Skip to main content

Pobyt v nemocnici

Posted in

Ahoj, chtěla bych se zeptat zkušenějších:-), jak je to s pobytem s dítětem v nemocnici. S dcerou jdu na vytržení nosních mandlí, můžu být samozřejmě s ní v nemocnici, ale zajímá mě. Všude čtu, že když s ní budu jako doprovod, vystaví mi neschopenku. Já si vlastně asi nemůžu vzít ošetřovák, že jo? Protože je o ní postaráno (v nemocnici). Takže buď můžu mít neschopenku - budu tam 3 dny, takže celé zadarmo a nebo si vzít dovolenou. Asi jiná možnost není, že ne?
Nechci aby to znělo vypočítavě! Samozřejmě s ní chci být, bez debat, jen mě napadlo, jak se to vlastně řeší...
Díky!
Michala

Deniso :-)

Obrázek uživatele Janact

tak to je docela sranda :-) hlavně, že to brácha přežil bez úhony a nebylo mu blbě nebo nezkomplikovalo zákrok..

no, a mmj to "vysvětluje" důvod proč být v nemocnici den předem, že to tam "lépe" ohlídají, než rodič doma :-) právě proto, že chápu, že tam mají milion jiné práce, než hlídat pacienty - nechápu tento důvod, když stejně z 95% rodičů je v dnešního době s dítětem v nemocnici a to hlídání je na na nich... takže jestli hlídá doma nebo v nemocnici?
Nástup navečer by byl snesitelnější :-)

ahoj..tak i já se přidám...

ahoj..
tak i já se přidám... muj brácha jako malý byl přijat den předem na operaci kýli..
večer už normálně nevydržel a brečel, že má hroznej hlad... spolupacienta se mu zželelo, tak mu dal banán a sušenku.. i přes dotazy, zda nejedl, odpověděl, že ne... při návštěvách, kdy sestřička otevírala dveře sdělovala, že je přísný zákaz jídla... neb se jim tam jedno dítě před operací najedlo... po příchodu na pokoj mi bylo jasno, klučík vedle na posteli se zasouval strachy pod peřinu.. a brácha si po narkoze spokojeně chrněl.:))

ale ne ozehave tema

Obrázek uživatele Janact

Vzdyt o nic nejde :-) jen debata.
Jen si myslim,ze nic z uvedenych duvodu nevede k nutnosti byt v nemocnici od 7h rano cely predesly den pred zakrokem... kdyz to jinde zvladnou v pohode,az v den zakroku...

Ale beru to tak, kdyz se mi to nelibi muzu jit do jine nemocnice, kde me vezmou az rano v den zakroku :-p

J.

no být tam celý den, to by se

Obrázek uživatele Vladkax

no být tam celý den, to by se mi taky příčilo. Nástup večer nebo v pozdním odpoledni by mi přišel akorát

Lenko, asi jsem nakousla

Lenko, asi jsem nakousla ožehavé téma - ten den dopředu. Každopádně zpětně s Tebou musím souhlasit, že byl čas seznámit se s prostředím a s personálem a mělo to určitou štábní kulturu. Mně to problémy s financemi ani s uvolněním práce nepřidělalo. Krom toho, že se kluci nudili, to bylo OK. Ta keška je super nápad. Až bude, dej vědět. Time-to-time do Bene jezdíme, tak bychom jí mohli hledat.

Mifo, držím palce, ať to dobře zvládnete.

Já nechci hodnotit, co je

Já nechci hodnotit, co je špatně a co ne. Jen vysvětluji, proč někde přijímají dítě den předem.. k čemu to asi je. Že to není je o penězích, i když třeba někde jo. Nevím.
Třeba je to užitečné, třeba ne. Jak říkám, taky vím, že ten den navíc je děsnej. taky jsem myslela, že bychom mohli přijít až ráno. obzvláš´t, když jsem sestra všichni to věděli, věděli, že bych dceru dokázala mít připravenou. Ale i tak jsme museli stejně jako všichni ostatní. Tak ať dobře vyberete nemocnic.

lenko

Obrázek uživatele Janact

Ja si zase nemyslim,ze nemocnice, ktera prijme dite v den zakroku neco riskuje.
Proste to tak zase maji ony ve svem radu a standardu. A maji s tim dobre zkusenosti :-p taky tam urcite nerozlisuji, kdo se jim zda a nezda,ze zvladne nedat diteti od pulnoci najist :-p

Petky s pitim u nocniho stolku mysleno tak,ze kdyz bude hloupej rodic a bude chtit lhat a neco obchazet,tak tomu diteti muze dat napit stejne dobre v nemocnici jako doma.
Jak to tam ohlida sestra nebo doktor, kdyz te celej den nevidi?. Tusim,ze ani tu rymu by nepoznali, protoze krome podpisu ktery jsem udelala rano v 7h nas nikdo nevidel a nevsimal si nas. To by me s tou rymou mohli vratit domu v den zakroku naprosto stejne., kdyz te prijimaji... dite vidi a zkontroluji ne?
Takze to asi zatajit nejde.

To,ze ty si jidlo a piti schovala je sice hezke, ale druhej na pokoji ho v klidu pred tebou rozbali, privezou tam do jidelny kontejner s obedem pro druheho...
Myslim,ze doma by mu bylo lip, kdyz bych se pred nim nefutrovala jidlem a pitim, jako ostatni lidi v nemocnici...

Lenko

Obrázek uživatele LucieR

určitě ráda slyším, že nejde jen o peníze, že to má i objektivní důvod. Ze zkušeností z naší nemocnice je to první věc, která mě napadne (ale mandle u nás nedělají), protože tam je neobsazenost na dětském hodně znát. Mě třeba nutili k pobytu - dcera trpící na zácpu musela prvně po cca 1,5 roce na klystýr (do té doby jsme to zvládala řešit sama). Chodí se na oddělení a hned z toho byla hospitalizace. Přežila jsem do rána, pak jsem odcházela jako "hrozná matka".

mě ten den v nemocnici před

mě ten den v nemocnici před taky štval...neskutečně, ale chápu proč to tak je... to že má někdo petky a jídlo u postele je věc jeho, já to musela před dcerou všechno schovat...
tady jsou skvělí rodiče věřím, že by zvládli doma uhlídat...
ale všechny rodiče takoví nejsou... a jak byste při příjímání takového rodiče/dítěte vysvětlili matce, že zrovna oni musejí přijít den před... protože se vám zdá neschopná. asi těžko... tak je to pro jistotu udělané takto.
také jde o to, aby se dítě a doproovd seznámilo s prostředím, s personálem... a také aby se lékař ujistil, že je dítě opravdu zdravé, nemá rýmu atd. Určitě se najdou rodiče, kteří by rýmu zatajili, aby už to měli za sebou. ale taková blbost , může při narkoze udělat pěknej průšvih. Možná je to přežitek... byla by pak zodpovědnost na rodiči, že lhal. Jenže asi to někteří lékaři nechtějí riskovat.
Fakt je ten den děsnej, ale tyhle detaily, se pacientům neříkají.

Já samozřejmě taky

Já samozřejmě taky nechci,resp. ani nemůžu měnit,to co je v dané nemocnici zaběhlé. Ale přesně ten den navíc,navíc hned od rána,mi prostě přijde zbytečný. Ani na psychice to nepřidá. Ale je to tak,jak to je,nic s tím neudělám.:-) Ještě jednou díky! M.

v nemocnici jsme meli umyvadlo na pokoji

Obrázek uživatele Janact

Petky s vodou primo u postele, i nejake to jidlo, to by si taky mohl urcite neco zobnout nebo napit, kdyz jsem sla na wc nebo do sprchy.

My spime pri otevrenych dverich, tak slysim kdyby se neco delo, navic se deti boji po tme tak leti s dusotem rovnou k nam doloznice.

Urcite by stacilo treba az odpo nevecer nastoupit, pokud tedy neni duvera,ze by rodic neuhlidal to piti a jidlo.

Ale jak jsem psala, je to jejich zabehly rad, tak to respektuji...
Jen me prekvapi, kdyz jinde se nastupuje az rano v den operace, to rodice take zvladaji uhlidat., jak psala treba Zulda...

Je to jen proste hrooozne dlouhy den.v nemocnici nic nedelat.

jak byste zaručili, že se to

Obrázek uživatele Vladkax

jak byste zaručili, že se to dítě nenapije třeba v noci v koupelně z dlaní? A že nevleze do špajzu a něco si nevezme?
naše holka když by se ráno dostala k vodě, tak by se napila. Měla neskutečnou žízeň. Doma bych to neměla šanci uhlídat

Ohledně jídla a piti

Obrázek uživatele Janact

My jsme nesměli jíst od půlnoci a napít naposledy ve 2ráno....
To bych opravdu zvládla doma taky...

Nicméně beru, je to jejich standard postup,tak se nebráním ani nenarušuji řád.. ale ten den předem jsme tam byli opravdu úplně zbytečně... při nástupu jsem podepsala papíry a měli jsme volno až do dalšího rána ...

J.

-

Lenko. Den predem? U jakéhokoliv operace jsem mela instrukce nejist nepit od půlnoci. To snad kazdy rodic ustoji. Urcite je lepsi kdyz se lekari jisti, ale osobne jsem rada, ze jsme si mandli odbyli tak rychle.

vysvětlím, proč se nastupuje

vysvětlím, proč se nastupuje den předem...
Protože je potřeba zaručit přípravu k operaci- lačnost před výkonem, některým dětem /lidem se dávají den před léky na vyspání, aby byli vyspaní, větším dětem se holí bříško atd....
si říkáte, že to zvládnete doma, ale ze zkušeností se ví, že ne všichni rodiče jsou schopní dodržet u dětí lačnost apod. Je to pojistka personálu, aby děcko bylo pod dohledem a řádně připraveno k operaci. spousta lidí si totiž řekne, že trocha vody před operací přece nemůže nic udělat....
sama ze zkušenosti vím, že ten den " naprázdno" s dítětem je fakt dlouhý, ale není to nic, co by se nedalo přežít...
právě proto už dlouho uvažuju že v areálu založím pořádnou dětskou kešku, aby čekající děti, mohly hledat poklad :-) jen nebyl ještě čas na realizaci...

Moc díky za komentáře a

Moc díky za komentáře a zkušenosti. Rozhodla jsem se pro dovolenou 2dny a ten den co nas propustí OČR. Neschopenka je hodne nevyhodna,3 dny zadarmo a vikendy se nepočítají.
Jsem ráda,že jsou v BN dobré zkušenosti,já sama tam byla víckrát,ale s dětmi naštěstí ne.;-)
Ještě jednou díky a krásný víkend!:-)
M.

BN

Ahoj, my byli na mandílch taky v Benešově. Neschopenku mi vystavovala obvodní lékařka - bez problémů. Byla jsem tehdy doma 2 týdny a na financích to při té délce neschopenky nebylo ani poznat, protože se do toho započítaly víkendy. Ještě jsem to měla rozepsané postupně na oba kluky.

Proč jsme tvrdli v nemocnici den před operací, mi dodnes není jasné. Po příjmu na ně juknul doktor a pak do večera nic. Kluci tam vyváděli. Šla jsem s nimi 2x ven na procházku po areálu.

Jinak péče super. Klukům se fakt ulevilo. Takže BN doporučuji. více viz diskuze:
http://www.dvojcata.org/node/726089

Nemocnice by mela vystavit

Nemocnice by mela vystavit neschopenku i pro doprovod. Tri dny jsou neplacene, takze dovolena je z pohledu financi nejlepsi reseni (nektere firmy nabizi jako benefit sick days, tedy plne placene zdravotni volno, obcas ani moc neresi, jestli opravdu jsi nebo nejsi nemocna). Pobyt s ditetem do 6 let hradi pojistovna (luzko + strava), je to stanovene v § 25 zakona o verejnem zdravotnim pojisteni. U ditete nad 6 let se jedna o placenou sluzbu, ale taky je moznost pozadat pojistovnu o zpetne proplaceni nakladu, to se pak kalzdy pripad posuzuje individualne. Kazdopadne i u ditete starsiho 6 let by nemocnice mela pobyt rodice umoznit, protoze dite ma pravo na peci svych rodicu a rodic ma pravo pecivat o dite (Listina zakladnich prav a svobod).

Nečetla jsem níže,

Obrázek uživatele Spider17

ale malá byla na jednodenní chirurgii. Ráno nástup, operace, přespání a druhý den nás hned ráno vypakovali. Petřík jezdí na operace taky tak. Teď už mu je sedm, tak si platím za lůžko a můžu se rozmyslet, jestli s jídlem, nebo bez. Ale máme to hodinu autem, tak raději spím v nemocnici. Propuštění po narkóze v případě dítěte vůbec nedoporučuji. Stačilo mi, když takhle propustili 2hod. po narkóze partnera. Vůbec nevěděl, jak se dostal domů a když se mu koleno po operaci probralo, skučel bolestí a já volala doktorovi, co mu můžu dát od bolesti. Naštěstí jsem měla doma Tramal. Děti občas po narkóze zvrací, dehydratují se. V nemocnici dostanou rovnou kapačku a i léky od bolesti. Malý mi zvrací pokaždé. K pobytu rodiče s dítětem můžu dodat, že není problém být s ním ve dne a večer jít domů. Syn mi takhle ležel na infekčním několik dní a byly mu teprve čtyři roky. Sám mě už večer posílal domů :-))))

My byli v Motole na operaci.

Obrázek uživatele Lucka V.

My byli v Motole na operaci. Nastupovali jsme také den předem ale po obědě. Vzhledem k tomu že někde už od večera medikují tak to celkem chápu, byla jsem ráda. Zklidnil se, večer už nejedl. Hezky se vyspal. Bylo mu po narkoze hodně zle tak mu ten odpočinek den předem přišel k duhu. Asi záleží na typu výkonu. Nebránila bych se zaběhlému pořádku, věřím že vědí co a jak.

S tím souvisí i předešlý dotaz na pobyt rodiče. Myslí že v každé nemocnici jsou ochotní když to nejde jinak, nechat tě sedět do noci u postele a ráno tě nechat přijít dřív než začnou procedury at je dítě jakkoli staré.

Přesně to si myslím, že jde

Přesně to si myslím, že jde jenom o finance... Zkusím se tam pak zeptat, jestli bysme nemohli na propustku.
Jo, jasně, že to zvládnem...:-) Jen ještě promyslím, jak s tou dovolenou a tak.:-)
Bude to náš první pobyt v nemocnici, tak nemám žádné zkušenosti, naštěstí!:-)
Díky!
M.

My zkusenosti s operaci zatim

Obrázek uživatele fretuska

My zkusenosti s operaci zatim nemame, ale nemocnice si asi holt financne potrebuji vykazat co nejvic osetrovacich dni --> víc penez...

Nejde se zkusit domluvit ze byste den predem vyridili formality a na noc vas pustili domu?

určitě vás nechají venku v areálu si chodit

Obrázek uživatele Janact

my mohli vlastně celý den (do 18h) chodit po areálu, s "propustkou" i do města, tak to trošku nechápu, proč tam pak být? :-)
ale vydržíte to.. určitě mají v nemocnici i herničku, tak se děti docela dobře zabavily...
Pár hodin po operaci, už taky byly v herničce a hrály si :-)

Tu noc po operaci taky jako

Tu noc po operaci taky jako chápu, budu klidnější. Spíš mě "štve" ten den před. Jdeme za 14 dní, jestli bude hezky, tak zkusím aspoň jestli budeme moct na chvilku se projít ven.
To OČR by teda šlo vystavit už od pátku? Hned po propuštění? Takže dovolená "jen" dva dny... Tak to už by šlo...:-) Co si budeme povídat, dovolený je prostě málo, no...:-)
Moc díky!

-

Mně nedošlo, že vlastně do 14 dnů neschopenky proplácí zaměstnavatel. Tento "nový" systém jsem ještě nevyužívala :) Jinak tedy koukám, že Kladno, kde jsme byli my, je jedno z mála, kdo odstraňuje nosní mandli ambulantně. Syn byl po narkoze spavý, ale kromě žízně nebyl jediný problém. Po propuštění si dal nanuky, to byl spokojený, a pak už ani nevěděl, že na nějakém zákroku byl. Brali mu mandli a odsávali uši.

My jsme byli stejne. Jeden

Obrázek uživatele LucieR

My jsme byli stejne. Jeden den nastup, druhy den operace, to je mozna zbytecne a noc muze probehnout i doma, po operaci noc v nemocnici. Pri zvysenem prokrveni hlavy hrozi krvaceni (asi ne nic masivniho), ale domu bych nejela. U nas i cesta druhy den byla pomerne narocna (40km), musela mit jednu prestavku. Dcera byla uz od rana velmi spava, mela bolesti, sice ji jeste zmensovali krcni mandle, ale radiofrekvenci, tzn. zadna krev, no byla jsem rada, ze byla aspon tu prvni noc pod kontrolou. V den propusteni si zajdete k detske pro OCR.

za nemocnici Nové Město na

za nemocnici Nové Město na Moravě - ve středu ráno nástup, zákrok a ve čtvrtek domů. Jak píšeš - neschopenka nebo dovolená.

-

V Mostě stejné. 3dny - 2 noci. Celý den před také nechápu, ale tu noc po operaci jsem byla klidnější, že jsme tam mohli zůstat - kdyby něco............ Š.
PS: Jo, byli jsme v prosinci, všude zima... Pokud by se Ti to povedlo co nejdříve, určitě by vás přes den pustili alespoň na procházku kolem nemocnice.
OČR určitě nedostaneš, ale pokud by jsi byla doma i potom, tak si to nech vystavit co nejdříve.

i v Ústí nad Labem to tak je

Obrázek uživatele Janact

nástup den před operací, operace, a druhý den domů...

Ten den předem se vyřizovali formality, děti měly něco jako přípravku, kdy jim sestřička vysvětlovala co se bude dít na panence, aby se nebály.
byli jsme tam opravdu téměř k ničemu :-) celý den jsme měli volno a neměli do čeho píchnout :-)

ale prostě to tak je...

My jdeme za měsíc do Prahy na

My jdeme za měsíc do Prahy na Vinohrady a je to stejné jako v Benešově. Den předem nástup a den po operaci pustí domů, tj. 3 dny a 2 noci. Zdá se mi to taky děsný. Byla jsem na Vinohradech s dcerou před 5ti lety a bylo to stejné, ale to byla ještě maličká. Švagrová byla se 4letým taky na Vinohradech měli 1. den vyšetření, na noc domů a brzy ráno nástup na operaci. Po operaci se vyspali a druhý den domů. Což mi přijde lepší, než být v nemocnice den předem. Já tam jdu se 6ti letým a doufám, že se s nimi taky domluvím, že přijedu druhý den brzo ráno. Ale taky možná utřu nos. Zdraví Radka

všude je to jinak

v Brně v dětské lze jít na mandle "ambulantně" tj. brzy ráno, dopoledne zákrok a odpoledne domů, my do Brna po předchzí zkušenosti nechtěli a zjišťovali jsme si Kroměříž a Břeclav, v Kroměříži nástup v 6 ráno, ten den zákrok a druhý den domů a v Břeclavi taky den předem, druhý den zákrok a třetí den domů- my byly nakonec v té Břeclavi a naštěstí jsme mohly dojet až ve čtyři odpoledne, tak ten první den nebyl až tak dlouhý....
Taky jsem to měla tak, že jsem si vzala dovolenou a pak OČR než šla do školky. Zuzka

Nemá žádné komplikace,

Nemá žádné komplikace, standardní operace. Ale v Benešově v nemocnici je to tak, že ve středu nastoupíme, ve čtvrtek operace a v pátek ráno domů. Tu noc potom ještě i jako chápu, ten den předem teda vůbec...:-( No, ale takhle to tam mají, no...:-( Uvažovala jsem i nad Prahou, ale všude jsou strašný objednací lhůty a když už jsem se rozhoupala, tak to chci mít rychle za sebou.:-) Takže tak... Jo a do neděle neschopenka je k ničemu, zaměstnavatel platí jen pracovní dny.

-

Přesně tak, OČR mít nemůžeš. Neschopenka je zbytečná, jak píšeš. Ledažeby jsi jí měla ukončenou až k neděli, pak by se Ti něco poplatilo. Ale finančně je určitě nejvýhodnější dovolená. Akorát nechápu, proč tam budete tak dlouho? Dcera má nějaké komplikace? My jsme 7 7 hod. jsme nastoupili, v 15 hod. jsme jeli domů. A to jsme byli na klasickém vyndání nosní mandle, laserem je to tuším ještě šetrnější.