Skip to main content

Jak pomůže fyzioterapie při špatné výslovnosti sedmiletého?

Obrázek uživatele Gábina_4000
Posted in

Jak pomůže fyzioterapie při špatné výslovnosti sedmiletého? Má někdo zkušenost? Fyzioterapii nám doporučila dětská psycholožka. Jinak chodíme dlouhá léta na logopedii.

Pomůže.

Jedná se o orofaciální stimulaci a jde přesně o to, popisovala marru.

myslím, že to co popisuje

Obrázek uživatele PetraN

myslím, že to co popisuje marru je standardní postup při nápravě logo vad, ale to samozřejmě psycholožka nemusí vědět

A nemyslí stimulaci oromotoriky (tou fyzioterapií)?

Naše zkušenost - obě mé děti nevyslovují dobře některé hlásky. Začali jsme chodit k výborné logopedce, která ale logopedii učí tak, že nejprve zjišťuje, jestli děti mají dostatečně silný jazyk, tváře a další svaly apod. (řečeno velmi laicky). Obě děti měly jazyk apod. oslabený (samotnou by mě to fakt nenapadlo, ale když na to upozornila, vidím to také...), takže jsme zpočátku místo hlásek stimulovali svaly právě těchto částí. Dceři už jazyk apod. zesílil, takže teprve teď jsme dostali nějaké klasické cvičení a jde to velmi rychle. Syn je zatím slabý (ale zlepšuje se), není třeba schopen dát jazyk do nějaké (pro mě naprosto normální) polohy, takže stále posilujeme a teprve pak přijdou na řadu klasická cvičení. Ta logopedka to vysvětlovala tak, že nemá cenu cvičit nějaké hlásky, když dítě není schopno fyzicky dát jazyk do nějaké potřebné polohy, také říkala, že leckdy se stane, že tím posílením a nacvičením správné polohy, ty hlásky samy naskočí. Jsem velmi ráda, že jsme dostali doporučenou zrovna jí, ta metoda mi přijde výborná. Mmch - chodíme k ní asi dva měsíce, jednou za cca 14-3 týdny, doma denně cvičíme dle jejích doporučení a pokrok vidím.

Mě to taky logopedka říkala,

Obrázek uživatele LucieR

Mě to taky logopedka říkala, tedy o souvislosti s hrubou motorikou. Př. dítě, které nohama neposkočí koníka, nevyslový myslím "ř".

Ahoj,

Obrázek uživatele PetraN

o si pamatuju z doby, kdy jsem chodila na logopedii s dětmi, tak motorika mluvidel je spojena s celkovou úrovní jemné a hrubé motoriky, takže jestli psycholožka nemyslela toto…cviky na posílení motoriky....nám ale vhodné cviky na motoriku jak jemnou tak hrubou poradila sama logopedka

zavolala bych psycholožce a zeptala se, co tím myslí...

Přesně nevím, ale kamarádka

Přesně nevím, ale kamarádka má syna 6 let, špatná výslovnost a hyperaktivita (jinak naprosto zdravé dítko). Něco cvičí - až s ní budu, můžu se zeptat, ale i já mám pocit, že mu to moc pomáhá (s obojím) a rodiče si to taky chválí. Ale cvičí s ním každý den (5-10 min). S

Fyzio

Obrázek uživatele Gábina_4000

Do doporučení nám paní psycholožka napsala: Pro stanovení specifických poruch učení (dysgrafie) je prozatím ještě brzy. Pokud jsou stále obtíže i v logopedii, zkuste zvážit návštěvu rehabilitací – ve smyslu fyzioterapie.

nevím, co konkrétního vám

Obrázek uživatele Ifka123

nevím, co konkrétního vám doporučila - jsem fyzioterapeut...a pátrám co byl návrh pro vás