Skip to main content
Obrázek uživatele michaali

Všechny zdravím, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti, co se týče kaší. Holky mají ukončený 5. měsíc a na radu doktorky jsem jim začala dávat kaše a příkrmy. No a měla bych dva dotazy. 1. Je nutné dávat kaše lžičkou? Myslím kvůli tomu, aby se to naučily. Krmím je sama ve vajíčkách, jednou lžičkou a dopadá to tak, že kaše je všude, krom bříška a ještě jak je to velké množství, tak pak mám křeče v ruce. Tak mě napadlo, že bych koupila ty savičky na kaši, ale trochu se bojím, aby mi pak chtěly jíst lžičkou...
No a 2. Chtěla bych jim alespoň občas tu rýžovou kaši uvařit, protože jinak se asi nedoplatíme(kupujeme i UM), jenže nevím, jak na to. Tipla bych si uvařit rýži v kojenecké vodě, rozmixovat a smíchat s mlékem. Nedělal/a jste to některá/ý?

Tak jsem zkusila jinou značku

Obrázek uživatele michaali

Tak jsem zkusila jinou značku a ta mi hrudky nedělá. Také jsem jim to zkusila dát z lahvičky(jen tak, co to udělá) a ono to holkám nešlo :-D A ano, máme ty savičky do X na kašičku, také jsem jim tu kaši naředila, že to bylo skoro už jako mléko a vztekaly se a vztekaly, až už odmítaly sát. No nakonec jsem jim to musela přelít do misky a nakrmit je lžičkou. Takže si připadám jako úplný pitomec...
A Vladko, to už mě kupodivu taky napadlo, děkuju :-)

tak dělej teplé bezmléčné a

Obrázek uživatele Vladkax

tak dělej teplé bezmléčné a mlíko zvlášť :-)

No snad jo. Je teda pravda,

Obrázek uživatele michaali

No snad jo. Je teda pravda, že se snažím, aby to byla ta teplota těla, jak se pořád říká, ale když to zamíchám, tak je to studený... Zase když to udělám teplý, tak se, podle návodu, ničí probiotika, které to obsahuje a tak...

Mně tedy nehrudkovala žádná.

Mně tedy nehrudkovala žádná. Rozmícháváš to v dost teplé vodě?

Aha, tak my máme Hami první

Obrázek uživatele michaali

Aha, tak my máme Hami první rýžovou a ta hrudkuje děsně, ale množství přesně odvažuju na váze, tak snad tam toho nedávám moc... Včera jsem koupila od Nutrilonu, tak třeba to bude lepší. Taky jsem sehnala ty nemléčné, ale nepřijde mi to nějak moc levnější, protože sice se jí dává míň, ale je v menším balení a musí se přidávat mléko, v našem případě kupované... Ale tak budeme zkoušet a se lžičkou taky a snad se to brzy naučí...

Taky bych zakryla děti a

Taky bych zakryla děti a okolí, se lžičkou se to bude postupně zlepšovat. Na začátek děti měly kaši Nutrilon rýžovou a Hipp první kaši a ty nám nehrudkovaly.
Tak ať chutná, bude to pořád lepší!

Hrudkují? A nedáváš jí tam

Obrázek uživatele Spider17

Hrudkují? A nedáváš jí tam moc? Já dávala nemléčné kaše rýžové, kupovala jsem ty nejlevnější a nepamatuji si, že by hrudkovaly.

Děkuji za vaše zkušenosti :-)

Obrázek uživatele michaali

Děkuji za vaše zkušenosti :-) Tak se tedy snažíme vytrvat, přítel sehnal takové "pláštěnky", vypadá to jako na malování, tak to alespoň zachytí to nejhorší.
Já si teda myslím, že si to jídlo oblíbily, jen to prostě neteče samo do krku. A ještě se u toho jedna chechtá a teče jí to všechno z pusy... Celý den je vážná, kouká, kde co lítá a večer tohle!
Jinak se ještě zeptám, zatím máme ty kupované kaše(Moje první kaše), ale hrozně hrudkují. Tak jestli to můžu zkusit třeba rozmixovat, či co s tím? Rozmačkávat to zabere hodně času a stejně se to moc nedaří.

Vytrvat se lžičkou, dětičky

Obrázek uživatele Spider17

Vytrvat se lžičkou, dětičky přikrýt prostěradlem :-)

Ja by som určite doporučila

Obrázek uživatele sjpetka

Ja by som určite doporučila vytrvat. tie začiatky su fakt náročné, moje deti boli na UM a každý večer dostávali na lyžičke Vigantol, tak im tento vynález pri zavedení príkrmov tak cudzí nebol. no i napriek tomu, bolo viac jedla mimo než v nich. ale trvalo to asi mesiac. inak nebala by som sa naučit ich na kašu z flaše, určite to je praktické napr. ak to dostanu na večeru v posteli, možu sa len otočit na bok a spat. moje baby kašu z flašky nikdy nechceli, savičku na kašu s velkým otvorom sme ale používali na AR mlieka (zahustene proti refluxu), lebo z bežných to netieklo, no tam som zas mala dost dilema, či im to netečie zbytočne vela a nebolí ich z toho rýchleho vypitia mlieka bruško. možno by to bol ten pripad aj pri tej kaši. že to pohltaju príliš rýchlo. v neskoršom veku by to ale už nemalo tak vadit.

Kolik jsem vařila rýže nevím,

Kolik jsem vařila rýže nevím, ale pamatuju si, že to hrozně tím rozmixováním a naředěním nabylo a bylo to jak hrnečku vař. Víc jak 100ml syrové rýže bych na jedno jídlo nevařila, stejně to asi ještě zbyde. Já jsem to případně ohřála i druhý den, nebo jsem to dojedla, já kaše ráda. Případně ta nerozmixovaná rýže se dá normálně sníst i jako příloha.
Starší syn třeba lžičku pochopil hned a jídlo mu chutnalo, jedl neuvěřitelná množství vařené zeleniny, i míchané s nějakým obilím (plnou 300ml misku), ale zase hrozně dlouho nechtěl kousky, muselo to být hladce rozmixované, jinak plival nebo dávil. Takže každé dítě může mít holt různé extrabuřty, jen na ně přijít.

A barusko, náhodou kolik rýže

Obrázek uživatele michaali

A barusko, náhodou kolik rýže přibližně jste vařila? Já bych toho nerada udělala moc, protože naše menší madam by slupla i tu lžičku.
Já tu lahvičku zvažuju i kvůli tomu, že Anička(větší z dvojčat) to sice vezme do pusy, ale půlku vyplivne, takže pak určitě nesní tolik, ale mlíko si pak nechce vzít... Jinak že by tu lžičku nechtěly, to ne. Ve skutečnosti ve chvíli, kdy je dám do vajíček, tak už otevírají pusiny :-) A nepořádek mi taky zase tolik nevadí, to spíš když to všude okolo vidím, tak dostávám záchvaty smíchu. Co mi na tom vadí je to, že té kaše nesnědí tolik, když je všude kolem nás...

Není to samozřejmě se lžičkou

Není to samozřejmě se lžičkou nutné vzdávat hned, to neradím, jen píšu, jak to probíhalo u nás, u nás to trvalo 2-3 měsíce, kdy jsem zkoušela příkrmy lžičkou, než jsem zkusila tu lahvičku. U nás něchtěli moc ani ty samotné příkrmy (jinak jsem kojila), nejdřív zelenina (domácí, kupovaná, řídká, hustá, teplá, studená), plivali, blinkali, nechtěli. Pak jsem zkusila kaše, různé, i z mateřského mléka (ta neskutečně lepí, když je všude :-), taky nic. Trochu víc se ujaly přesnídávky, ale po prvotním nadšení toho snědli míň a míň a vždy to bylo všude, nakonec semkli po pár lžičkách pusu a nic. Pak ještě ve chvíli nepozornosti mi často vyrazili lžičku s jídlem z ruky. Takže výsledkem jídla zasviněné a víceméně hladové dítě. S lahvičkou se najedli hned a bez nepořádku. U nás to taky vyšlo na léto, takže jsme byli i jinde než doma, dovolená, výlety, a nemohla jsem trávit hodiny jen krmením a čistěním oblečení, kočárku atd., a mám i staršího syna, kterému jsem se musela věnovat.

Ahoj, já dávala na vajíčka

Ahoj, já dávala na vajíčka froté prostěradlo, které jsem mohla snadno vyprat, narozdíl od autosedačky. Toliko k nepořádku při jídle.
Kluci taky nechtěli jíst lžičkou, ale trvalo jim to max. 14 dní. Pak už to celkem šlo. Oni prostě vůbec nevěděli,která bije. Proč jim tu divnou věc strkám do pusy. A ta divná chuť! Zkusila bych vytrvat.
Kaše jsem nevařila, tak s tím neporadím.

Já jsem kaši z lahviček

Já jsem kaši z lahviček dávala, protože kluci odmítali otvírat pusu. Nejdřív to plivali, a pak po dvou třech lžičkách pevně sevřeli rty a neotevřeli, když jsem strkala násilím, někdy se i poblinkali. Z lahvičky bez problémů vypili čtvrtlitr kaše. Dávala jsem tak i naředěnou přesnídávku. Dávala jsem i přesnídávku s kaší dohromady (samozřejmě později, vy začínáte). Měli jsme lahvičky z DM se savičkou na kaši. Kaše jsem kupovala v DM nemléčné, 2 druhy, lepkovou 5zrnnou a bezlepkovou 4zrnnou (nebo obráceně?) a tak drahé mi to nepřišlo. Nicméně jsem taky dělala někdy rýžovou kaši vařenou - uvařila jsem rýži v normální vodě (máme kvalitní), rozmixovala a naředila mlékem. Na cesty jsem někdy kupovala mlíčko s kaší v krabičce, to jsem jen přelila do lahvičky, ale to tedy drahý je - to když byla nějaká hodně velká sleva. Krmení z lahvičky má navíc velkou výhodu v tom, že na rozdíl od lžičky lze mimo domov nakrmit celkem čistě a bez totálně zpraseného dítěte.
Klukům jsou ted 3,5 roku a lžičkou/příborem jedí.