Skip to main content

cim doma sladite ? krom cukru.....

Posted in

Ahoj, postihla nas "katastrofa" , dosel nam med, nas domaci dodavatel nema a ani nikdo v okoli, musime prezit do kvetna, cervna...zajimalo by me, cim sladite ?? Diky !

Ahoj Mirko,mám též

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Mirko,
mám též diagnostikovanou alergii na pyl břízy, břízovitých stromů (líska, olše, habr), pelyněk a lískové ořechy, k tomu orální alergický syndrom (zkřížená alergie) na syrový celer, mrkev, některé odrůdy jablek a některé peckové ovoce. Med mi problémy nedělá, ani pampeliškový květ. Jde o to, že pyl břízy obsahuje bílkovinu profilin, která je přítomna v jádrovém a peckovém ovoci našich zeměpisných šířek (citrusy problémy nedělají) a některé kořenové zelenině. Pampelišky ani pyl hmyzosnubných rostlin (med) by neměl činit žádné problémy.
Pokud Ti dělá potíže med, nejspíš máš alergii i na další pyly hmyzosnubných rostlin... co řepka?
Podobně alergik na roztoče může mít problém s mořskými plody (tropomyosin)
Tom

med a sirupy z pampelišky atd....alergie?

Ahoj,dcera má prokázanou alergii a břízu. Zapomněla jsem se zeptat zda může med, a co sirup z pampelišek? Můžou to alergici?
Mě po medu (mám alergii i na ořechy, mrkev,celer,atd., astma) otečou rty, jazyk,svědí v uších.
Děkuji za rady,
M.

Lado, pampeliškový likér mě

Obrázek uživatele Nika1

Lado, pampeliškový likér mě zaujal. Nám zbývá natrhat posledních 2100ks pampelišek a medy máme hotové.

já našla tento recept:

Ingredience
•500 g květů pampelišky
•160 g kořene pampelišky
•100 g listů pampelišky
•500 ml převařené vody
•500 ml 70 - 90% čistého lihu

Postup

Bylinky přelijeme 500 ml převařené vody a 500 ml 70 – 90% čistého lihu. Dobře uzavřeme a necháme 14 dní stát na teplém místě, denně 3 x protřepeme. Potom přecedíme, přelijeme do menších skleněných lahví a dobře uzavřeme. Skladujeme na chladném a temném místě.

Pampeliškový likér,

Obrázek uživatele LadaVac

máme naloženy dvě várky medu,ale pampeilišek plné okolí.Nezkoušel jste někdo pampelišový likér?

Dlouho to moc nevydží,

Obrázek uživatele Vladkax

Dlouho to moc nevydží, protože to manžel brzy vypije :-)
Dříve jsem tu flašku dávala do lednice, má myslím litr, zrovna ji nemám doma, tak to nemůžu nafotit. Používá se jako šťáva do vody, do želé na zákusky, dávám ji třeba do těsta (méně cukru, osladím vodu) asi by se to hodilo i na palačinky, ale tam máme zaběhnutý javorový sirup. V zimě z toho dělám jakoby horké jablko, zaliji tu šťávu horkou (teplou) vodou, holky moc nejsou na čaje, tohle jedna z nich vypije ve velkém. Než šly holky do školky, tak jsem ten koncentrát využívala hodně, pak už dostávy všude na počkání bonbony a jiné sladkosti, tak jsem šťávu omezila. Taky se moc často do té zdravé výživy nedostanu....

Vlaďko,

a do čeho to přidáváš a jak dlouho to vydrží otevřené? Lenka

Kupuji ve zdravé výživě. Je

Obrázek uživatele Vladkax

Kupuji ve zdravé výživě. Je to jakoby vyvařený mošt, hustá jablečná šťáva. Není v tom cukr, ani nic jiného, prostě jen šťáva z jablek.

Niko,moc děkuji

Obrázek uživatele LadaVac

Vladi,co to je jablečný koncentrát?To kupuješ nebo děláš?

jablečný koncetrát - jakoby

Obrázek uživatele Vladkax

jablečný koncetrát - jakoby sirup, velká dobrota :-)

cukr

Na oslazeni pozivam nekdy cukr (jak trtinovy, tak nekdy bily), nekdy med a nekdy doma vyrabene sirupy (jitrocelovy, koprivovy, matovy, rybizovy, malinovy, medunkovy, bezovy), ale ty sirupy spis kvuli chuti, nez kvuli slazeni... Ale co chci prave napsat - a z ceho se vyrabi sirupy? Zase z cukru... Takze mi prijde, ze to neni ani tak o druhu sladidla, jako o mnozstvi, tedy rozumne mire...

Lado, ještě dělám sirup z

Obrázek uživatele Nika1

Lado, ještě dělám sirup z kopřiv, stejně jako jitrocel, ale bez kořínků. Hodně používáme taky do čaje.

Proboha jen ne "naučná" videa

Obrázek uživatele Tomáš D

Proboha jen ne "naučná" videa na streamu, nedej Bože s Tunou... ta tuna nesmyslů, co se na nás sype z těch rádoby odborných videí je minimálně na ránu pěstí..

Ale když už jsme u toho cukru, resp. bílý x nerafinovaný, tak obecně, jak už tu někdo psal, je problém právě ta rafinace. Nicméně přirovnávat ho k chemii nebo k bílé smrti je poněkud mimo. Podobně, jako se říká tři bílé jedy - bílá mouka, bílý cukr a mléko...

Jinak v tom nic moc rozdíl nevidím, obojí je zdrojem rychlé energie, takže to do jisté míry podporuje obezitu. Největší chybou je nahrazovat cukr umělými sladidly. To je jako nahrazovat hovězí vývar Masoxem. Prostě cukr pro zdravého člověka používaný s mírou je naprosto neškodná záležitost.

Niko

Obrázek uživatele LadaVac

mátu mám na zahrádce a jitrocel taky zkusím,to vypadá moc dobře!!!

Pampeliškový med dělám jako

Obrázek uživatele Nika1

Pampeliškový med dělám jako Lada.

Sirupy:
Máta
300g rozsekaných mátových lístků
500ml vody
500g cukru
Rozsekanou mátu zalít cukerným roztokem,přidat citron, nechat cca 12hod louhovat,přes plátno přecedit a slít do lahve

Jitrocel
2plné hrstě jitrocelu i s kořínky
750g medu (cukru)
litr vody
1 citron

Jitrocel nakrájet na kousky, vařit v litru vody 20min., slít, promíchat s medem
(cukrem) a svařit do hustého sirupu, přidat šťávu z citronu a dáme do sklenic.
Med dávám do sirupu který dávám pak po lžičkách při kašli, cukr dávám do sirupu který pijeme, sladím s ním čaj apod.

Bez
50 opláchnutých květů bezu přelít 3l vody, 2ks nakrájeného citronu, povařit, 24h nechat vyluhovat. Přecedit přes plátno, přidat 2kg cukru a zvolna vařit do zhoustnutí. Ještě horké přelít do sklenic.

Tohle video znám :-) a proto

Obrázek uživatele Sabina

Tohle video znám :-) a proto je věc každého z nás, jakou teorii přijme.
O cukru je hodně i vědecky podložených výzkumů, které mluví o opaku než říkal ředitel cukrovaru.

Stejně jako ředitel masného kombinátu řekne, že maso je zdravé jíst denně a antibiotika a stres v mase neškodí, tak naopak doktor praktikující tradiční medicínu řekne, že maso maximálně 1x týdně a lépe ještě méně.
To samé je se vším, s moukou, solí, éčkama atd...je to o selském rozumu a vlastní intuici :-).

Od všeho trochu :-)

Obrázek uživatele Hanoušek

Ahoj sladíme normálním cukrem, čaj medem, a kafe stévií :-)

ohledně cukru - docela zajímavé:
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10004917-cukr-1-repny-cukrovar

a nejen cukr, i ostatní videa jsou dost poučná a mnoho lidí ani neví co a jak se vyrábí....
Včera jsem koukala na banány - také stojí za shlédnutí

cena třtinového

Obrázek uživatele PetraN

je jak píše Sabina vysoká, protože se dováží. Na podzim jsem byla na Mauriciu, kde se vyrábí, a tam stojí třtinový cukr pár korun (ač jinak jsou tam potraviny docela drahé), vlastně bílý cukr se tam vůbec neprodává.

Med, cukr

Obrázek uživatele PetraN

pokud došel med od osvědčeného dodavatel, podívej se např. ve zdravé výživě, tam nejdeš med od českých včelařů.

my používáme cukr, i med, med přednostně do čaje, cukr do kafe, na pečení.
Co se týká třtinového cukru, tak jako jo, bude tam navíc nějaký ten minerál atd., ale to bychom toho cukru museli sníst kila, aby to mělo nějaký efekt:-). Takže rozdíl spíš v chuti:-), ta je u třtinového jinde.
Používám ho (třtinový) do koktejlů z rumu a do čaje, když dojde med, na pečení mi to přijde zbytečné.

Zuzko,

Obrázek uživatele LadaVac

já si taky myslím,že všeho s mírou,takže do buchet klidně dávám klasický cukr a vůbec to neřeším.Třtinový mi jen prostě nějak víc chutná,ale je drahý.

Pampeliškový med dělám tento :
Potřebujeme
300 velkých, plně rozvinutých květů pampelišky
1 kg cukru
2 citróny

Květy pampelišek nasypeme do hrnce a zalijeme litrem vody,přivedeme k varu a povaříme 10 minut,přidáme na kousky, i s kůrou nakrájené citróny a odvar necháme 24 hodin luhovat.
Druhý den odvar přecedíme přes plátno, z květů i citrónů vymačkáme co nejvíce tekutiny a do přecezeného odvaru přidáme cukr.
Roztok znovu vaříme, a to půl až tři hodiny, podle toho, jak hustý a zkaramelizovaný sirup si přejeme získat. Občas jej promícháme vařečkou a hustotu zkoušíme na malém, vychladlém vzorku.
Horký pampeliškový med nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme stejně, jako džem, aby se víčka dobře chytla.

Pro Zuzku

Obrázek uživatele Sabina

Nemyslím si, že je třtinový cukr pouze byznys, pokud vím, tak jsem nikdy reklamu na něj neviděla. Podle mě je dražší jen z toho důvodu, že se musí dovážet z daleka, u nás se třtina nepěstuje. Ale díky začínající konkurenci se dá třtinový cukr koupit už i za 50 Kč, přiznám se vůbec netuším kolik stojí bílý cukr ;-).

Teď mě prosím berte trochu s rezervou :-), ale někdo nazývá cukr "bílou smrtí".
Kromě toho, že jíme obecně moc cukru jakéhokoliv, tak je u klasického cukru nejškodlivější právě rafinace. Tím se způsobí, že se cukr vybělí a zároveň zbaví všech minerálních látek, živin a vitamínů a stává se z něj umělá chemikálie.
Jakmile přijde do těla, tak tam v té podobě, co je, způsobí šok a překyselení organismu a aby tělo zpátky Ph vyrovnalo a cukr zpracovalo, tak právě naopak vyloučí minerály, živiny a jiné látky, vč. vitaminu B, takže tělu potom tyto látky pro fungování chybí. A důsledkem je samozřejmě řada zdravotních problémů a nemocí.
Samo překyselení je velký problém, pokud má tělo nízké Ph, je to ideální prostředí pro nemoci, rakoviny apod. Kyselost způsobuje nesprávná výživa (moc masa a i právě cukru hlavně bílého), stres a špatný životní styl.

Mimochodem se dá koupit, ikdyž jsem ho viděla jen jednou, i přírodní řepný cukr, právě bez té rafinace, který je cenově přijatelnější než třtinový.

Sabina

My doma moc nesladíme,

sem tam čaj a ten skoro vždy medem, ale holky ho moc nepijí a my velcí nesladíme ani kafe. Ale třeba do buchet nebo do pudinku...nevím nějak mě zatím nic nepřesvědčilo, že bych měla od bílého cukru upustit. Tak jsem chtěla vědět, co lidi právě vede k tomu obyč. cukr nepoužívat. Druhou otázkou jsou i teploty, záleží kdy se čas sladí a třeba do těch buchet...minerály asi vydrží, ale vitamíny... nic, to jen tak bokem, ale třeba na tom opravdu něco je:-) Zuzka

Holky

jak se dělá pampeliškový med? Díky. Zuzana

Zuzko

podle mě je to tak, jak píše Terka, ale jde spíš o trend a byznys, než o nějaký znatelný rozdíl v množství minerálů.
Já osobně neřeším vůbec druh cukru, kupujeme dvě kila za rok a kilovku medu. Čaje nepijeme, děti si ho dají třikrát do měsíce, a pak tedy jedině slazený cukrem, medem jim nechutná. Nepečeme, takže cukr hlavně pro návštěvy, do pudingu, apod.

Niko

pampeliškový med dělám taky a holky ho milujou :-) Mohla bys sem dát recepty na ty sirupy - z máty, bezu atd?

Pro zuzku

Zuzko nejsem odborník, ale třtinový cukr neprochází na rozdíl od klasického bílého chemickými procesy, tedy nad rámec sladidla obsahuje ještě minerály, vitaminy, atd. Tedy je kvalitnějši.
Med také, jde prostě o přírodní sladidlo. Ale na hubnutí by jejich užívání vliv nemělo mít. Je to dle mého stejné jako bílé a celozrnné pečivo, energetická hodnota je víceméně stejná, ale celá zrna obsahují vlákninu a více dalších látek, které jsou obecně zdravější.

Medem. Taky nám už dochází,

Obrázek uživatele Nika1

Medem. Taky nám už dochází, hned jak rozkvetou pampelišky budou mít dvojčata brigádu. Loni jsem dělala med cca ze 2000 květů, letos přidám, protože je to málo. Na letošek jsem nahlásila i víc včelího medu. Dále sladíme ještě sirupama z máty, kopřivy, bezu, jitrocele apod.

se tak asi dost hloupě

zeptám, čemu jako vadí obyčejný cukr? Pokud člověk nemá žádné zdravotní problémy, problémy s nadváhou a cukr se používá v "přiměřeném" množství.... v čem je rozdíl třeba oproti třtinovému cukru? Díky za vysvětlení Zuzka

Medem

Obrázek uživatele LadaVac

téměř vše,manžel i kafe,já mám ráda třtinový cukr.Med kupuju na trhu.Do buchet dávám klasický cukr,peču dost a to bych se nedoplatila,sem tam ho namíchám s tím třtinovým.

Ahojky, výhradně medem -

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,
výhradně medem - pokud nemá dodavatel, zkus se podívat někde v kamenné prodejně s ovocem a zeleninou, jestli nemají med od včelaře. V supermarketu bych med nekoupil.
Pokud přece jen dojde med, sladíme cukrem.
Stevii nepěstujeme, ale to, co se prodává v obchodě jako steviolglykosidy či E960, není stévie, jsou to pouze glykosidy (sladké látky) chemickou cestou izolované z rostliny stévie. Nic, o čem by se dalo hovořit jako o zdravé náhražce cukru.
Dobrou alternativou je již zmíněný javorový sirup nebo třeba třtinový cukr.
Tom

Glukopur, med,

Obrázek uživatele Spider17

javorový a podobné sirupy...

Ovocné sypané čaje a šípková

Obrázek uživatele Sabina

Ovocné sypané čaje a šípkový čaj sladíme jen medem od včelaře bratrance. Ostatní čaje nesladíme. Na pečení a vaření kupuju cukr, ale jen třtinový, jiný ne. Občas koupím javorový sirup, ten miluju.

Agave syrup z DM Drogerie.

Obrázek uživatele Olitwins

Agave syrup z DM Drogerie.

Aha...a da se nekde ted

Aha...a da se nekde ted koupit ?

Stévie

Je to rostlina a její lístky se používají jako sladidlo. Většinou to používám s létě na různé osvěžující nápoje - pár jich utrhnu, opláchnu a hodím do limonády.

Kromě medu ještě javorový

Kromě medu ještě javorový sirup z DM a agáve sirup

A ta stevie je co ?

A ta stevie je co ?

Detem take nesladime...ale ja

Detem take nesladime...ale ja s manzelem si rano bez cerneho caje s medem neumim predstavit :)....a ted take hodne varime zazvorovy...a ten bez medu take chutna jinak....zkusim poptat neco ve zdrave vyzive...

Med a stévie

Čaj nesladíme, jen zcela výjimečně při nemoci. A někdy Granko.

do kaše dávám javorový a

do kaše dávám javorový a datlový sirup

re

My doma nesladime nicim, sladke nevarime ani nepecieme, iba trochu cez Vianoce a na narodeniny. Kupujeme cokoladu, Granko, Nutelu na palacinky, obcas nejake keksiky, Brumika a pod. Cukor kupujem cca kilo rocne (spotrebuju ho hlavne navstevy) a med nikomu z nas nechuti. Ahoj, Martina

Děti pijí neslazený ovocný

Obrázek uživatele jarnem

Děti pijí neslazený ovocný čaj, do bylinkového jim dávám med nebo obyčejný cukr (jinak mi to nevypijí). My dospělí dáváme do čaje med.

Dobrý med se dá koupit i

Obrázek uživatele Radunka

Dobrý med se dá koupit i normálně v obchodě, myslím, že v Lidlu mají dobrý...někdo sladí Stévií. My cukrem :)