Skip to main content

jak jsem se pohadala s reditelkou skolky

Ahoj vsem. Potrebuji se vypovidat, a mozna taky budete mi moci poradit. Simunek (koncem rijna 5) je druhym rokem ve statni skolce, kvuli jeho hyperaktivite je ve skolce asistentka pedagoga. Doted byl ve skolce jen dopoledne a ja jsem zvladla zaridit si to nejak v praci (za cenu vikendu travenych v kancelari). Doufali jsme, ze jednou Simunka presvedcime k tomu, aby zustaval ve skolce i odpoledne, treba jen 2-3 dny v tydnu. Hodne jsme si o tom povidali, vysvetlovali, ze diky tomu maminka bude moci pracovat v tydnu, a o vikendech budeme mit cas pro sebe, jezdit casteji na vylety a tak. Behem prazdnin Simunek udelal ohromny pokrok (vidime to nejen my, rodice, ale taky zbytek rodiny a ucitelky). Takze jsme si o spani (nebo proste jen odpolednim pobyvani ve skolce) zacali povidat zase a behem vikendu se rozhodli, ze to zkusime. Takze jsme v pondeli dorazili do skolky s pyzamkem v tasce a Simunek pri prichodu pani ucitelce - reditelce rekl, ze se rozhodl dnes zkusit spani ve skolce. A bylo videt, jak je na sebe pysny a jakou ma radost, ze se k tomu odhodlal. Jenze tady prisla reakce, kterou jsme necekala. Pani reditelka odpovedela: "Simunku, ale o tom, jestli budes spat, nerozhodujes ty sam" Odpovedela jsem na to, ze jsme si o tom povidali doma a na spani se dohodli spolecne, a ja verim, ze to Simunek zvladne. Na co ona, ze si to nemysli, ze cele dopoledne je Simunek hodne akcni a nemysli si, ze by zvladl usnout nebo aspon nerusit ostatni. Nastesti Simunek odesel si hrat do jine mistnosti, a tak jsme v rozhovoru pokracovaly bez svedku. Pani reditelka mi sdelila neco ve smyslu, ze neveri tomu, ze Simunek zvladne byt v klidu, ze ma ve tride spoustu malych deti, ktere ten spanek opravdu potrebuji, a (to jsem koulila oci) UCITELKY SI TAKY ZASLOUZI ODPOLEDNE VYDECHNOUT. A dalsi vec je, ze Simunkuv pobyt ve skolce je OMEZEN PRACOVNI DOBOU ASISTENTKY. Rekla jsem ji, ze jedinym omezenim je oteviraci doba skolky, a o tom, v kolik privedu a vyzvednu dite rozhoduji jen ja jako rodic. Reditelka na to, ze to tak neni, a at si to zjistim. Tak jsem hledala a samozrejme nikde nic o moznosti omezeni dochazky neni. Nevim, jestli reditelka opravdu veri tomu, co rika, nebo jen trapne hleda vymluvu. Rekla jsem ji, ze opravdu nemuzu vyzvedavat dite po obede dalsi dva roky, ze to proste jinak nejde. A ze jsem do dneska vychazela skolce vstric (pul roku jsem dochazela do skolky jako asistentka ja, a kdyz asistentka onemocnela, Simunka jsem nechavala doma). Ale ze to dale opravdu nejde. Vyzvedla jsem Simunka po obedea rekla jen, ze to spani zkusime nekdy jindy. S reditelkou jsem od te doby nemluvila a zatim ani mluvit nechci, protoze mnou jeste porad clouma vztek. Doufam, ze se nam podari rozumne domluvit, ale co, kdyz ne? Na koho se pripadne obratit?

Reakce ředitelky je špatná. I

Obrázek uživatele Nika1

Reakce ředitelky je špatná. I přesto, že byla ředitelka třeba i zaskočená, měla se ovládnout a malého nechat i na spaní. Takovéhle ofkování dětma je bohužel časté a špatné. Dělám asistentku u velmi postižených dětí. Mám integrovaného syna v běžné ZŠ, kde má asistentku. U syna 1. třída v pohodě. V druhé třídě je vše jinak. Nějak mám pocit, že v běžných školkách a školách se snaží
" problémových " dětí i přesto že mají asistenta zbavit nebo omezit docházku na co nejkratší dobu. Učitelky v tom mají dost chaos na co vlastně asistentka je a co má dělat nebo naopak hodí problémové dítě asistentce a bez asistentky s ním nechtějí mít moc společného. Tím že dělám u velmi postižených dětí, tak tam je situace jiná.Umíme se přizpůsobit každému dítěti. Tam je spolupráce asistentky a učitelky sehraná. Navíc v běžné mš a zš mají učitelky tendenci dát děti do jednoho balíčku a jakmile je dítě, které se do balíčku nehodí, je to často problém. Jakmile dítě vybočuje v jakémkoliv směru, učitelky s ním neumějí pracovat. Když dají 20ti dětem úkol, tak dalším pěti přizpůsobit úkoly, jinak je hodnotit, začlenit do kolektivu. Jednodušší je házet situaci na rodiče. Šla bych znova za ředitelkou a řekla jí, že si už nemůžeš pracovní dobu upravit a že malej bude ve školce spát. Že vy jste ho doma na spaní ve školce připravili a to aby ve školce vše proběhlo v klidu je už na ní. Je přece zkušený pedagog. Bojuju takhle už třetí rok, buď ve škole se synem nebo ve školce s dcerou. Jo a ještě takový zvyk v mš a zš je, že dopoledne je asistentka asistentkou, odpoledne učitelkou ( v mš) nebo družinářkou nebo něčím jiným. Takže letos u syna asistentka odchází ještě během vyučování, protože jako družinářka má na starosti přípravku. Máš ještě jednu možnost, obrátit se na vaše spc, vysvětlit jim situaci a zkusit aby asistentce dali víc hodin, pravděpodobně má poloviční úvazek, ale asistentka může mít vyšší úvazek, tím pádem by byla i na spaní a po spaní. A vaší ředitelce řekni, ať na spc zavolá taky se stejným požadavkem. Když se na spc obrátí rodiče i školka, tak to má větší váhu, protože tím školka říká, že tu asistentku potřebují na delší dobu. Když se ozvou jen rodiče a školka ne, tak postoj školky je, že problém nemá a pak máš pádný argument, že je to jen jejich neochota aby malej ve školce spal.

A hlavně bys jim měla

Obrázek uživatele Olitwins

A hlavně bys jim měla komunikovat, že od předškolního roku musí být každopádně asistentka na celou dobu určitě, aby měl tu předškolní přípravu, tak aby nenastala nějaká komplikace.

SOuhlas s Vladkou

Obrázek uživatele Lucka V.

Taky mám dítě s potížemi a vždy jsem nejdřív vše řešila se školkou ( školou ) a pak teprve s dítětem. Je to těžké, ale šla bych cestou co popisuje Vladka. Schuzka mimo třídu projít možné scénáře, pak to probrat se Šimonem a jsme si jistá, že to půjde a nakonec vše dobře dopadne.

podle mě došlo jen k

Obrázek uživatele Vladkax

podle mě došlo jen k nedorozumění, kdy ředitelka při té nečekané zprávě zalapala po dechu. Zkus si s ní domluvit schůzku mimo dobu, kdy ona sama bude mít na starosti třídu, aby jste to probrali v klidu. Držím palce, ať to dobře dopadne.

pracovni doba ucitelek

Jeste k tomu vydechnuti ucitelek. V nasi skolce je rezim obdobny, jako popsala Zuzka, s tim, ze ucitelky jsou dve. Prvni otevira skolku v 6:30 a odchazi po obede, ve 12:30. Vetsina deti se ale objevi az kolem 8. Druha prichazi asi v 10:30, to se jde ven, a zustava do konce oteviraci doby, 16:30. S tim, ze hodne deti odejde bud po obede, nebo po odpoledni svacine ve tri. Prace je to narocna, ale opravdu to neni tak, ze si nemaji kdy vypit caj nebo dojit na WC. Pozorovala jsem to pul roku.

moc dekuji vsem za reakce

To, co me dostalo nejvic, byl ten totalne necitlivy pristup k diteti. Bylo to presne tak, jak napsala zulda, vyhral svuj vnitrni boj, a pak misto "to je fajn, ze ses k tomu odhodlal, je videt, ze jsi rozumny, velky kluk", uslysi "ne ty o tom rozhodujes". A to rekne pedagog, ktery pracuje ve skolstvi dele, nez jsem ja na svete?
Chapu, ze se mohla citit "prepadena" a postavena pred hotovou veci, ze by bylo vhodnejsi to predem probrat. Ale ja jsem neprisla s tim, ze ode dneska bude ve skolce spat denne, ale ze ma dnes dobrou naladu a chceme to jen zkusit. Jeden den. Misto toho, aby nabidla nejake reseni, treba ze je moznost pozadat o navyseni financnich prostredku na asistenta, aby mohl byt ve skolce dele, nebo ze to mohu zaplatit ja ze sveho, se ani nezminila. Proste odmitavy postoj, ne a tecka. Tak me napadlo, co kdyz si asistentka zlomi nohu a bude treba 6 tydnu na neschopence? To za mnou reditelka prijde s tim, ze si ho mam nechat doma?
Pripadam si ted tak trochu potrestana za snahu pomoci svemu diteti a ucitelkam. Absolvovali jsme kolecko vysetreni, vybojovali asistenta, cimz se ulehcil provoz cale skolky (momentalne pani asistentka odpoledne zaskakuje za ucitelku ve vedlejsi tride, ktera je na neschopence). A ted se dozvim, ze nebudu moci ani jednou nechat dite odpoledne. Takze pro me jako zamestnance by bylo paradoxne lepsi se na to vsechno vykaslat, a proste doprovodit dite rano a vyzvednout cestou domu z prace o pul pate? At se ucitelky nejak postaraji?
Pristi rok bude Simunek predskolak. Priprava predskolaku se ve tride kona obvykle v dobe, kdy mensi deti spi, a behem odpoledniho vyucovani, kdy mensi deti odejdou domu a je vetsi klid a moznost se vice venovat predskolakum (tridy jsou vekove smisene). Takze o moznost pripravit se na skolu taky prijde, protoze asistentka odchazi po obede?
Simunek ma ADHD, ale pritom je nadprumerne inteligentni, ma hodne zajmu, je spolecensky. Jedine, co nedokaze, je udrzet emoce na uzde, z pohledu dospelaka na vse reaguje prehnane. Jak jinak se ma naucit sebeovladani a spravnemu chovani k ostatnim, kdyz ne ve skolce?
Je mi z toho proste smutno, hlave v dobe, kdy se vsude mluvi o inkluzivnim vzdelavani.

v naší školce....

byl chlapeček s poruchou autistického spektra, měl přidělenou asistentku na dopoledne a ta po obědě odešla, ale on tam byl s ostatníma dětma až do konce školkového dne... Děti párkrát bouchnul, ale nebylo to nic hrozného, poslední rok měl problém s jiným klukem, který ho vyprovokovával a ty situace pak byly asi nic moc, ale to byl problém obou kluků.... Teď ve škole má taky asistenta, ale jen po dobu vyučování, v družině už ne, družinářky si párkrát stěžovaly, ale zatím tam chodí.
Osobně bych si zjistila jak to je, jestli může chodit i bez asistenta nebo ne (spíš si myslím, že ano) a pak bych se zkusila ředitelce vysvětlit vaši situaci a domluvit se co dál co dál...hodně záleží jak se v kolektivu chová a jestli je nebo není agresivní vůči ostatním dětem.
Jinak to, že si musí učitelky odpočnout....je to těžký, ale jak někdo psal, že nemá ani chvíli na jídlo nebo pití....učitelka v MŠ může být s dětma max. 6 hodin denně, zbytek času by měla být věnována přípravě. U nás tedy chodlila z 6ti učitelek jedna hned na ráno 6:30 (sem tam o něco později), druhá cca na sedmou a třetí přicházela po půl osmé, kdy se děti rozdělily do svých tříd, kolem 10 hodiny chodila ta, co měla odpolední a v 16:30, kdy školka zavírala už tam byla vždy jedna max. dvě učitelky. Ty co měly ranní chodily po jedné hodině domů....takže celkově mi to přijde jako přijatelný režim, i když o nervy je to určitě, ale co ne, že? Zuzka

ahoj, já tuhle problematiku

ahoj, já tuhle problematiku osobních asistentů neznám, to je opravdu nutné si zjistit ať už na MŠMT, anebo u zřizovatele/provozovatele školky - tj. na městské části.
Ale myslím, že jste to celkově moc dobře nekomunikovali. Ago myslím, že nejprve to fakt chtělo probrat s učitelkou/ředitelkou, jestli váš syn tam zvládne být bez asistenta a terpve poté řešit s ním. Takhle jste ředitelku postavili před hotovou věc, na kterou nebyla vůbec přpravená. Navíc chápu, že chce, aby ostatní děti v klidu spaly a chápu, že si učitelky potřebují vydechnout (každý má v práci nárok na oběd/pauzu). Byť to takhle říkat nemusela.
Takže bych na tvém místě to pokud možno nebrala osobně, i když chápu, že je to pro tebe velmi osobní. Navíc způsob, jak dotahuješ práci o víkendech musí být hrozně náročný. Nicméně teď bych si v klidu zjistila možnosti pobytu dítěte i bez asistenta, respektive možnosti prodloužení pobytu asistenta ve školce a pak bych se snažila diplomaticky s ředitelkou dohodnout. Já si myslím, že tohle v žádném případě nelze řešit "silou", protože potřebuješ, aby se syn cítil ve školce fajn a ne, aby už a priori tam byl nechtěný.

Řekla bych, že ředitelka se

Obrázek uživatele PetraN

Řekla bych, že ředitelka se jen nediplomaticky vyjádřila, jinak má v podstatě pravdu. Možná, že kdyby nebyla tak paf z toho, že jste ji postavili před hotovou věc, tak by reagovala víc uhlazeněji, třeba by řekla, že je to hezké, že chce ve školce spát, ale ještě to bude muset probrat s maminkou. A neřekla by, že učitelka si taky potřebuje vydechnout, ale vyjádřila by se ve smyslu, že ta hodina, kdy děti spí, je jediný čas za celý den, kdy si může sednout a polevit v pozornosti a třeba si vypít kafe nebo se najíst (a přestávkuv práci máme přeci všichni, jenže učitelka, která službu třeba od 9- 17 hodin si nemůže dát klasickou půlhodinu na oběd nechat děti bez dozoru ).
Souhlasím s Oli a Kverbou, pokud je na tom dítě tak, že potřebuje asistenta, tak přeci nebude jen tak mávnutím proutku fungovat bez něj…
Nemám osobní zkušenosti, ale co vím od známé, jejíž dítě má asistentku od školky , tak to funguje tak, jak říkala vaše ředitelka, dítě bylo ve školce a nyní ve škole jen když tam je asistentka, škola měla přiklepnuté peníze jen na určitý počet hodin denně. Jakékoliv prodlužování pobytu dítěte ve školce a pak i ve škole bylo a stále je otázkou diskuse mezi rodiči, učitelem, asistentem, vedením školky/školy. A bohužel ředitel dostane dotaci na asistenta za začátku školního roku a pokud chce víc peněž, musí znovu žádat dostane až třeba na další pololetí. Moje známá v těch mezidobích, kdy nebyly peníze na delší pobyt asistenta dítěte ve škole , platila asistence ten rozdíl ze svého….

No asi budu zde s názorem

Obrázek uživatele Olitwins

No asi budu zde s názorem nepopulární, i když beru, že se ředitelka asi nechovala citlivě. Na druhou stranu by bylo fajn to s ní předem projednat. Co chci ale napsat je, že pokud má dítě doporučeného asistenta pedagoga (kterého musí škola zajistit, včetně peněž na něj skrz dotace - nechytejte mě ale za slova), tak se bere, že dítě ho potřebuje. Proto ho PPP (SPC) doporučilo a školka zajistila a nelze tedy říct, že půl dne ho dítě potřebuje a půl dne ne. Možná ho škola zajistila jen na půl dne, protože dítě chodí na půl dne do školky, tj. proč ho platit další půl dne, když dítě, které ho potřebuje tam není. Takže diskuze má být o tom, že chcete asistenta celý den, ale na to je teď asi pozdě, škola si na měj musí požádat o dotace, možná to lze ale nějak ad- hoc řešit. Já zas chápu, že pokud má dítě k sobě asistenta, tak najednou nechtějí ve školce takové dítě dalšího půl dne bez asistenta. Nech si od ředitelky napsat vyjádření písemně a pak to můžeš řešit. Nebo se taky zeptej v jiné skupince, na FB bude určitě nějaká skupina rodičů s dětmi s podobným problémem co mají asistenta a poradí Ti. Za sebe mohu říct, že dcera je v 1. třídě a má asistenta pedagoga (úplně jiný důvod než Vy), ale jen po dobu školy, už ne v družině. Ve školce ho neměla. V obou případech nebyl potřeba. Ale škola mě dopředu upozornila, že pokud bych chtěla asistenta v družině, musím si ho zajistit ze svých prostředků, i když možná s novelou zákona by to tak nebylo, záleželo by na doporučení PPP/SPC. Nebo se podivej na www.inkluze.cz.

za mě je přístup ředitelky

Obrázek uživatele Vladkax

za mě je přístup ředitelky taky na pováženou, na druhou stranu si myslím, že byla rozhozená a jednala v "sebeobraně". Je otázkou, jesti by reagovala stejně, když by ses s ní nejdřív snažila domluvila předem na možnost spaní a ne ji takto "přepadla". Snažila bych s ní vést dialog a ne jen oznamovat, na čem jste se se synem dohodli. Zašla bych za ní znovu a zkusila se v klidu domluvit třeba na jednom dni v týdnu s tím, že cca po měsící si řeknete, jak dál. Je to škoda, že to takto (ne)dopadlo, věřím, že byl malej natěšenej, takto mu zas někdo sebral vítr z plachet.
Jo a pak asi taky záleží na tom, jak se klučina chová, co ta hyperaktivita vlastně u něj znamená. Pokud by doopravdy budil děti, tak se učitelkám nedivím ,protože nejde ani tak o to, že by se mu musely v době toho spánku věnovat, ale že by celé odpoledne měly ve třídě bandu otravných ukňouraných nevyspalých dětí. A to musí být na mašli :-)

Milá Ago, je to celkem

Milá Ago, je to celkem složité řešit práci o víkendu na úkor rodiny.
Ale jestli má syn asistentku, je k tomu vážný důvod. A děti bez přítomnosti asistentky jsou v kolektivu ztracené. Školce se nedivím.

A milé maminky, asi ve školce nemáte hyperaktivní dítě! (omlouvám se, pokud se někoho dotknu) S mými dětmi chodí chlapeček, který ostatní na procházce mlátí klackem do hlavy, před spaním se schválně pokadí do pyžama, pak to sundá a rozmaže ostatním dětem po postýlkách...
prostě svět není černobílý, chápu maminku, která pracuje a musí řešit takovou situaci. Ale chápu postoj školky - ředitelky, která v podstatě brání ostatní děti.

MŠMT

Ahoj, obrátila bych se rovnou na ministerstvo školství, pod něj předškolní vzdělávání také patří a tam zjistila informace. Nejsem si zcela jistá, zdali pobyt dítěte musí být omezen pouze pracovní dobou asistenta. Nevím, jak je to v předškolním vzdělávání, ale např. pokud dítě na prvním stupni ZŠ má asistenta a ten náhodou chybí, tak to dítě také není vykázáno ze školy (ale docházka je povinná)... (Tím spíše pokud se jedná např. o hyperaktivitu, apod....) Zkus to zjistit přímo na ministerstvu.
Celkově se mi zdá ten přístup neprofesionální. Předem něco odmítnout, aniž bych zkusila, jestli to bude fungovat...
Nedokážu se třeba představit, např. na ZŠ, kdy žáci mají odpoledne výuku, říci rodiči... "učitel si potřebuje odpoledne také oddychnout, vemte si problémové děti domu..." To je přece divná logika.
Markéta

Tak mně, mimo jiné, dostala

Tak mně, mimo jiné, dostala ta hláška, že si učitelky zaslouží odpoledne vydechnout!
Uznávám, že je to náročná profese.
Ale kdo to nemáme náročné? Zkuste to někdo říct ve své práci.

To je vážně síla a nechápu,

To je vážně síla a nechápu, jak takový člověk může trávit celé dny s dětmi, když, jak je vidět, tam není kvůli těm dětem. Podle mně práce učitelky je vlastně takové poslání, a měl by za tím vším být cit a empatie... No ale to asi nezměníme.
Jinak k tomu, že může být Šimůnek ve školce jen, když je tam asistentka, tak máme ve školce něco podobného. U nás je chlapeček s poruchou autistického spektra a co vím (od asistentky), tak ředitelka taky řekla rodičům, že pokud tam není asistentka, tak tam nemá co dělat ani ten chlapeček (očividně stejný chladný přístup jako u vás...). Takže nevím, na čem je tento postoj ředitelek založen, ale raději ještě pátrej, zda to fakt někde není uvedeno.

-

Mně toto necitlivé jednání příjde strašně smutné. Dítě vyhraje svůj vnitřní boj, k něčemu se odhodlá, je to pro něj událost, a pak ho někdo takhle smete. Vnímám to i ve škole, dceři stačí, že jí učitelka neoprávněně okřikne a má zkažený celý den. Jasně, takový je život, už jsou školáci, nikdo se s nimi moc mazat nebude, ale k těm prťatům by učitelky mohly být vnímavější, kor když je to jejich profese.

pokud nedá nic písemně

pokud nedá nic písemně nemusíte se ničím řídit. pokud dá písemně obratťe se na školní inspekci.