Skip to main content

Soukroma skola s anglictinou versus klasicka zakladka

Ahoj, mate nekdo zkusenost? V miste mame normalni klasickou zakladku, 6 km odsud soukromou školu s angličtinou s vyukou dopoledne v cestine, odpoledne v aj, ale za 15000 mesicne. Financne bychom to zvladli, i kdyz je to hromada penez, ale dennidenni dojizdeni, ztrata mistnich vazeb a kamaradu...vyplati se investovat cas a tak velke penize? Mate nekdo zkusenost? Dekuji

Jen přidám výpočet

Obrázek uživatele Lucka V.

Dětí máme pět a tak škola za jakékoli školné je pro nás sci fi. ( ze zavedené školného mám vážně noční můry )
Dceru máme v maturitním ročníku na pražském státním gymnáziu. Mají angličtinu od prváku každý den. Ve třetím ročníku přibrali druhý jazyk. Každý rok mají týdenní jazykový kurz. Cena kolem 4000. Loni byla semestr v USa. Komplet náklady 200 000. Anglicky mluví perfektně.

150 000 školné je podle mě nevýhodný poměr cena výkon, pokud škola nabízí navíc jen angličtinu. Angličtina se dnes vyučuje se stejnou vervou jako Ruština za nás a já třeba rusky píšu a rozumím pořád celkem obstojně.

Šla bych do toho jen kdybych měla peníze na celý první stupeň, ale to už se opakuji.

:-)

:-) je to vsechno mozne Kalanko :-) to je to, co nevime. Ano, taky si myslim ze technicke vzdelani v budoucnu, ale kombinovane s jazyky ma nejvetsi perspektivu.

Pridam svuj nazor. 1. Mam

Pridam svuj nazor.
1. Mam pocit, ze my jako generace rodicu jsme na ty jazyky az nezdrave fixovani, protoze nasi generaci byla anglictina cizi a dela nam potize. Nase deti uz ale vyrustaji v jinem svete a anglictinou jsou obklopeni mnohem vic. Myslim, ze nasim detem budou delat potize jine veci nez jazyky - tipovala bych to na matematiku (to uz se projevuje ted - znalosti jdou porad dolu), logicke mysleni, soustredenost, samostatnost apod.

Pokud maji byt jazyky tou hlavni vyhodou te skoly, tak bych do toho nesla. Je to strasne moc penez - mnohem levneji vam vyjde najmout treba soukromeho ucitele v takovem rozsahu, jaky budete chtit.

Mnohem efektivnejsi mi prijde treba rok na SS v USA - za cenu skolneho na jeden skolni rok pro 1 dite na teto ZS se pubertak nauci plynne komunikovat a navic se osamostatni.

Z toho investicniho hlediska mi to neprijde vyhodne.

P.S. Ja se desim toho, ze mi jednou holky reknou "chci jit na skolu, kde neni matika" :) Dneska odpoledne vystracham na pude sachovnici!

Dekuji za reakce, mame tam

Dekuji za reakce, mame tam domluvenou schuzku, anglictina pry je tam tri vyucovaci hodiny denne uz od prvni tridy. Je pravda, ze se zajimam hlavne o aj, ostatni vyhody treba nizsi pocet deti ve tride jsou take dulezite, ac je pravdou, ze ja sama jsem byla od druhe tridy ve tride 35 deti a nijak mne to myslim nepostihlo..v mem pripade je to tedy hodne o kvalite a mnozstvi aj a pozdejsiho druheho jazyka od treti tridy. cim kvalitnejsi tam bude tohle, tim lip by se mi nesla ztrata mistnich vazeb s kamarady, ktere povazuju za pohodu a stesti v detskem veku...nemyslim, ze by tim deti nejak trpely, pokud je to nastavene jako normalni vec pro celou tridu. skola ma desetilete zkusenosti s vyukou a deti pry jsou tam spokojene a tesi se tam. Coz vim od znamych svych kamaradek. Pak dam vedet.

Myslím, že to není jen o té

Myslím, že to není jen o té "angličtině", na co se ta diskuse dost zjednodušila, ale o celkové úrovni školy, přístupu k dětem a rodině, možnostem kroužků apod.
Doporučovala bych si domluvit v této škole klidně individuální schůzku, navštívit výuku apod., to určitě umožní...a pak si zajít na dny otevřených dveří do "normální" ZŠ a rozhodnout se asi podle dojmu, pokud peníze nehrají roli.
Já třeba chtěla dát státnímu školství šanci, tak jsem obešla asi šest školek, ale byl to pro mě šok...a tak holky vozím raději 25km do města do soukromé, už i kvůli prodloužené otevírací době, kde jsme velice spokojení, je tam individuální přístup k dětem i rodině, různé společné akce, navíc tam mají třídy rozdělené podle věku, takže předškoláci jsou už je sami, chodí na pravidelné návštěvy do školy apod. Na vazby na kamarády ze školky a odpolední hraní bych moc nedala, pro mě je vzdělání také důležité.
Ta naše školka má také "svoji" ZŠ a gympl, byla jsem se tam ze zvědavosti již loni podívat, ještě než holky nastoupily do té školky a připadala jsem si tam jak v jiném světě...už jen to, že je tam 15 dětí ve třídě oproti 30-33 ve výběrových státních ZŠ. Cena je tedy podstatně levnější než u vás a navíc jde o běžnou školu, žádný americký nebo anglický model, odpoledne je tam jen družina a kroužky. Ale mají tam třeba uniformované oblečení, což se mi líbí, chodí tak i učitelé, všichni jsou elegantně oblečení, i pro děti je to pohodlné.
Tak ať se dobře rozhodnete!

jsem zvedava jak se rozhodnete

Obrázek uživatele Janact

Ja bych osobne za toto tolik penez nedala.
Deti jsou opravdu dost male, vubec nemas jistotu,ze jim jazyky pujdou, ze na to proste budou.
Radeji bych jim ted nechala volne odpoledne pro hru a nezatezovala je timto.
Pokud tolik preferujes jazyky, dala bych je na statni s rozsirenou vyukou. Behem prvnich let dochazky se ukazi schopnosti, talent, nadani...
Talent, co kteremu ditku jde. Vzdyt jazyk muze chtit delat jen jeden.... pak mi prijde dobre jit na vicelety gympl... studovat jazyky na vysoke.... tabory, studia v cizine daji pro jazyk hodne...

Moje sestrenice se zacala venovat spanelstine az na stredni skole, na gymplu kde ji 4roky tehdy studovala pouze behem klasicke vyuky. Pak na vysoke, rok byla ve spanelsku. Dnes ma doktorat a na vysoke skole ji jako profesorka uci, preklada,
Vydala knihu ve spanelstine o spanelske historii....

Prijde mi predcasne uz ted do toho jit s takovou vervou a za tolik penez...

Tak ja bych za pouze

Obrázek uživatele Hana H.

Tak ja bych za pouze dvojjazycnou vyuku u nas tolik penez nedala, ani kdybych je mela. Starsi syn chodil na normální statni skolu s rozsirenou vyukou jazyku a pak na vicelete gymnazium a domluvi se v anglictine velice dobre po celem svete. A to jazyky nestuduje. Pokud bych deti chtela zamerit na jazyky, pak spise treba prazdninove kurzy v cizine, pak treba na stredni skole na rok studovat v cizine, ale tohle uz mi opravdu prijde hodne. Navic jsou deti male, jeste vubec neni jiste jakym smerem jejich ambice povedou... Rozumim dobre ze to je 15 000 za jednoho?

Ahoj, hodně už bylo řečeno,

Ahoj,
hodně už bylo řečeno, nicméně mě tam přijde opravdu hodně vysoká ta cena. Například bilingvní třída při základce v Klánovicích stojí cca 7,5 tisíc měsíčně a reference jsou velmi dobré. I PORG je levnější, tam je to nějak mezi 10.000 až 12.000. Co v té ceně přesně je? I kroužky? Obědy? Na PORGu jsou právě v ceně i kroužky...Ale jasně, to byste měli dál...
Jinak bych se taky hodně rozhodovala dle dětí samotných, dá se očekávat, že to jsou studijní tipy? Jsou klidné, soustředěné, cílevědomé?
My bychom na tento tip školy neměli peníze, nicméně jsem, byť poměrně krátce, taky zvažovala, jestli vozit někam dále do školy s rozšířenou výukou jazyků, anebo dávat v místě bydliště. Rozhodli jsme se pro místo bydliště s tím, že když uvidíme, že dětem škola nedělá problémy, budeme usilovat o víceleté gymnásium. Výhoda je, že u nás ta základka má docela dobrou pověst i na mě působila vcelku fajn...
Pro mě hraje také roli, že děti třeba od té třetí třídy budou moci chodit ze školy pěšky sami, v bezprostřední blízkosti našeho domu bydlí x spolužáků dětí ze školky.

četla jesm to letmo - ale

Obrázek uživatele Vladkax

četla jesm to letmo - nejsou to zrovna ty státy s tou dlouhou výukou, co bojují s obezitou dětí? :-)
Zlehčuji to.... rozhodování máte těžké, myslím že velkou roli hraje ta finanční stránka, pokud bych neměla peníze na účtě min na ukončení prvního stupně, tak bych to neriskovala. Ale já jsem v těchto věcech hodně opatrná....

Jani já sem pak napíšu, jak

Jani já sem pak napíšu, jak jsme se rozhodli. Co se mně týče, je to každý den jinak :-)))

nene

Obrázek uživatele Janact

Myslela jsem to v dobrém. Prostě z tvých reakcí cítím že si víc pro tam děti dát :-)

Jo Oli tohle je přesně to, co

Jo Oli tohle je přesně to, co chci slyšet. Třeba to, že úroveň psané angličtiny je obtížné učit i na mezinárodních školách. Třeba můj syn udělal CAE a IELTS, ale stejně jeho psaná angličtina není úplně prvotřídní. Jasné je, že nemá cenu platit jakoukoliv školu, pokud tam dítě po x letech třeba dosáhne jen na FCE, to se dá i v průběhu studia na normálním gymplu, myslím..i když nevím, ty moje starší děti byly na těch ZŠ s RVJ a teď jsou na jazykových gymplech...je to těžké, ale moc díky.

Jani to snad ne, že bych

Jani to snad ne, že bych obhajovala názory proti jen proto, že je tam chci dát. Jsou to moje až další děti a ctižádostivost v tomhle ohledu mě úplně opustila. Spís se na sebe zlobím, že jsem tak laxní, chtěla bych to férově zvážit. Jen prostě v některých otázkách mám pevný názor na základě zkušeností - třeba ta délka výuky.. To o co mi hlavně šlo se poradit, byla ta investiční stránka, moje starší děti chodily do jazykovky s rozšířenou výukou jazyků, já vlastně nevím, jak vypadá vyučovaná angličtina na normální základce, třeba doba pokročila a je taky kvalitní. Pak by ta investice byla zbytečná. Šlo mi hlavně o tohle investiční hledisko, měla bych se k tomu stavět odpovědně, protože za ty peníze bychom se třeba mohli zabezpečit na stáří..Vlastně mi obě varianty přijdou jako špatná řešení, ale jedno budu muset vybrat. Je mi líto jestli to vypadá, že nějak kritizuju poskytnuté názory, jsem za ně vděčná,

Chodila jsem rok na střední

Obrázek uživatele Olitwins

Chodila jsem rok na střední školu v zahraničí a psaní v angličtině jsem myslím zvládla obstojně, v Toeffl jsem měla v té esejové části pak skoro max bodů . Pokud Ti jde o tuto "vyšší" úroveň, tak potom bych si chtěla zjistit, jak vyučují angličtinu na té škole. Tj. kdo učí angličtinu a jak/jaké melody, zejména to "psaní". Ono je totiž hodně jiné učit angličtinu cizince (English as Second Language) a rodilé mluvčí a zrovna psaní esejů a tzv. creative writting je docela horké téma v komunitě dětí s čj-aj bilingvních rodin v Praze. Tohle údajně umí málokdo tady dobře naučit....i "mezinárodních školách".

Znám minimálně 30 bilingvních rodin a možná Tě překvapí, že pokud nedávají dítě do mezinárodní školy v Nebušicích (což většinou platí firma a vzniká potom problém s češtinou), tak děti chodí do normálních českých základek (půl napůl jazykovky a normální) a angličtinu se učí mimo, mají soukromé hodiny a speciální kroužky (např. www.classacts.cz, www.pyt.cz) a terminologi např. z matiky nebo přírodovědy se naučí jen tak letem světem s rodičema, hodně se jezdí na letní školy do zahraničí.... Ale samozřejmě vidím jen ty lidi, co znám.

Trošku mimo téma, ale třeba Ti to nějak při rozhodování pomůže.

vždyť už si rozhodnuta :-)

Obrázek uživatele Janact

Jak to pročítám cítím, že tam chceš děti dát... každý názor proti obhajuješ ke svému :-)
Pokud jste s manželem ve shodě, není co řešit. Stejně by tě pak trápilo, že si je tam nedala...

Oli díky, myslím si to

Oli díky, myslím si to podobně...Jen s tou znalostí na zahraničních pobytech - myslím, že tam se dobře dá naučit mluva, něco jiného je třeba psaní esejí v AJ, to je už vyšší level..

Můj známý tam měl dceru,

Obrázek uživatele Olitwins

Můj známý tam měl dceru, chtěl, aby si udržela angličtinu poté, co se rodina vrátila z pobytu z USA. Nebyl ale přesvědčen o kvalitě vzdělání (detaily nevím), tak dceru přehlásil na Kellnerovu školu v Babicích. To je prý uplně jiná úroveň, ale jeho dcera je zdá se extrémně chytrá. Má tam teď 2 děti a obecně myslím má na to dobrý názor, když říká, že platiti školné pro dítě, je závazek jako hypotéka /nebo 2/. Sama znám případ, že kamarádka měla 3 děti v mezinárodní škole, manželovi se přestalo dařit v podnikání a nakonec prodali dům, aby děti na škole udrželi....a na školné se skládá celá širší rodina. Možná jsou to pro Vás drobné, ale jde o to si říct, že na to určitě budu mít po celou dobu docházky, i když třeba jeden rodič přijde dočasně o práci.... Vím o rodinách, které takto přemýšlí nebo si školné uloží na X let dopředu /našetří si/. Taky to není jen o školném, pak jsou mimoškolní activity, vše ve stylu odlišném od standardu běžných základek a žádné dítě nechce být ta největší chudinka /v tomto případě relativní, opět zkušenost kamarádek a jejich dětí z obdobných škol/.

JInak si myslím, že plynule se dítě naučí i když se základní znalostí vyjede na rok do zahraničí (osobní zkušenost), nebo ho budete posílat každé léto... Pokud je ale pro tebe důležité, aby si děti udělali kamarády a kontakty, tak proč ne, pro někoho je tohle hodně důležité /nějakou váhu to do budoucna asi má/.

Osobně si myslím, že ten komunitní aspect není v Praze a okolí, až zas tak relevantní/důležitý. V Praze a okolí jsou vyhlášené školy, jazykovky i normální spádové, do kterých vozí rodiče děti docela z daleka (třeba i proto, že v okolí pracují).
U nás v obyčejné státní školce po vyzvednutí všichni mažou domů a nikdo se po školce moc zas tak moc nestýká a to jsou všichni z relativně blízkého okolí...

Vím, že děti v zahraničí maj školu délé, ale já bych nechtěla takhle dlouhý vyučování, to radši různý kroužky, sport atd... , ale zvládnout se to určitě dá. Na to si kamarádky a jejich děti v různých mezinárodních školách tady v Praze nikdy nestěžovali....

Ahoj,

Pokud se děti jeví, že takovou školu zvládnou a dáváte to finančně, já bych do toho šla.
Podle mě na státní základní škole "lepší" úrovně angličtiny nedosáhneš.Beru to podle nás /okr.město/.Martin chodí též do školy s rozš,výukou angličtiny a i ještě připlácím hodiny angličtiny soukromě,aby "to k něčemu vypadalo".

Narazila jsem na článek, kde

Obrázek uživatele LucieR

Narazila jsem na článek, kde se srovnává americké a české školství z pohledu školáka. Zrovna počty vyučovacích hodin a celkově zápřah na děti je tam zmíněn a myslím, že v tomhle ohledu jsou britské a americké školy srovnatelné.
http://www.blisty.cz/art/74721.html

Mají svoje gymnázium a slevu

Mají svoje gymnázium a slevu na druhé dítě dávají.

Slysela jsem od kolegy ze

Slysela jsem od kolegy ze skola je dobra,nevim vlastni zkusenost nemam.Co Porg na ten ses nedivala?dojizdeni bych neresila 6km mi prijde v pohode. Co se tyce vazeb najdou si kamarady tam.Na muj vkus je to dost drahe,ale pokud to zvladate financne,tak by se tam sla podivat,poptala bych se rodicu jak jspu spokojenii a rozhodla bych se.Jaka je pak uspesnoat prijeti na gympl? Nebo maji svoji ss? Nedavaji slevu na druhe dite?na porgu maji sourozeneckou slevu...jinak jako ve vsem je to o prioritach a tvem vlastnim presvedveni.pokud se ti skola libi a utahnete to,bez do toho.u nas je vzdelani na prvnim miste takze budu tez detailne resit az bude u nas aktualni.

Ano Viktorko to je to, nad

Ano Viktorko to je to, nad cim taky premyslim.

Mně by kromě délky vyučování

Mně by kromě délky vyučování (i když to nedokážu zcela posoudit, mám děti mladší)hlavně vadila ztráta komunitního života - že děti kolem sebe nebudou mít kamarády, které znají ze školy, tudíž nebudou mít kumpány na hraní. Taky ti děti nikdo nevyzvedne, když budete dojíždět.
Kromě toho: Bála bych se dát děti na nějakou drahou školu, protože tam dost funguje elitářství. Např. když dcera chodila do celkem drahé soukromé školky, naprosto neexistovalo, že by se děti mezi sebou navštěvovaly po školce, což je třeba v naší státní běžné. Rodiče tam brzy ráno navezli děti meďákama, spěchali do práce, a pak je zase večer autem vyzvedli, o žádném dalším scházení nemohla být řeč. Mezi sebou se moc nebavili - nebyl čas, ale asi hlavně chuť. Já budu radši, když moje děti nebudou mít perfektní vzdělání, ale pěkně si odpoledne pohrají a budou šťastné. Taky se mi zdá, že většina našich státních škol není zase tak špatná, to není jako v Anglii, kde kdo nezaplatí dětem školu, může očekávat, že z nich vyrostou lůzři.

Děkuji Marti, lepší úroveň to

Děkuji Marti, lepší úroveň to má, těch 15000 je za jednoho...Odpolední výuku neřeším, věřím, že to děti zvládají, vím, že v zahraničí je to běžné. Spíš mi šlo o ty peníze...Jestli je to dobrá investice...Ale pravda je, že se děti dnes běžně posílají do zahraničí třeba na rok a ta částka pak vyjde asi podobně jako třeba za 5 let téhle školy.. A stejně pak z ní můžou třeba odejít na gympl..

re

Havvah, moji chlapci chodia do skoly v Belgicku, kde uz od prvej triedy je vyucovanie v lavici od 8.25-12.00 a poobede od 13.15 do 15.20. Iba v stredu je vyucovanie len doobeda. A zvladaju to, pokial viem vsetci. Mozno trochu pomohlo, ze su natrenovani uz od skolky, kde sa pracovalo ovela viac ako v skolkach v CZ, aj spavanie poobede mali iba prvaci v skolke, tj. deti trojrocne, potom v tych dalsich rocnikoch uz poobede vobec nespali. Ak mas problem jedine s tou poobednajsou vyukou, nebala by som sa toho. 6 km dochadzanie tiez nie je nic strasne, pokial ma ta skola lepsiu uroven ako klasicka. Tych 15 tis by ste platili za jedneho alebo za obidvoch? Pokial je to za obidvoch, tak potom ani ten argument setrit peniaze na studium v zahranici niekedy za 10-15 rokov nezavazi vela, vid uroven inflacie... Ahoj, Martina

To je asi přesně to, co řeším

To je asi přesně to, co řeším Lado. Nepochybuji o tom, že tam děti jazyky učit umí, že to dělají dostatečně zábavně a že to funguje. Taky si pamatuju první třídy svých starších dětí, nicméně si nyemyslím, že by to po dostatečné odpolední přestávce nešlo. Angličtinu učí jako dvě klasické hodiny výuky jazyka týdně, plus hodina matematiky v angličtině a hodina pracovních činností a hodina výtvarky v AJ. Jen - jestli se doba nezměnila natolik, že je možné vysoké úrovně AJ dosáhnout i v klasickém školství. Pak by to byla špatná investice.. Jo, v UK děti normálně chodí do KLASICKÉ ŠKOLY už desítky let už od 5 let - klasicky sedí v lavicích a učí se...Taky děti aristokratů běžně začínaly už v 5 letech a každodenně se učily do pěti...A taky asi nijak netrpěly, jde vždycky o formu, dle mého..

Já si taky nedovedu představit

Obrázek uživatele LadaVac

výuku odpoledne.Určitě né v první třídě.Naši ji nemají zatím ani ve třetí.V první a ve druhé měli každý den 4 h ,teď ve třetí každý den 5 h.V první byl, hlavně syn, odpoledne už dost utahaný,první pololetí každý den doma odpoledne spal,jinak by to nedal.
Jazyky jsou fajn,ale dle mého klidně stačí i v klasické škole.Děti mají letos anglinu prvním rokem třikrát týdně a přijde mi to tak akorát.

v první třídě bych výuku

Obrázek uživatele Vladkax

v první třídě bych výuku odpoledne tedy nechtěla. Vidím na našich děckách, že 2x týdně 5 hod (jinak 4h) jim bohatě stačí. Pokud mají dopo klasickou výuku a odpo tu AJ, tak je to dle mého hodně drahé školné. Záleží jak ta výuka probíhá. Pokud mají jakoby družinu s rodilým mluvčím, pak je to asi v pořádku, sedět v lavici bych je ale asi nenechala... s někým, kdo tam chodí, jsi mluvila?

Funguje jim to tam, je to

Funguje jim to tam, je to cely odpoledni blok a deti to maji dobre zvladat. Mimochodem, v uk je to podobne

A jak to mají

Obrázek uživatele PetraN

A jak to mají organizované?

třeba v první třídě mají děti problém udržet pozornost ty čtyři dopolední hodiny...co mají dopoledne za předměty? Jak dlouho mají pauzu mezi dopolední a odpolední výukou? A jak dlouho (kolik vyučovacích hodin) ta odpolední výuka trvá?

Já mám děti ve druhé třídě a nevěřím, že odpolední výuka může být na prvním stupni (minimálně 1-2 třída) efektivní, ty děcka už jsou hodně unavené a potřebují taky mít možnost si hrát. Tak aby to mělo nějaký efekt.

Naše děti chodí na státní školu s rozšířenou výukou jazyků, mají do první třídy aj dvakrát týdně, od třetí 4x týdně, plus škola pořádá řadu kroužků na aj zaměřených už od první třídy (konverzace s rodilým mluvčím, anglický dramaťák, pro starší pak příprava na různé certifikované zkoušky), plus další prolínání aj do výuky (bloky v aj ve vybraných předmětech).

Mě se ta částka zdá docela vysoká, když vezmu v uvahu, že aj budou mít jen třeba 2h odpoledne (?odhaduju).
Já bych se asi rozhlédla po kvalitní státní základce a peníze šetřila na placení třeba kvalitního gymplu a případně studia v zahraničí, to mi přijde efektivnější z hlediska výuky jazyků. Ale je to samozřejmě věc názoru.

Ano

Ano

To je ta skola v jesenici?

To je ta skola v jesenici?

Vyuka v anglictine, skolu

Vyuka v anglictine, skolu maji az do pul treti

Já tomu nerozumím

Obrázek uživatele PetraN

jak odpoledne v angličtině?
To mají děti vyučování dopoledne i odpoledne ( i v první třídě???)

nebo se tím míní případné zájmové kroužky, anglická družina?

těžko říct. My vozíme 15 km

Obrázek uživatele Vladkax

těžko říct. My vozíme 15 km do zš s rozšířenou výukou jazyků. Ale kdyby byla co k čemu místní zš, tak by holky chodily tady....
pokud v budoucnu budete očekávat, že děti půjdou studovat, investice se asi vyplatí. Za sebe bych ale spíš volila školu s menším finančním zápřahem, aby mne nestresovala budoucnost.
Synovec chodí na super základku v Litoměřicích, výtvarku, prvouku, matiku a ještě cosi mají jen s rodilým mluvčím, ten kluk po pár měsících školy rozumí angličtině, byla jsem z toho úplně paf. A myslím, že nic neplatí. Ale jistě to nevím, pokud ano, žádná velká pálka to nebude. my platíme cca 2,5 tisíce na pololetí za hodinu týdně s rodilým mluvčím. Naše holky mají oproti synovci dvě vyučovací hodiny navíc, právě tu AJ a ač se jim v tomto manžel věnuje, nemají vedle synovce šanci. S ním se doma nepřipravuje nikdo....
takže za mne jazyková škola ano, ale za výhodnějších podmínek
Jo a vazby se u nás zatím moc nepokazily, na kroužky holky chodí v místě bydliště