Skip to main content

Dvojčata a další sourozenec, aneb reakce okolí....

Posted in

Ahoj maminky a Tome, zase po dlouhé době přispívám, i když teď snad budu mít více času :-). Nevím, zda si vzpomínáte, ale před rokem jsem zde řešila zdravotní problémy a prognózu lékaře, zda vůbec budu moc ještě otěhotnět a tak podobně. Nevím, zda to není předčasné a snažně doufám, že tím nic nezakřiknu. ale nám se zadařilo, když vše půjde jak má, malé se narodí v listopadu. Doufám, že vše zvládneme, klukům je pět let, tak budeme mít defacto třičtvrtě roku na zajetí a poté nástup do první třídy. Ale co mě překvapilo, byly reakce okolí, ne zaplaťpánbůh reakce rodiny, ale známých, lidí z práce a tak. Dle jejich vyjádření jsme blázni, pořizovat si v dnešní době tři děti, jak to chceme finančně zvládnout a podobně. Neříkám, že si budeme vyskakovat, rozhodně ne, ale zase ,tři roky se zvládnou, živořit snad nebudeme a máme (klepu) oba práci, navíc doufám ,že do pěti let kromě hypotéky, která je zanedbatelná vše splacené. Ale musím říct, že mě tyto reakce překvapily, donutily o tom přemýšlet. přišla jsem si jako rarita, když v dnešní době se opovažujeme mít tři děti. Mohu se zeptat, kolik z Vás tři děti má? Přijde mi to docela dnes normálně, kort u rodičů dvojčat....
tak jsem se vypovídala a je mi líp :-))

Máme 4 děti

a nikdy bych neměnila. Chápu, jak tě to muselo rozhodit. Já jsem to zažívala taky. U třetího sice lidi divně koukali, ale naoko chápavě, je když máme dvojčata holka, tak chceme ještě kluka. Z dvojčat jsem byla zvyklá. Ale to už se po nás otáčeli. Ale když jsem neplánovaně otěhotněla se čtvrtým, měla jsem z toho téměř deprese, ale to bylo právě kvůli těm divným reakcím. Dokonce moje mamka mě asi tři týdny přesvědčovala, abych šla na potrat. Naštěstí bydlí daleko, takže jsem jí vždycky flákla s telefonem. Možná až v šestém měsíci se mě poprvé zeptala, jak se cítím. Cítila jsem se jako vyvrhel. Celé sídliště tu řešilo, jak to zvládneme. Pokud máš oporu v rodině tak je to báječné. Mě pomáhalo, že jsem se seznámila s rodinami s hodně dětmi. Ale také se mi občas stalo a stává, že mě osloví někdo, kdo je z hodně sourozenců nebo má 4 děti a je to velmi příjemné setkání. Od té doby co mám dvojčata, bych nechtěla být celebritou. Už tak na nás koukají lidi s otevřenou pusou a to doslova. Dvojkám je 6, klukovi 3 a miminku 9 měsíců.

Moc Vám všem děkuji, pomohli

Moc Vám všem děkuji, pomohli jste mi, opravdu jsem z toho byla dost rozhozená, děkuji moc

Jak píše rezulka, to je

Obrázek uživatele jarnem

Jak píše rezulka,
to je jediná věc, která mi na třetím mimču vadí a to sice to, že se dvojčatům už tolik nemůžu věnovat, jak bych chtěla. Nějak si to neumím zorganizovat, naplánovat, vymyslet, tak abych se věnovala všem třem stejně dle jejich potřeb a věku.

Ahoj, píšu po straaašně

Ahoj, píšu po straaašně dlouhé době, po pár letech, možná někdo si na mě ještě vzpomene. Mám dvojčata 8 let a teď mimčo 9 měsíců. Je to krásný, ale je to záhul. Ale asi to je tím, že už přeci jen nejsem nejmladší a navíc děti teď pořád marodí, tak to asi vidím horší, než to je. Třetí mimčo bylo plánované, máme nového tatínka, který ještě děti neměl, takže to bylo jasný. Finančně to zatím nijak hrozný není, i když kroužky stojí dost, ale to by bylo stejný i bez mimča. Na dovolenou jedeme bez mrňouska, nic by z toho neměl a řekli jsme si, že uděláme pořádnou dovolenou dvojčatům, je fakt, že jsou teď kvůli malýmu hodně omezený v aktivitách a míň se jim věnuju, tak proto. A musím přiznat, že s tím celkem dost bojuju a občas je mi to líto, že už na ně nemám tolik času. To jsem i kolikrát obrečela...
Když jsem otěhotněla, tak jsem ani žádný negativní reakce nezaznamenala, ale je fakt, že když si teď postěžuju, že toho mám až nad hlavu, vidím ty pohledy...chtělas to, tak to máš. Ale nelituju. Užívám si toho, že mám jen jedno miminko, oproti péči o malý dvojky je to fakt pohoda. Takže na řeči ostatních nehleď, je to jen a jen vaše věc a užívej si to.

Ahoj,

také gratuluji...My máme celkem 4děti,starší kluci,jeden VŠ a druhý SŠ a skoro tříletá dvojčata.Přiznávám,že jako pro starší matku je to bez jakékoliv cizí pomoci ohromný záhul,hyperaktivní páreček jsme opravdu nečekali.Co se týče peněz,dá se to zvládnout,ale mě hrozně mrzí,že svým dětem nemůžu dopřát to co bych chtěla.Vůbec nejsme nároční,ale dovolenou u moře,pobyty na horách prostě nelze.

Ahoj, rozhodně se tím

Ahoj, rozhodně se tím nenechej vykolejit. Mě obecně přijde, že lišit se s čímkoliv je docela těžké. U mě se zase všichni hrozně pozastavovali nad tím, že jsem již od roku dětí pracovala. Sice jen dvě dopoledne v týdnu, takže fakt nic dramatického, ale měla jsem paní na hlídání a kolik jsem si vyslechla hloupých řečí, to bych fakt nevěřila!
Ale ty víš a cítíš sama nejlíp, jak to chceš a co je pro tebe a tvoji rodinu dobré, takže si užívej těhotenství a těš se na miminko!

Nestíhám číst příspěvky, ale

Obrázek uživatele KaterinaAd

Nestíhám číst příspěvky, ale obecně - spousta mých kamarádek ma 3 deti naprosto vědomě a chtene a po jednom. Řekla bych, ze více deti je momentálně trend.

Ladi díky, potěšila jsi mě...

Obrázek uživatele Spider17

Ladi díky, potěšila jsi mě... U nás ve městě se setkávám právě s opačným problémem. Dětičky mají všechno a podle toho se i chovají. To je ta moderní "tolerantní výchova". Já vzala o víkendu tu dospělou do Dinoparku a byla šťastná jako malý dítě :-D

Veru, máš asi divné okolí, já

Obrázek uživatele ivetav

Veru,
máš asi divné okolí, já se setkávám s opačnou reakcí - když řeknu, že další "miminko" k našim klukům už asi nebude, koukají na mě, jako že jsem divná, když pro kluky nechci ještě dalšího sourozence. Kolem mě je opravdu dost rodin se 3 dětmi a čas od času potkám i 4dětné rodinky :)
Takže hlavu vzhůru, lidi prostě řeší to, čemu nerozumí a ať si říkají, co chtějí, je to čistě Tvoje věc. Musela sis k tomu rozhodnutí nějak sama dojít a tak ho jen tak nepodceňuj a svoje pocity taky ne. Ty jsi máma, sama víš, co můžeš, co stačíš, co chceš :)

Moc gratuluju, ať jste v pořádku a vše se zadaří :)
Iveta

Zdeni nejsi,

Obrázek uživatele LadaVac

taky to takhle praktikujeme,děti si vybraly k narozkám tablety,tak si na to polovinu přidají.Já to měla u našich tak celá studia a vůbec toho nelituju,sakra jsem pak zvažovala,na co si za brigády dám peníze a taky si toho jinak považovala.

Pubertu mám taky ta sebou...

Obrázek uživatele Spider17

Pubertu mám taky ta sebou... Když chtěla dcera něco drahého a přitom mohla mít to stejné mnohem levněji, jen od jiného výrobce, našetřila si na to. Od 16ti chodila na brigády, v 18 brigádničila v obchoďáku na pokladně. Dvojčata si šetří už od mala. Teď chtěli do kina na 3D, tak si na vstupenku museli sáhnout do pokladničky, nebo jít jen na 2D... :-D Jojo, jsem děsná matka!

Spider, ano děti jsou nadšené

Spider, ano děti jsou nadšené za krásnou procházku v lese a jízdu vláčkem, ale věř mi že teeaneger teda ne./aspoň ten náš/.
A teplákama adidas teda nepohrdne pokud mu dáš vybrat jestli chce koupit tepláky adidas nebo třeba WOLF.
Jiné je, když na výběr nemá.Zatím neprotestuje :-)
Samozdřejmě je schopen pochopit důvody proč něco nemá, ale není to o tom, že by to nechtěl.
Mám kolem sebe těch 13-15ti letých kluků asi pět a není tam žádná výjimka u které bych mohla napsat že to má jinak než jsem napsala.

Ģratuluji k těhotenství! Mám

Obrázek uživatele Spider17

Ģratuluji k těhotenství!
Mám tři děti a dvě vnoučata. Když s tím vším potěrem jdeme se starší dcerou po ulici, připadá mi to v tom dětském štěbetání, křiku a ječení jak u cigánů! Ale když se pak zastavím a koukám na tu drobotinu, jak jsou veselí a zdraví a šťastní, a oni pak ke mně přijdou a pusinkujou mě a říkají mi, jak mě mají rádi, jsem ten moment nejšťastnější na světě!
Prošli jsme si svoje, bez střechy nad hlavou, bez peněz... ale nikdy bych neměnila. Být mámou je to nejkrásnější a láska není v penězích. Dětem je jedno, jestli mají tepláky Adidas a vozí se v luxusním autě. Nejdůležitější pro ně je přítomnost mámy, její vřelé obětí a vlídná slova. Jsou vděční za krásnou procházku v lese a jízdu vláčkem...
Tak na to pamatuj a hloupé řeči okolí hoď za hlavu...

Dětí máme pět

Obrázek uživatele Lucka V.

Dovolená v hotelu u moře je sci fi, ale jinak finančně zvládáme. Je to někdy na bednu veškerá ta logistika. Na okolí tak nějak kašlu. Děti mám spíš náhodou, rozhodně jsem to neplánovala.
Moje máma komentovala moje oznámení že čekáme dvojčata slovy: Holka, plánované rodičovství je něco, co ty nikdy nepochopíš.
Takže asi tak :)

My tři děti máme, nejdřív byl

Obrázek uživatele katyvypl

My tři děti máme, nejdřív byl syn a za necelé tři roky dvojčata. Je fakt, že kdyby se mi nejdříve narodili dvojky, asi bych o dalším už neuvažovala, ale to hlavně proto, že u nás byl první rok s dvojčaty očistec, o nějakém spánku či pohodě zkrátka nemohla být řeč. :-)
Nicméně vám moc přeji, aby vše dobře dopadlo a mrňousek byl zdravý a hlavně hodný. U nás tady na vsi jsou všichni paf z místní paní, která má 26-letá dvojčata a nyní čeká miminko - to totiž už čekal málokdo. :-)))
Katka

ahojda,my chteli dve deti s

ahojda,my chteli dve deti s rozdilem 2 let.no a mame ke starsi dceri 2 kluky...a uz mi to ani neprijde...dcera je v 2 tride,kluci predskolaci.s krouzky to resime momentalne kluci fotbal pod sokolem a dcera dela gymnastku taky pod sokolem a tam se dostavas na cenu za krouzky nepatrnou oproti mestu a necemu soukromemu.jinak dovolene v hotelech ozelime,pravidelne od narozeni kluku jezdime stanovat naa 1-2 tydny,prodlouzenej vikend na vodu a v zime lyze...a vzdy se vse da...proste je dulezite nesrovnavat a byt stasny a spokojeny s tim co mas
.Gratulace k miminku

Moc gratuluji k miminku a

Moc gratuluji k miminku a přeji pohodové těhotenství! To je krásná zpráva. U vás je to chtěné miminko a na okolí bych nekoukala. Mně často stačí poznámky náhodných kolemjdoucích k dvojčátkům, jak to musí být strašné a náročné a přitom jsou to tak úžasné děti a jsem ráda, že jsou rovnou dvě.
PS: Taky uvažujeme do budoucna ještě o jednom prckovi :-)

Verulinko, móc grauluji a moc

Obrázek uživatele Nika1

Verulinko, móc grauluji a moc vám fandím. Mám dvě nejstarší děti z prvního manželství. Partner chtěl abysme měli jedno dítě spolu. Narodila se nám dvojčata. Hodně lidí kroutilo hlavama, ale tak nějak starší dvojčata přijali. Já jsem byla z dvojčat naprosto nadšená a nakonec přemluvila partnera abychom měli ještě jedno miminko. Když jsem oznámila, že čekáme druhá dvojčata, reakce okolí byla hodně negativní. Po narození malých dvojčat hodně lidí čekalo kdy to nezvládnu. Hodně lidí prostě řeklo, že čtyři malé děti jsou moc, že to nezvládají a přestali se s námi stýkat nebo sotva přijeli už zase odjížděli. A to i nejbližší rodina. Slyšela jsem že to nemůžu zvládnout. Hodněkrát jsem slyšela, že jsme malá dvojčata neměli mít. Snažila jsem se všem dokázat, že to zvládnu.A byla jsem z toho negativního přístupu hodně špatná. Nechápala jsem ho. Je přece tak krásné mít hodně dětí a je úžasné mít dvoje dvojčata. Snaha ukázat okolí že je to úžasné mít dvoje dvojčata a že vše zvládnu na 100% mě stála hodně fyzických i psychických sil. Je to jediné čeho lituji. Někomu něco dokázat. Dneska konečně i partner dokáže říct, že čtyři děti nezvládne ani na půl dne, max. na hodinu, dvě.Když někomu vadí naše úžasné děti, tak ať si nás nevšímá, protože mít tolik dětí je pro mě prostě úžasné, skvělé a kdybych se měla znovu rozhodnout, tak mám dětí klidně i víc jak šest. Takže neposlouchej okolí. Stojí za tebou rodina, manžel a to je důležité. Když vám někdo bude říkat, že jste blázni, tak odpověz, že jste ale šťastný blázni a proto bez problémů zvládnete tři děti :D

Je to vaše věc,

Obrázek uživatele LadaVac

vy musíte vědět ,že to zvládnete a hlavně jaké jsou vaše priority,ostatním do toho nic není.
U nás úvaha o třetím taky byla,ale právě finance / a taky můj věk/ nás zabrzdily.Cítím to jako Jiřka,chci prostě ještě něco zažít i sama,od 20 jsem pracovala,nikde moc nebyla a těším se na cestování s rodinou a to i do zahraničí.Chtěla bych se naučit lyžovat a jezdit na hory,kam jsem třeba s rodiči nikdy nejezdila a vím,že s více dětma bychom to nedali.

Veru moc gratuluji k miminku!

Veru moc gratuluji k miminku! Ja bych treti hned brala, ale manzel uz nechce, je urcite fajn mit velkou rodinu

Verulinko,

Obrázek uživatele jarnem

gratuluji k miminku a hlavně přeji hodně zdravíčka a štěstíčka.
My jsme ti, kteří už od narození holek věděli, že chceme ještě třetí miminko. Máme 2,5 letého chlapečka. Okolí bylo celkem zaskočeno, stejně jako u vás. Ale já to beru tak, že prostě závidí... mít tři děti a zvlášť dvojčata a jedno pak je úžasné. Já bych neměnila!!
Já v podstatě jsem už 6 rok doma a mám mateřskou, plat máme jeden, a to žádný extra nadprůměrný příjem. Manžel pracuje ve vysokém školství. A i tak se to dá finančně zvládnout bez problémů. A to si myslím, že bychom mohli hodně ušetřit třeba na jídle...
Je pravda, že si nevyskakujeme, ale už jsme byli i na menší (prodloužený víkend) dovolené u nás v jednom horském hotelu a to všichni. Já třeba se hodně bojím puberty, co se týče jídla, protože teď, ať se to nezdá, tak mám doma velké jedlíky (všechny tři), stále mi přijde že vařím, peču, nakupuji... Ti, kteří je vidí jíst jen nechápavě kroutí hlavou :-)
Jsou velké výdaje, třeba když se potřebují koupit všem nová kola, nové brýle, nebo teď aktovky do školy apod. Ale jde o to se ty tři roky na mateřské trochu uskromnit a přemýšlet. Pak už se to dá.

A myslím, že ten trend mít dvě děti je už dávno pasé. Já co se občas podívám na různé stránky pro maminky, tak zírám, kolik jich má děti tři nebo třetí plánují.

Jediný problém u nás je v tom, že máme extra malé dětské pokojíčky, a tři děti do nich naskládat plus stoly, skříně je nadlidský úkol.
Kdybychom měli trošku jinak stavěný dům, klidně bych šla i do čtvrtého :-)

Je to především štěstí !!!

Štěstí, že se podařilo a čekáte miminko. Je to vaše rozhodnutí, vaše volba a i kdybyste chtěli další a další, nikdo vám do toho nemá co mluvit. Nikdo z těch, co kroutí pochybovačně hlavou, vám s dětmi nepomůže a nic vám nedá. Důležité je, že rodina a nejbližší stojí při vás a těší se s vámi.
Radujte se a nedejte na lidi. Ať je hlavně všechno v pořádku !!!
Milada

:-) holky zlaté, na řeči

:-) holky zlaté, na řeči okolí jsem zvyklá, ale to jsem zdaleka netušila ,co mě čeká a to zatím břicho nemám, takže bůhví co bude pak. No, potěšili jste mě, že běžný provoz se dá zvládnout, no, a dovolená, holt někdy bude, i když to bude třeba složitější - teď tedy díky psovi máme stejně na pár let vystaráno, tak není co řešit, to víš ,ale člověka nutí nad těmi kecy občas trošku přemýšlet a taky mě to docela mrzí.. Nechci klukům upírat, ale zase si říkám ,že jsou lidi přeci na tom hůř a my práci máme, tři roky utečou jako voda.. a pak se to vždycky nějak zvládne

-

Veru, po dvojčatech už přece musíš být na kecy okolí zvyklá a odolná ... :) Jasně, že jsem si prošla tím samým. Z počátku, když se narodili dvojky, mě lidi zastavovali s komentářema kvůli easy walkeru, když děti chodily, tak otázkami, jestli jsou to dvojčata a vtipnýma komentářema. Když jsem měla břicho a za každou ruku jedno dítě (jsou od sebe o 2,5 roku), už mě nezastavovali a jen kroutili (někdy i pohoršeně) hlavama. Teď je dvojkám 6,5 a malé budou 4 a najednou jsou komentáře ve smyslu, že mít děti je krásné :D Kašli na to, nepřemýšlej o tom. Chtěli jste další, máte je mít a co je komu po tom.
Finanční náročnost zatím nevidím v běžném provozu (jídlo, oblečení, sportovní potřeby - spoustu se toho podědí) a hlavně jsem zvyklá na dvojnásobné výdaje, takže třetí dítko nás tak nerujnuje :D Navýšení je ale v kroužkách, a máme velikou prekérku s dovolenou (a to už se nezmění). Dovolená se třemi dětmi je dražší skoro o polovinu, takže milované Řecko už nehrozí...

Verulinko,

takhle to nemůžeš brát...zapomněla jsem pogratulovat k miminku :-) já jsem holt trochu sobec a chtěla bych i něco pro sebe-občas.Taky mě hodně štve /napsáno slušně/ že třeba kvalitní boty pro děcka stojí majlant.Martinovi jsem teď koupila za 2 200kč, já vím, nemusí je mít, ale já bych chtěla aby je měl, protože se mi líbí a jsou snad kvalitní...ps na holky zatím nedošlo :-))jak jsem psala každej jsme jinej a něco jiného chceme, někdo je spokojenej s rodinkou na zahrádce u domečku, mě tohle třeba nestačí.

No, Jiřko, moc jsi mě

No, Jiřko, moc jsi mě nepotěšila :-)) taky bych dětem s mírou chtěla dát vše... tak snad to aspoń trošku půjde

Ahoj,

já myslím, že je to každého věc.My máme tři děti...syn, bude mít 13let a holky dvojčata 6 a kousek.A za mě? Kdybych měla první dvojčata, další dítě asi nemám.Můj manžel je nemá určitě :-) Ten chtěl jen jedno dítě, na mé ukecávání druhého máme dvojčata.
No a já bych si právě někdy vyskakovat chtěla :-)) chtěla bych tam a tam a tam a se třemi dětmi už to něco stojí...jak píšu každej jsme jinej a máme jiné priority.Ono se to finančně nahrne časem...tento měsíc holky plavčo ve školce 2x600kč k tomu Martin jazykový kurz na týden za 1600kč /což je za hubičku/ k tomu jdem s ním zítra na oční nové brýle počítám cca 3500kč.Tyto náklady nejsou každý měsíc, ale ono je každý měsíc k placení něco mimořádného ......a já už druhý rok toužím po kolečkovýchh bruslích :-))