Skip to main content

Ahojky všichni.
Mám takový dotaz i prosbu. Jsem maminka tří dětí. Mám šestiletou dceru a desetiměsíční dvojčátka kluky. Kluci jsou úžasní a moc hodní.
Nás problém je s dcerou. Od jisté doby se chová naprosto neskutečně. Neposlechne, dělá si co chce. Člověk jí něco řekne, že má udělat normální formou a všechno špatně. Nebo jí zakážeme něco a dokáže se tak nafouknout a urazit, že pak s ní nehne ani svatý. Nebyla taková, vím, že je to spojeno s klukama. Do teď byla jedináček, ale co s tím? Člověk se snaží po dobrém, ale trpělivost taky jednou dojde a prostě i trest nastane. chjo máte skušenost? Díky

-

Ja ji cetla pri druhem tehotenstvi, takze pred ctyrmi lety. Navic mam deti od sebe dva a pul roku, takze mame situaci lehci ale na knize me nejvic zaujal pohled prave toho starsiho sourozence. To si clovek ani neuvedomi, jak se to dite muze citit.

Má šestiletá neteř (stále

Obrázek uživatele LucieR

Má šestiletá neteř (stále jedináček) je taky pěkně nafukovací, pořád odfukuje... naštvat jí fakt není žádný problém :)). A docela mi to přijde legrační. Horší je to s naší princeznou, té je teprve pět, uráží se snad každých pět minut, většinou za to můžu já a často i v případech, kdy u toho vůbec nejsem. A u ní mi to zas tak legerační nepřijde :D

kniha

A myslíš, že to bude odpovídat k tématu a rokům dětí. Dceři je šest a klukům 10m.?

-

Doporučuji knihu Sourozenci bez rivality.

U nás taky žárlivost

Starší syn dvojčata miluje, ale žárlil a žárlí taky. Když byl menší, chtěl být jako oni - když šlo, tak jsem realizoval a pomohlo to (pochovat, povozit v kočárku atd.). Teď je mu šest (klukům 3r3m), a když má nějaký záchvat/lítost apod., tak z něj vždy vyleze, že žárlí na kluky/jdou mu na nervy, naštěstí v tomto věku už je schopen říct, co by mu udělalo radost. Jemu jde o možnost mít maminku jen pro sebe a být někdy doma bez kluků. Takže program plánuju dle možností tak, abychom část aktivit mohli absolvovat jen se synem - je to relax i pro mě (kdo zná moje dvojčata ze srazu, tak chápe :-) Třeba na jeho kurz plavání jezdíme jen my dva, já si během kurzu zaplavu, pak spolu jdeme do relaxačního bazénku, a já nemusím hlídat ty dva malý pošuky, ale skutečně relaxovat v teplé vodě (starší syn se v podstatě jen potápí, takže jen hlídám, zda občas vynoří), pak spolu nakoupíme. A jednou týdně spí dvojčata u dědy (těší se děda i dvojčata) a my máme doma klid. Tyto aktivity funguji pro syna jako motivace, těší se na ně a v případě lítostivého záchvatu (nijak častého) ho uklidní, když mu připomenu, kdy zase budeme jen spolu a jak se na to těším.
Musím říct, ze ho chápu v tom, že chce byt doma někdy bez kluků, protože je přes den ve školce, stále mezi dětmi, a chce si od děti proste chvíli odpočinout.

u nas taky...vedela jsem na

u nas taky...vedela jsem na 100%, ze to je zarlivost, prot. se dcera projevovala jako " vy se furt starate jen o kluky...".... u nas pomohlo, az kluci povyrostli a dcera si s nima mohla zacit hrat, ucit je, ukazovat jim...pak si zacala pripadat jako " velka segra" a zacala mi s nima pomahat, hlidat, oblikat atd..... to prijde....bude to dobry, uvidis !

Nedávno se tu řešilo téma neposlouchání

Obrázek uživatele Spider17

děti kolem šestého roku. Já si spíš myslím, že to u malé bude stejný vývojový případ. Já tomu říkám "dětská puberta".

U nás pomohlo neustále

Obrázek uživatele Lucka V.

U nás pomohlo neustále zdůrazňovat výhody staršího. Např. mimino jde spát a ty se ještě můžeš dívat na pohadku. Dcera žárlila na mladší a to co popisuje Nika naprosto nepomáhalo. O jakoukoli péči a pomoc nejevila zájem, spíše naopak. Péče o sestru jí hodně dráždila a nesnášela to. Pomohlo jí dát prostě občas přednost. Nechala jsem třeba menší dceru chvíli plakat a věnovala se starší. Nakonec mi sama řekla at jdu za miminkem, at nepláče. Chvíli to trvalo ale nakonec si jí zamilovala. Ale trvalo to.

Ahoj, dcera se chce dostat na

Obrázek uživatele Nika1

Ahoj, dcera se chce dostat na úroveň kluků. Ne v tom, že by chtěla dudlík, ale aby měla stejnou péči a pozornost. Starším dvojčatům dávám pořád najevo, že mi moc pomáhají, jak jsou šikovný, že tohle malá dvojčata nedokážou. Starají se o malá dvojčata. Pomáhají jim oblékat se,hrát si, malovat atd., zrovna dneska jsem vykoupala Adyho a starší dvojčata ho utřeli, oblékli do pyžama a já mezitím vykoupala Ádu. Prostě jsem je postavila do role starších, zkušených, kteří tím co dělají a jak se chovají učí ty malé. Samozřejmě chválit, chválit, prostě jí dát něco, co nemají ti malí. U nás to zabírá.