Skip to main content

Sexuální výchova předškoláků

Ahoj všem, jako obvykle jdu pro radu, vždycky tady něco vymyslíte :-) Klukům je 5, dcera bude mít 4. Několikrát týdně řeším zvídavé otázky: A kudy se narodí malý mamut? (z Doby ledové 3), Jak se spojují ty velryby? Proč mají tak dlouhý penis? (přírodovědný dokument), Proč kluci mají varlata a holky ne? atd. Samozřejmě na všechny otázky odpovídám po pravdě, zbytečně nezacházím do detailů, ale mám pocit, že otázky jsou čím dál propracovanější a děti chtějí vědět víc. Zase si říkám, až budou ty informace předávat ve školce, asi někteří rodiče nebudou zrovna nadšení... Jak jsou na tom vaše děti? Můžete doporučit třeba nějakou knížku nebo encyklopedii, kde vše bylo vysvětleno úměrně věku?
Jinak když jsem tohle téma otevřela s kamarádkama, měla jsem pocit, že naše děti jsou asi trošku divné, protože nikdo tohle doma neřeší a žádné děti se neptají...
Díky
Dáša

u nás knížka a seriál Byl

u nás knížka a seriál Byl jednou jeden život- díl o tom jak vznikne dítě

máme letos čerstvě dvě knihy

Obrázek uživatele Vladkax

máme letos čerstvě dvě knihy od Ježíška. Probíralo se to celé vánoční prázdniny a každá dětská návštěva, co je u nás déle, chodí domů obohacena o nové informace :-)
Nejsou tam fotky, ale celkem zdařilé kresby, myslím, že tak akorát, o všem.
Co se týká té školky, kamarádky syn dělal jako předškolák přednášku svým spolužákům. Učitelky prý žasly, děti ani nedutaly, a kluk byl nadšen, jak ho všichni poslouchají. Prý to bylo super.

Nikdy nezapomenu na to, jak

Obrázek uživatele katyvypl

Nikdy nezapomenu na to, jak si mě a mou sestru vzala naše mamka bokem (bylo nám okolo 6 - 7 let) a s velkou knihou, která se jmenovala UKAŽ MI TO (plná obrovských černobílých fotografií nahých lidí při sexu, porodu apod.) nám vysvětlila naprosto upřímně, jak to je se sexem. Vzpomínám si, že ačkoli to byl trošku šok, ve finále mi to celé připadalo naprosto normální a hlavně jsem to tenkrát přestala řešit, protože jsem pochopila, že to celé mě čeká až za hodně dlouho. :-) Sama mám samé kluky, občas se na něco zeptají, ale potřebu vysvětlit jim vše - a ještě s obrázky - nemám. :-)
Katka

Holky, děkuji moc za vaše

Holky, děkuji moc za vaše postřehy a zkušenosti a historky :-) Takže jsme asi normální :-) Lado, na knížku jsem se dívala a asi je to, co hledám, vysvětleno přesně pro tuhle věkovou kategorii. A kluci milují knihy a encyklopedie a vše naučné, tak si myslím, že se to u nás chytne. Teda nevím, jak to rozdýchají učitelky ve školce, až začnou poučovat kamarády :-) Jinak Byl jednou jeden život máme a běží u nás docela často, ale někdy i tam potřebují něco objasnit a doplnit, prostě chtějí vědět víc.

Naše rodina je plná

Obrázek uživatele Veronika_473

Naše rodina je plná přírodovědců,
kluci mají taky zájem a hodně sledujou přírodovědné dokumenty. Myslím, že chápou problematiku celkem v pohodě, na nic se zatím neptali. Nedávno jsme se bavili o jejich oblíbeném Jamesi Bondovi - prý je hroznej, jak střídá ženský, líbá je a má s nima sex (chichotání a ruka přes pusu). Když jsem se zeptala, kde to slovo slyšeli, tak prý v Době ledové. Na můj překvapený výraz a otázku v očích dopolnili, jak Mamut lichotí Mamutici a říká jí, že je sexy....
Když se před pár lety ptali v ZOO, proč leze želvák na želvu, tak jsem odpověděla, že se budou pářit. Reakce - aha, tak jdem dál...

U nás to taky probíhá. Začal

Obrázek uživatele Nika1

U nás to taky probíhá. Začal Maty, pokračovala Máťa, žezlo převzala Adélka a tak čekám, kdy toto téma ukončí Adámek. Dvojčata se hodně dívají na dokumenty, byl jednou jeden život, různé encyklopedie ( máme jich asi pět), internet.

tak u nás

se to řešilo hodně, cca ve 4-5 letech, teď už ani ne....Taky jsem se snažila odpovídat po pravdě, ale někdy je to problematičtější... kolegyně z bývalé práce (embryologická laboratoř) to doma vysvětlila naprosto odborně na úrovni buněk a IVF tj. že se do vajíčka dostane spermie a to embryo dá pan doktor do dělohy a roste....no a "rodili" císařem. Já jsem nechtěla vysvětlovat tou "umělou" cestou, tak jsem začala taky buňkama, ale "bohužel" se zacházelo i do detailů jak se tam to embryo dostane a kde se vezme ta spermie....zachránil nás seriál byl jednou jeden život, kde se holky přestaly věnovat jen rozmnožování... Zuzka

Dáši,

Obrázek uživatele LadaVac

u nás to Vendy nejvíc zajímalo v první třídě.Kolegyně mi půjčila knihu a moc to ve zvídavých otázkách pomohlo.
http://www.prochytrehlavicky.cz/jak-deti-prichazeji-na-svet.html

Divná nejsi,u nás se to řešilo a občas řeší dodnes a vůbec nemám problém o tom s dětmi mluvit.