Skip to main content

Psycholožka nedoporučuje školku

Ahoj všem maminkám a tatínkům, jdu na radu. Kluci 25+2 . Na tříleté MuDr. usoudila že jeden z kluků má ADHD,(stále plína,dudlík na noc, vzeklý, neposedí ) poslala nás k psycholožce.(přes tetu se nás ujala její kamarádka dětská psychiatrička , která má velké zkušenosti hlavně s nedonošenými a postiženými dětmi) Ta dnes omrkla oba kluky, trvalo to několik hodin, a nakonec mi řekla že nedoporučuje školku, máme jít ve středu k zápisu a od září nástup, klukům bude 3,5. Prý mám ještě alespon rok s nima být doma, že sice na to ,jak jsou nedonošení jsou úžasní, šikovní, chválila mě jako matku, ale nakonec mě rozložila tím, že děti budou flustrované, že nejsou zralé na školku , at počítám s tím že jeden se dost stydí a bude stranou, druhej je pravej opak hrr do všeho a budou problémy-bude za zlobivé dítě a potáhne se to s ním, at ho tohoušetřím a sebe taky,že tříleté dítě by mělo mít širší dovednosti,je fakt že individuální péče jim moc dá, a za rok že na tom budou lépe, nechci to rozepisovat více , bylo by to na mnoho stránek. Od března kdy mi skončila tříletá mateřská jsem doma, kluci se nedostali do školky, ted od září jsem s tím počítala a dostala jsem nabídku na prácí 6/hodin denně-ideální.
Tak a co ted, odříci práci a být doma za nulu? paní doktorka má více jak 50 letou praxi(je už stará, ale o to víc si říkám že asi ví co mluví)nebo opravdu investovat ten čas do dětí, kdyby člověk nemusel řešit peníze, pár měsíců zadarmo být doma jde, ale další rok? Mám starch zda to zvládneme, a zda pak najdu tak časově výhodnou práci. Kdo z vás měl toto dilema a jak jste řešili?

Můj pocit až do dnešního dne byl že je super že půjdou do školky, akorát to vyšlo s dobrou prací, že bych na ně měla dostatek času po práci, ve školce že by se naučili nové věci, mají rádi děti, hry , zpívání. Doma mám pocit že už jim nestačím, že nemám co nabídnout-to mi dr. vyvrátila, ale stejně, je to můj pocit

-

Prijimaci rizeni je spravni rizeni, kdy odvolacim organem je krajsky urad. V rozhodnuti o neprijeti je pouceni o odvolani

nemůžou si nenechat místa na

Obrázek uživatele Vladkax

nemůžou si nenechat místa na odvolání, tím jen krmí rodiče dětí pod čarou. Na dovolání má člověk právo ať si ředitelé říkají co chtějí, bez ohledu na šanci úspěchu. Normálně bych se odvolala, na 99% vezmou i druhé dítě, zvlášť když je pod čarou jako první. Pokaždé nějaké dítě nenastoupí. Tím ,že to člověk vzdá vlastně uvolní dobrovolně místo dalšímu....

Dělící čára mezi dvojčaty

To samé nás potkalo loni. Odvolávat se nemělo smysl, protože při zápisu si nenechali žádná místa na odvolání. Přijali rovnou plný počet a čára šla mezi našimi dětmi. Že by automaticky přijali i druhou --- ani pomyslet. Nakonec v polovině prázdnin přijali obě do jiné školky, kde jsme byli ai 3. a 4. pod čarou.

Přijetí spolu se sourozencem

Obrázek uživatele LucieR

Přijetí spolu se sourozencem - se v zákoně sice řeší, ale jde o přidělení bodů, takže vyjít to nemusí. Ale souhlasím, že vždycky někdo vypadne, rodiče často hlásí dítě do vícero školek, nebo se v létě přestěhují, nevyjde jim návrat do práce....

Neexistuje,

Obrázek uživatele LadaVac

mohu se ještě vyptat u nás na školském úřadě,ale dle mého je to nesmysl.

Blbost, nevím, jestli se na

Obrázek uživatele Olitwins

Blbost, nevím, jestli se na něco nárok, ale měli jsme stejnou situaci ve škole /nakonec jsme dali odklad/ a protože jedna dcera se dostala a druhá ne (byla to oficialne loterie u stejného počtu bodů), řekli mi, že pokud by nastoupila jedna, zařídili by aby samozřejmě nastoupila i druhá. Trvala bych na to, že počítáš, že nastoupcí oba.

prý existuje nějaký zákon

Obrázek uživatele Vladkax

prý existuje nějaký zákon nebo vyhláška, která nařizuje v případě přijetí jednoho zdvojčat přijmout i to druhé. Říkala mi to učitelka ve školce. Netuším kde to hledat, ale v naší školce si toho byli vědomi. Nevím ,jestli je to v právech dítěte či kde, zkuste dohledat. Jelikož je jeden přijat už ho nemohou odmítnout, navíc jsou připraveni na odvolání, místa volná mít budou.
To jestli nastoupí či ne bych neřešila

No to je tedy vstricny

No to je tedy vstricny pristup skolky ... odvolala bych se...treba nekdo nenastoupi.... na to, ze to treba vzdate, bych ted vubec nemyslela !

Děti jsem nakonec k zápisu

Děti jsem nakonec k zápisu vedla, chtěli jsme to zkusit ovšem právě volali ze školky že dělící čára je mezi kluky, tzn. mám se rozhodnout zda dám jednoho nebo uvolním místo následujícímu uchazeči. Kdo tohle řešil, mám se odvolávat? Byslím na vesnici takže přesně si vidíme do talířů, mám obcházet matky co jsou doma s mladšími dětmi? ale co když pak budu muset kluky ze školky vzít že to fakt nedají, to by mě ani nenapadlo že by dvojčata chtěli dělit.

můj názor

těžko radit mám 4 děti, 17 dceru,15a půl kluk ,6 letá dvojčata páreček a můj vlastní názor řídit se svou hlavou ne jen radami odbrorníků dvojčata chodí do logopedické školky tam bylo i dítě autistické i s plínami atd. učitelky perfektní nízký počet dětí 12 ,dvojčata mají také diagnostikované oboje adhd jsou živí ,ale neznamená ,že někdo má adhd tak ty děti jsou zlé nebo tak neubližují ve školce nikomu nikdo si na ně nestěžuje chodí do školky od 3,5 let.zaléží také jestli u vás nějaká speciální školka a názor na psychology moji matce kdysi řekla ,že můj brácha půjde jen do zvláštní školy jen ho urážela můj bratr má 2 vysoké školy,můj syn také psycholožka radila speciální školu neposlechla jsem šel do normální vše v pohodě ted jde na průmyslovku maturitní obor dcera nemluvila je na gymplu .

Všichni se na tuto situaci

Všichni se na tuto situaci dívají jen z jednoho úhlu pohledu. Ale co ostatní děti ve školce! Píšu to protože nějakou takovou situaci zažívají moje děti, v pololetí přišla do MŠ dvojčata (narodili se hodně nedonošení - maminku znám). Jeden ADHD, tan druhý má taky "něco" No a naše děti chodí ze školy s novinkami - malé bijou, starším dětem schválně nalejou čaj do polívky nebo do jídla, když se má jít ven stoupne si před učitelku a nakadí si do kalhot... těch story je hodně. Myslím si, že měli mít určitě ještě rok doma. No a tato konkrétní maminka je na ně snad nikdy nezvýší hlas, takže jsou i poměrně nevychovaní (není to jen diagnózou)

nečetla jsem komenty níže.

Obrázek uživatele KaterinaAd

nečetla jsem komenty níže. Zajistila bych si ještě jedno vyšetření. Mohla je na základě 50-ti leté praxe naprosto přesně ohodnotit, na druhou stranu, může mít zakořeněné nějaké vzorce....
Kamarádka má dvojčata, nar. v 33tt, holčička stále drobná, ale prospívá, trochu častější nemoci.. doktorka jí rovnou řekla, že jí potvrzení do školky nedá. Prostě nedá. Stará doktorka - děti do školky nepatří a už vůbec ne nedonošené a nejede vlak

Děkuji za komentáře,rady za

Děkuji za komentáře,rady za čas dám vědět jak vše dopadlo. Pro začátek zítra na zápis jdeme. Manžel si dnes v práci domluvil že od září bude doma 3 dny v týdnu. Musí ale jít i o víkendu, to kluci budou semnou.Zbylé dva dny zkusíme školku , takže to by byl takový kompromis a o práci nepřijdu. Když to nepůjde, děti ze školky vezmu, nebo výpověd můžu dát vždycky.Tak snad nám vše vyjde jak potřebujeme ke spokojenosti všech.

Zpětně, když už vím, jaká je

Obrázek uživatele LucieR

Zpětně, když už vím, jaká je naše školka a jaké jsou školky některých z maminek tady, tak bych koukala i na tohle - spoustu školek má zaběhnutý systém s přísnými pravidly, nesmí se vybočit, na individuální přístup není prostor ani ve výjimečných případech. V jiných je zas pohoda, učitelky jsou chápavé, klidné, jsou tady pro děti a rodiče, ne my pro ně.
U nás se nic neláme a snad všechno jde vyřešit. Třeba máme ve třídě malého tříletého kluka, protože on v té své třídě být nechce. Zamiloval si naše učitelky a naše děti (o 2 roky starší) a k sobě chodí jen spát :). Učitelkám to nevadí, jsou rády, že je spokojený. Nebo jim je jedno v kolik hodin do školky přijdeme, stačí se dohodnout, že budeme chodit třeba až na jedenáctou, režim se přizpůsobuje tak, aby ho všichni zvládali. Dokonce ten první rok jsme měli nejméně jedno dítě s plínou a dudlíkem (dudlík vydržel fakt dlouho, ale ty učitelky to prostě nechaly na rodičích). Když si naopak musím vyzvednout děti třeba v deset (návštěva lékaře), vycházku, pokud to lze, přeplánují a počkají na zahradě s oblečeným dítětem...Prostě takovou školku bych kvůli práci a předcházení finančním problémům asi zkusila, odejít můžete vždycky, ale do školky, kde mají učitelky problém zapnout dítěti bundu a v první třídě trvají na tom, aby si dítě umělo o všechno samo říct, to bych opravdu počkala.
Hodně štěstí!!

Máme kluky nar. 27+6, dnes

Máme kluky nar. 27+6, dnes cca 3,5 let a jsou to taky, ,šílená trdla" - impulzivita, zhoršená adaptabilita...... (prostě původní těžcí nedonošenci). Před rokem nás nevzali do školky a ani dr. nám ji rovněž nedoporučila.
Zaměstnavatel mi naštěstí umožnil zůstat ještě další rok doma, za což jsem zpětně neskutečně vděčná. Kluky jsem od jejich 3 let začala dávat 1x týdně na 2 hod. do mateřského centra, kde dopoledne provozují, ,školku". Jde o kolektiv cca 8 dětí, což u nás byla právě ta nejdůležitější podmínka. Cca1,5 měsíce tam celý čas v podstatě probrečeli, bylo to opravdu na nervy. Ale potom se to začalo postupně zlepšovat. Dnes tam chodí 3x týdně na celé dopoledne, pokaždé se tam strašně těší, naučili se spoustu nových věcí, v sociální oblasti udělali neskutečný pokrok........vše se neustále zlepšuje a školka jim prostě svědčí.
Finance jsou samo už jiná otázka
Každý máme originální rodinnou realitu, důležité je, aby maminka byla o správnosti řešeni vnitřně přesvědčená.

Ahoj,

Obrázek uživatele michaali

pokud máte pocit, že má paní psycholožka pravdu, tak jde jen o priority. Pokud jsou na prvním místě děti, tak si s nimi užijete alespoň ten jeden rok navíc. Potom už většinu dětí zajímá maminka méně a méně a pozdě bycha honiti. Jiná věc je, jestli to utáhnete finančně. Jenže kdyby se dětem ve školce opravdu nedařilo, tak vám stejně nic jiného nezbyde, než s nimi zůstat doma.
Pokud váháte, zda to děti zvládnou, tak bych šla na zápis a pokud máte možnost, tak v různých mateřských centrech a klubech mají třeba jeden den v týdnu "dopoledne bez mámy", ale nevím, jak se to přesně jmenuje. Bývá to pro menší děti a v malém kolektivu a ani to nestojí horentní sumy. Tam by si to kluci mohli vyzkoušet a uvidíte...

k jinému odborníkovi

bych se stavila každopádně, není od věci mít dva názory.... K zápisu do školky bych šla určitě taky, přeci jen do září daleko a člověk neví, co do té doby ještě bude...to, že případně nenastoupíte můžete říct kdykoliv, naopak už je to většinou nereálný...
Co se týká práce, tak záleží, asi bych zkusila sehnat někoho na hlídání, aby mohli kluci chodit jen na dopoledne a nebo se podívat po soukromé školce, kde je přístup více individuální, pokud by to šlo, tak tu bych nechala v záloze po vyzkoušení té státní.... a nebo mít někoho doma na hlídání, ale to zase záleží jak moc na té práci člověku záleží.... Zuzka

Ahoj,to je různé. Starší

Obrázek uživatele Nika1

Ahoj,to je různé. Starší dvojčata se narodila 34+0tt a ve třech letech by školku zvládali bez větších potíží a to i přesto že kluk má diagnozu PAS. Malá dvojčata se narodila 36+6tt, v září nastoupili do školky a v říjnu jim byly tři. Měla jsem z toho strach. Připadali mi malí. Okolí mě přesvědčilo, že to zvládnou. Že to zvládli jiné děti, tak proč by školku nezvládli malá dvojčata. Ustoupila jsem kvůli práci. Měsíc jsme bojovali, pak už to byla jen hrůza. Chodili do školky dva a půl měsíce. Holčička se z toho fyzicky i psychicky sesypala. Trvalo to čtyři měsíce, než je v pohodě. Kluk, ačkoliv byl bez plen, se začal tak moc počůrávat, že jsme mu museli vrátit plíny a teprve teď znova učíme bez plen. Prostě jsem udělala chybu. Neměla jsem mrňata do školky loni vůbec dávat. Letos to budeme zkoušet znova. A mám z toho dost strach a neni to jednoduché ani pro školku. Navíc malá dvojčata mají vizitku problémových dětí.
Zkus to, dát kluky do školky, ale pokud by měla psycholožka pravdu a ve školce byly problémy, nesnaž se kluky ve školce udržet. Ta práce za to nestojí.

Tezko radit, "nezname" se....

Tezko radit, "nezname" se.... jen napisi svoji zkusenost. Moji kluci sli jako nejmladsi loni cerstve trileti...mela jsem velke obavy jak vse budou zvladat, byli tehdy mj. uplne nemluvici.... chodi cely rok jen dopo, ALE, oba udelali veliky pokrok, mluvi, jsou vice samostatni, i socialne mnohem dal..... vzdat to muzes vzdy, do skolky bych je prihlasila...

Ahoj, vše podstatné asi již

Ahoj, vše podstatné asi již řečeno, nicméně já bych určitě děti přihlásila do školky, vzdát to můžete vždycky. 6hodinová práce je určitě super a asi bych to jentak nechtěla zahodit. Vidím to teď na sobě, po létech strávených na volné noze bych chtěla do zaměstnání, ale částečný úvazek se zatím jeví jako sci-fi.
Ten druhý odborník je určitě dobrý nápad. Navíc je pravda, že v ČR je furt tendence dávat děti do školky později, mám několik kamarádek v cizině, tam prostě děti jdou a takhle se to neřeší...

Já si taky myslím, že je

Já si taky myslím, že je dobré to konzultovat s někým jiným. Taky bych děti přihlásila do školky a počkala, jak se to vyvrbí, myslím, že by bylo lepší vydržet alespoň měsíc, než si to sedne. Jinak co třeba kombinovat školku s paní na hlídání? A prcci jsou určitě moc šikovní, když se narodili 25+2 a jsou takhle v pohodě!

Hmm... určitě bych dala další

Hmm... určitě bych dala další sezení s někým jiným... A ono - ta paní se může taky plést..pak by důsledky její chyby byly poměrně dlouhodobé a ne ve prospěch dětí - maminka by třeba sehnala už jen plnou racovní dobu.. Možná bych zkusila školku, dala tomu tři týdny a při náznaku problémů zůstala doma.. ne takhle rovnou předem..

nečetla jsem přísěvky níže,

Obrázek uživatele Vladkax

nečetla jsem přísěvky níže, ale absovovala bych ještě jiné sezení s někým jiným pro porovnání.
Pochopila jsem, že pro tebe není nástup do práce traumatem (nedivím se, já se do ní po třech letech fakt těšila), pak by stálo na zváženou je dát do soukromé školky. Nevím odkud jste, jak se to tam pohybuje cenově, ale obecně si myslím , že se vyplatí dát většinu platu za školku s tím, že dítě má jednodušší rozjezd a matka jistou práci do budoucna.

Souhlasím s tím, co psala

Obrázek uživatele Olitwins

Souhlasím s tím, co psala mstill. Navíc, 6 hodin práce, pokud to má perspektivu, že to 6 hodin zůstane je naprosto super a je to něco, co je fakt dost vzácné, ale záleží, jestli potřebuješ peníze, resp. chodit do práce pro svůj dobrý pocit /oba důvody jsou relevantní). Nebo jestli potom za rok nastoupíš někde na 8 hodin a ještě třeba s dlouhým dojížděním. Zkusila bych ještě druhý názor jiného odborníka, resp. jiného psychiatra. Na to máš nárok. Navíc často slýchám, že se dětem s různými "potížemi" naopak MŠ doporučuje, zjistí jak to chodí v kolektivu, ostatní je motivují atd.

Moje dcera má nějaké zdravotní problémy, je jí teda už skoro 6, možná má něco, co se podobné ADHD (ač tuto diagnozu opakovaně "nemá") a byla jsem s ní nějakou dobu doma a naopak všichni odborníci doporučovali co nejdřív návrat do školky.

Já bych rozhodně chtěla slyšet ještě jednoho odborníka a pobavit se o tom, jaké klady a zápory může školka mít.

RE

A ta skolka co by si chcela deti zapisat ma triedy zmiesane, alebo po rocniku? Lebo ono je to sice pekne, ze budes s nimi este rok doma, budes sa im individualne venovat atd.. ale buduci rok co? To potom nastupia medzi styri-patrocne deti - starych mazakov, a podla mna potom budu frustrovani este viac. Myslim ze v tej prvej triede ucitelky toho este vela toleruju, pomahaju detom atd, vo vyssich triedach je to uz ovela rychlejsie a vacsi stres. Tvoje deti nepoznam, pani doktorku tiez nie, takze je tazko radit, ale myslim ze "normalna" skolka, s prijemnymi ucitelkami moze iba pomoct. Ja si neviem predstavit ako by som mojich chlapcov sama doma viac motivovala. Martina

Zuldo, práce se sehnat dá,

Zuldo, práce se sehnat dá, ale asi ne na zkrácený úvazek-to je vzácnost. Ze školky by chodili v půl třetí, , tak 2x týdne by je manžel m,ohl brát po obědě. I to jsem doktorce říkala, přesto byla nekompromisní. Opravdu to musím zpracovat a promyslet.

.

.

-

Těžko radit, jak bych se rozhodla. Ono to není být doma s nimi ještě rok, ale rok a půl, a to v dnešní době není jednoduché. Pokud bych měla takovéto jasné stanovisko odborníka, se kterým bych se ztotožňovala, asi bych spíš dala na jeho radu. Myslím, že té psycholožce můžeš věřit, děti nehodnotí po půlhodinové návštěvě. Teď je to pro Tebe šok, protože jsi počítala s jiným verdiktem. Být tebou k zápisu s klukama jdu, rozhodnout definitivně se můžeš později, až to trochu zpracuješ. Když bys měla práci na 6 hodin, mohli by chodit po o domů? nebo by museli být na celý den? Je u vás těžké sehnat práci? I k tomu bych při rozhodování přihlédla.

Ahoj,

Obrázek uživatele jarnem

neměla jsem toto dilema, ale z toho co popisuješ, asi bych raději zůstala doma kvůli klukům. Vím, že peníze jsou druhá věc, výhodná práce třetí... ale pro mne by asi byli nejdůležitější kluci a to že jim individuální péče prospívá a budou na tom pak lépe.
Jarka