Skip to main content

klasická bábovka - prosím o recept

Obrázek uživatele Vladkax

Prosím o recept na bábovku, nějakou osvědčenou. Pokud by byla z celozrnné mouky, špaldové, s menšší dávkou cukru nebo jakkoliv "zdavější" než klasika, tak budu jen ráda.
Klasickou bábovku jsem nikdy nepekla, ale dostala se mi do rukou skleněná forma po prababičce, takže mám motivaci fakt velkou :-) jak se prosím peče v tom skle? Víc to namazat? Vyklopit hned po upečení? Děkuji předem za rady a tipy!

Právě se tou jogurtovou

Obrázek uživatele Vladkax

Právě se tou jogurtovou bábovkou cpu :-)
Dala jsem do ní 100g celozrnné špaldové mouky, není to v ní snad ani poznat. Cukru jsem dala 180g, sladké je to dost. Příště ještě přihodím ořechy.
vyzkouším i ty tvarohové, postupně, ať mi není blbě :-)

Díky moc za recepty.

Obrázek uživatele LadaVac

super.

Přidávám recept na

Obrázek uživatele katyvypl

Přidávám recept na citronovo-jogurtovou :-) - mimochodem, formu určitě dobře vymazat a vysypat hr. moukou a bábovku nechat vychladnout, pak vyklápět.

4-5 vajec (malých 5, větší stačí 4)
200 g cukru (kombinace třtinového, vanilkového i citronového je výborná)
125 ml oleje, Hery nebo másla (rozpuštěného)
250 g bílého jogurtu
2-3 citrony (vymačkaná šťáva)
300 g polohrubé mouky (může být kombinace se špaldovou, rýžovou, občas do směsi přidám i pudinkový prášek - úžasný je pistáciový nebo kokosový)
1 prášek do pečiva
(a kakao, chceš-li třetinu těsta obarvit na tmavo a udělat tak mramorovaný efekt :-)

Vejce vyšlehat s cukrem do světlé pěny, za stálého šlehání přilévat olej, poté zamíchat jogurt a citronovou šťávu a nakonec vmíchat mouku s práškem do pečiva. Těsto nalít do formy a péct zlehka na dolní příčce v troubě, asi na 150 stupňů cca hodinku, zda-li je bábovka upečená je dobré zkusit špejlí. My přidáváme do těsta rádi i brusinky a nebo kousky čokolády. Tahle bábovka je úžasná v tom, že je vláčná, žádná suchařina. :-)
Katka

moc dííííky! :-)

Obrázek uživatele Vladkax

moc dííííky! :-)

Tvarohová bábovka od nás: 4

Obrázek uživatele Veronika_473

Tvarohová bábovka od nás:
4 vejce
1 Hera
200 g moučkového cukru
200 g polohrubé mouky
1 tvaroh
1 prdopeč
špetka soli
rum, případně hrozinky namočené do rumu :-)

Dělám klasicky, t.j. třu žloutky, cukr a Heru, postupně pak přidám zbytek surovin, sníh nakonec. Formu vymažu a vysypu strouhankou, je to lepší než mouka. Vyklápím hned, mokrá utěrka není třeba

Přidám jeden recept na jednoduhou

Obrázek uživatele Spider17

Tvarohobou bábovku...
250g kg měkkého tvarohu
250g Hery
250g pol. mouky
250g kr. cukru
4 vejce
1 pr. do pečiva

Verčo,

Obrázek uživatele LadaVac

hoď sem prosím tu tvarohovou,ráda vyzkouším.Děkuji.

Jarnem, většinou dávám té

Obrázek uživatele Vladkax

Jarnem, většinou dávám té celozrnné cca polovinu, to pak nikdo neremcá :-) ale např palačinky bez problémů jedí zcela celozrnné.
Holky moc díky, dneska se do toho pustím :-)

Formu pořádně vymažte olejem

Obrázek uživatele Spider17

nebo Herou. Vysypte hrubou moukou nebo dětskou krupicí. Po upečení nechte tak 15 minut vychladnout, přiklopte talířem a obraťte. Bábovka na něj po chvíli vypadne. Záleží, jaké je těsto. Je to jak u cukroví. Některé vyklepnete hned, jiné až vychladne. Je to potřeba vyzkoušet. Během pečení zezačátku neotvírejte troubu a pak při zkoušení špejlí pozor, ať si formou neklepnete! Jinak se těsto srazí...
Pečení zdar ;-)

-

Dělám podobnou jako Zuzka.
Jen 250g cukru, 250g pol. mouky, 4 vejce (žloutek do cukru, bílek vyšlehat a přidat nakonec), skleničku oleje, skleničku vody a vanil. cukr + prášek do pečiva (z hlavy teď nevím kolik, ale to bude podobné). No a klasicky oddělím trochu těsta a přidám malinko kakaa a je dvoubarevná. Překlopím na talíř a zatřesu, aby vypadla. Š.

tak nevím,

co si představit pod pojmem "vyklápím hned"....Mám taky skleněnou, vymažu olejem a vysypávám dět.krupicí, po upečení obrátím na talířek, tak, aby se bábovka mohla vyklopit a dám nahoru mohrou utěrku a ona jak zchladne, tak vypadne-teda většinou, někdy ji musím trochu pomoct.
Recept-dělám klasickou nezdravou olejovou, ale všem moc chutná:-) a je to bezva rychlý:-))
všechno dávám do mixéru...v první fázi 300g cukru (můžeš dát míň) a jedno balení vanilkovýho, 3 celá vajíčka a 1dcl oleje, toto v mixéru promíchám a přidávám 300g pol. mouky (jinou jsem zatím nezkoušela) 1dcl vody (příp. citrónové šťávy pro "citrónovou" variantu) a opět rozmíchám a nakonec přidám jeden (ne úplně celý, ale půlka je málo) prášek do pečiva a krátce promíchám. Těsto dám do vymazané a vysypané formy a v předehřáté horkovzdušné troubě peču cca na 150stupňů než "vyskočí" a pak za chvíli ztlumím na cca 130stupňů a jestli je hotová zkouším cca po půl hodince kovovou jehlou na špízy, až se na ni těsto nelepí, tak vypnu, nechám chvilku dojít a je to. Někdy přidávám mák, jde i kakao na mramorovou, ale ta u nás nefrčí, no vlasně i tu makovou mám ráda jen já, ostatní trochu brblou... Zuzka

Tvarohová

Obrázek uživatele Veronika_473

Vladi,
taky mám skleněnou formu, je super, vymazávám máslem a vysypávám strouhankou, vyklápím hned po vyndání z trouby. Nejoblíbenější bábovka je u nás tvarohová. Teda, je to kalorická pecka, ale chuťově nemá konkurenci a nevíc nedusí, jako některé klasické. Recept mám doma, přidám ho odpoledne.

Vlaďko,

Obrázek uživatele jarnem

já zkoušela jednou celozrnnou bábovku podle tohoto receptu:
230 g celozrnné mouky (špaldová)
4 lžičky pr. do pečiva
110 g cukr krupice (podle mne to bylo ale moc, raději cukr ubrat)
1 vanilkový cukr
6 lžic slunečnicového oleje
250 ml vody
Pekla jsem na 180st. 30 minut.
Mně chutnala, byla teda moc sladká, takže příště bych ubrala cukr. Ale ostatní se ohrnovali. Jo a byla to celkem menší bábovka.

Já štrůdl dělala i z celozrnné mouky, taky se dal, ale opět jsem dojídala já... :-(
A tak raději peču obyčejné věci, protože to pak se sní rychle a nemusím to dojídat já :-)

o víkendu to ofotím ,jo? Ale

Obrázek uživatele Vladkax

o víkendu to ofotím ,jo? Ale třeba štrůdl dělám tak, že rozvlálené těsto posypu skořicí, na to nastrouhaná jabka, na to nasypu vločky (šťáva se do toho hezky vcucne :-) )na to krájené sušené švestky a v ruce rozdrolené ořechy. Pokud jsou jabka hodně kyselá, tak to mírně popráším třtinovým cukrem. Jo a nedělám klasickou dlouhou šišku, ale jakoby šátečky, mám ráda ty konce :-)
Jinak víceméně nahrazuji bílou mouku tou celozrnnou a ubírám cukru, ne vždy to samozřejmě dosahuje těch vizuálních hodnot, co s klasickou moukou.
Kámoška mi občas vozí výýýýbornou celozrnnou bábovku z Prahy, kupuje to někde na trase Kobylisy - Holešovice, o tu je doma vždy svedena bitva. Tak něco takovýho bych potřebovala :-)
Bětko, díky, pokyny budu dodržovat :-)

Vlaďko,

Obrázek uživatele jarnem

co jiného "zdravějšího" pečeš? Já se zmohla leda tak na mufiny, to ještě doma snědí. Jednou jsem dělala zdravější štrůdl a jedla si ho sama.
Napiš prosím nějaké recepty, pokud máš něco osvědčeného, co chutná i zatvrdlíkům.
Díky!

Ahoj Vladko, síce klasicky

Ahoj Vladko,
síce klasicky recept nemam, ale sklenenou formu jo. :) Treba to opravdu poradne vymazat a pak vysypat moukou a ja to vyklopím hned po upecení.
Hm, dostala jsem chut na babovku... :D
Betka