Skip to main content

Jak jde vašim třeťákům angličtina?

Já jsem z holek na mrtvici.....chodily 2roky do anglického kroužku, 2x tábor s angličtinou, teď nástup do 3třídy. /v 1 a 2třídě měli jen hodinu týdně a byly za hvězdy-na to jim znalosti z kroužku stačily/.
Začali klasicky, jak se jmenuješ, kdo je to, jmenuji se, to je....nejenže ty výrazy neumí z předchozí angličtiny /kroužku/nejde jim, ani se to naučit, říci-napsat.
Mají asi i přísnou učitelku /pro ně novou/ která už s nimi píše písemky na slovíčka.
Dokážou se akorát vztekat a brečet a neumí stejně nic :-( s pauzama jedeme těch asi 15slovíček tak 2-3 hodiny a stejně pak zase neví.....

jak pokračujeme my....

celkem se to ustálilo.slovíčka, na ty mrknem každý den aspoň 20jim jich diktuju já nebo starší brácha /chvála bohu za něj :-))) / a třeba i ve dvou fázích -jednou já pak zase on-má lepší výslovnost :-)
udělala jsem i pexeso ale toho je teď už moc /slovíček/ spojovaly anglické a české slovo.Přišlo mi to dobré v tom, že na to pořád koukaly/jak se to píše/.
A já se nějakému doučování do budoucna nebráním, Martin měl taky vždy nějakou angličtinu navíc a jsem za to ráda.
projekt neměly ještě žádný ,ani z jiného předmětu, ale určitě bych jim musela pomoci aby věděly jak na to.

asi jsem to špatně napsala,

Obrázek uživatele Vladkax

asi jsem to špatně napsala, holka ty věty psala sama, ale bylo nutné jí to opravit, diskutovalo se u toho apod. Já jsem hledala v archivu fotky, tiskla je, chystala papíry atd, k tomu přístup nemají. Asi ho začnou mít. Další počítač je asi nutností, doma je jen jeden, můj pracovní, k němu se nesmí přiblížit.
Víceméně je to tak, že kdo doma takto intenzivně doma nepracuje, nemá šanci mít jedničky. Už jsem zjistila, že jedna spolužačka v té nejazykové skupině má placené doučování AJ, tuším 2x týdně, aby se aspoň trochu chytala. A co vím, stejně nosí trojky, nepilují to prostě denně.... no a nejhorší je, že já už těm děckám nestačím...

tak pokud to holkám nevadí,

Obrázek uživatele PetraN

tak pokud to holkám nevadí, tak je to v pořádku a není co řešit...

naše děti jsem naučila vyhledávat a stahovat obrázky z Internetu hned jak dostaly zadaný první projekt, což bylo ve druhé třídě. Tiskárnu doma nemáme, tiskneme já nebo manžel v práci, takže ještě jsem je naučila obrázky zmenšit a nasypat do powerpointu. To i s fotkama. Takto si to vždy připraví a pošlou mi to mailem, když je to velké, tak uloží na USB a já to pak v práci vytisknu.
Jinak s projekty jsem pomáhala více jen s prvním, jinak max. radím, jak rozložt na stránce (syn je v tomto dost patlal a prostě to nevidí). Jinak vše dělají sami, max. když mají dlouhý text, tak trochu proškrkám, nebo poradím, jak třeba zkrátit větu nebo rozdělit dlouhé souvětí na dvě atp.

Známky jak které gymnázium, někde přihlíží více, někde méně ,ale když už, tak většinou z vysvědčení za poslední tři pololetí.

Naši kluci dělají projekty

Obrázek uživatele Lucka V.

Naši kluci dělají projekty sami a ručně a ve škole. Málokdy jinak. Nepomáhám jim. K čemu to je když to uděláte s manželem vy? David měl minulý týden referát ve dvojici. Kluci se u nás sešli, dvě hodiny na tom dělali. Vytiskla jsem jim jeden obrázek a dovolila aby to bylo u nás. Nic jiného. Nevím co se děti naučí když projekty doma dělají rodiče.

Add vysvědčení nevím jak kde. Na gympl kam chce David ano.

Zapomnělajsem napsat, že jsou

Obrázek uživatele Vladkax

Zapomnělajsem napsat, že jsou ve čtvté..... ty naše to celkem baví, nebo lépe řečeno nejsou zatím zpruzené :-)
Ten projekt měla holka, co není v jazykové skupině a posléze byla nadšená, že to měla nejlepší ze třídy (dané skupiny). U nás nastává problém, když dostanou horší známku, to pak prohlašují, že je AJ nebaví a nechtějí ji dělat. Když jim to jde, tak se o to trénování slovíček dobrovolně hlásí. Ten projekt ji bavil taky, nervy tekly mně a manželovi, protože ten dorazil z práce vyřízený o půl sedmé a místo večeře vyfasoval ke kontrole připravené věty :-) Já jsem to předtím hodinu chystala, tiskla, připravovala papíry atd.... a nechystala večeři. Je pravda, že je ty projekty baví, takže se snáze a lépe učí, doufám ale, že naše (moje) výpomoc postupně nebude potřeba.
Na víceletý gympl přechod asi neplánujeme, když jsem loni viděla, jak se u známých úderem začátku páté třídy vyšilovalo s přípravami, doučováním, sobotní výukou a já nevím čím vším, tak toho se chci asi ušetřit.
Od kdy mají vaše děti přístup k počítači a tiskárně?

Tohle vysvědčení se počítá do přijímaček????? No to snad ne? Ve čtvrté třídě na pololetí????

Taky tak

Obrázek uživatele Veronika_473

Naši čtvrťáci nosí z AJ jedničky,
výjimečně dvojky. Když se namátkou zeptám na slovíčka, tak vědí a tváří se uraženě.
Ale obecně ví, že když mají problém, mají to říct a probereme to. To se stalo v rámci AJ nedávno, když probírali předložky. To jsme s nima pak trochu pilovali, dokud nepotvrdili, že to chápou a pamatujou si to. Jinak netrénujeme. AJ je baví, často se ptají, jak se co řekne nebo co znamená nějaká věta atd. A nehodláme jim to znechutit. Teda zatim.

Mám to stejně jako Petra.

Obrázek uživatele Lucka V.

Mám to stejně jako Petra. Kluci jsou taky ve čtvrté a už jim pomáhám se školou jen okrajově. Žádné učení tohoto typu jak praktikuješ. Mají toho hodně nejen v angličtině, ale musí se s tím nějak poprat. Jeden z kluku chce na gympl a tak mu jen připomínám, že toto vysvědčení se už počítá do přijímaček. Snaží se sám. Musí, co by na tom gymplu pak dělal, že:). Ze slovíček fasuje ten pomalejší trojky, ale pak se nechá vyzkoušet na opravu. Píšou každý týden, tak je těch známek mraky a holt jedničku nemá pořád.

Vladko, vaše škola má

Obrázek uživatele PetraN

Vladko, vaše škola má rozšířenou výuku jazyku, je to tak? A holky jsou ve čtvrté třídě? Mě ten učitelčin požadavek nepřijde zas tak přehnaný, když porovnám s tím, co dělají naše děti na škole s RVJ. Tedy předpokládám, že neměli na dané téma mluvit bůhví jak dlouho, ale popis budovy, pokoje, osoby, zvířete už určitě probírali, jinak by jim to nedala. Ale pokud máš pochybnosti, tak si dojednej konzultaci přeptej se na to, jak učitelka postupuje, co očekává. Je to nejlepší cesta, osobní zkušenost.
Nevím, jestli zrovna tohle chceš slyšet, ale mě přijde, že na pilu tlačíte spíš vy rodiče (nebo manžel ?) - viz nekonečné pilování slovíček a denní testy, které praktikujete. Už jsem psala, to co děti používají pořád, to se jim zafixuje časem samo a co dál nepoužívají, nemá smysl hrotit, stejně to zapomenou. Navíc ty učebnice jsou často stavěné tak, že nějaký základ slovní získají jeden rok (třeba oblečení) a další rok se to rozvíjí už ve složitějším modu, takže se k tomu zase vrátí a oživí si to. Tímto vaším přístupem jim to jen znechutíte. Já osobně bych netrvala na perfekcionismu a nechala děcka trochu dýchat. Nebo se zboří svět, když nebude mít děcko z angličtiny jedničku? Čtvrtá třída není tak nenáročná, jak spousta lidí tvrdí, v češtině toho proberou hrozně moc, matika to stejné. Pokud uvažujete o gymnáziu a nechcete soukromý gyml s bilingvní výukou, tak v Praze je jen jedno státní gymnázium, kde se dělají přijímací testy z angličtiny. Angličtina je sice důležitá, ale mají před sebou ještě mnoho let výuky a anglicky budou umět určitě dobře i bez nekonečného drilování.

Ahoj, já bych šla do školy

Ahoj, já bych šla do školy promluvit s učitelkou. Vždyť jste ve třetí nebo čtvrté třídě....někdy ty učitelky přestávají vnímat realitu.
My máme učitelku, která je hodně ovlivněná Montessori, nicméně loni, na konci druhé třídy najednou, že se budou dělat projekty, zatím teda na papírové plachty. Uchopit téma typu les, Česká republika, český hokej atd. Prima, říkala jsem si. Ale během měsíce měly děti dělat asi čtyři projekty. Nejprve doma najít podklady a přinést do školy, pak už jen doma. Třetí projekt zadala v pondělí, že má být ve středu hotový. Dopadlo to samozřejmě tak, že jsme to zjistili až v úterý a pak asi do 22 hodin, googlili různé podklady, děti psaly, kreslily, lepily a dávaly téma dohromady.
Šla jsem pak do školy, že mi to nedává smysl, proč je to takhle narychlo. Navíc z velké části úkol pro rodiče...pomohlo to, na další projekt dala 10 dní...

Vladi,

Obrázek uživatele LadaVac

mít tohle tempo,už jsou oba samá kule.Dcera je v lepší skupině,hodně dělají gramatiku,syn v horší,více se zaměřují na slovíčka.Každe den je vzkouším z 20 slovíček,úkoly kontroluje manžel,ten s nimi procvičuje i věty.Víc si nedovedu představit,vzhledem k tomu,že denně se tak na 3-4 předměty musí učit a my je musíme zkoušet.Uklidňuji se,že za rok bude líp.
Zatím mi třetí třída a nyní šestá přijde nejnáročnější.
S tou tiskárnou mi to přijde neomalený.V mém okolí plno rodin nemá ani PC,využívají třeba jen chytrý telefon nebo vůbec nic.

tak obnovuji tohle téma,

Obrázek uživatele Vladkax

tak obnovuji tohle téma, poslední týden je to s agličtinou mazec, denně ji musí pilovat, i o víkendech. Nejsem si jistá, že to tempo dlouhododbě ustojíme.... Co mně přišlo hodně drsné, tak paní učitelka (nejazykové skupiny!) dala ve třídě jeden den dotaz, kdo nemá doma tiskárnu, nikdo se nepřihlásil, tak zavelela, že do druhého dne všichni donesou čtyři různé fotky domu, pokojíčku, oblíbené hračky, domácího zvířete atd s tím, že ten den ve škole budou popisovat jak žijí s odkazem na ty fotky. A že si to mají doma lehce připravit. Druhý den jim to jen zadala a šla cosi vyřizovat, takže to popisovali sami a další den to prezentovali a bylo to známkováno. Kdyby se na tom ten večer celá naše rodina nepodílela, tak holka celkem pohořela (jako většina té skupiny) Máte to taky tak? Kyždý den ráno do školy min 20 min pilují slovíčka v autě (zlaté dojíždění!), každý den večer mají několik testů (psaná slovíčka). A stejně furt něco neví nebo si to nepamatují. Absolutně nechápu, jak to zvládají v rodinách, kde angličtinou rodiče nevládnou....

Já mám čerstvé šesťáky na

Já mám čerstvé šesťáky na excelentní jazykovce. Chodí tam tedy od první třídy, takže od první třídy mají 3 hodiny AJ, teď mají další tři hodiny druhý cizí jazyk + jednu hodinu jazykový kroužek. Dcera se dala na němčinu (tu jsem se učila řadu let, i když už houby umím), syn se dal na španělštinu (mám za sebou jeden semestr na VŠ). Španělština mě bavila, ale víc už jsem se jí nezabývala.
U nás na škole jsou děti rozdělené od třetí třídy do skupin podle schopností. Na konci druhé (teď se to dělá na konci třetí třídy, myslím) se dělaly rozřazovací testy. Každý se někam dostal a vždy celý ročník má AJ ve stejnou dobu. Takže děti se učí podle schopností. Každé pololetí dělají znova testy a když je potřeba, někdo je přeřazen do jiné skupiny. Všichni udělají celou učebnici, ale jiné znalosti má osmá skupina a jiné první, která je úplně někde jinde.
Taky jsem musela s dětmi pilovat slovíčka, psaní, výslovnost, i když mi AJ moc neříká. Mám za sebou v podstatě pár lekcí a ve třetí třídě už jsem začala ztrácet dech. Od té doby AJ neřeším, nemůžu jim nijak pomoct. Jedině zajistit další studijní materiály.
Takže moje doporučení pro třeťandy - pracovat s nimi doma. Dohlídnout na to, aby si holky slovíčka psaly a pak jim dávat kontrolní "diktáty". Jinak to do hlavy a do rukou nedostanou.

no, tak to vám holky závidím.

Obrázek uživatele Vladkax

no, tak to vám holky závidím. Já jsem se 10 let chodila po večerech učit němčinu na jazykovou školu (4třída až průmyslovka), a jediné, kdy jsem někomu rozuměla, byla v druháku na průmyslovce naše učitelka němčiny, která v prváku učila rusky. Ta se během prázdnin (po převratu) "přeškolila" na němčinářku. U mě to byly za ta léta úplně vyhozené peníze, a zbytečně pocuchané nervy. Asi bych dokázala vyskloňovat slověso být :-)
Ruštinu jsem měla 5-8 třída, tam to na mě taky žádné následky nezanechalo.
Já jen doufám, že v tomto po mě naše děti nebudou :-)

Já takto umím pořad obstojně

Obrázek uživatele PetraN

Já takto umím pořad obstojně pasivně německy. I po více než dvaceti letech od maturity. Mluvit uz neumím, nemám s kým a tak mi tam automaticky skáče angličtina, ale rozumím skoro všemu a písemné mi to taky celkem jde. Ale přisuzují to hlavně tomu, ze jsem od mala sledovala rakouskou televizi, v pubertě pak ruzne seriály ( to ještě za komunistu kd yv naši televizi nebylo nic). Takže u svých deti věřím na mocnou sílu YouTube a on-line her. V tomto jsou tyto aktivity k nezaplacení

Ahoj, nas se netýká, ale znám

Obrázek uživatele Olitwins

Ahoj, nas se netýká, ale znám od kamarádek. Pokud chcete, aby děti uměli, chce to cvičit slovíčka i věty, případně se učit s dětmi. Já teď vidím, že co jsem se naučila jako dítě, mi paradoxně nejvíc zůstalo v hlavě. Rusky jsem od 20 nemluvila, aleučila jsem se internzivně od 3 tí třídy a jsem schopná předčíst email a rozumět 90 procentům konverzace. To mě šokuje ve smyslu, že anglicky jsem vzdělaná a mluvím každý den, ale ten dětský věk učení v té hlavě prostě zůstal včetně komunistických písní, což dostává mého manžela:) A je třeba se naučit i psát. To se učí i mé dcery a ty mají jiný typ výuky pro bilivngvní děti, takže psaní (spelling) musí trénovat šichni. A slovíčka jsou obedně dobrá na trénink paměti, to má přesah obecně...

Nečetla jsem příspěvky

ale jsme na tom stejně. Na kroužek AJ chodí několik let. V 1. a 2. třídě měli 2 hodiny týdně. Na výzo jedničky. Výslovnost mají (podle mě) pěknou. Nyní, ve 3. třídě, dostali z pozdravů mluvených jedničky, dva dny na to z psaných kluk dvojku a holka trojku. Chyby ve slovech what a my - psali podle sluchu. Prý to nikdy neprocvičovali, čemuž tedy nevěřím. Ale je pravda, že dokud nepřinesli tyhle známky, netušila jsem, že už i píšou. Taky mě to překvapilo.

tak děti poslouchají a čtou

Obrázek uživatele PetraN

tak děti poslouchají a čtou ve škole, já jejich výslovnost neopravuju, protože ji sama nemám takovou, abych si to mohla dovolit.
Vlastně vůbec do výuky jazyka nevstupuju, akorát bych jim v tom udělala paseku... jednou jsem to zkusila a bylo to fiasko, já jela překladovou metodou a to oni vůbec nebyli schopní pobrat....prostě pokud se to dělá ve škole dobře, tak ta výuka děti probíhá úplně jinak, než jsme my zvyklí z doby, kdy jsme se jazyk učili buď ve škole nebo někde v jazykovce.
Já jen kontroluju úkoly a případně upozorním na chyby, pokud jsou.

Na jaře si dělali ve škole bariérové testy pro případně zkoušky z aj a jejich úroveň odpovídala u dcery A2, u syna něco mezi A1 a A2.

:-) o Duolingu jsem psala cca

Obrázek uživatele Vladkax

:-) o Duolingu jsem psala cca 5 odstavců níže. Jsem ráda, že to vidíš stejně. Ta absence výuky skladby věty mě taky točí, ale furt si říkám, že kdo tu výuku vymýšlí, tak snad ví, co dělá. Já potřebuju na vše logiku :-) Proto mi to taky asi nejde :-)

Dcera je ve 4. třídě. Ve

Obrázek uživatele Radunka

Dcera je ve 4. třídě. Ve škole jeli AJ hrami, povídáním atd., takže slovíčka nebyla ani takový problém. Ale pak jsem zjistila, že vůbec nechápe princip poskládání věty - já, ty on, pletlo se jí mít a být, udělat otázku hrůza. Psala jsem jí tabulky, aby to pochopila, pak jí dávala věty a mohla při tom do tabulek koukat - k ničemu. Stejně si to nepamatovala. Pak jsem objevila aplikaci na tel (nejdřív pro sebe) Duolingo. Teď ji děláme obě každý den 10 minut na tel. Jsem vedle ní a když neví, poradím. Už to díky tomu naposlouchala, píše se tam, překládá, skládají se věty. Takže díky tomu už netápe, co je já a co je my atd. Jsem dost nepřítel tabletů a her a tohle je jediné, co má v telefonu stažené a každý den si k tomu sedne, dobrovolně, nemusím ji tlačit. Navíc to vidí u mně, já se taky díky tomu trochu do toho zase vpravuju (vždycky jsem se styděla mluvit, gramatiku jsem uměla, ale dávno zapomněla).

Ve výběrové je jedna z holek,

Obrázek uživatele Vladkax

Ve výběrové je jedna z holek, druhá holka nechytla, že test je oboustanný :-) Takže co měla, měla na výbornou, ale jaksi jí půlka chyběla... Krom psaní testu byl v jiný termín ještě ústní pohovor, pak se to celé sečetlo. Celkem té nepřijaté chyběly 2 body, takže to nebylo tak přísné.
Zatím mají knížky stejné a víc maká nepřijatá holka, mají přísnou pí učitelku. Doma ty testy aktuálně lépe zvádá ta nepřijatá. Sama jsem zvědavá na ten rozíl ve výuce.

No, já na ty jazyky mám svůj názor, podle mě se každé dnešní maturující dítě bez problémů domluví, ale doma to mesmím říkat, manžel má AJ na prvním místě :-)

Ještě k tomu rozřazovacímu testu - ten dělali všechny děti, krom bodů pro přijetí se i známkoval (bez ústního pohovoru). Takže učit se museli všichni...

U nás se učí číst tak, že

Obrázek uživatele Vladkax

U nás se učí číst tak, že čtou a někdo je opravuje.

Vlaďko, vy jste ve výběrové

Vlaďko, vy jste ve výběrové třídě,že? Naše děti se nepřipravovali na zkoušky, a jak píšek l chyba a nebyla šance. Výběrová angličtina je dle rodičů na naší škole hoodně náročná, děti dostávají pravidelně hodně úkolů a vše musí umět.Mají i jené knihy.

PEŤO N, je to tedy tak, jak

PEŤO N,
je to tedy tak, jak jsem si myslela?
děti se učí více poslouchat a psát a učí se jen pár slovíček, která dostanou od učitelky.
Jak se ale naučí číst text?
Psala jsem 2 příspěvky níže. Díky za postřehy

no u nás se ve 3. třídě dělal

Obrázek uživatele Vladkax

no u nás se ve 3. třídě dělal výběr dětí jazykově zdatnějších a kdo toto nepiloval víceméně neměl šanci. Slovní obraty a slovíčka používají furt dokola, nějakou AJ mají teď vlastně denně. (Jedna 5x,druhá holka 4x týdně)Když se je nenaučí hned dobře, tak s tím pak potom bývá problém je to odnaučit, navíc jim přibývají neustále další slovíčka a obraty, počítá s s tím, že ty předešlé už umí.... A tím, že doteď měli těch hodin ralitivně málo, tak co brali v pondělí už ve čtvrtek nevěděli, pokud si to doma netrénovali. A samozřejmě musí číst.... Na reakci a mluvení mají toho rodilého mluvčího.
Ty první tři roky měli jakousi knížku a pracovní sešit, takže víceméně doplňovačky, letos ve 4. už mají myslím klasický slovníček (krom té knížky a pracovního sešitu).

Jo a pro ty, co už AJ píší doporučuji aplikaci Duolingo, já to cedím už víc jak rok a mám 30%, děcka k tomu sedly minulý týden a jsou na 14%. Což mě teda hodně vytočilo :-)
A ještě jedna věc - naše děcka AJ baví, jen když ji umí, tzn, když dobře reagují ve škole. Když v té výuce plavou, nerozumí ji, nechtějí s tím mít nic společného (rozhodně je to nemotivuje k větším výkonům).

no nevím, jaký smysl má to,

Obrázek uživatele PetraN

no nevím, jaký smysl má to, co píše Vlaďka, drtit slovíčka a obraty, pokud to děti pravidelně nepoužívají, zase to zapomenou...

naše děti chodí do školy s rozšířenou výukou, od 1. třídy 2 hodiny aj, od třetí 4 hodiny. Plus kroužky s rodilým mluvčím.

Starší děti jsou nyní v páté třídě, první dva roky vůbec nepsali, krom nějakého vyplňování v učebnicích, slovíčka se neučili, vše jen formou poslechu, mluvení. Psát a vést slovníček si začali od třetí třídy, to začali i psát testy ze slovíček, ale nikdy všechna slovíčka z lekce! Ve slovníčku bylo třeba na lekci 20-30 slovíček, z 10 tučně vytištěných, umět měli jen ta tučná. To pokračovalo i ve čtvrté třídě, letos zatím nevím.

Mladší syn na stejné škole je nyní ve třetí, zatím ani netuším, co dělají. Oni tedy psali slovíčka už ve druhé třídě, i psali testy, ale opět zase nikdy ze všeho, jen ta tučná...a nic těžkého to nebylo.

Jo a v momentě, kdy děti začaly anglicky psát, tak se jim rapidně zhoršila do té doby perfektní výslovnost (naposlouchaná). Prostě se začali víc soustředit na to, jak sse co píše a zmizela ta lehkost. Je to podle mě dost škoda.

Učíte se všechny slovíčka z

Učíte se všechny slovíčka z lekce?
Právě těch slovíček je v l.lekci l/2 strany, tedy hodně.
Vyčkávám, co budou děti ze školy nosit za úkoly, jaký bude stil výuky a jaké budou požadavky. Neučí se jen některá slovíčka a spíše porozumět mluvenému slovu?

Díky za postřehy

Ahoj, naše děti měly an lx

Ahoj, naše děti měly an lx týdně l.2. třída, kroužek. Jen jak se jmenuješ, barvy a tak. Doma jsme se vůbec neučili, vše měli ve škole. Na konci roku paní učitelka oznámila, že budou psát písemku na slovíčka,překvapilo mne to, tak jsem se jí ptala, zda je mají umět spát. Nakonec od písemky ustoupila. Slovíčka jim dala až na konci 2.třídy před tou písemkou.
Nyní mají jinou učitelku. 3.třída. Po první hodině ! přišli s tím, že mají umět na známky číst text! Samozřejmě jim to nešlo. Přihlásili se na zkoušení dobrovolně, paní učitelka nikomu !!! ve třídě nedala známku. Děti se chtěly nechat zkoušet dobrovolně další hodinu, opět nikdo ve třídě nebyl oznámkovaný!!! Prostě to ty děti neumí, je to na ně těžké. Říkala jsem si, jak to mají umět číst, když se ještě neučili slovíčka? Další hodinu dostali číslovky, ty se měli naučit i psát. Další hodinu jim řekla, že příští hodinu píší diktát na číslovky. Jak to dopadlo nevím, naše děti nebyly ve škole. Pro ty děti, které nechodili na aj vůbec, na kroužek, tak pro ty je to nesmírně těžké, říkaly naše děti. Zatím je to ale baví, tak jsem ráda.
Naše děti chodí do obyčejné aj, ve škole mají ještě výběrovu třídu aj a ti mají o hodinu aj více.

Jiři, u nás se tedy AJ drtí

Obrázek uživatele Vladkax

Jiři, u nás se tedy AJ drtí od 2.třídy, v první si jen "povídali". Víceméně každý druhý den dostávají holky od manžela papír s testem na slovíčka nebo slovní spojení. Manžel vždy napíše podle nové látky mustr, 2x okolpíruje a originál schová na jindy pro opakování. Už se mu tu ty listy štosují. Tiskárna se scanrem je pro nás důležitá školní pomůcka :-)
Holky to vyplní, on to s nimi projde a co mají blbě, musí napsat znovu.... Bez procvičování to hold nelze...Berou to už jako standard, sice s kecama, ale berou :-)
Jo a naše holky chodí od 1. třídy na kroužek s rodilým mluvčím, jednu hodinu týdně, na výsledek to podle mě žádný vliv nemá, možná na výslovnost. Slovíčka se ale stejně musí drtit....
kolik hodin měly loni netuším, buď dvě nebo tři týdně. Myslím, že v první jednu ,ve druhé dvě, ve třetí tři. Ale fakt si to nepamatuji....
Jo a já jsem taky jazykový antitalent, naprosto chápu, když to někomu nejde. Máme i docela velký rozdíl ve výkonosti našich holek - jedné stačí to slovíčko napsat 2x a pamatuje si ho, druhá si ho napíš 5x a neví nic. Ta je prostě po mě :-)

Jani, mě to také přijde

Jani, mě to také přijde normální, normální mi nepřijde, že jim to nejde.Narazili jsme takto poprvé.
Teď ráno jsem to s nimi ještě prošla a uměly to,ale jen ústně a já prostě teď vím, že se na tu anglinu musím víc zaměřit.
Mám to asi jako Katka, jsem věčný začátečník, vlastně anglicky neumím, proto to asi víc prožívám u nich.

Naši mají

Obrázek uživatele LadaVac

anglinu od 3. třídy.Do té doby nic,žádné kroužky.Dceři to šlo,synovi ne.Naprosto to chápu,nejde mu ani čeština,takže neočekávám,že v anglině to bude jiné.Teď jsou v 6. třídě.mažnel se s nimi anglinu hodně učí,ale je to dřina u obou.Snaží se je namotivovat tím,že si překládají návody na hry v PC a jim bližší věci.
Já jsem naprosto nejazykový typ,vše se učím velmi obtížně ,rychle zapomínám,takže ,když někomu nejde jazyk,mám pro to pochopení.

Ahoj. Děti měli v 1. a 2.

Obrázek uživatele KaterinaAd

Ahoj. Děti měly v 1. a 2. třídě 2 hodiny týdne, jednu s třídní a druhou s rodilym mluvčím. barvy, zvířata apod, členy rodiny, nějaká slovíčka k tématům ... úlohy neměli, učebnice domu nenosili, takže domácí příprava byla nulová. Žádné zápisky, vše bylo jen o mluvení a poslechu (pochopení slyseneho). Co musím říct, zřejmě díky rodilému mluvčímu mají velice dobrou výslovnost. Teď ve třetí třídě bohužel zatím na všechny hodiny bývala třídní učitelka (snad bude aspoň na jednu ze třetí rodily mluvčí), co se učí, netuším;-))
Jinak za me - ja jsem eng nezvládla, typově věcný začátečník, proto mi o to víc záleží na dětech, aby to daly. Ale nebojím se, oni se s angličtinou setkávají porad a berou to za běžnou věc - písničky, pohádky, mobily,..Marek si porad něco anglicky prozpevuje. Zrovna na nej jsem hodně zvědavá, ma eng 4xtydne a paty den ma workshop, k tomu kroužek po vyučování a fotbal s anglicky mluvícími trenéry.
Co nějakou aplikaci na tablet?

Taky jsme ve třetí

Obrázek uživatele Janact

Naše děti tedy na angličtinu nechodily v první ani druhé, ani na kroužek a ted je to tedy zatím baví (možná tím že je to novinka?)
Také začínají klasicky bezna slovíčka a také již psaly několik písemek ze slovíček, ze slovíček jsou již zkoušeni, doplňují chybějící písmena do slov, spojení . Mě to přijde normalní.

Děti zkoušíme doma ze slovíček max 10minut. Vezmou si notysek, projedou si to a my je pak na preskacku ze slovíček zkoušíme.

Zase když beru v potaz, že

Zase když beru v potaz, že ještě pořádně neumí psát ani česky, tak moc nechápu, proč by do toho měli tak vehementně začít míchat i psaní v angličtině. Co jsem jim tak koukala do psaní, tak je to v tuto chvíli procvičování ú, ů, a i pak dál se procvičují další věci z češtiny.
Ta učitelka by měla zohlednit, kam se dostali během prvních dvou let, projít, co všechno dělali, a smířit se s tím, že první měsíc po prázdninách se ještě bude hodně opakovat..
Mně to mluvení v angličtině přijde podstatnější než to psaní, no ;) :) A hlavně ten jazyk nezošklivit takovým atakem hned první měsíc školy... U nás by to bylo naopak, já bych mávla rukou, že toho po nich učitelka chce moc, ale holky by šly do školy vyklepané, že se bude psát písemka. Tak to máte obráceně :)
Asi Tě to neuklidní, ale z naší třídy by tu písemku s doplňováním písmen do anglických slov aktuálně nenapsal nikdo.

Jani, já si právě vůbec

Jani, já si právě vůbec nemyslím, že učitelka je moc akční, spíš je to pro děcka prostě změna a tohle je potřeba se naučit, je to nové, doteď se anglicky jen mluvilo a ted to musí umět i napsat a navíc se to jinak čte a jinak píše.
A taky se doposud nic učit nemusely, i to je změna....A 2-3 hodiny, ono to nakonec bylo i déle ale nejely jsme to pořád, měly těch pauz dost, navíc jak jsem se koukla do knížky, vytáhla jsem z ní taky úkol z té angličtiny, byla to z jedné strany tajenka a z druhé doplńovačka slov do vět, kde byly třeba nějaké písmena dopsané a zas plavaly.jedna teda něco dopsala.
Celkem mě štve, že je samotné to nijak nemrzí, že to neumí a klidně by s tím vědomím šly do školy, i když upozorńuju že znovu budou na slovíčka psát test a co jak budou dělat? koukat na papír????a bulet.

angličtina zatím bez psaní

Ahoj Jiřko, to jste asi fakt spíš narazili na moc akční učitelku..
Holky jsou taky ve 3. třídě, první dva roky měli jen 1hod týdně teď taky mají 3 hodiny. Ale zatím je to v pomalém tempu, písemku na slovíčka teda ještě vůbec neměli, teprve se seznamují s psanou angličtinou.
Opakujeme spíš hrou, nějaké testíky na počítači, nebo se jich v krámě ptám, co tam mají za ovoce. 2-3 hodiny drtit do kolečka angličtinu mi přijde pro ty děti hodně náročné.
A nemáte v dohledné době třídní schůzky? že byste se pobavili s ostatními rodiči a když bude mít problém většina, tak promluvit s učitelkou?
U nás na konci loňského roku zaskakovala vychovatelka za učitelku, která byla asi 3 týdny marod. A ta vychovatelka najela na násobilku, jeden den naučit se násobilku 3, za další dva dny čtyřma, pak za dva dny pěti.. Rozdala hromadu koulí, protože valná část třídy nestíhala.. naše holky v pohodě, tak jsem se neozvala. Ale ostatní určitě byli rádi, když se vrátila paní učitelka, a na násobení čtyřma a pěti se už pár dní před prázdninama vykašlala.

Holky mely v 1 a 2 třídě taky 1 hodinu.

Obrázek uživatele jarnem

Ale nepsaly, jem mluvily. Nyní začínají psát, jen barvy a číslice. Opakujeme tak 3x týdně pár minut. Teď po týdnu už to zvladnou napsat téměř bez chyby. Z první a drur třídy si toho moc nepamatují. Ale to jsme se vůbec neučily doma. Teď se snažím se jim více věnovat, co se týče školy, tak snad najedou...chce to makat od začátku, pak až toho bude více, bude to těžší se všechno naučit. Zatím je to baví, ale jsou motivované tablety. Dříve hrát nemohou, dokud nemají splněné úkoly.