování firmy, a to snad na FU nehrozí, ne? Já bych za to bojovala...

Zdravím. Je jasné, že máš

Obrázek uživatele katyvypl

Zdravím. Je jasné, že máš obavy a vůbec se za ně nemusíš stydět a omlouvat. Projde si tím asi každý... Myslím, že nejjednodušší řešení by bylo promluvit si s nadřízeným - zeptat se ho na možnost 30 h týdenní prac. doby, případně, zda by nebyl velký problém o půl roku rodičák prodloužit, zda by zástup vydržel a zda by ses mohla vrátit na stejné místo. Určitě bych se ale zároveň porozhlédla po nové práci, nejsi-li tam stoprocentně spokojená, je třeba hledat (manžel hledá i když spokojen je, sám říká, že člověk nikdy neví, co nového se naskytne, samo ale nikomu nikdy nic do klína nespadlo). :-)
Když je tvůj muž víceméně pryč a děti jsou ve třetí třídě, k tomu mrně ve školce, bude to asi ze začátku v práci masakr, domácnost, úkoly, souhra celé rodiny apod., ale časem se to určitě poddá, člověk si asi zvykne na ledacos a děti ještě líp. Držím palce, ať ti vyjdou v práci vstříc a ať můžeš být doma ještě půl roku - myslím, že byste mohli pomalu natrénovat režim, jak to bude, až se vrátíš do práce, i když realita je pak vždycky jedno velké překvapení. :-) Katka

ahoj, řídila bych se heslem

ahoj, řídila bych se heslem "za zeptání nic nedáš" ...pokud to finančně zvládnete, myslím tvůj jakkoli zkrácený úvazek, posunutý rodičák ...jdi do toho. Máme tři děti, 10,6,6, jsme bez flexibilní pomoci rodičů; pracuji už druhým rokem na téměř plný úvazek a zvládáme to hodně, hodně na krev .. aktuálně se chystám do hledání 1/2úvazku, protože kluci půjdou do školy, jeden problémy s řečí, dcera možná 8mi-letý gyml, všichni tři kroužky, doktoři - bez stálé pomoci prarodičů a s tím, že oba rodiče pracují, se to nedá moc zvládat ..vzpomínám, jak to bylo snadné, když jsem byla doma. Na druhou stranu doma být nechci, jako ideální vidím právě ten 1/2úvazek .. ale kde ho vzít a nekrást :-)