Skip to main content

Léky na ukončení laktace

Posted in

Máte zkušenosti s léky na ukončení laktace (Dostinex, Mysalfon)? Kojím 20 měsíční páreček, ve dne v noci, někdy i 20 krát denně. Už několik týdnů se pokouším kojení omezit za pomoci babských rad a homeopatik, ale moc to nezabírá. Jsou závisláci, když kojím jednoho, ten druhý řve jako tygr a skáče na mě. V noci nakojím, chci uložit do postýlky, tak opět řvou, představují si ideálně 45 minutové kojení každý aspoň 3 x za noc. Samozřejmě jsme vyzkoušeli rady z knížky Každé dítě může dobře spát, i to, že k nim vstává tatínek a nabízí jen vodu. Po cca 5 prořvaných nocích to zafunguje tak na týden, pak je zase něco rozhodí a jsme tam, kde jsme byli předtím. Laktaci nám rozjetou opravdu hodně, když byli menší, darovala jsem 120 litrů do mléčné banky. Budu moc ráda za vaše zkušenosti, tipy a rady.

Holky, držím palce. Jde to,

Obrázek uživatele Nika1

Holky, držím palce. Jde to, nevěřila jsem tomu, ale i přesto, že malá dvojčata se mnou spí v posteli a uspávám pouze já a hlavně Adélka byla extrémní závislák, tak jsem to v 15ti měsících taky dokázali.

Moc děkuji všem za inspiraci,

Moc děkuji všem za inspiraci, rady a zkušenosti. Pevné nervy budou opravdu potřeba:) Dám pak vědět, jak to dopadlo.

Ukončení laktace - užitečný odkaz

http://www.emimino.cz/clanky/homeopatika-kojeni/ + mám dobrou zkušenost s Dostinexem, když je potřeba laktaci ukončit.
Každopádně jste úžasná, kojit dvojčátka 20 měsíců je super !!!
Milada

Tak my doma také

Obrázek uživatele jarnem

Tak my doma také ukončujeme... zatím jen polední kojení před spánkem. Večer a ráno jsem mu ještě kojení nechala. Začali jsme v neděli - řev, pláč, dožadování, ležela jsem vedle něho (jinak neusne) a říkala, že mlíčko není. Než usnul vysílením trvalo to celé hodinu a půl. Střídavě plakal, žadonil, pak chvíli byl zticha (když jsem povídala pohádku, ale dlouho nevydržel) a pak zase žadonil, plakal, řval... Pondělí a dnes stejný scénář, jen s rozdílem, že včera jsem to nedala a po hodině jsme vstali všichni a nespal vůbec. Večer byl ale hned hotový, jen si cucl, ani nechtěl druhé prso a usnul :-)
Jsem rozhodnutá vydržet a aspoň to polední kojení ukončit. Pak postupně to ranní a večerní, což bude asi největší problém. Odejít moc nemůžu, usínáme spolu v posteli už od narození. Manžel ho odmítá uspávat a usnout samotného jsme ho ještě nezkoušeli dávat. Spí s holkami v pokoji, takže by byl randál a dělali by blbosti.

Pokud se berou homeopatika na

Pokud se berou homeopatika na ukončení kojení, tak je potřeba dál nekojit. Ve Vašem případě je potřeba opravdu striktně omezovat kojení. Třeba nakojit pouze 3x přes den a 1x v noci. Tak to dělat týden. Další týden jen 2x za den a 1x v noci, pak 1x za den a 1x v noci. Ukončení v noci bych nechala až na úplný konec.
Jak budete postupně přestávat kojit, tak se bude přestávat tvořit mléko. Při takto častém kojení bych rozhodně neodstavila děti ze dne na den. Myslím, že by nebylo dobře Vám, ani jim.
Hlavně se musíte rozhodnout a neustoupit. Myslím, že už k tomu nemáte rozhodně daleko.
Já jsem přestala kojit ve 2 letech dětí. Taky postupně, noc zůstala jako poslední. Před spaním dětí jsem odešla ven, takže si myslely, že v noci nejsem doma, vstával partner. Vrátila jsem se, jakmile usnuly. 3. noc už byly úplně v klidu a žádné mlíčko od maminky nechtěly.
Přeju hlavně pevné nervy! :)

-

Ukončení kojení jsem řešila vloni. Ale hodně dlouho jsem to řešila jen ve své hlavě, měla jsem pocit, že to dcera nezvládne, že to bude strašné, tak jsem to pořád odsouvala a nemohla se odhodlala. Nekojila jsem tolik, jen párkrát za den, ale bezvýhradně při usínání, dceři bylo přes dva roky. Pak jsem se ze dne na den spontánně rozhodla. První dva tři večery byly hrozný. Dcera se mohla vzteky pominout, křičela, prosila, i mě mlátila, usnula až vyčerpáním. Pak si zvykla. Zajímavé ale je, že ještě po půl roce si vzpomněla. Jednou mi řekla, že chce napít a když jsem jí podávala pití, tak že to ne, že chce ode mě :D
Od té doby si říkám, jak to pro dětičky musí být silné, když si po takové době vzpomene. Být na Tvé místě, snažím se to minimalizovat, hlavně přes den a ještě nějaký měsíc bych jim kojení dopřála, ale jen cca 1 - 2x za den (v noci se to pak těžce koriguje). Opravdu potřebujou jíst něco jiného, tak třeba dát kojení až za odměnu, že něco snědly. Jakmile se začnou dožadovat, tak odvrátit pozornost, začít si hrát nebo blbnout ... Oni se tím zaplácnou, nemají potřebu jídla, ale za chviličku mají zase hlad, proto kojíte tak často. A proto se v noci často budí, mají hlad. Dcera taky špatně jedla, neměla o jídlo vůbec zájem, teď je z ní největší jedlík.

V létě jsme na táboře měli

Obrázek uživatele Lucka V.

V létě jsme na táboře měli chlapíka samotného s dvouletým klukem, říkal že odstavují od kojení :) Změna prostředí, spousta dětí a podnětů a na mlíko si druhý den ani nevzpomněl.
Takže doporučuji se sebrat a na pár dní zmizet a léky se vybodnout

Kamarádka teď bere Dostinex a

Kamarádka teď bere Dostinex a vůbec jí to nezabralo. A nemůžete na pár dní vypadnout? To funguje stoprocentně, ale zase si pak s takovým kojením koledujete o zánět... Ty jo, 120 litrů, to pokrylo potřeby několika dětí na pár měsíců!
Já jsem ukončila kojení v 11 měsících. Kluci mě kousali do krve, nebyla s nima řeč. Každý kojení bylo utrpení, někdy jsem u toho brečela, jak to bolelo. Předtím jsem se párkrát snažila to ukončit, ale nebyla jsem dostatečně rozhodnutá - ony to ty děti dobře vycítí (Ale je fajt, že v 11 měsících ještě nejsou tak mazaní). Podle mě se musíte rozhodnout hlavně vy a ono to půjde.

Dají se homeopatika používat

Obrázek uživatele jarnem

Dají se homeopatika používat i při postupném ukončování kojení, např. kojení jednou denně? Nebo se užívají, když se s kojením přestane úplně, aby laktace byla ukončena.?

no, já bych hlavně to prso

Obrázek uživatele Vladkax

no, já bych hlavně to prso nevytahovala v případě, že se budou vztekat nebo se ho dožadovat. To pak v budoucnu budou tento způsob komunikace uplatňovat při jakékoliv žádosti čehokoliv. Kojila bych jen v případě pohody, před tím spaním atd, nikdy po vynucení. A vždy pouze po dojedení klasického jídla. Nesníš, nebude mlíko.... A v případě nemoci bych ty dávky taky nezvyšovala, viděla jsem to u té kámošky, dítě se snažilo být marod neustále, protože to bylo jediné období, kdy mu prso nebylo odpíráno...

já jsem teda tenhle problém

Obrázek uživatele KaterinaAd

já jsem teda tenhle problém neměla, ale přijde mi to stejné, jako když si děti vynucují cokoliv jiného.
Nedám a nejede vlak.
Pokud můžou mít hlad, dostanou normálně najíst. Za celý den pár křupek a kousek rohlíku? V tomhle věku by měli mít normální dětskou stravu, mateřské mléko jim přece nemůže pokrýt všechny výživové potřeby, to si zaděláváte na větší problém než jen obtíže se častým kojením.
Pokud chtějí jen kontakt, mazlit se, ale ne prso.
Problém bude asi spíš u vás, když potřebujete nad sebou bič v podobě horm. léků, při který byste mohla dětem ublížit (snad chápete, jak to myslím).
Vlítněte na to o víkendu s podporou manžela, ať se z toho řevu nezlbázníte, stanovte si, kdy kojit ještě chcete - ráno, před poledním spaním, večer před spaním a mimo to už jen normální jídlo a mazlení. A manžel ať na vás dohlíží a v případě slabosti zakročí:-)))

Díky za vaše názory. To

Díky za vaše názory.

To Jarnem: ad různé rady na omezení kojení, např. zde: http://www.kojeni.cz/texty.php?id=25 + to, co píše Kvebra + homeopatika Ricinus communis 30CH a Lac caninum 30CH.

To Kvebra: ano, přesně takhle postupně jsem si to taky naplánovala a již několik týdnů se o to pokouším. Opravdu to bylo hodně náročné, s mým plánem hlasitě nesouhlasí, výsledek je ten, že u chlapečka se to omezit cca o 50 % podařilo, u holčičky je výsledek ten, že už i během poledního spánku se budí co 20 minut a chce prso, aby znovu usnula. Teď měli trochu rýmu, a jsme opět tam, kde jsme byli, kojení téměř permanentně během dne. Dudlík odmítali od malička. Doteď mi přišlo, že péče o dvojčata se dá víceméně zvládnout, nyní to je asi největší krize. Vím, že zakopaný pes je v mé nedůslednosti, jak tak hrozně řvou, tak jim ustoupím a nakojím, ale přes týden jsem na děti v podstatě sama (babičky nemáme, muž do 19 h v práci), a už dál nemůžu. To, že téměř nic nejí (za celý den kousek rohlíku a pár křupek) je podle mě způsobeno taky tím extrémním kojením. Umělé mlíko odmítají.

Hormonální léky na ukončení tvorby mléka mi doporučila naše pediatrička, vždy mi to přišlo příliš brutální řešení, ale už jsem asi v situaci, kdy do toho půjdu.

Promiňte, ale jak chcete

Promiňte, ale jak chcete přestat kojit, když kojíte 20x denně!!!!! Jestli chcete přestat kojit, přestaňte v noci (dvouleté dítě normálně jí, nepotřebuje jíst i v noci, to má spát). Pak omezte denní na 3x,2x,1x no a potom přestaňte úplně. Tímhle postupným odstavováním se utlumí tvorba mléka (není poptávka, není nabídka). Po odstavení dětí jsem vypila hektolitry šalvějového čaje, když to bylo třeba (nepříjemný tlak) trošku jsem odstříkla, mléko se přestalo tvořit do 3-4 dnů (asi stejně jako to na začátku naběhlo).
Jestli spíte ve stejné místnosti jako děti, tak se na nějaký čas přestěhujte (tak 14dnů) nebo přestěhujte je, v noci jim nic nedávejte (ani tu vodu, jen se tím víc rozeberou) raději dudlík.
To je moje zkušenost.

zastavuje to laktaci, ale

Obrázek uživatele Vladkax

zastavuje to laktaci, ale mléko se stává jaksi závadným. nevím konktrétně, co ta kámoška brala....

Hmmm, tak teda nechápu jak ty

Obrázek uživatele jarnem

Hmmm, tak teda nechápu jak ty prášky fungují... já myslela, že třeba změní mléko na fakt nechutné pro dítě, nebo mléko přestane téct vlivem prášků. Ale takto mi to připadá, že pak malému může člověk ublížit, když si prášek vezme... tak to bude asi nějaký driák či co...

Kámoška léky užívala, kojila

Obrázek uživatele Vladkax

Kámoška léky užívala, kojila totiž do cca 3,5 let dítěte. Děcko ji neustále vycucávalo, kdykoliv chtěla s kojením přestat, tak začalo marodit apod, prostě dělalo vše pro to, aby kojení zůstalo. Ona věděla, že když si vezme ten prášek, tak v tu ranu už kojit nesmí. Dloooho se k tomu odhodlávala, pak se jí nesmírně ulevilo...

Zdeňko,

Obrázek uživatele jarnem

zkušenosti nemám, takže asi neporadím, ale zaujalo mně to. Také ještě kojím kluka 26 měsíců (ráno, před poledním spánkem a večer, občas i v noci, pokud se vzbudí a volá mne), nekojím tolik jako ty, ale přesto bych ráda už kojit přestala. Jen nevím jak na to. :-(
Když mu řeknu, že mlíčko už není, že je vypité apod. pláče... nemám to srdce ho násilně odstavit. Chtěla bych, aby k tomu dospěl sám, ale zdá se, že je to fakt závislák a bude pít snad až do školky. Asi žádné postupné odstavení z jeho strany zatím nehrozí, takže ráda bych kdyby se mi třeba ztratilo mléko, nebo laktace byla ukončena třeba léky, tak aby poznal, že už fakt "nepoteče". Jen nevím, zda to není hodně násilné... Ráda bych už kojit přestala, ale nějak to nedokážu utnout sama.
Omezení za pomoci babských rad či homeopatik jsem nezkoušela - můžeš mi nějaké rady napsat?
Hodně jsem četla, že pomohlo, když maminka odjela třeba na víkend pryč. Uvažovala jsem o tom, ale neví, jak by to doma probíhalo a trochu se toho bojím. Usíná v podstatě u prsa, nikdy beze mne ještě nebyl. Do dvou let spal se mnou v posteli. Takže o to je to u nás těžší. A nebo si to jen namlouvám a zvládl by to odloučení lépe než já. Nevím. :-(