Skip to main content

zdobení perníčků - čím? Osvědčený recept na bílé zdobení?

Posted in

Ahoj, děti jsou nemocné, tak s nimi teď peču perníčky na Vánoce jako každý rok. Ale každý rok je chci zdobit (tím kreslením bílkovou polevou), ale nějak ji neumím udělat - buď se roztéká nebo je hustá a ucpává se otvor na zdobení... Takové ty tubičky s náplní, co se prodávají, mně také nevyhovují. Nemáte někdo osvědčený recept na tu polevu? A čím zdobit? Popř. jiné zdobení. Přiznám se ale, že ty klasické "bíle pokreslené" se mi líbí nejvíc a já kreslím ráda :-)

re

Cokoladovu polevu robime z rozpustenej ciernej cokolady a doriedit trochu vodou. Da sa s tym aj malovat kym je to este teple, schne to dobre, akurat tej vody nesmies dat vela. Martina

Prosím o radu

Jani,
glazura je úúúúžasná!!!
Perníčky máme nazdobeny, pracuje se s ní svěle :-)
Ze začátku jsem ji měla řídkou, ale pak jsem to vychytala. Určitě budeme využívat i do budoucna. Díky za tip, všem doporučuji!
Ještě se chci zeptat, co se týče zdobení cukroví čokoládovou polevou. Standardně to dělám tak, že si rozpustím čokoládu na vaření a "doředím" ji 100% tukem. Jenže mi ten tuk prostě smrdí. Je nějaká jiná možnost?
Děkuju za radu.

Ladi jojo, je to tak ;-)

Obrázek uživatele Spider17

Holky, a nenapadlo vás někdy zdobit perníčky vařeným sněhem? Dávám ho na beránka, do trubiček, do kokosek.... Schne dobře. Zd.

Poleva

Královskou glazuru dělám dle návodu....na 1000g glazury 140g vody.......na 100g teda 14g vody, ale záleží na tom jak hustou tu polevu chceš mít, když tak se přidá voda, když je to moc řídké,přidá se glazura. Hustotu mám takovou aby na udělané tečce nezůstala z polevy špička, ale aby se pěkně zakulatila a úplně se neroztekla.

Jani, do těch 100 g pridas

Jani, do těch 100 g přidáš kolik vody?
Glazuru už máme doma. Díky za tip.

Zdeni

Obrázek uživatele LadaVac

jsi můj člověk,už jsme taky nazdobili mraky perníčků a za léta nikdy nic.Šlehám svoji oblíbenou polevu z bílků,zrovna v pátek zdobili i kamarádi dětí a ochutnávali taky.
Vnímám to stejně,mohu salmonelu chytit z čehokoliv.

Zdobení perníčků

Ahojky, moc děkuji Všem, také se omlouvám,že píšu až nyní, ale byla jsem nejprve pracovně za neprázdněná a o víkendu jsem byla na Cukrářském festivalu u nás v Jihlavě.
Královská glazura vydrží pár dní v lednici ušlehaná,ale má tendenci řídnout,tak že je potřeba před dalším použitím prošlehat a ev.přidat trochu směsi. Zmrazit určitě ne.
Suchá směs vydrží dlouho, pokud je uložená v suchu a chladu,není nic co by se nějak zkazilo. Já si kupuji běžně 1 kg a mám ji dokud jí nespotřebuji.
Šlehám minimálně ze 100g.

Pro JanuSK

Jani, zajímalo by mě, jestli, když si rozmíchám té polevy víc,
tak ji lze nějak uchovat, zmrazit?

Královská glazura

Obrázek uživatele LucieR

Bude mi ten 100 gramový sáček na jedno vánoční pečení stačit? Rozhodně letos neplánuji nový rekord. Pak se ještě prodávají 400g, to je asi moc, že?

holky a čím potíráte perníčky

Obrázek uživatele PetraN

holky a čím potíráte perníčky místo vajíček? Aby se leskly?

Tome, máš pravdu,

Obrázek uživatele Spider17

ale jak víš, měla dvojčata salmonelu ve třech letech, a taky se nikdy nezjistilo z čeho :-( A to jsem si zbytek vajec, co jsem měla doma, umíchala, a skoro syrová snědla. S paní na hygieně jsem byla v kontaktu skoro ob den, ale žádný jiný případ nezaznamenali. Naštěstí měli jen slabý průběh a krátkou dobu léčení. Možná proto, že jsem hned zahájila léčbu jablečným octem :-)

Asi ano

Obrázek uživatele Janact

Chytit salmonelu muzes z cehokoliv...
Kamaradky dcera ji mela ve 2letech a nikdy se nezjistilo z ceho ,, jsou na ni opravdu opatrni, vse prevareno,uvareno, syroveho by ji nic nedali, ani vajicko a presto ji mela :-(

Ale chapu, ze nekdo kdyz se boji nema cenu riskovat...

Zdravím

No moje dvojčata měla salmonelu, když jim byly tři roky. Byly týden v nemocnici na kapačkách a pak jsem s nimi byla půl roku doma, (skvělý nástup do školky a práce:). Salmonelu dostala z Bobíka, jak se prokázalo, měli jsme strach, že to bylo z domácích vajíček, ale to se nepotvrdilo, doktorka pak říkala, že to nebyl první případ, ... takže já si klidně risknu vajíčka...protože z mé zkušenosti, zas tak riskantní nejsou...

to je Zdeni chvályhodné,

Obrázek uživatele Tomáš D

to je Zdeni chvályhodné, neber si to nějak osobně, ale stejně bych raději dal přednost bezpečnému cukroví, když mám možnost volby. Jak říkám, náhoda je blbec (i u kontrolovaných chovů - nikdy nikdo nezkontroluje 100% šarží vajec!) a mě by taková náhoda stála opravdu hodně. Proto neriskuji...

Tome, co se týče vajec,

Obrázek uživatele Spider17

kupuji si pouze česká vejce z nedaleké drůbežárny. Polevu dělám jedině z bílků (hned schne), stejně tak i vosí hnízda. Cukroví jsem už napekla metráky, a ťuk ťuk, nikdy nic. Vejce si prostě beru jen kvalitní z kontrolovaného chovu. Stejně tak i mléko, máslo a maso...;-)

ta glazura má delší dobu

Obrázek uživatele Vladkax

ta glazura má delší dobu spotřeby, tím velkým balením pokryji celý rok....

Pro Zuldu

Konkretne: hospodynkam.cz (vyhovovalo mne, ze tam maji i mensi baleni), ale hledala jsem to pres klicove slovo Kralovska glazura a myslim, ze jsem se divala i na Herueku. Je spoustu tech obchodu, kde se to nabizi. Marketa

zuldo, zkus www.monacoint.com

Obrázek uživatele marketad

zuldo, zkus www.monacoint.com

Markét

Kde prosim jsi objednavala? Ja prave zadny obchod nenašla. Diky

Kralovska glazura objednana - dnes doprava skoro zdarma

Dnes je na Heruece doprava zdarma (ne zcela, ale od mensich castek nez obvykle), tak jsem rovnou mensi baleni glazury objednala + zdobici sacky + neco malo, co bych stejne kupovala... Takze dekuji za tip, snad to pujde dobre. Marketa

JanaSK: tak to si vysloužilo

Obrázek uživatele Tomáš D

JanaSK: tak to si vysloužilo like :-)

Pro JanuSK

Tak to jsou moc pekne pernicky! Jdu se podivat, kde mame v Pze to Dortisimo, ja moc nepecu, takze ani neznam cukrarske obchody. Diky! M.

Ahojky,tepelně neupravený

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,
tepelně neupravený bílek nedoporučuji, statistiky jsou statistiky a skutečnost může být úplně jiná (já mám informace o 2,8% vajec kontaminovaných Salmonellou na povrchu, což je 1 vejce z 36!), zejména z domácích chovů může být Salmonella mnohem častější problém. A mráz ji rozhodně nezlikviduje. Je to docela hazard v dnešní době, kdy se vejce dováží z různých zemí.
Na druhou stranu, pro vznik onemocnění je potřeba několik desítek až stovek tisíc bakterií (podle imunity) a ze sotva 1 g polevy na jednom perníčku to zdravý jedinec asi nechytí...
My používáme zdobící tubičky od Oetkera, které se dají koupit v různých supermarketech. Docela dobře se s nimi dělá, v sadě jsou různé barvy a jsou barvené rostlinnými extrakty.
Stejně tak jako zulda mám před onemocněním Salmonellou obrovský respekt, jako pracovníka v potravinářství by mě to dlouhodobě vyřadilo z práce a důsledky by byly finančně ruinující.
Tom

Zuldo,

Obrázek uživatele LadaVac

je to statistika a mráz prý to opravdu zneškodní,ptala jsem se na to,ale nejsem odborník.Chápu,že když máš špatnou zkušenost,tak se člověk bojí.Já měla salmu asi 14 dní a pak už žádné následky,ale je to už 25 let.
Tuhle polevu dělám už několik let a zatím v pohodě,tak doufám,že to tak bude i nadále.

-

Jedno vejce ze 7 tisíc? To je možná nějaký statistický průměr, ale pravděpodobně bude salm. obsahovat celá várka. Já se jí tedy bojím jak čert kříže, měla jsem jednou (nejedla jsem ani vejce ani majonézu apod.), nezjistila jsem z čeho, ale s následky jsem se potýkala tři roky. Už nikdy více. Myslím, že mráz salmonele neuškodí.
Ta královská glazura je dobrý tip, zkusím cukrárny.

U salmonely

Obrázek uživatele LadaVac

bych byla vklidu,jen jedno vejce ze 7 tisíc obsahuje bakterie kmene salmonela,když tak lze bílek zmrazit a pak nechat v lednici pomalu rozmrazit,konzistence se tím nemění.

taky používám královskou

Obrázek uživatele Vladkax

taky používám královskou gralzuru, dobře se s ní dělá, navíc nemám stres, když to nesou děti do školy, že by měl pak někdo salmonelu....

Vyrábím si

Obrázek uživatele LadaVac

je zaručeně nejlepší,krásně bíláa neloupe se :
1 bílek, 15 dkg moučk.cukru, 2 lžičky octa, 2 lžičky bramborového škrobu - vše vyšlehat elektrickým šlehačem,dám do lednice a vždy si jen odeberu do zdobícího sáčku.

zdobení perníčků

Ahojky,
já na zdobení perníčků používám Královskou glazuru, kupuji si jí v Dortisimu, ale mají jí i v jiných cukrářských obchodech, pracuje se s ní úžasně.
Perníčky zdobím marcipánem a dozdobím polevou, nebo jen polevou.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1137813352933142&set=a.113781396...