Skip to main content

Tip na efektivní zlepšení angličtiny pro dospělé?

Obrázek uživatele jarnem
Posted in

Potřebuji tak do půl roku oprášit a zlepšit svou angličtinu. Byla jsem tak mírně pokročilá, žádná zkouška apod. Nemáte tip jak na to? Vzhledem k tomu, že budu začínat rekvalifikaci, chodim do prace, děti, kroužky apod. už mi fakt nezbývá prostor někde chodit na kurz. Chtěla bych zkusit něco jako samouk, přes net, nějaké e-learningy...ale netuším jaké a kde. Chtěla bych něco co fakt bude mít efekt. Nejde mi o velké zlepšení, spíše o oživeni, nabytí jistoty...téměř 6 let jsem jí nepoužívala. Vím, že nejlépe je mluvit a mluvit, ale mám teď opravdu jen tu možnost učit se doma, sama po nocích či večerech.
Nebo je nějaká dobrá kniha pro samouky?
Díky.

To musí být student, který nerozumí česky

Teď už je má AJ hrozná (bohužel nepoužívám), ale svého času mi velmi pomohlo, že jsem se seznámila (cíleně kvůli AJ) se studenty, co tu byli na stáži, výměnném pobytu a neuměli česky vůbec. Kupodivu jsme se i s mou základní AJ nějak domluvili a nakonec jsem takto konverzovala 2-3 roky cca jednou týdně a dost jsem se zlepšila. Ti studenti se zhruba po půl roce měnili, což bylo ve výsledku také fajn. Obyvkle jsem se s někým scházela v hospodě, ale jim bylo jedno, kde... Dodnes jsem s některými v kontaktu. Pravda - má gramatika nebyla na jedničku, ale to mě vůbec netížilo. Podstatné pro mě bylo to, že jsem se domluvila, byla schopná normální konverzace, přestala jsem mít ostych, že se ztrapním apod. Prostě jsem MLUVILA a ROZUMĚLA.
Pro doplnění dodám, že jsem nikdy neměla AJ na škole (ani na vejšce), prošla jsem pár kurzy s výsledkem věčný začátečník a teprve toto mě posunulo dál. Mmch s těmi studenty jsem se seznámila, když mi bylo necelých 30.

ono to pak končí jen tím

Obrázek uživatele Vladkax

ono to pak končí jen tím pokecem (českým) u kávy :-) to už mám taky za sebou :-)

Moc pekna anglictina je i v

Moc pekna anglictina je i v zoufalych manzelkach. Zadny slang, da se pekne rozumet. A co si najit nejakeho studenta, jen tak si obcas zajit zakonverzovat ke kafcu?

Super je serial sex ve meste

Super je serial sex ve meste v originale s eng titulkami:)

Přesně tak...mají i různé

Obrázek uživatele LucieR

Přesně tak...mají i různé levely, stručnější známé romány, takže se člověk i začte :). Na netu jsem našla i knížku s CD (cizí j. na CD, kniha česky...pokud si dobře pamatuji).

jak vypadá taková bilingvní

Obrázek uživatele Vladkax

jak vypadá taková bilingvní knížka? to je levá strana česky a pravá anglicky?
S AJ zápasím hrozně, lépe řečeno jsem boj vzdala .... večer na to nemám sílu a za provozu domácnosti se na to nemám šanci soustředit. Dala jsem si za cíl, že budu držet templo s holkama ve škole, ale i tam my začínají utíkat :-(

Taky sázím na čtení, koupit

Obrázek uživatele LucieR

Taky sázím na čtení, koupit si bilingvní knížku, nebo stáhnout do mobilu. Hodně si překládám texty, a pravda je, že ty filmy taky dělají dost. U nás byl vždycky hodně rozšířený dabing, každý film nám pěkně připravili, to ve Východní Evropě není úplně běžný a anglicky tam umí každý druhý i z naší generace.

one stop english

http://www.onestopenglish.com/

a samozrejme cist, poslouchat hudbu, koukat na filmy....
docela dost je toho i na youtube, mohu doporucit treba Learn English Through Stories - knihy k poslechu, ja poslouchala treba u domacich praci :)