Skip to main content

Jak řešit? Nebo neřešit?

Obrázek uživatele katyvypl
Posted in

Ahoj všem. Od září pracuji v naší místní vesnické mateřské školce jako kuchařka (jsem tam sama, obědy nám vozí, vydávám svačinky, obědy, umývám nádobí a chodím pomáhat děti oblékat, když je třeba...). Do školky mi chodí dvojčata, kluci skoro 5 let. Mnohokrát jsem tam již zažila situace, kdy jsem si říkala, že být zaměstnancem a rodičem zároveň je opravdu nelehká situace. Ne vždy se mi zkrátka líbí přístup jedné z učitelek (byla 20 let místní školnicí a časem si dodělala minimální vzdělání na učitelku).
Včera to ovšem vyvrcholilo do situace, u které už asi nedokážu dělat, že to nevidím. Šla jsem do šatny pomáhat s oblékáním a děti byli zatím za dveřmi v umývárce, když slyším tu paní učitelku, jak říká rázným hlasem: "No tohle prostě dělat nebudeš!" a najednou PLESK! Slyšela jsem jasné plesknutí a úplně jsem zůstala v šoku, že snad někoho z dětí plácla. Když pak děti vyšli a oblékali se, šeptal mi můj syn, že paní učitelka dala mému druhému synovi facku. Zeptala jsem se kam, ukázal na tvářičku. Zeptala jsem se za co, tak prý, že bil kamaráda. Znáte to, jako rodičovi vám občas ujedou nervy a je i rychlejší to dítěti vysvětlit plácnutím, ale pořád jste rodiče VY, od učitelky to prostě nemíním přijmout. Ale jak to řešit? V tu danou chvíli jsem to neřešila, byla jsem opravdu v šoku a celé jsem si to chtěla nechat projít hlavou, abych tam na svou kolegyni neřvala v nějakém hloupém záchvatu. Ale čím víc o tom přemýšlím, ním méně se mi její přístup k dětem líbí. Mám to řešit přímo s ní? Nebo s druhou učitelkou, která je naše hlavní vedoucí a je skvělá učitelka? A samozřejmě mám i strach, že když vyjádřím svůj nesouhlas, poveze se to jak se mnou v práci, tak i s mými dětmi...
Katka

Všechny zdravím, po dlouhém

Obrázek uživatele katyvypl

Všechny zdravím,
po dlouhém rozmýšlení jsem vše v pondělí probrala s druhou učitelkou, naší vedoucí nadřízenou. Vysvětlila jsem jí, že si na druhou učitelku nechci stěžovat (zatím) ale že chci především upozornit, že by z toho mohl být obrovský problém, jelikož u toho byly všechny děti, které by to mohly doma vykládat a že je to věc, kterou nejsem schopna akceptovat. Nadřízená se mnou souhlasila a řekla mi, že to s druhou učitelkou určitě probere a že ani neřekne, že to ví ode mě, ale právě od dětí, které se o tom bavily. Odezva zatím žádná nebyla, ale myslím, že jako ponaučení by jí to stačit mělo.
Katka

Lado,

jasně, že je to extrém a dle mého taky dost nebezpečnej...hlavně jsem si myslela, že tohle se fakt může stát jen v USA, ale jak vidět, ne....zrovna včera jsme se o tom s manželem bavili, že to by u nás museli odebrat děti všem, co znám, nás pochopitelně nevyjímaje...

Katko zašla bych nejdříve za učitelkou a probrala to s ní mezi 4 očima, teprve pokud by s ní nebyla rozumná řeč, ozvala bych se ředitelce. T.

Terko,

Obrázek uživatele LadaVac

ale to je druhý exktrém,který se k nám pomalu vkrádá a který na mě vůbec nedělá dobrý dojem.Pak jsou z toho případy,kdy rodiče žádají ochranu státu před svými dospělými dětmi:(

Katko,promluv s učitelkou,když to nezabere s ředitelkou.je to nepříjemné,ale tohle by mi vadilo.

Vždy si říkám,jaká je škoda,že není možnost větší změny práce.Myslím,že v oboru jako školství ,kde může dojít k vyhoření člověka by bylo fajn nařídit jako práci na 5 let a pak změnu a zase se k tomu třeba vrátit.Ale to jsem idealista.

Ahoj, trošku mimo téma, ale

Ahoj, trošku mimo téma, ale je to paradoxní, jak třeba v Česku ještě zavíráme oči nad fackami u dětí, zatímco teď ty případy v Norsku, kdy té druhé české rodině (matce) prý odebrala místní sociálka dítě za to, že jí soused viděl, jak se před barákem hádá s dcerou, že si nechce vzít čepici!!!

Katko, tak mi to nedalo a ptala jsem se

Obrázek uživatele Spider17

kamarádky, co pracuje přímo ve školce, co by bylo u nich, kdyby některá učitelka dala dítěti facku...Její slova: Tohle se nikdy nesmí stát a měla by ta dotyčná na hodinu padáka!!!! Podle zákona nesmí mít učitel s dítětem žádný fyzický kontakt (což je tedy kravina) a už vůbec ne, aby ho uhodila. Tak napiš, jak jsi dopadla...

Moc děkuji za příspěvky, přes

Obrázek uživatele katyvypl

Moc děkuji za příspěvky, přes víkend jsem o tom popřemýšlela a řešit to určitě budu. Kolikrát, když tam ty děti oblékám a někdy je chvilku hlídám, když má třeba paní učitelka tel.hovor, si říkám, že bych paní učitelkou nechtěla být ani za trest, že je to opravdu očistec - ale je to právě o tom, že si to přiznám a radši zalezu do kuchyně mezi hrnce. :-) Přijde mi, že někteří pedagogové si neumí přiznat, že je to nad rámec jejich povahy, nervů a zažitých stereotypů třeba z vlastní rodiny apod.
Tak mi držte palce, snad to vše vyřešíme v dobrém a nic podobného už nikdy nebudu muset řešit.
Katka

Jaký příklad pak dává dětem...

Obrázek uživatele Spider17

Jak správně napsala jaanja. Když nechci, aby dítě mluvilo sprostě, nebudu sprostě mluvit ani já. Pokud nechci, aby kouřilo, nebudu prostě kouřit. Chci, aby slušně pozdravilo, pozdravím vždy i já... My jim jdeme příkladem, my ovlivňujeme jejich vývoj a jestliže pedagogický pracovník nechce, aby nějaké dítě bilo ostatní, nemůže je přede všemi také bít. Vždyť jsou jiné možnosti, jak dítě potrestat - i dodatečně. To, že jí ujely nervy, ji neomlouvá. Má na to školu, musí se umět ovládat. Jak jsem Katko už psala níže, hned zítra s ní promluv.

Ahojky,

mého syna také uhodila učitelka ve školce-pošťuchoval se v umývárce a shodil nějakého chlapečka- to se samozřejmě nesmí, ale sdělil mi, že ho učitelka uhodila. Řešila jsem to- musela se mi omluvit a ke konci školního roku musela odejít ze školky. Mrzelo mě to, protože byla hodná a asi jí jen ujely nervy, ale já v práci také nesmím bít lidi, i když na mě třeba útočí.Od toho je to profesionál a má situaci zvládnout jinou formou.J

Ahojky,já jsem dostal ve 4.

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,
já jsem dostal ve 4. třídě od třídního před všemi dětmi vařečkou na holou. Ale zasloužil jsem si to :-)
Nicméně to bylo v roce 1984. Dnes je úplně jiná doba. Toto by mi vadilo a s učitelkou bych si promluvil v tom smyslu, že už se to nebude opakovat. Prostě nebude. A aby z toho vyznělo, co se bude dít, když ano.
Držím palce, neudržel bych se v té chvíli a asi bych na ni řval. I když se nejvíc ze všeho přikláním k názoru Evy, tak kvůli tomu, že jsi tam také zaměstnaná, bych to zkusil (ale rázně a bez servítků) nejdřív přes učitelku.

-

Pracuji ve školství a u nás fyzický trest je důvodem k rozpoutání pracovního poměru. Dnes už učitelé dítě nesmí fyzicky trestat. S učitelkou bych os. ani nemluvila a šla rovnou za nadřízeným, ten si pak na základě tvé stížnosti s učitelkou promluví a bude muset najít řešení. Jestli učitelka dostane šanci v práci pokračovat, třeba díky tobě změní svůj přístup k práci ke spokojenosti všech. Když to necháš být, bude v tom nejspíš pokračovat.

Ahoj Katko, myslím, že by se

Ahoj Katko, myslím, že by se ozvala naprostá většina maminek, a že se nemáš čeho bát. Učitelka určitě nemá právo na fyzické tresty, na facku už vůbec ne. Jaký příklad pak dává dětem?
Dovedu si představit, že učitelka zasáhne třeba v případě, že tam je nějaké agresivní dítě, které buší do druhého a nereaguje na výzvu, aby toho nechalo, tam mezi ně učitelka musí skočit.. ale stejně nemá právo mu dát facku, měla by takové chování dítěte řešit s rodiči.
To ale vůbec není váš případ, pokud navíc syn říká pravdu, a spolužákovi se i sám omluvil, tak její reakce byla zcela neadekvátní. Měla by se omluvit alespoň tobě, až si s ní půjdeš o tom promluvit.
Rozhovor bych neodkládala, aby později nedělala překvapenou, že si na nic takového nepamatuje. Určitě je důležité si vyslechnout i druhou stranu "jak to vlastně bylo", když jsi u toho přímo na místě nebyla.

Ptala jsem se syna, kterého

Obrázek uživatele katyvypl

Ptala jsem se syna, kterého se facka týká, co se stalo už v té šatně, když se oblékal. Byl hodně zaražený, slzy na kraji (ale on má na krajíčku i když mu třeba nechutná polévka...). Každopádně mi řekl, že dostal od paní učitelky za to, že kamaráda bouchal, ale že se mu omluvil ještě před tím, než dostal tu facku.
Leží mi to stále v žaludku, říkám si hlavně, že kdyby to bylo jiné dítě, které by tohle doma hlásilo, mohlo by kolem toho být mnohem větší haló, tady se maminky hlasitě ohrazují už jen když mají děti provlhlé nebo špinavé zvenku.
Katka

Já bych to rozhodně řešila.

Já bych to rozhodně řešila. Ve Vašem případě bych se snažila hodně diplomaticky, ale neústupně. Učitelky jsou profíci a měly by mít arzenál výchovných postupů, do kterých fyzické tresty rozhodně nepatří, ani když jim "ujedou nervy".

Katko,

Obrázek uživatele Spider17

a co ti řekl ten druhý? Dala mu facku? Proč? Pak mu vysvětli, že bít se nesmí a promluv i s učitelkou, v tom smyslu, že si vážíš jejího přístupu k dětem, ale že jsi byla nepřímo svědkem, když udeřila dítě na tvář. Jasně jí řekni, že se ti to nelíbí, obzvláště pak, jsi-li přímo ve školce a může ti to ihned sdělit. Ve finále jí naznač, že pokud zjistíš, že se to opakuje a nemusí jít jen o tvoje dítě, nahlásíš její chování ředitelce. Obdivuji tě, já bych na ni vyjela hned! Děti doma plácnu výjimečně, ale facku dostali možná jednou? Nebo vůbec? Nepamatuji se... Dobře pořiď.

Já bych se ozvala.Pokud ho

Já bych se ozvala.Promluvila bych si nejprve jen s ní.
Pokud ho opravdu bil,jak? jen se pošťuchovali?
Podle mě si to prostě v MŠ nesmí učitelka dovolit.Ještě bych zkousla výchovné plácnutí přes zadek,ale facka by mi teda vadila.
Navíc tě má po ruce, tudíž ti "problém" může sdělit za čerstva a můžete to řešit hned.