Skip to main content

Ahoj všem,

rozhodla jsem se letos udělat pečený čaj, protože ten loňský od kamarádky mi neskutečně chutnal. Kamarádka je ovšem na 6 týdnů mimo civilizaci, tak chci poprosit o rady vás :-)

Recept jsem našla na http://www.pecenycaj.cz/recept-na-peceny-caj Jsem rozhodnutá dělat čaj bez alkoholu, nalívat do malých skleniček se šroubovacími víčky (typu skleniček od přesnídávek). Opravdu stačí z potravinářsko/hygienických hledisek horkou směs z trouby nalít do skleniček, napevno uzavřít a otočit dnem vzhůru? Bez dalšího zavařování? Je možné takto udělaný čaj uchovávat ve sklepě, nebo je potřeba, aby byl v lednici?

Díky za vaše zkušenosti!
Ivona

Díky, díky oběma! Zítra se

Díky, díky oběma!

Zítra se do toho pustím - mám spoustu jiné práce, do které se mi strašně nechce, takže budu prokrastinovat u pečení ovoce :-))

Ivona

Ahoj Ivon,marmelády se taky

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Ivon,
marmelády se taky tak dělají. Z hlediska pH na tom ten pečený čaj bude podobně = nepodporuje růst C. botulinum. Takže bych se toho nebál. Ale dvacetiminutová sterilace je jistota, že vydrží roky i bez lednice. Záleží, jak je chceš dlouho uchovávat. Pokud přistoupíš na zjednodušenou metodu s otočenými sklenicemi, doporučuji je nechat otočené dnem vzhůru 5 minut, pak otočit zpět. I takto zjednodušeně "sterilované" se mohou skladovat mimo lednici. Pokud bude víčko držet a nenaroste tam plíseň, budou nezávadné.
Tom

Ahoj Ivono,

Obrázek uživatele marketad

Nevím, jestli to stačí z uvedených hledisek, ale memu, takto připravenemu caji, to stacilo :) vydržel tak rok, vic ho nebylo :) mela jsem ho schovaný doma ve špajzu. Jen doporucuju připravovat mensi množství najednou (myslim cca 2kg ovoce, vic ne).
Tak at se zadari!
Marketa