Skip to main content

Ahojda,
chci se zeptat na vase zkusenosti, jak muzou deti v druzine uzivat mobily. Mysleno k hrani her, ne k zavolani rodicum...
Kluci jsou v 1.tride, svuj vlastni mobil zatim nemaji a dostanou ho v momente, kdy budou sami nekam dochazet,coz zatim nedochazi. V prubehu vyuky i o prestavkach maji mobily zakazane, coz naprosto schvaluji, o prastavce si mohou hrat s hrackama, co si pri nesli z domu ci co maji ve tride. Problem nastava v druzine, kdy deti kdykoliv je vyzvedavam , tak tam polovina z nich hraje na mobilu, vubec s tim nesouhlasim. DLe meho by vychovatelky meli detem vymyslet cinnost, hry, chodit ven...a techniku nechat az na doma...rada bych si ve skole o tom promluvila, ale zajimal by me vas nazor, jak je to u vas?
jeden ze synu si totiz ted kazdy den pocita doma penize, sleduje letaky, a je z nej maly silenecek, bot pry mopbil tez nutne potrebuje...

Deti doma muzou hrat hry na tabletu o vikendu pod nasim dozorem, pres tyden preferuji sportovni cinnosti, krouzky, hrani s kamarady nez sezeni u pocitace....a vse nam dobre funguje...

U nás zákaz

Obrázek uživatele LadaVac

Ve družině deti směly použít telefon jen k zavolání rodičům.

Ahoj, dcera je ve 3.tride,

Ahoj, dcera je ve 3.tride, mobil ma od zari...obcas uz chodi se spoluzackou domu, tedy musi na vlak ....mobil dostala kvuli tomu, abychom byli ve spojeni. Co vim, tak ve druzine ho pouzivat nesmeji, jen vyjimecne, aby si zavolali ...Ovsem kvuli telefonovani jej tedy moc nepouziva ... spoluzacky ji "donutily" instalovat si viber ( snad to pisu dobre ) ....a pak se krafa a krafa a krafa o nicem ... muzu ji to zakazat ? byla by socialne vyloucena ....holky si zalozily skupinu, tady z ulice, vsechno spoluzacky...stve me to hrozne, ale co s tim ??? a bude myslim hur ...

Holky jsou předškolačky a

Holky jsou předškolačky a také si na dopisy Ježíškovi namalovaly tablet a mobil...samozřejmě nedostaly nic z toho, místo toho je uchvátily Albi tužky a na svá přání rychle zapomněly. Obsah téhle diskuse mě také velmi překvapil, absolutně nechápu, proč by v družině měli mít děti povoleno něco takového...snad se ještě děti umí zabavit i tradičním způsobem.

To je dobrá diskuze, docela

Obrázek uživatele Olitwins

To je dobrá diskuze, docela ji oceňuju, protože po vánoční návštěvě příbuzných, kdy všchny děti s výjimnkou much ve věku 4-14 neustále čuměli na tablety a telefony jsem na to fakt alergická. Holkám totiž pujčuji jen výjimečně, ani už si neříkají a mohou hrát jen hry (máme tam různé vzdělávací). Včera jsem byla a dni otevřených dveři ve škole, kam budou děti chodit a ve druhé třídě měli děti vyvěšené dopisy jejížkovi a na každém, fakt každém si dítě psalo o mobil. Docela sem koukala. Tato diskuze mě přesvědčila, že zkusím zjistit, jak je to v družině/škole s mobily a v družině jim dám maximum družinových kroužků, abych případně eliminovala, že budou jiným dětěm koukat přes rameno na tablet.... Ach....

mobily se u nás rozšířily

Obrázek uživatele Vladkax

mobily se u nás rozšířily nyní po Vánocích (2.třída), ale naštěstí je děcka do školy moc nenosí. Ale jedna z holek má ve třídě spolužačku, která nosila od 1.třídy mobil i tablet, z ruky to prý nepustila. To je ale o rodičích...
Do třídy družin nevidíme, ani se k nim nedostaneme, ale loni, když jsem tam šla něco vyřídit, tak na zemi leželi dva třeťáci a mastili na mobilu hry. Družinářka pokrčila rameny, že jsou mezi prvňákama jen dva, navíc kluci, že je ničím nedokázala zaujmout.... ale družina chodí každý den ven mezi 13,30-15,00 hod, po tu dobu není možné děti vyzvedávat, pak svačí a pak už čekají na odchod.
U nás je nyní tlak na MP3 přehrávač, holka o tom mele dobrý týden. Mobil dostanou, až nebudou v družině.

Ahojda, ja bych klidne byla

Ahojda, ja bych klidne byla pro ,at chodi na pocitace, kde jednak maji nainsatlovane hry a jednak by to bylo "soucasti" druzinoveho programu. Protoze by to meli vsechny deti na stejno a stridali by se. Jinak ja deti vyzvedavam mezi 15:00-15:30...nevim, jak maji presne delany program...nebot ven pokud chodi tak chodi az v 15:00-16:00 na skolni hriste, to vsak bylo naposledy v rijnu...k dispozici maji velkou mistost s druzinou, jednu pridruzenou na drobne micove hry a navic jeste muzou vyuzivat i mensi telocvicnu, kde si muzou hrat ruzne pohybove hry,coz se ovsem nedeje, tam byli snad pouze jednou...Celkove se mi styl druziny moc nezamlouva...Dcera chodi na jinou skolu a program maji vice rizeny, potom volna hra, kazdy den moznsti tvoreni, kdyz deti chteji...proste rodzil...tam teda maji dovolena mobil 30 min v patek...ale ne zbytek casu...na pocitace tez 1x tydne s detmi chodi a prostridaji se vsihni.

U nás (1 třída) má mobil

Obrázek uživatele Spider17

jedno dítko, které si na něm hraje. TV pouští, když nemůžou jít ven kvůli nepříznivému počasí. Mají dvd s pohádkami. Dětem mobil zatím dávat nebudu, ráno je vodím a odpoledne chodí sami k babičce, která bydlí od školy 5 minut a nepřechází hlavní silnici, nebo je vyzvedávám. O telefonu uvažuji až od 4 třídy, kdy už nebude družina, ale pokud budu doma, nebudou je potřebovat ani tam. Zatím ho používají pouze, když sou sami doma, aby mi mohli zavolat (ale spíše volám já jim), nebo když jdou sami na hřiště, které je od nás trochu dál, ale to ho mají jen "kdyby náhodou". Zavolají, že v pořádku došli a pak ho schovají.

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

u nás jsem si nevšimla, že by nějaké dítě v družině sedělo u mobilu nebo tabletu...pokud tohle vidíš při vyzvedávání, tak taky záleží, kdy je vyzvedáváš,zda po obědě nebo až později odpoledne, ono všude by měli mít nějakou řízenou činnost, ta je většinou po obědě, pak od určitě hodiny vycházka nebo kroužky,jenže po procházce už se vícemnéně čeká, až si děti vyzvednou rodiče a bývá volná zábava, to je jako ve školce po odpolední svačince, a už je pak na družinářkách, zda dětem nechají volné pole nebo nabídnou jinou aktivitu, záleží také na vybavení družiny, jaké tam mají hry, zda si děti najdou něco, co je zaujme, , navíc se pak spojují družiny dohromady, takže bývají starší a mensí děti pohromadě, třetáci nebo čtvrtáci mají mobil už běžně...

takže asi řešit to ve škole má smysl, pokud se jedná o dobu, kdy by měla být činnost řízená a není

Děti mají v družině vymezený

Děti mají v družině vymezený čas, kdy můžou hrát na mobilu (myslím, že tablety už mají zakázané). Jedná se o půl hodiny po vycházce - zjistím to u dětí.
Paní učitelka nám to tak řekla na třídních schůzkách. O přestávkách už musela udělit zákaz, tak prý děti hrají třeba karty. Jsou v téhle družině druhým rokem. První dva roky byli v jiné družině a tam se na mobilech nehrálo.

jo a mobily taky nemají a ani

Obrázek uživatele Tomáš D

jo a mobily taky nemají a ani o tom neuvažujeme :-) Ale jedna o rok mladší holčička ze školy má doma playstation a naše to u ní viděly a chtějí to samozřejmě taky. Ale mají smolíka :-)

-

Mobil taky dostanou, až budou chodit sami. Myslím, že ho ostatní děti do družiny nenosí, i když mě už děti jednou naťukávaly, že ho tam smí mít. Na což neslyším, stejně žádný nevlastní. Tak nevím, jak to je. V družině mají zařízenou počítačovou místnost, kde je odhadem tak 10 počítačů a na ten chodí po 15. hodině. Nemám s tím absolutně problém. Děti potřebují i nějakou "volnou" zábavu a ta chvilka nikoho nezabije. Družinu neberu jako výchovné zařízení, ale spíš jako hlídání dětí. Dělají tam s nimi vše možné, v příznivém počasí jsou venku. Nevadila by mi ani ta TV, doma už tolik času není, ale aby hrála půlka dětí hraje na mobilu, to by se mi asi taky nelíbilo. Ale nejspíš bych s tím nic nedělala.

Ahoj, u nás to asi taky není

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj,
u nás to asi taky není běžné, i když jednou, když jsem je vyzvedával, jedna holčička pařila hru na mobilu a jedna z našich na to koukala a radila jí.
Jinak TV jim v družině nepouští, ale pátky odpoledne je družinářka pouští na počítače a můžou si hrát hry. Ale je to jen jednou týdně. Neřešíme to.
Doma můžou hrát hry na počítači max. 3/4 hod. denně.
Tom

Myslím, ze v družine nehrají,

Obrázek uživatele KaterinaAd

Myslím, ze v družine nehrají, neboť by mi to Víta 100% hlásil, protože mobil je jeho největší sen:-), ale mám to v tomto podibne, mobil dostanou, az ho budou potřebovat. Vysvětluji prakticky denně:-(. Mne zas vadí, ze v družine koukají na TV - v pátek by snad nejraději chodili domu v pět, protože mají rano i odpoledne druzinarkz, co jim pustí decko a ma klid. A moje karolinka je schopna sedět a cucet a cucet..