Skip to main content

Příprava do školy, učení s dětma

Posted in

Ahoj, kolik času věnujete přípravě do školy, kolik a co se s dětma učíte? Čtete nahlas? - 2 třída.
Naše děti 2.třída, často nemocné. Úkolů mají málo, buď jen čj nebo matika, nebo nic, nějaký dobrovolný papír vyplnit. Číst si prý můžou potichu- řekla jim na začátku roku paní učitelka, tak nechtějí nahlas číst. (To mi vadí!) ( doma vůbec nečteme to co čtou ve škole -nedává jim to za úkol). Jedno dítko se nepřipravuje vůbec, má samé jedničky, vše si výborně pamatuje, hned tomu porozumí. Druhý by se potřeboval učit více, ale nechce se mu. (Taky mu to nechci protivit, do šloly chodí rád). Slyšela jsem, že někteří se připravují s dětmi i 2 hodiny denně, denně počítání,diktáty, čtení, psaní úkolů nanečisto - děti mají jedničky !!! , co by měly, kdyby se tolik neučily??? Já bych uvítala, kdyby měli každý den domácí úkol - trošku čj, matiky a třeba i dáno co číst. Některé učitelky to tak mají a mě to přijde lepší pro děti. Někteří rodiče říkají, že se vůbec nepřipravují a pak z nich vyleze že to a to stále opakují a pod. Vím, že je to individuální, hlavně by mě zajímalo, jak to mají normální děti, co se doporučuje jako standard. A třeba i nějaké rady jak se učit matematiku. Děkuji! :)

Díky, že jste se podělily.

Díky, že jste se podělily. Dík i za odkaz na stránky a minutovky. Asi nastal čas více se učit a připravovat. Když děti měly důchodkyni na zástup, vyhovovalo mi to více jako rodiči, zadala, zkontrolovala, oznámkovala. Paní učitelka vyučuje moderně? a já se ztrácím. Čtení nahlas bych chtěla zavést zpět, ale děti se nechytají. Oni si čtou sami do čtenářáku, to není problém, ale jeden by potřeboval procvičovat. No, paní učitelka se poslouchá lépe. Ještě, aby byla chuť do učení, že? :)
Pokud by Vás ještě něco napadlo, budu ráda.

Zuldo

Obrázek uživatele PetraN

mladší syn to má podobně, taky domů nosí jen úkoly, kterých není mnoho, co dělají si nepamatuje, takže dost dlouho jsem moc netušila, co berou (nebo jen tak orientačně). Ještě tak matika, kde počítají do pracovního sešitu, to jsem se podívala, ale čj, tam dostávali domů max. písanku. Navíc paní učitelka neznámkuje moc přísně, za dvě chyby je často ještě 1- nebo max 2 (starší děti už by za to samé od jejich učitelky měly trojku),takže ani ze známek moc nešlo poznat, jestli je někde problém nebo ne.
Já to řešila teď na rodičovských schůzkách, vlastně mi nahrála sama paní učitelka, když říkala, že už některé děti budou potřebovat doma více procvičovat. Požádala jsem ji, aby jim třeba 1x týdně dala domů pracovní sešit, nebo sešit s diktáty na podpis, abychom se mohli podívat, co dělají, právě z toho důvodu, abychom měli přehled a mohli se do toho případně vložit, protože vím, že teď už toho učiva začne přibývat a třeba v čj už přibydou pravopisné jevy (párové souhlásky, tvrdé a měkké souhlásky atd.). Uvítali to i další rodiče. Celkem to začíná fungovat.

-

U nás je to tak, že úkoly mají strašně málo. Maximálně 2x za týden, třeba 4 příklady z matiky. Domů nic nenosí, jen když mají ten úkol. To se pak dozvíme, co vůbec berou. Vůbec mi to nevyhovuje, raději bych denně úkol, abysme si zaběhli nějaký rituál. Číst nahlas nemusí, ale musí jednou za týden přinést na ukázku, co četli. Oba čtou moc dobře, takže s tím problém nemám, ale jinak se mi to vůbec nelíbí. Málokterou informaci, co se učili, co se mají učit, apod., donesou domů. Možná je to tím, že jsou po škole ještě tři hodiny v družině a že se to prostě rozptýlí. Ale nechápu, že ještě neumí moc dobře počítat a spousta věcí jde jako by mimo ně. Taky jsem je nechtěla drtit tím, že se budeme denně učit. Ale teď během druhé třídy jsem to přehodnotila a v druhém pololetí se budeme učit denně. Dvě hodiny denně tedy určitě ne. Myslím, že stačí dvacet minut na zopakování a procvičení. alespoň takové je mé předsevzetí, uvidíme za provozu. Času v týdnu fakt moc nezbývá.

připravuje se s holkama

Obrázek uživatele Vladkax

připravuji se s holkama nárazově, jak je potřeba, tzn jsou období, kdy jen podepisuju úkoly a pak období (v řádech dní), kdy dostávají diktáty nebo příklady, popř geometrii. Občas mám pocit, že jim chybí logické myšlení, tak jim nadiktuji smyšlenou slovní úlohu "ze života", většinou se u toho rozčílím, dám jim k tomu další dvě a pak už na to nemám nervy :-) Ve škole prý patří k těm lepším ve třídě, čemuž se tedy mnohdy divím :-) Jinak angličtinu s nimi trénuje tatínek, a to každý den cestou do školy, minimálně 15-20 min.
Nejnáročnější přípravu jsme měli na začátku 1.třídy, kdy ani jedna z holek nečetla, přitom tempo výuky u jedné z nich bylo na můj vkus velmi rychlé.

Kluci 2 .trida....ukoly maji

Kluci 2 .trida....ukoly maji kazdy den bud cj(1 stranka pisanky,prepis ,doplnovani),ci matika.nam ukol z cestiny trva tak 30 min ,ale kluci maji pomale tempo a z matiky ,ktera jim jde,maji ukol hotov do 15 min....kazdy den maji cteni z citanky nahlas...vetsinou nyni cely clanek 1-3 strany....obcas maji kednoduchy ukol do aj ci clovek a jeho svet....pro na bylo jeste pred vanoci za trest cteni,to jsme i 1 strankovy text cetli i hodinu a vubec to synovi neslo.ale ted se zlepsil a uz to zvlada dle delky textu za 15-40min....my mame problem spis z psanim ukolu v po a st ,kdy se vrati domu z fotbalu az v sest....to je pak za trest.jsou totiz spaci a v 20.00 uz maji pulnoc....a stihat ukoly,koupani,veceri a nejake popovidani je u nas temer sibenicni

U nas

Obrázek uživatele Janact

V prvni tride
byly ukoly denne dva - matika, vetsinou i psani (opisy, prepisy, pismena) ... + kazdy den stranka cteni ze slabikare.
Vic jsme uz nedelali..

Druha trida
Nyni maji ukol tak 2 tydne.
Navic jen cteme. Mame notysek jako ctenarsky denik, kde zapisujeme co zrovna ctou.

Deti skolu zvladaji, tak je nechavam byt. Kdyby se zhorsily tak bychom se ucit zacali to, co by jim neslo

Matematické minutovky

Obrázek uživatele Olitwins

Ptáš se na matiku.. Kamarádky mi doporučili "Matermatické minutovky" a od té doby jsem je viděla u spousty dětí. Vím, že jsou do 3. třídy možná i pro větší. Moje holky to hrozně baví. To ani neberu jako přípravu do školy, čas od času je otevřeme a stráví o nich i půl hodiny. Matika jim jde a berou to jako zábavu, což ji doufám dlouho vydrží.

Zajímavé téma, budu ráda,

Obrázek uživatele Olitwins

Zajímavé téma, budu ráda, když napíšou ostatní. Já si pamatuju, že jsem byla dost nemocná a mamka se se mnou učila. Děti jsou v 1. třídě, kromě pátku mají úkol z psaní nebo matiky, tak nad 10-15 min max, ale musí každý den číst, což dodržuju od prosince tedy striktně (15 min). Občas se podívám, co dělají v prvouce a popovídáme si tom,větišnou je zajímá o hodně víc než ten úplný základ, co je v učebnici. Děti chodí na angličtinu a tam idálně by manžel měl hodinu o víkendu strávit úkoly a proctičováním. Kamarádky 2.-3. třída se s dětmi každý den učí /čtení, diktáty, procvičování/ třeba půl hodiny každý den, navíc/kromě úkolů, což mě x 2 začíná časově nevycházet, pokud bych o tom měla uvažovat. Znám i vzdělané rodiče, co dětem 3. třída a dále raději platí doučování, aby se s učením nemuseli cituji "rozčilovat"...

Děti jsou v 5. třídě,

Obrázek uživatele LadaVac

takže úkoly už se snaží udělat samy,jen na nás čekají,pokud si s něčím neví rady.Čtení zásadně nahlas,zdůrazňuje nám to i učitelka a hlavně já slyším,že syn plynule ještě něčte,takže nemá na to,aby četl očima.Je mi jedno co,ale denně mi přečtou dvě stránky třeba ze své oblíbené knížky.Manžel jim denně dá krátký diktát a zkouší slovíčka z angliny.Rozhodně to neděláme kvůi jedničkám,syn má z češtiny na vízo trojku,takže nedělat diktáty,byl by na propadnutí.Prostě mu to tak nejde,takže musíme procvičovat,opakovat,rychleji zapomíná.
Úkoly mají denně kromě středy,kdy jim úkoly dáme my,třeba jen 3-4 příklady z matiky,krátký diktát.Klidně nejsem i proti,když si nějaké příklady z matiky děti zkouší na PC,kde třeba na stránkách skolákov.cz si vyplňují počty formou hry.
Řekla bych ,že škole věnujeme tak hodinu denně podle potřeby.
Poslední dobou je hlavně vedem k tomu,že je třeba se naučit se učit,tzn. přečíst si látku z vlastivědy,přírodovědy a říct si hlavní fakta,co se učí nebo je v krátkosti vyzkouším.

S dcerou (nyní 4. třída) se

Obrázek uživatele PetraN

S dcerou (nyní 4. třída) se neučím.Ale dcera ze školy v podstatě nenosí jiné známky než jedničky, dvojky bych za celou dobu školní docházky spočítala na prstech, číst uměla už před nástupem do školy, takže není důvod ji doma dusit opakováním. Jediné, co jsme procvičovali bylo počítání zpaměti, násobilka, vyjmenovaná slova, prostě to, co musí procvičovat každý, dokud si to bezpečně nezafixuje. A samozřejmě, pokud mají např. pololetní písemku a mají zadáno, co tam bude, tak prověřím, že vše umí, nebo vyzkouším z prvouky, pokud mají psát test, pomůžu s projektem (vysvětlím jak na to) atp. Ale vím, že to umí, jeto spíš pro formu, aby neměla pocit, že nemusí doma dělat nic a třeba jednou na gymplu to pro ni nebyl šok :-).
Se stejně starým synem od začátku docházky doma opakuju a procvičuju učivo, protože dost často nedává ve škole pozor a tak někdy se stane, že učivo nepochytí. Není to ale systematické, prostě když vidím v sešitě, že má v něčem chyby, nebo začne nosit horší známky, tak sonduju, kde je problém a danou věc doma procvičujeme. Ale není to rozhodně hodina dvě denně, prostě pár příkladů, cvičení, denně třeba na 15 minut, dokud nevidím, že látku ovládá. A víc ověřuju před velkýma písemkama, že učivo umí.
Nejmladší syn je ve druhé třídě a dosud jsem se doma neučili, krom čtení nahlas, které učitelka vyžaduje, ale nyní budu už muset začít s procvičováním čestiny, psaní y/i po souhláskách atp. Matiku zatím ovládá, až začnou násobilku, budeme trénovat tu.
Co se týče čtení nahlas, tak u starších dětí na tom učitelka netrvala a protože oba četli dobře, tak jsme od druhé třídy už nahlas nečetli. Oba si ale hodně četli sami pro sebe (a čtou dodnes). Mladší syn čte taky perfektně, ale učitelka na domácím čtení nahlas bazíruje, takže čteme, ale denně to není. U něj jsem ale za to ráda, protože žádný knihomil není a toto je způsob, jak ho ke knížce přitáhnout, sám od sebe si knížku neotevře, pokud to není knížka o fotbale nebo o Minecraftu:-).

Ahoj, asi hodně záleží na

Obrázek uživatele Veronika_473

Ahoj, asi hodně záleží na tom, jak to nastaví učitelka. Jak známkování, tak požadavky. Naši kluci měli ve druhé třídě úkol každý den krom pátků. Úkoly byly dle mého tak na 10 minut, ale ti naši se s tím kolikrát zabývali výrazně déle. Kecali, blbli atd. Pokud to pořád bylo časově OK s odpoledníma aktivitama, nechtěla jsme se zbytečně čílit. K tomu měli nahlas číst, to jsme se snažili, ale rozhodně ne denně. Navíc si začínali číst pro sebe "svoje" knížky, tak jsem to neřešila.
Že bysme trénovali diktáty atd. mne ani nenapadlo. Ale někteří rodiče spolužáků to s dětma dělali. Kluci měli občas v diktátech chyby, ale spíš zapomenutá interpunkce, to nevím, jestli se dá s jejich povahou natrénovat :-). Cíleně jsme se doma učili akorát násobilku, to už ošidit nešlo.