Skip to main content

Jak zkrátit dobu kojení?

Obrázek uživatele michaali
Posted in

Ahoj,
ráda bych poprosila maminky o radu. Mám dvě osmitýdenní holčičky a snažím se kojit, ale stále se potýkáme s nějakými problémy. Myslím, že mléko mám, ale jedna treperenda pije klidně 45 minut(někdy ani to nestačí) a mezitím se ta druhá dožaduje buď pozornosti, nebo jídla a v tuto chvíli to přestávám zvládat. Obě najednou kojit nemůžu, protože se u toho dámy kroutí, nebo usínají a tak podobně a na to nemám dostatek rukou, navíc pak hrozně křičí. Tak jsme na tom zatím tak, že jedna dostane UM a druhá je kojená a pak si je vystřídám. Nemáte někdo tip, jak to kojení zkrátit? Myslím, že pak bychom se snad dopracovaly k plnému kojení. Když jsem s holkama byla v porodnici(byly jsme tam 2 týdny), tak si Nikča vysála 80ml za 5-10 minut a teď najednou tohle.
Předem děkuju, Alena

To jsem ráda, že nejsem sama,

Obrázek uživatele michaali

To jsem ráda, že nejsem sama, i když nikomu nepřeju problémy s kojením. Ale už jsem to obrečela(několikrát), doma slyším tak akorát "no tak budou mít umělý", což jednoho povzbudí :-), ale holky jsou spokojenější, máme si čas hrát a to je pro mě hlavní :-)

Ahoj, já bohužel moc

Ahoj, já bohužel moc neporadím, tak moc jsem chtěla kojit, ale brzy jsem o mlíko přišla. Ale měli jsme to taky podobně. Bojovali jsme, ale dětem to taky nešlo ani s kloboučkem, dcerka ještě docela jo, ale syn, to byla tragedie, neustále u prsu usínal a nic nevypil. u nás to byl kolotoč hodinu kojení, hodinu odsávání a hodinu spánek a pak znovu. Nebydlet v té době u rodičů, tak nevím. Jiank děti mají téměř pět let a zatím jsem se ještě pořádně nevyspala.

re

Michaali, vycitat si to urcite nemusis. Moji chlapci tiez kojenie nezvladli - jeden cucal, ale nic nevytiahol, druhy pil ako divy a potom vsetko vyvracal. Tak som odsavala do cca siedmich mesiacov, ani to mi neslo uplne lahko a bez problemov, ale ku koncu to bolo cca 1,5 litra mlieka denne. Ked tak spatne na to myslim, mala som sa na to vykaslat ovela skor. Odsavanim a sterilizovanim vsetkeho prislusenstva som stravila cca 5 hodin denne, bola som hrozne unavena, nevyspata atd. Mala som ten cas radsej venovat spanku a hraniu sa s detmi. Ahoj, Martina

ten kolotoč s koejím

Obrázek uživatele Vladkax

ten kolotoč s koejím dokrmováním a stelizizací skleniček jsem utáhla necelých 7 měsíců, bylo to hrozné.... měla jsem fígl na zkrácení celé doby - po nakrmení jsem holky dala do polohovacích lehátek k sedačce, každé to křesílko jsem houpala jednou nohou, levou rukou jsem držela odsávačku na prsu, pravou rukou jsem jedla (talíř na opěradle sedačky). Po odsání a najezení jsem odšroubovala nádobku s odsátým mlíkem a nechala jet motorek naprázdno, když jsem ho vypla, holky se vzbudily....
přeji hodně sil!

Ahoj, sice po dlouhé době,

Obrázek uživatele michaali

Ahoj, sice po dlouhé době, ale píšu, jak jsme dopadly. Po všech možných hokusech a pokusech mi Anička začla křičet na prso a prostě se nenapije, ani kdyby hrom bil. Nikča se napije jen v noci a po ránu, když je ještě klid a pak občas přes den, když má náladu a máme na to čas(stále jí to trvá hrozně dlouho, ale nechám max. 20 minut a dokrmím). No ale už jsou jim 3 měsíce, mají se čile k světu, chtějí si hodně hrát, tak jsem si řekla, že bych si jednou určitě víc vyčítala, že jsem si jich dost neužila, než že nebyly kojené dlouho a plně. Každopádně děkuju za všechny vaše zkušenosti a rady, jsem ráda, že jsem se mohla někde poradit :-)

Ahoj, pridavam svoji

Ahoj, pridavam svoji zkusenost: urcite se pokusit aspon ze zacatku krmit dohromady, az budou vetsi, uz to nepujde vubec ( teda aspon me, kluci se kroutili, uz jsem je nemohla udrzet, zvlast vetsiho cvaldu :).....pomohl mi ten nafukovaci polstar na krmeni pro dvojcata, koupila jsem z druhe ruky ; ja od zacatku stridala kojeni, UM, kojeni....nehrotila jsem to, hlavni bylo, aby byli najedeny a nervali...taky mi pomohly kapky bio gaia na takove ty brisni problemy....drzim pesti....myslim, ze kazda jsme delala vsechno mozne, jen prezit :)...doted nevim, jak jsme to zvladli...a to se pridalo i neco malo cviceni z Vojtovky, to byl "masakr"...

Jen rvali a rvali:-)). Na

Obrázek uživatele KaterinaAd

Jen rvali a rvali:-)). Na konci sestinedeli jsem dostala třetí zánět, zlatý stafylokok zjištěny punkci z prsu,..byla jsem šťastná, ze jsem mohla říct dost a vyskočil z toho šíleného kolotoče kojení, dokrmovani, vážení, odsavani a sterilovani...okolí me stejne nepodpořilo.
Rozkojila jsem se az u třetího syna, s pomoci laktacni poradkyně. Důležitá byla úprava polohy- osobní navsteva, stridani prsu, odsavani max 20 minut (u dvojčat jsem prsa trápila i hodinu pro par kapek az do modřín, blázen, ale tlak okolí ze "musím" byl hroznej.

někdy spali, někdy ne. Ale

Obrázek uživatele Radunka

někdy spali, někdy ne. Ale takováhle miminka - těm stačilo, když jsem při odsávání na ně mluvila a oni mě viděli. Rozhodně to odsávání je dobré vždy po krmení a chvíli, 45 min je moc. Jen abys stimulovala pro větší tvorbu. Ale zas aby pak měly při krmení co pít.
A osvědčil se sterilizátor do mikrovlnky, koupila jsem použitý a pak ho zas prodala - to je nezničitelné a ušetřilo mi to fůru času.

Držím palce, napiš zas, jak na tom jste a hlavu vzhůru. Nestíhal nikdo (já nestíhala ani s prvorozenou dcerou, a to byla jedna), časem je všechno jen lepší a lepší.

Děkuji všem za rady a

Obrázek uživatele michaali

Děkuji všem za rady a zkušenosti, zkouším stále vše možné. S kojením dohromady to dopadlo tragicky, holky se kroutily a brečely, chvíli se přicucly a pak se zase pouštěly a mně padaly... Pořídila jsem si odsávačku a trochu se tok mléka zlepšil, jenže odsávám 45 minut a mléko stále teče(a odsaju z obou prsou tak 40-70ml), jenže pak se nestíhám věnovat holkám a ani se třeba trochu najíst, protože než dám vyvařit odsávačku, tak už abych znovu krmila. Vážně obdivuju vás, které jste to všechno stíhaly a zvládaly. To vám ty děti snad pořád spinkaly :-)

-

Takže ten problém začal až nyní? Nemůže to být bolení bříška?
Jinak si ale vzpomínám, že jsem někdy po šestinedělí měla krizi. Myslela jsem, že přicházím o mléko. S kojením nebyl sebemenší problém, kojila jsem stereo tak, jak to popisuje Veverka, děti byly najezené do 15 minut. Po 6nedělí se najednou něco změnilo, děti nespokojené, mně připadaly jako hladové. Než jsem se stačila úplně vynervovat, vrátilo se to do normálu a pokračovali jsme do dvou let :)

Dělala jsem to jako Radunka.

Dělala jsem to jako Radunka. Odsavaním jsem zvyšovala množství tvořeného mléka, a odsatym mlékem dokrmovala pak děti lahvičkou. Laktace se pak krásně rozjela a kojila jsem pak naprosto bez problémů. Pro začátek se mi taky lépe kojily děti zvlášť. Potom, když mléko víc teče, je to lepší zároveň, protože pak pri prvním kojení zbytečně "utíká" mléko druhou stranou.

Já teda jela režim, jaký byl

Obrázek uživatele Radunka

Já teda jela režim, jaký byl v nemocnici. Nakojit, zvážit, odstříkat a dokrmit mým mlékem, aby měli tu plnou dávku, kterou jsem si vypočítala. Budila jsem je každé tři hodiny. Se starší holčičkou jsem tohle podcenila, byla donošená, ale spavá, ...a o mléko jsem přišla.
V nemocnici mi řekli, že musí vypít za den myslím šestinu až pětinu své váhy, takže jsem to podle aktuální váhy přepočítávala a dělila osmi kojeními, pamatuju si, že měli vypít třeba 50, vypili ode mě 30, tak jsem jim dvacku dostříkala a dala z lahve, což pro ně bylo snazší. Jak zesílili, vytáhli to i ode mě. Chce to ale po každém kojení odsávat, i kdyby trochu, zvyšovat si laktaci, protože nároky budou čím dál vyšší...a hodně pít. Pi kojení jsem vypila vždycky brčkem půllitr vody.

Také bych ráda spokojená

Obrázek uživatele michaali

Také bych ráda spokojená miminka :-) Nám taky dřív stačila kratší doba, vůbec nechápu, co se změnilo.

Určitě bych kojila obě

Obrázek uživatele Nika1

Určitě bych kojila obě najednou.To se mi vyplatilo u obojích dvojčat. Starší jsem nakojila po čtyřech hodinách cca 10 - 15min a dokrmila. Byli tak zvyklí z porodnicea já v tom pokračovala. Byla to spokojená miminka a ta doba jim stačila.
Mladší byla plně kojená. Pili cca 20min a max. po třech hodinách. 45min je hodně. Holčičky když zjistí že pak nic nebude, napijí se hned. Navíc začínají vnímat čím dál víc svět kolem sebe a čím dál víc věcí je při kojení rozptyluje.

No ve skutečnosti tabulky

Obrázek uživatele michaali

No ve skutečnosti tabulky neřeším, váhu mám spíš pro mojí kontrolu, abych věděla, kolik po těch 20 minutách vypijou atd... Pro mě je hlavní, aby mi nekřičely hlady. Dnes jsem to zkusila, kojit obě a jen dvacet minut a byl z toho jen dvou hodinový křik(samozřejmě jsem je celou dobu přikládala, jenže měly nějaký problém nebo co), tak jsem nakonec podlehla a dala jim umělé mléko.
O laktační poradkyni jsem uvažovala, ale trochu se bojím, už v porodnici se strašně divili, jak to, že mi nestačí hodina spánku, že dvě děti není takový rozdíl jako jedno a že jiní to mají těžší a podobně. Ale zkusím to, každopádně moc děkuju!!!

Myslím, že řídké mléko to

Myslím, že řídké mléko to nebude, když holky v noci chrupnou i 4h v kuse. Co se vážení týče, pokud holky podle pediatra prospívají, je vážení vlastně zbytečné. Snad jen dobré pro uklidnění maminky. Na druhou stranu to může i postresovat, pokud holky nespapají tolik, kolik dle nějakých tabulek mají.
Jj, z ničeho nic jsem zkrátila na 20 minut. Synchronizovala jsem to s tím rychlejším dvojčátkem. Byla to nutnost, protože mě tak bolela záda, že jsem prostě dýl nevydržela.
Pamatuji si, že mi tehdy hodně pomohlo se o kojení poradit s laktační poradkyní. Zavolala jsem nějaké paní z Laktační ligy, kterou jsem našla na netu. Bylo to tady http://www.kojeni.cz/poradci.php
Jen samotná telefonická konzultace mi moc pomohla. Paní by v případě potřeby i přijela a pomohla na místě.

A můžu se zeptat, jak jste

Obrázek uživatele michaali

A můžu se zeptat, jak jste přešla na těch 20 minut? Jen tak jednou po dvaceti minutách konec a vyšlo to? Moje holky mi pak docela křičí a stěžujou si. Zkouším vždycky dát dudlík a pochovat, ale nevydrží to dlouho.
Jinak po třech letech dohánět spánkový deficit, to mám na co se těšit. Stále přítele utěšuju, že to bude určitě dřív :-D

Děkuji za všechny odpovědi, jsem ráda, že jsem si mohla někomu postěžovat

No já bych ráda kojila obě

Obrázek uživatele michaali

No já bych ráda kojila obě najednou, nějak, ale nejdřív to chce zkrátit tu dobu. Já je právě po dvaceti minutách vážím, jenže to vypijou hrozně málo a za dalších dvacet je to lepší, ale stále to není to, kolik potřebujou, protože pak hodně křičí. Ony se pak i začnou odtahovat a stěžovat si, jenže když zkusím, jestli mléko teče, tak teče. Jediné, kdy stačí 20 minut je noc. To je pak jen uložím do postýlky a většinou hned usnou, klidně na 4 hodiny. Taky mě napadlo, jestli třeba nemám moc řídké mléko, protože když pak ublinkávají, tak je to skoro jako voda...
Jediné, co mě napadá je, že zkrátka zůstaneme jeden den v posteli a budu se jen otáčet na strany, odkud se ozve křik... Ale nevím.

Souhlasím s tím, co píší

Souhlasím s tím, co píší děvčata přede mnou. Měla jsem s kojením docela problémy. Nejdřív nebylo mléko, rozkojila jsem se až po 6 týdnech a pak byli kluci plně kojeni. UM odbouráno. Kojení taky trvalo dlouho 40-45 minut - jen u jednoho chlapečka. A když jsem to zkusila zkrátit na 20 minut ejhle: ono to šlo! Fakt si to prostě jen užíval a už moc nepil. Druhému stačilo 20 minut od malinka.
S kojením obou najednou byl taky problém. Nevěřila jsem si, ale nakonec se ukázalo, že to jde, dát si děti na postel, sednout si mězi ně, pak je opatrně přendat na kojící polštář a pak je po kojení zase sundat a odkrknout.Ano, člověk má pocit, že má málo rukou, ale jde to. Někde jsem viděla obrázek, jak paní kojí dvojčata a ještě u toho loupe brambory. Věřte si! Zvládnete to! Supr je ,že máte hodně mléka. Tak hurá do toho!
V noci jsem kojila po jednom a pěkně u toho chrněla. I tak spánková deficit doháním ještě dnes po třech letech:-).

Doporučuji zkoušet kojení na

Obrázek uživatele jarnem

Doporučuji zkoušet kojení na jednou, jinak se z toho zblázníte. A pokud máte mléko, holky přibývájí, UM bych odbourala. Nechala bych je obě pít tak max. 15-20 minut a pak konec. Myslím, že za 20 minut musí být už napitá dostatečně.
Mně také zpočátku kojení obou najednou nešlo, kojila jsem každou zvlášť, ale bylo to náročné zejména časově... tak jsem prostě zkoušela a zkoušela a pak jsme si našli polohu a všichni tři byly spokojené. Nevzdávejte to, zkoušejte. Obě si zvyknou a bude pak lépe.

Já si myslím, že 45 minut je

Obrázek uživatele Radunka

Já si myslím, že 45 minut je moc, že už pak nepije, jen si vás užívá... Zkusila bych třeba po 20 minutách zvážit, kolik vypila a kdyby chtěla ještě, tak zas pak zvážit. Třeba to po těch 20 minutách vytáhne a pak dodudlá pár mililitrů...
A časem bych zkusila i to krmení najednou, ta aktivnější to spustí a línější bude jen polykat...aspoň u nás to tak bylo, občas se prostřídali a jeden vždycky odpočíval a jen pil.