Skip to main content

svačiny do školy

Ahoj všem,

včera jsem měla takový pohovor s dětmi na téma, že všechny děti nosí do školy na svačinu bonbony a čokoládu, jenom my ne. Tvrdily mi (a s konkrétními jmény, tj. myslím, že tohle by si fakt nevymyslely), že třeba soused v lavici našeho syna má standardně k svačině croissant a k tomu lentilky, jiná holčička třeba rohlík a pytlík bonbonů, další třeba jen sušenky a čokoládu atd. Děti říkaly, že jsou téměř jediné, kdo mají zdravou svačinu.
Jen pro ilustraci - na dopo dělám obložený chleba nebo housku obvykle se sýrem nebo šunkou nebo obojím a k tomu kousek zeleniny, odpoledne obvykle müsli tyčku nebo třeba bebe dobré ráno a k tomu ovoce... Vždy mi to přišlo relativně zdravé, ale zároveň tak, že to dětem chutná, se zeleninou ani ovocem nemají problém. Jen docela nechápu, jak k tomu přistupují ostatní. Jak to máte vy? Nějak nechápu, všude se mluví o vitaminech, optimální skladbě jídelníčku a škodlivosti přemíry cukrů a ty rodiče na to takhle kašlou?
Jen pro dokreslení, nejsem superalternativní matka, naši si doma můžou dát něco sladkýho po večeři, ale tohle mi přijde mimo.

Davame stejne jako vetsina z vas

Obrázek uživatele Janact

Co vim, tak i 90% deti ze skoly.
Jsou vyjimky co nosi pytlik chipsu, cokoladu, tatranky, 20dkg gothaje nebo dokonce jitrnici ci tlacenku s cibuli :-)
Jeden kluk nosil kazdodenne colu v plechovce a energeticke napoje, pan reditel tehdy zakrocil a udelal osvetu a detem vysvetloval, jak je to nezdrave... za coz mu vsichni dekujeme

Hlavu si se svacinou ostatnich nelamu a delam to dle sveho nejlepsiho uvazeni

ahoj,

Obrázek uživatele Iris05

dětem dělám svačiny podobné jako vy- o tom, co z toho skutečně jedí si nedělám iluze, výměnný obchod se svačinami svižně funguje už od 1. třídy. Co mě ale dostalo bylo když Kuba přinesl domů plechovku od zero Coly, že ji má od spolužáka, který prý nosí na pití každý den 2 plechovky.....

Já jsem byla jako dítě velice

Obrázek uživatele katyvypl

Já jsem byla jako dítě velice obézní, dvakrát jsem byla v lázních na odtučňovací kůře. :-))) Nikdo mi to dnes nevěří, protože mám o skoro o 40 kg méně než jako 13-ti letá holka. :-D Naši kluci to ví, viděli fotky a tak jim připomínám, že je důležité přemýšlet o tom, co jí a kolik toho sní. My také rádi sladké - peču buchty k snídani a palačinky jsou u nás skoro jednou týdně k večeři. Ale právě i proto se snažím zbytek jídelníčku vyvážit zdravou stravou. Manžel je mírně obézní (ale bývalo daleko hůř) a celá jeho rodina je obézní až moc, takže se trochu děsím i genů a predispozicí...
Katka

tak to já smezi slovo sladké

Obrázek uživatele Vladkax

tak to já smezi slovo sladké a váha záměrně nedávám rovnítko, protože to stejně není pravda, ale oháním se cukrovkou (píchání injekcí), zkaženými zuby a vyšší nemocností (pojede tam a tam jen kdo bude zdravý) . To co ty děti si jsou schopní představit a co by jim vadilo. Že by byli oplácanější, by jim bylo fuk... A ani moc nepoužívám slovo sladké ale spíš cukr. Sladké máme s holkama rády moc, ale jsme už hodně rozmlsané kvalitou.

Jasně Katko

samozřejmě, že vysvětluju, v tomhle naše děti fakt mají drezúru. Ale teď je období (čerstvě 9 let), kdy ty věci zkoumají tak nějak víc do detailu, mj. jsem jim říkala, že když by jedly hodně sladkého, tak by mohly mít problém s váhou. No a oni se teď ptají, jak je možné, že někdo se cpe sladkým furt a je v pohodě...takže opět vysvětluju a vysvětluju.
Jinak ono je samozřejmě jednodušší koupit dvě koblihy nebo popadnout sušenky a čokoládu než namazat chleba a nakrájet ovoce...

Pracuji ve škole na vesnici

Obrázek uživatele katyvypl

Pracuji ve škole na vesnici jako školnice a tak denně vídám svačící děti - tudíž trochu mám přehled o svačinách ostatních dětí. A je fakt, že se občas nestačím divit... Nejen co se množství jídla týče ale hlavně výběru. Dvě koblihy jsou takový standart. Sušenky, čokoláda apod. běžná věc. Naši kluci jsou také zklamaní, že já jim dávám pečivo se šunkou a k tomu ovoce nebo zeleninu, ale zároveň mají trochu představu o tom, co je zdravé a co ne, takže ví, že svačiny ostatních dětí vitamíny nepřekypují. :-) Myslím, že je potřeba dětem vysvětlit a připomínat, jak důležité je jíst ovoce, zeleninu, co všechno to tělíčku přinese. A pro příklad - starší syn je v páté třídě a když mi občas říká, co si jeho spolužáci kupují na svačinu, tak teprve upadám do mdlob - brambůrky a energetický nápoj je na denním pořádku!!! Jestli od mala něco dětem vštěpuji do hlavy, tak to, že energetické nápoje jsou jed.
Katka

-

U nás je to stejné. Taky jediní nemají to nebo ono. Jedini ze třídy!!! U nás nejde konkrétne o svačinu, ale jiný důležitý problém. Prostě děti si rády vymýšlí, a jak vidím, je to všude stejné :D

vypadá to, že "spolužáci nosí

Obrázek uživatele KaterinaAd

vypadá to, že "spolužáci nosí croissanty, pytlíky bonbónů... " funguje všude:-), moje děti to říkají též. Nevím, nedokážu si představit matku, která si jako svačinu představuje pytlík bonbonů...
Je teda fakt, že děti mají jednoho spolužáka trochu při těle a Vítek mi pravidelně hlásí, že měl zase tohle a tohle (ve smyslu sušenky, čokolády apod.).
U nás v rodině se teda nijak zvlášť zdravě nejí, všichni jsme na sladké až hrůza, ale i děti chápou, že to není "jídlo".
Tzn. že ke svačině mají každý den pečivo /rohlík, houska, chléb/ zpravidla s Lučinou a šunkou, bohužel nic moc jiného mi nejí (tvrdý sýr, pomazánky, paštiku...), když se odchýlím, přinesou mi to domů:-). K tomu mají každý den krabičku s ovocem, většinou jablko, hrozny, někdy jim nakrájím ananas apod. Pak mají "něco dobrého" - tvarohový závin, mléčný řez, bebe dobré ráno. Vyloženě sladkost v podobě třeba Fidorky jen když není doma nic jiného. Na pití voda.
Takže žádná ukázková sváča, ale taky žádný propadák. Si myslím:-)

svačiny

Naše dvojčata si chystají svačiny v 1. třídě sama, repertoár jako většinou píšete, obložené pečivo, chléb, housky, bagety někdy doma pečené. Mažou medem, marmeládou, lučinou, plátkovým sýrem, šunkou...k tomu ovoce, nebo zelenina- mrkev, ředkvičky, jablko, mandarinka, banán, další jsou doma pečené buchty nebo koláče, kupuju také sladké pečivo, kroisanty bez náplně, šátečky, někdy kinder řez nebo něco podobného, jogurty, nebo ochucené tvarohy, nebo takové ty sýry s tyčinkami, v období Mikuláše doplňují koledou. Střídají to. K pití čistou vodu, šťávu mají výjimečně, protože, když ji koupím, tak ji mají hned spotřebovanou. Když mají venkovní den k pití čaj v termosce, ten chystám já.. Ostatní ne.
Dělají to večer než se jdou mýt.
V říjnu mi holčička říkala a "mami víš, že ostatním dětem chystají svačiny maminky?" Tak jsem jim řekla, že už jsou velcí a ne mimina a umí to sami, tak proto si svačinu dělají sami.
V prosinci vyprávěla: Jonáš, chodí vždycky do školy pozdě, protože mu maminka ráno chystá svačinu a dlouho jí to trvá a pak to nestihnou včas. Tak jsem mu poradila, ať si jí nachystá večer sám, a pak přijde do školy včas.
Jinak myslím, že většina dětí u dvojčat ve třídě má podobnou nebo spíše ještě zdravější svačinu. Chodí totiž do waldorfské školy. Snídají normálně, snídaně chystám ráno já. Pak mají ještě malou svačinu v družině, tu zajišťuje škola. Nějaké celozrnné pečivo nebo ovoce nebo jogurt.

též dávám obložené

též dávám obložené pečivo+ovoce+zeleninu, popřípadě pečivo ve vajíčku,jogurt, musli tyčku nebo brumíka k tomu když končí až v 15h v družině.někdy mají koláček nebo donut, tousty, palačinky,mini pizzy dělané doma.
Co dávají ostatní mě moc nezajímá-každý ty děti živíme podle svého zvyku, též s tím přijdou že měli děti pizzu, slaninový rohlík, mufiny, ty teda taky občas upeču.
Ale mají i spolužáka co nosí jen celožitný chleba a spoustu zeleniny a ovoce, takže se někdy domluví a chtějí taky spoustu ovoce+zeleniny a nic víc.
Nicméně jdna z dcer má ve škole normální svačinu-školní a stejně chce i svačinu z domu.Musím teda říct že holky málokdy snídají doma tak toho prostě víc pojí ve škole.
A když snídají doma, tak jen cerálie s mlékem.Bonbony dáváme jen když něco slaví nebo máme přemíru, aby se rozdělily.

Nekdo to resi a nekdo ne.

Obrázek uživatele Lucka V.

Nekdo to resi a nekdo ne. Kdyz deti prijdou s tim ze ostatni maji. Reknu ze my jime takto. Ze sladke maji jen kdyz maji sport. A ze me to jak se stravuji ostatni zajima jen okrajove. Dnes jsou ve ctvrte. Uz to skoro neresi.

u nás suché pečivo, někdy s

Obrázek uživatele Vladkax

u nás suché pečivo, někdy s Lučinou, vždy ovoce nebo zelenina a neslazená minerálka na pití. V době Mikulášů, Velikonoc apod si občas berou něco z výslužky a když bývali loni dlouho v družině, tak občas dostali i nějakého Brumíka či Bebe sušenky. Jídlo vlastních dětí moc rodičů neřeší, taky jsem se nad tím pozastavovala....
Dříve jsem svačiny mazala, ale jedna z holek nepozře máslo a já jsem občas omylem přehodila boxíky anebo oboje namazala máslem místo Lučinou, tak letos došlo k dohodě, že budu dávat pečivo hlavně suché

U nás taky slyším o svačinách

Obrázek uživatele fretuska

U nás taky slyším o svačinách typově jak popisuješ.. Ještě někdo nosí i párek a občas hamburger (ale to může být obložená vysoká houska bych řekla).
Naše děti vyžadují hlavně ovoce a zeleninu... takže dopoledne krabička s jablkem, hruškou, mrkví, hroznové víno, borůvky...
Často je beru do 14. hodin, tak odpoledni svacinu nemaji... ale kdyz ano, tak dopoledne dam toas či obložený rohlík a odpoledne jablko a ovocnou kapsicku nebo i takovou tu susenku (ovoce v oplatce)...
Zas mam problem, ze mi deti moc nepiji :(((

Úplně stejně

Obrázek uživatele LadaVac

jako Radka, namazené pečivo,něco malého sladkého a ovoce a zelenina.Děti mi taky hlásí ,že spolužáci chodí místo oběda na brambůrky a colu,ale vědí,že u nás tohle neprotlačí a popravdě o to ani nestojí.

Dávám buď obložený rohlík

Obrázek uživatele Radunka

Dávám buď obložený rohlík nebo když jdu den předtím na nákup, koupím kus sladkého pečiva - šáteček nebo něco takového. K tomu má vždycky cherry rajčátka nebo mandarinku atd. K pití vodu. Asi to není ideální, ale sní to a je hubená. Má ale 3x týdně nějaký hýbací kroužek a doma furt stojí na hlavě :)

Tak u nás ve škole je to tak,

Tak u nás ve škole je to tak, že spolužáci nosí croissanty, donuty, koblihy, sladkosti, prý každý den. croissanty trvanlivé. Naše děti měly poprve croissant doma až nyní na neustálé upozorňování co nosí ostatní děti, aby ochutnaly. Děti, které jsmenovaly, že takového svačiny nosí - i denně jsou hubené. Já našim dětem toto nekupuji a jsou oplácaní. Nechápu to. Ps. Někdy jim dám 4 lentilky a nebo 2 bombony, jiní nosí jak píšeš pytlíky. Je to těžké, vliv okolí je velký.