Skip to main content

Druhý a třetí císařský řez??

Posted in

Hezký večer, dnes jsem byla v nemocnici na domluvení termínu císařského řezu. Jsem po dvou laparoskopiích, )(z nichž jedna byla jen diagnostická) a jednom císaři, ze začátku mě doktor strašil ,že jizva po prvním císaři je strašná, tenká apod, pak už se mu to zdálo dobré, nic méně je to důvod i ukončení tohoto těhotenství císařským řezem. Fakt nevím, zda už blbnu, ale dnes mě docela vystrašila paní doktorka, která mi řekla, že vzhledem k tomu, že mám po dvou laparoskopiích a jednom císařským řezu, je lepší, když proběhne anestezie spinální - ptala jsem se, zda se dá předcházet bolesti hlavy a žaludku, který jsem měla u prvního porodu - dá, ale celkovou anestezií, která mi ale nebyla doporučena, viz jak jsem psala výše.
o anestezii mi nejde, ale najednou jsem se vylekala ,že to je nějak špatně, že dvě operace a císař, nějak si nepřipouštím ,že tam je nějaké riziko. Uklidněte mě prosím, kdo jste rodil dvakrát císařem či víckrát a jak to proběhlo? Bylo to bez komplikací?? asi už blbnu...

Dvakrát císař. Pak

Obrázek uživatele verika

Dvakrát císař. Pak abdominoplastika. Bez komplikací :-)

Kamarádka gynekoložka císař třikrát.

Taky ok :)

Verulinko, neříkáš blbosti...

Verulinko, neříkáš blbosti... opravdu se pak může ta dírka uzavřít tím, že se tam dá tvoje vlastní krev (říká se tomu krevní zátka).
můžeš se otáčet, ale nezvedat, nesedat, polštář ano, ale jen nižší, nesmíš být ani v polosedu. Kojit miminko kdyžtak taky vleže na boku. na záchod taky nechodit.
Jinak bolesti hlavy se odborně nazývají postpunkční bolesti hlavy a je to bráno jako komplikace spinální/epidurální anestezie a tudíž to patří do řešení anesteziologa a ne gynekologa.
pokud by ti nebylo dobře od žaludku, vyžaduj infuzi, abys měla dostatek tekutin. bohužel někdy je užitečné být informována a prát s za sebe.

Jak mě při druhém císaři

Jak mě při druhém císaři chtěli dát jen spinální anestezii, pak špatně napíchli a nakonec přistoupili k celkové narkóze, tak jsem si také po operaci stěžovala na hrozné bolesti hlavy. Doktoři pořád že to přejde, po dlouhé době jim nakonec došlo, že jsem měla spinál a hned mi řekli,že musím ležet téměř nehnutě na zádech a bez polštáře, natažená opravdu jako prkno. Musím říct, že to mi na tu bolest hlavy tehdy pomohlo....

Holky moc děkuji, tak to asi

Holky moc děkuji, tak to asi bylo nedostatkem tekutin, no prostě stalo se, ale jsem ráda,že vím, že se můžu otáčet, myslela jsem si , že jsem si to udělala tím ,že jsem otáčela hlavou a přetáčela se, vstávala jsem opravdu až ten druhý den ráno... Leni, děkuji za cenné rady, vím, že právě kamarádku, která rodila před ddvěma lety ta hlava bolela taky, nezabíralo prý nic, skončila až dokonce na sále, že by jí nějak to místo vpichu vyplnili krví (nevím, abych neříkala blbosti,), ale měla prý tak moc naředěnou krev, že se to nedalo provést a musela bolesti vydržet. Jsem ale ráda, že vím, že otáčet se můžu :-) opravdu jsem si myslela, že jsem si to zavinila tím, myslela jsem ,že musím ležet nehnutě jako prkno... :-

otáčet se můžeš. nesmíš si

otáčet se můžeš. nesmíš si stoupat a pokud to jde tak ani neposazovat. Souvisí to s poklesem tlaku v tom prostoru, kde je mozkomíšní mok. Když s stoupneš klesne tam tlak, kvůli té dírce, co tam je po vpichu. Za ty hodiny se zatáhne. nejlepší je ležet 24 hodin, ale těch 10-12 někdy stačí. Já ležela asi těch 10 a dobrý.
Také pokud někoho,po tom trápí úporné bolesti hlavy, lékař anesteziolog by to měl řešit.... nenechte se odbýt gynekologem, že musíte vydržet a chtějte konzultaci anesteziologa. Asi to má každá nemocnice jinak, ale neměla by mít. Správné je ležet!!!

Já jsem po císaři ležela 24

Já jsem po císaři ležela 24 hodin, myslím, že mě nutili posadit až druhý den. Asi to má každá nemocnice jinak. Hýbat hlavou, nohama, rukama samozřejmě člověk smí, proč ne, ale sám se ještě stejně nezvedne. Jednou za námi byla rehabilitační sestra a ukazovala nám cviky v leže, bylo to docela dobrý. Mě teda hlava nebolela vůbec.
Jinak já měla po druhým císaři problémy se srůsty, takže mi už další dítě nedoporučili, ale to by mě při třech dětech ani nenapadlo.
Spinál mně přijde rozhodně lepší než narkóza, kvůli zdraví svému i dítěte, navíc člověk dítě hned vidí a je dřív schopnej se zmátořit.

Leni a prosímtě, těch osm

Leni a prosímtě, těch osm hodin, co se leží po spinálu se musí ležet nehnutě? Nesmíš otáčet ani hlavou, nebo nesmíš hlavu nezvedat? určitě jsem těch osm hodin nedodržela, tedy lépeřečeno ráno v sedm císař a večer mi sestřička řekla, abych se začala otáčet ze strany na stranu, abych ráno mohla vstát, hlavou jsem otáčela normálně po příjezdu ze sálu, tak nevím, zda to nemá na to vliv. O žaludku na Áru řeknu a uvidíme..

Třeba to s tou hlavou

Obrázek uživatele LucieR

Třeba to s tou hlavou tentokrát dobře dopadne, já se toho taky bála, v těhotenství mě bolela dost, často jsem byla nepoužitelná a nakonec při té spinálce nic takového nebylo. Čím to je vážně nevím. Jen jsem pila ten jejich příšerně sladký čaj (strašili mě zvýšenou teplotou a delším pobytem, který se stejně konal) a celý den a noc nehnutě ležela. To asi nemělo vliv...Držím palce, ať jsi ty i miminko v pořádku a ať to celé hladce proběhne!!

Holky, moc děkuji za rady a

Holky, moc děkuji za rady a uklidnění. VOlba bude jasná, spinální anestezie, už jsem to i doktorce řekla, když mi pověděla, že mám za sebou laparoskopie a císaře, že by pro miminko a pro ně jako operatéry byla mnohem méně zatěžující ta spinální anestezie, v tu chvíli jsem řekla ,že nebudu řešit nějaké bolesti hlavy, že to holt případně přežiju. Ale jak jsem psala, vylekalo mě to, nějak jsem si z toho vydedukovala, že tím, že toto už mám za sebou je pro mě nějaké riziko při císaři, že se může něco stát, já nevím, asi už blbnu.. a tím jak se pořád řešila i ta jizva po císaři, nabyla jsem dojmu, že tam je nějaké riziko a dostala strach, jsem asi prdlá... nevím, asi to nedokážu dobře popsat....

Ahoj. Než jsem šla na císař,

Obrázek uživatele LucieR

Ahoj. Než jsem šla na císař, měla jsem za sebou 2 laparoskopie, slepák, operaci ruky a nakonec ještě kraťoučkou narkózu při odebrání vajíček. Narkózu by mi při císaři v klidu dali. Já tedy nechtěla, protože po ní fakt hodně zvracím. Chtěla jsem a dostala spinální anestezii a myslím, že to byl skvělý výběr.

já bych šla zase raději do

já bych šla zase raději do spinálu než do celkové anestezie, protože můžeš vidět hned miminko a je to taky menší zátěž pro tebe i dítě. Já prvního císaře měla ve spinálu a bylo to dobré. Žádné komplikace po něm jsem neměla.
Nevolnosti a zvracení mohou udělat oba druhy anestezie, při spinální mohou být i bolesti hlavy. Oboje ale nejvíc ovlivní použité anestetikum, takže spíš než o druh anestezie jde o lék, který se použije. Tak záleží jestli je anestezie spinální nebo epidurální. Také je důležité dodržet po epidurálu klidový režim a dostatek tekutin.... Ne všechny zdravotní sestry ví, že se po vytažení epidurálu musí ležet alespoň 8 hodin (vidím u nás v práci).
Informace mám velmi čerstvé z praxe a studia anestezie, které právě dělám.
Každopádně prober svoje obavu a případné zkušenosti a problémy z předchozích operací s anesteziologem, který bude dělat předanestetické vyšetření).

:-)

Obrázek uživatele Janact

Tak do měsíce vás bude 5 :-)
Držím palce a jsem přesvědčená, že druhý císař není v dnešní době nic ojedinělého ani nebezpečného...
J.

Ahoj, já měla císaře 3, vždy

Ahoj,
já měla císaře 3, vždy v celkové anestezii a nikdy mi špatně nebylo.... Po druhém vlastně jo, ale to bylo tím, že jsem měla mít spinální anestezii - špatně mě napíchli a nakonec přistoupili k celkové anestezii.. takže bych se nebála....

Jani, mám naplánováno 3.11.,

Jani, mám naplánováno 3.11., tak uvidíme, snad bude vše v pohodě. Jinak já když podstoupila celkovou narkozu, tak mi bylo šíleně, fakt blbě od žaludku, šla jsem podruhé a upozorňovala na to, a dali mi nějaký prášek na žaludek a mě nebylo nic, ale opravdu nic!! Po císaři - to jsem měla spinální anestezii, mi první noc bylo zle od žaludku také - ale je pravda, já na žaludek trpím, stačí mi fakt málo, tak asi z nenajedení, celý den z kapaček, nevím, bylo mi zle a od třetího dne mi začaly úporné bolesti hlavy , které přestaly, jen když jsem si lehla.
Moc Vám děkuji za uklidnění, tak douáfám, že to bude v pohodě

jinak me po celkove narkoze

Obrázek uživatele Janact

Bylo mnohem hur (spatne od zaludku) nez po porodu,kdy jsem byla pri vedomi a jen umrtveno ...

Tchyne po celkove narkoze vzdy prozvraci cely den, tak nevim,jak tomu predchazeji :-)

bude to v pohode !

Obrázek uživatele Janact

Mam tri kamaradky, ktere musely obe deti rodit cisarem a vse.v poradku!..

Dokonce i treti cisar by mohly podstoupit :-)

Na kdy ti naplanovali datum narozeni miminka? :-) uz to mate za par,co?

Mám dva císaře,

Obrázek uživatele jarnem

Oba akutni, jeden 31 tt, druhy 41 tt (přenašela jsem a ani vyvolani s klukem nehlo) oba porody bez komplikaci. Neboj, doktoři raději řikaji horši varianty, bude to dobrý.

kámoška měla diagnostickou

Obrázek uživatele Vladkax

kámoška měla diagnostickou laparoskopii a dva císaře. Zcela bez problémů. Poslední týden před druhým císařem se stěhovali, posunovala si termín toho císaře, aby stihli vymalovat a nastěhovat se....