Skip to main content

Matematika podle Hejného

Posted in

Holky v září půjdou do první třídy. V pondělí nám na třídních schůzkách bylo sděleno, že škola uvažuje o zavedení výuky matematiky metodou prof. Hejného. Máme se do dvou týdnů rozhodnout, jestli jsme pro anebo ne, podle toho budou děti dělit do tříd.
Chci se vás zeptat, jestli některé vaše dítko ve škole tuto metodu má a co si o tom myslíte.
Já osobně jsem nikdy vztah k matematice neměla, logické a technické uvažování nemám a jak tak pozoruju holky, budou na tom obdobně. Budou šikovné na jazyky, výtvarno, hudebno.
Těším se na vaše názory.

Lucko,

Obrázek uživatele Iris05

Moc dekuji za prirucku ! Deti maji mit Hejneho, doted jsem si to nedovedla predstavit, informace jsou velmi ruznorode, toto jsem presne potrebovala, diiiky !

Dvojky mám v 1. třídě a jedou

Dvojky mám v 1. třídě a jedou podle Hejného. Hrozně moc je to baví. Kluk se navíc s matematickým myšlením snad už narodil, je stále vyhlašován králem počtářů. Holka mu zdárně sekunduje. Doma si úkoly dělají samy, poté mu musí vysvětlit, jak postupovaly. Za mě Hejny super. Stejně tak i genetická metoda čtení:-)

Moji prvnaci taky jedou podle

Obrázek uživatele KaterinaAd

Moji prvnaci taky jedou podle H. Víta problémy nemá, ale počítal už před školou do stovky bez problému, Kaja se o čísla nezajímala, ta trochu bojuje. Úkoly z matiky nedostávají, aby jim rodiče nepletly hlavy, od učebnice c. 2 ji dokonce ani nesmí nosit domu, aby netrenovali - někteří prý počítali napřed. Já jsem jim o víkendu zpravidla okopirovala 2-3 listy, aby cvičili, ale mám smůlu. S tímto moc nesouhlasím, ale nebourim se:-)
Krokovani a počítání na prstech (dcera) mi nevadí, příklady jsou zajímavé, ale pořad je to počítání do 12-ti:-). Dokonce tam mají i slovní úlohy.

Sabi, děkuji za scany. Už si

Sabi, děkuji za scany. Už si to tady s holkama v práci procvičujeme :-)

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

píšeš, že uvažují o zavedení metody...spíš se poptej, jaké má učitel/ka, která podle ní bude učit, s tou to metodou zkušenosti, znalosti, jak ji "umí". To je podle mě uplně zásadní, když v tom nebude kovaný učitel, dětem to nebude umět podat a může to dopadnout jako u Radunky.
Bohužel vím o několik školách, kde učitelky podle Hejného učit musí na příkaz vedení (je to moderní a má to nádech alternativy, takže vedení školy se může tvářit, jak jde s dobou), ale ne každá učitelka na to má buňky (což neznamená, že je špatná učitelka, ale prostě není to pro každého).
Jinak u nás děti měly tuto metodu v první třídě, pak učitelka odešla na MD a druhá už v ní nepokračovala. Mě se to líbilo. Nicméně jejich učitelka jela i tradiční i Hejného metodu. Metodu uměla, byla mladá, Hejného studentka. Děti, které měla před našima (1-4 třída) učila jen dle Hejného, prý děti v pohodě ale tak od třetí třídy, kdy už bylo potřeba domácí procvičování, začali mít problém rodiče, nebyli schopni s dětma doma procvičovat (a to ani ty matematicky vzdělaní). Proto pak pro další turnus děti zvolila kombinaci, právě kvůli rodičům.. Ony ty klasické počty jsou prostě stále potřeba, důkladná znalost malé násobilky, znalost sčítání/odečítání dvouciferných a víceciferných čísel z hlavy, pod sebou, je pořád základ pro složitější věci a i chytré děti se to jinak než procvičováním pořádně nenaučí.
Jinak jak jsem včera koukala na tu učebnici, co dávala odkaz Lucka, tak ač už naše děti Hejného nemají, tak podobné věci dělají v matice taky. Ne jako základ, ale na zpestření jo.

MaNaTi, tak jsem ti to

Obrázek uživatele Sabina

MaNaTi, tak jsem ti to poslala, je to 8 scanů,tak snad to projde - pokud ne, dej vědět, přepošlu to na několikrát.
Snad ti to pomůže v rozhodování.

Lucko, moc děkuji za

Lucko, moc děkuji za příručku! To jsem potřebovala. Zítra juknu.

Osobní zkušenost nemám, ale

Obrázek uživatele LucieR

Osobní zkušenost nemám, ale má jí sestra s neteří (1.tř.). Sestra má s matikou problém a nad úkoly občas roste. Na některá cvičení jsem koukala, přijde mi to jasný, ale taky jsem nikdy s matikou problém neměla. Každopádně existuje ta příručka, možná jich je víc, vkládám odkaz, snad bude fungovat. Je tam popsaný i cíl a jak se k tomu mají rodiče stavět, třeba to pomůže v rozhodnutí.
http://www.1zs-sedlcany.cz/2015-2016/data/H-mat_Prirucka_pro_rodice.pdf

Co jsem tak četla, tak hodně

Co jsem tak četla, tak hodně rodičů si kupuje příručky pro učitele, protože jim ta problematika není vůbec jasná.
Myslím si, že i hodně záleží na tom, jakou budou mít paní učitelku.
Osobní zkušenost nemám. Za sebe jsem ráda, že mají děti klasickou matematiku, protože tam se chytám bez problémů (jsem účetní a mám k číslům kladný vztah). Z těch pár ukázek, co jsem viděla, jsem nepochopila, o co jde.

Nepochopím zadání. No, v

Nepochopím zadání. No, v první třídě snad jo :-) Možná i v druhé... Ale dál, nevím, nevím...

Já tomu nerozumím, proč bys

Obrázek uživatele Sabina

Já tomu nerozumím, proč bys jim nemohla pomoci, je to normální sčítaní odečítání, dokreslovani třeba koleček do požadovaného počtu, rozklad čísel. Mne na tom fakt nepřijde nic složitého. Asi to bude i o přístupu učitele, ten kdo je konzervativní na tom hledá mouchy uz předem. Naše úča je z toho nadšena a nikdy jsme na rodicaku matiku neřešili. Je to zvláštní, ale my jsme žádný pomůcky ani učebnice nehradili.

Mně osobně na tom nejvíce

Mně osobně na tom nejvíce vadí to, že tomu dítěti nebudu umět pomoct. Viz. jak říká Drahuška.

U nás na škole (ZŠ) se učí

U nás na škole (ZŠ) se učí matematika dle Hejného na 2.stupni. Začala s ní matematikářka, která právě učí na druhém stupni a matematiku mají děti rády. (I když ono to je i tou osobností toho učitele). Ona sama si tu metodu velmi chválí a nějaké materiály pro výuku druhého stupně jsou. (Ale jsou to novinky). Soudě podle toho, co povídala, mi ta matematika přijde zajímavější a jaksi logičtější (nejsem na matematiku nadaná.) Ale s prvním stupněm zkušenost nemám. Nicméně je mi matematika Hejného sympatická.

Matika - zkušenost

Ahoj, u nás ve škole zvolili pro děti matiku dle Hejného. Platili jsme spoustu pomůcek navíc a nakonec od toho ve druhé třídě učitelé odstoupili. Asi to bylo pro děti zábavné ale pro spolupráci rodičů a školy na úkolech to moc zábavné nebylo. Pamatuji,jak ve škole pořád řešili změny počtů osob, které nastupují a vystupují do autobusu.. děti to v hodinách většinou nezvládli a měly si to doplnit doma a vím, že to zas nedali rodiče (nebylo tam zřejmé zadání a jak na to a co vlastně mají dělat) a paní učitelka trávila třídní schůzku vysvětlováním příkladů v matice rodičům.. Pak raději zvolila učebnice, kde je zřejmě, co se má počítat bez ohledu na to,co se dělo v hodině.
Zdraví Drahuše

Jo a učebnice pro 2. stupeň

Obrázek uživatele Sabina

Jo a učebnice pro 2. stupeň ještě nejsou, pracuje se na nich. Možná něco vyšlo v srpnu loni, ale na školách to ještě běžně zatím není, co jsem zjišťovala.

Nemyslím si, že je to dáno

Obrázek uživatele Sabina

Nemyslím si, že je to dáno pohlavím, ale spíše mírou logické inteligence a asi každému zjevně vyhovuje něco jiného.
Shodou okolností je premiantkou třídy v matice v naší třídě holka.
Náš druhý chlapeček je v matice průměrný a zrovna včera během pár sekund spočítal, že 5 padesátikorun je celkem 250 Kč, což si myslím je slušný výsledek na půlce 1. třídy a nijak zvlášť se s ním nemusíme učit, kromě úkolů.
Já mám matiku ráda, baví mě a bavila - a z toho systému výuky jsem prostě nadšená :-).
Večer ti pošlu pár stránek ať se ti líp rozhoduje.

Mám opačný názor. Dcera je ve

Obrázek uživatele Radunka

Mám opačný názor. Dcera je ve 2. třídě, jedou Hejného od 1. třídy. Ve třídě je většina holek, myslím, že holky s tím dost často zápasí. Kluci nemají většinou problém. Já tu matiku logicky chápu, ale mám dojem, že pro prvňáka, druháka je to zbytečně složité. Dcera nosila furt jedničky, tak jsem to nějak nezkoumala. Až před Vánocema letos jsem zjistila, že vlastně neumí počítat. Všechno je furt děsně zábavné, ale obyčejnej příklad nedala, nevěděla, kudy do něj, a to počítali do 60. Nevěděla, kolik je 35-15 ani jak do toho. Takže až když jsme najeli na denní počítání doma, vysvětlení kudy do toho, to pochopila. A to už začínali násobilku. Jsou věci, které se stejně musí nadrilovat, napočítat. Podle mě to nedá ty základy. Hlavně že umí oblíknout krychli. Jo a letos začali dělat zvířátka dědy Lesoně a to je teda pakárna - jestli má větší sílu myš se psem než beran a podobně. Myslím, že pochopit se to dá i pro dospělého, ale jsou ve třídě děti, které to naprosto nedávají a rodiče jsou jednodušší, ti jim nepomůžou.
A i to krokování je blbost. Furt běhají po třídě po nějakých puntíkách, moc se baví, ale počítat je to nenaučí. Nakonec jsem přistihla dceru, jak počítá a kouká při tom na hodiny, kde to odpočítávala podle čísel (pak jí samozřejmě vyšla blbost, když překročila 12).
A Hejný se používá i na 2. stupni a to nejen pro matiku, ale i chemii atd.
Takže já pro holku bych určitě znovu nechtěla. Kluci asi mají jiné myšlení. Kdyžtak můžu naskenovat 2. třídu.

Podotýkám, že já mám s

Podotýkám, že já mám s matematikou velký problém, dodnes nevím, kolik je 6x7 a mám problém to spočítat :-) Takže nevím, jestli bych zadání pochopila :-)
Budu ráda, pokud mi něco pošleš. Můj mail je vanilka.mnw@seznam.cz
Děkuju!

Tak jestli bude do devítky,

Obrázek uživatele Sabina

Tak jestli bude do devítky, nevím, to jsem nezjišťovala.
Ale asi to bude jen pro první stupeň, nejsem si jistá, jestli má Hejný učebnice i pro druhý stupeň.
Ale myslím, že tam dál už to je jedno, princip matematiky je v zásadě vždy stejný, jen je tato metoda pro děti přirozenější a zábavnější a nutí je přijít na výsledek vlastním postupem a myšlením. Není to specifická metoda výpočtu, spíše přístup je jiný.

Ale my s klukama běžně děláme doma úkoly, mají každý týden 2-4 strany A4 a ještě s nimi doděláváme cvičení z učebnice, co nestihli ve škole.
Já si nemyslím, že to je nějaká specifická metoda, kterou by dospělí nepochopili, připadá mi to přirozenější než nějaké automatické opakování dokola 5+6 nebo 10 a kolik je 12?
Je fakt, že asi 1-2x manžel hned nepochopil zadání, ale pak jsme na to po chvilce přišli.

Pokud chceš můžu ti poslat na mail nějaké scany učebnice.

Nebála bych se toho, není to vyloženě nějaká alternativa, je spíše snaha v dětech probudit vlastní samostatné myšlení, vlastní úsudek a postup, který jim vyhovuje a učit je zábavnou formou a hodně to rozvíjí logické myšlení.

Spíše se snaží v dětech probudit samostatnost, aby byly schopné si i v životě poradit a samostatně různé situace vyhodnocovat a řešit.

Díky. Jak se to u Vás Sabi

Díky. Jak se to u Vás Sabi plánuje, bude tato metoda až do devítky? A jak se stavíš k tomu, že se s klukama nebudeš moci doma učit, protože tuto metodu neovládáš?

Ahoj,kluci ji mají od září a

Obrázek uživatele Sabina

Ahoj,
kluci ji mají od září a mně se to líbí. Můžou si najít svůj způsob počítání, můžou používat prsty, připadá mi to takové přirozenější, nenutí dětem nastavený systém. Používají krokování, což je docela zajímavá a prý oblíbená pomůcka.
Za mě tedy velká spokojenost. Oba kluci zvládají bez problémů a matika je celkem baví.
Maty nastupoval do školy s tím, že uměl počítat do 100 a měla jsem obavy, aby neměl problém, když nebude třeba počítat podle regulí, ale tady je to v pohodě a žádná pevná pravidla si učitelé nevynucují.
Knížky jsou dělané zábavně, Hejného bych volila znovu i pro sebe :-).