Skip to main content

Špatně rostlé zuby - potřeba rovnátek

Obrázek uživatele Hanoušek
Posted in

ahoj, máte někdo zkušenost u dětí se špatným - křivým - růstem zubů? Ve středu jsme byli u naší zubařky a posílá dceru na Ortodoncii. Rostou jí křivě zuby, nahoře má jeden vybočený do strany a dole co jí roste nový zub, tak tam má malou mezeru a nechce se jí tam vejít.
Zřejmě nás čekají rovnátka. Máte někdo zkušenosti? také by mne zajímala finanční stránka - hradí něco pojiš´tovna?
Včera jsem volala k MUDr. Baumrukovi - v Plzni, kam jsme dostali doporučení. Ale již z prvního telefonátu jsem trochu nervozní.... objednali nás na 26. března 2015 a hned mi bylo upozorněno na vstupní konzultační poplatek 400 kč

Kluci mají moc úzkou čelist,

Obrázek uživatele Veronika_473

Kluci mají moc úzkou čelist, rovnátka je prý čekají jistě. Objednací doba u ortodontisty 4 měsíce a to můžeme být rádi, že nás vůbec vezme...

tak jsme zpět. Dr. je

Obrázek uživatele Tomáš D

tak jsme zpět. Dr. je zkontrolovala a prý to bude chtít řešit, ale teď je brzy. Mají malé čelisti a je potřeba na to víc stálých zubů. Máme přijít za rok. V prosinci jim bude 10 let.
Tož tak.

Tom

My jdeme zítra poprvé, tak

Obrázek uživatele Tomáš D

My jdeme zítra poprvé, tak jsem zvědav, jak dopadneme. Andulka má zuby vcelku rovné, Janičce vyrostla křivě jedna horní dvojka. Mléčný zub nechtěl vypadnout a stálý zub rostl před ním. Když si ho sama vytrhla, ten nový se už nesrovnal. Napíšu, jak jsme dopadli, je to naše první zkušenost s ortodoncií.

stále čekáme...

Obrázek uživatele Hanoušek

ahoj - koukám, že se obnovilo moje téma - tak já nakonec sehnala jiného ortodentistu, kde jsme zatím nic neplatili a zatím ochota, spokojenost. Chodíme pouze na kontroly a zatím jako u Lady se vyčkává. Holce je 10 let - rostla jí křivě nahoře dvojka, ale musím říct, že se jí vypadnutím dalších zubů sama téměř srovnala. v říjnu jdeme na otisky, aby se porovnalo jak jí zuby rostou a na RTG. Bylo nám řečeno, že dokud nebude mít vyměněné zuby tak se bude pouze sledovat. Pokud nové porostou křivě a nevejdou se - bude se řešit buď vytržením nových nebo tedy nějakým aparátkem - ale prý je zbytečné spěchat. Tak nevím - koukám, že každý má různé zkušenosti.
Tak uvidíme časem - na konci října Vám podám hlášení :-)

No s tím aparátkem na

Obrázek uživatele Radunka

No s tím aparátkem na rozšíření čelisti se to má ještě tak, že jak se zachycuje za čtyřky, tak pak už to i nejde, pokud vypadnou. Což u nás nastalo přesně 3 dny po sundání (možná i tím sundaváním se to uspíšilo, ale stejně měly už mělké kořeny a bylo to teda o fous). A to jí bude teprv 9, takže později by to nešlo.

Duležité

Obrázek uživatele Lucka V.

je podle mě hlavně tam zajít a zjistit co a jak. S dvojčaty chodím tam kam Vladkax. Jeden z kluků má uzkou čelist a podle mě mnohem horší RTG než holka od Vladky. Taky je o dva roky starší a přesto po dnešní návštěvě odcházíme bez rovnátek. Prý čelist od března poporostla o dva mm sama a s jejím mechanickým rozšiřováním se bude ještě čekat, kdyby se růst zastavil. Druhé dvojky má narostlé přes mléčné na vrchu dásně a přesto nic netrhá a čeká. Chodíme pravidelně na zubní i na orotodoncii a stále čekáme co bude. Ale když se David doširoka usměje vypadá ten muj chlapec trochu divně :)

tak se taky přidám

Obrázek uživatele Iris05

dcera (bude jí 7 let) má rovnátka (strojek) od června, pro zkřížený skus. Na ortodoncii chodíme od vánoc, nejdříve jí zkoušeli obrušovat špičáky, je to prý nějaká nová metoda, dá se tím, pokud není problém velký a začne se včas, skus vyřešit. Nám to nestačilo, trochu se to srovnalo, ale strojek nás neminul. 2 měsíce jsme každé 2 dny roztáčeli, teď má na dalších 6 měsíců strojek napevno už bez roztáčení, aby se to nevrátilo zpět. Platila jsem zatím cca 1.600 kc. Bohužel to tím u nás zdaleka nekončí, při rtg dceři zjistili, že nemá nasazené 5, takže u nás bude opačný problém než u většiny z vás -rovnátky se budou zuby posunovat, aby se zaplnila díra a neměla mezeru, až jí první 5 vypadnou.To se ale bude řešit až výrazně později. V září budou dělat rtg i synovi, aby se vyloučil stejný problém, že to u dvojčat může být.
Ladi, u zkříženého skusu se má začít co nejdříve, dokud ještě šev není pevný a dá s tím hnout, asi záleží na vadě, něco se řeší až později, až při stálých zubech, asi záleží na vadě i typu rovnátek, které se budou dávat.

Koukám,

Obrázek uživatele LadaVac

že všichni jste mladší a nosíte rovnátka.Taky se synem jezdíme na ortodencii ,je mu 10 let a doktorka nám stále,říká,že to zatím nemá cenu,dokud mu nenarostou všechny zoubky,že se to ještě může změnit.Máte to také někdo tak?

netvrdím, že trhat je špatně,

Obrázek uživatele Vladkax

netvrdím, že trhat je špatně, byla jsem s tím už smířená, že půjdou ven, a je ještě furt možné že se tak i stane. Jen jsem chtěla napsat, že když se to chystne zavčas, je šance, že se to patro roztáhne natolik, že se tam ty zuby vejdou

Vlaďko,

ty rentgenové snímky nevypadají dobře asi u nikoho, ale ortodontka by měla kvalifikovaně odhadnout, jestli se zuby vejdou nebo ne. A vaše řekla, že si myslí, že se vejdou. Naše řekla, že spočítala, že se nevejdou...
Určitě nenechávají trhat zuby zbytečně, to si nikdo netroufne a tím spíš u dětí.
Jsem ráda, že je nás tu tolik, kdo řešil problémy se zuby u dětí už v raném věku a s úspěchem.

asi jsem to špatně napsala,

Obrázek uživatele Vladkax

asi jsem to špatně napsala, viděla jsem ten RTG před první návštěvou ordinace ortodoncie. Bylo to hrozný, protože na stávající dva malé mléčňáky se tlačily obr nové zuby, poměr místa tak jedna ku třem. A nové špičáky byly založené až kdesi vedle nosu (nebo aspoň tak mi to připadalo :-) prostě ty byly nad ostatníma zubama. První co mě napadlo, že jí budou muset vytrhnout minimálně ty čtyřky a to budu doufat, že to bude stačit. V dolní řadě bylo těch zubů taky hodně a taky byly velké, ale tam bylo na první pohled jasný, že se to tam nějak poskládá. No a po třech měsících paní dr hlásila, že se to krásně roztáhlo a že je šance, že se nic trhat nebude. Budu doufat :-) Nový rtg jí nedělali

Vlaďko

Obrázek uživatele LucieR

budu muset přestat tohle téma rozklikávat :D
Proč tě omylo? Pusinka se ti zdála pořád malá? Takže vlastně nehnutá?

tak taky přihodím naši

Obrázek uživatele Vladkax

tak taky přihodím naši zkušenost :-)
taky jsme měli ten skřížený skus a taky úzké horní patro. Holka vyfasovala rovnátka na roztahování, neznám ty odborné výrazy, ale je to popsáno níže. Plánováno bylo roztáhnutí za 4-6 měsíců, holka to měla hotové za tři, nosila to poctivě celé prázdniny, plus pár týdnu předem a potom. Pak ale trvalo rok, než se rovnátka postupně vysadila, což se stalo minulý týden. Když jsem poprvé viděla její RTG zubů, tak mě málem omylo, doteď mi není jasný, jak se jí do té horní řady všechny ty nové zuby vejdou, ale pí dr hlásila, že se jí to krásně roztáhlo a že je velká šance, že se nebude muset nic trhat. Tož budu doufat :-) při té korekci patra rovnou mírně upravovala i křivou dvojku (tu má po mě), ale to úplně zarovnané není, pochopila jsem, že křivost zubů se bude řešit až holka nebude mít mléčňáky. Za pár měsíců jdeme na kontrolu, tak se uvidí...
platili jsme něco kolem 3 tisíc za ta rovnátka , nakonec to myslím bylo 2,5, už si to nepamatuji

-

Osm tisíc za rovnátka není moc, asi to nedotáhla úplně do konce. Já jsem je měla kvůli křivým dvojkám, platila jsem asi 18, což bylo taky relativně levné, docházela jsem pravidelně tři roky, na spodních zubech mám už na pořád fixní drátek. Kdyby mi ho vyndal, zuby se rozjedou.
Dřív na křivých zubech nebylo nic nenormálního, dnes už jsou podle mě společensky nepřijatelné.

Ortodontka mi při návštěvě

Ortodontka mi při návštěvě posledně řekla, že v dnešní době, kdy uchazeči o zaměstnání mají všichni stejné předpoklady pro práci, můžou hrát roli v přijetí nebo nepřijetí uchazeče právě rovné nebo křivé zuby. Trochu jsem koukala, ale nepřipadá mi to nepravděpodobné. Já jsem měla zuby relativně v pohodě, můj ex (táta dětí) má zuby silné a křivě rostlé (kdyby býval podstoupil vytržení čtyřek, mohl mít možná zuby podstatně lepší). A co si budeme povídat, oči a zuby jsou první, co je na každém hned vidět. Já třeba nechápu svojí exšvagrovou, která křivé horní jedničky svého syna absolutně neřeší. Přitom sama měla rovnátka před asi pěti lety, dala za ně osm tisíc a zuby se jí zase rozjely. Jestli chce řešit křivé zuby, až bude synovci patnáct..... asi jí nevadí dát pak ty peníze.

No každopádně to všechno zní

Obrázek uživatele LucieR

No každopádně to všechno zní dost děsivě. Se budu muset už optat, jestli Sara nemá tu hubinku opravdu malinkou ☺

To rozhodně, pak je všechno

Obrázek uživatele Radunka

To rozhodně, pak je všechno složitější, puberťáci rovnátka nechtěj a tak. Přijde mi zbytečné, aby dnes děti měly křivé zuby. No a když je to spojené i s nějakým zdravotním problémem, není co řešit. U nás by ten zkřížený skus vyvolal vyviklání všech zubů v jedné čtvrtině pusy a to u mýho miminka prostě nedovolím! :)
To trhání stálých zubů se prostě dělá a já ani nevím, jestli to v některých případech není stejně nutnost. Jen dnes mi Dr zrovna říkala, že u nás by to bylo zbytečné, dalo se to vyřešit tím hyraxem, ono to trhání může v budoucnu trochu působit nějaké problémy, ale podrobnosti nevím.

Dcera byla poprvé v necelých

Dcera byla poprvé v necelých šesti letech, poslala ji tam neuroložka kvůli spánkovým apnoe.
Pak poslala zubařka i syna, to byly děti na začátku 2. třídy, takže pravidelné akce včetně rovnátek začaly ve 2. třídě, tedy v osmi letech (u dcery se čekalo, až bude mít vytržené krční mandle a potvrzené výsledky ze spánkové laboratoře).
Už jsem byla několikrát pochválená ortodontkou za včasné řešení, i když byl začátek finančně trošku náročnější. Dětská doktorka mi sdělila, že ona by to dětem neudělala (trhat druhé zuby), ale dala jsem na ortodontku a jsem ráda.
Mám synovce, je o rok mladíš jako moje děti, má křivé přední zuby, ale fakt dost. On z toho má legraci, ale já na místě jeho matky už bych to dávno řešila.

U nás taky došlo ke změnám,

Obrázek uživatele Radunka

U nás taky došlo ke změnám, tak se podělím. Dcera měla zkřížený skus, chodili jsme k prastarému odborníkovi (asi před 40 lety průkopník v ortodoncii, jen asi trochu zestárl a jak už to bývá, zamrzl ve vývoji...). Nakonec nějak na Karláku končil, doporučili nám najít nového ortodontistu. Neměla jsem se koho zeptat, tak jsem vybrala téměř nejbližší doktorku. Měli jsme asi velké štěstí, oproti původnímu plánu trhání zubů, aby se vešly do užší čelisti nasadila tzv. hyrax, roztahovali jsme čelist. U dětí to není drastický, u dospělých prý jo - rozrušení patrového švu atd. Dcera ho měla asi 4 měsíce v puse, chvíli jsme roztáčeli podle rozpisu, až jsme roztáhli horní čelist o 17 mm (za 3 týdny), pak to měla na zafixování. Včera jí ho sundali, udělali otisky a dnes si šli pro klasické rovnátko na noc, kterým budeme korugovat zuby, dokud nějak nevylezou všechny stálé.
Nikdy jsem o tom neslyšela, prý se to tu dělá asi 8 let, takže celkem novinka, ale nebudou se trhat zuby, vyhneme se fixním rovnátkům - no klika! Tak kdyby měl někdo podobný problém s úzkým patrem, jde to takto řešit. Jedině, co je potřeba, mít čtyřky, za které se to zahákne, u nás to bylo ťipťop, dceři teď jedna vypadla a druhá se kýve...

Jani

Obrázek uživatele LucieR

Super za doplnění zkušenosti, občas to v diskuzích chybí, mě to taky nedochází.
Tak já se hned zeptám, kolik dětem bylo, když jste šli prvně na ortodoncii?

Oživuji tuto starou diskuzi

Zdravím po delší době na této diskuzi. Děti byly dnes na ortodoncii (chodíme na kontroly čas od času, návštěva i s potlachem s paní doktorkou trvá max. 10 minut).
Syn má pořád kotvu, o které jsem psala, dcera už víc jak půl roku nemá vyndavací rovnátka. Rovnátka jí zuby dost srovnala. paní doktorka chválila zuby obou dětí.
Syn už má venku všechny mléčné zuby a druhé čtyřky (musely ven z důvodu uvolnění místa pro důležitější zuby). Dceři zbývají ještě tři mléčné stoličky na vypadnutí a půjde na trhání dvou horních čtyřek (druhé zuby), protože musí uvolnit místo pro důležitější zuby stejně jako to měl brácha.
Takže moje zkušenost s ortodoncií je jen dobrá. Na zubech dětí je to dost vidět a je lepší řešit problémy v mladším věku, než když je pak dětem víc let.
Stále jsem nic navíc neplatila.
Syn má křivě rostlou jeden horní zub (dvojka nebo trojka), ale to prý když tak půjde řešit později.
U dcery je dost pravděpodobné, že fixní rovnátka ani nebude potřebovat (vím, že jsem podle původních dispozic níž psala, že se jim nejspíš nevyhne).
Vytržených stálých zubů je mi líto, ale nedá se nic dělat.
Třeba se někomu hodí naše zkušenosti.

Lucie, naše ortodontka oběma

Lucie, naše ortodontka oběma dětem spočítala, že se jim zuby do pusy nevejdou. Má na to nějaký propočet.

Drobný obličej?

Obrázek uživatele LucieR

Naše Sárinka má taky obličej dost drobný, úzký a i ty první zoubky už jí rostly těsně vedle sebe, ale myslela jsem si, že se ta dutina jaksi přizpůsobí :/.
No každopádně už zhruba ve třech letech byl jasný hluboký skus (horní zoubky při skusu částečně překrývají dolní), zubař mi říkal, že mám určitě počkat na výměnu zoubků, protože u druhých zoubků to tak být nemusí.

Tanule, tohle má dcera na

Tanule, tohle má dcera na jedné straně (myslím, že na levé). Dcera ještě nemá všechny druhé zuby a řeší se to. Ale poprvé tam byla asi v šesti letech a kvůli spánkovým apnoe, protože má drobný obličej, úzké patro, úzké hrdlo a měla obrovské krční mandle. Nevím, zda by jí tam poslala i naše zubařka, ale asi ano. když tam poslala i syna.

Uvědomila jsem si zpětně, že

Uvědomila jsem si zpětně, že naše doplatky jsou po příspěvku pojišťovny. Takže něco platí oni (zřejmě materiál) a já jsem platila práci. Ale už nevím, u čeho to bylo. Asi u té kotvy. Jinak u ortodontky neplatím nic. Drtivá většina kontrol je vyřízena do deseti minut (obě děti chodí současně).

Tím poplatkem jsem měla na mysli fotografickou dokumentaci (fotila zuby ze všech stran včetně širokého úsměvu), měření, otisky a léčebný plán. Za vstupní prohlídku jsem taky asi nic neplatila, to už si nepamatuju.

Pobavilo mě, když jsem tam poprvé přišla se synem (to už tam dcera chodila běžně), že mi ortodontka řekla, že po té dokumentaci už nic platit nebudu, že jen udělá léčebný plán a pak na následující kontrole mi řekla, že kluk potřebuje kotvu za tři tisíce. Sice jsem to mohla odmítnout, ale říkám si, že teď to bude finančně méně náročné.
Ortodontka nám vždycky všechno vysvětlí a ukazuje mi na dětech, co mají za problémy. I já tedy vidím, že do dvoumilimetrové mezery mezi zuby se jim velká stolička prostě nevejde. Navíc se můžu zeptat, když něčemu nerozumím. A nedělá ze mě blbce.

Jani, já taky napíšu, že je

Obrázek uživatele veruna

Jani, já taky napíšu, že je to výhra, jen mě překvapilo, že zrovna tohle proplácí ;-)...

Prognacie

Ahoj holky, neřešili jste někdo prognacii (spodní zoubky jsou při skusu předsunuty před horní)? Holky mají 4 roky a zubař tvrdí, že se to s mléčným chrupem neřeší, že až s trvalým, máte s tím někdo zkušenosti?

U OZP jsme všichni a žádná

U OZP jsme všichni a žádná velká výhra to není.

Poplatek

Obrázek uživatele veruna

Holky, jen k těm poplatkům, my platili taky vstupní poplatek cca 400Kč a celý nám ho proplatila pojišťovna, jsme u OZP, takže si to zkuste zjistit. Chodíme zatím jen preventivně a další prohlídky už jsme neplatili nic. Věra

Radunko, gotické patro je

Radunko, gotické patro je situace, kdy je úzký horní zubní oblouk a patro je úzké a hodně hluboké (v podstatě jako tvar gotického kostelního okna). Podotýkám, že dcera je naprosto v pořádku, dobře a správně mluví a nemá žádnou vývojovou vadu. Viděla jsem to dobře až na otisku horní čelisti. Když sevře zuby, tak je vidět, že mezera mezi horními jedničkami je posunutá oproti mezeře mezi dolními jedničkami a navíc je vidět, že jí jdou spodní zuby přes horní (kolem trojek a čtyřek). Rovnátka má dcera od prosince, takže necelých 11 měsíců. O problémech s horními zuby víme už dlouho. Upozorňovala na to už neuroložka, která dceru posílala do spánkové laboratoře kvůli spánkovým apnoe. Dcera šla na jaře 2012 na vytržení krčních mandlí, takže apnoe už nemá (potvrzeno kontrolním vyšetřením ve spánkové laboratoři).
Rovnátka posunuji každých 10 dnů (původní záměr byl po týdnu, ale po víc než půl roce to ortodontka posunula na 10 dnů). Dceři někdy rovnátka vypadávají a nemůže je vůbec nasadit na zuby. Tak je posunuji okolo 10., 20. a 30. v měsíci. Jinak bych to neudržela v hlavě.
Taky to bude běh na dlouhou trať. A je možné, že bude mít časem také trvalá rovnátka. Je to opruz, ale zase lepší to řešit teď, než pak s puberťáky.
Jestli je zlepšení nevím (jdeme na kontrolu 25.11.), ale určitě se jí už roztáhla čelist nejméně o půl centimetru. Ale je to pořád málo. Dcera má malou hlavu a velmi drobný obličejík. Děti jsou narozené jako extrémně nezralé, nevím, zda to mělo na toto nějaký vliv.
Když mi ukazovala ortodontka, jak málo místa mají obě děti pro velké zuby, tak jsem docela zírala. Ale naštěstí se to koriguje od jejich osmi let (pod dozorem jsou od roku 2012). Chodíme na kontroly každé dva měsíce. Žádné peníze navíc zatím platit nemusím.

Jano, zaujalo mě, že se taky

Obrázek uživatele Radunka

Jano, zaujalo mě, že se taky potýkáte se zkříženým skusem...dceři je teď 7, taky má klasická rovnátka. Ještě jí nevylezly horní dvojky, mají tam málo místa, asi vyrostou do vrtule...nám ortodontista řekl, že je to na dlouho, fixní nás určitě neminou...co to je gotické patro? Jak dlouho už máte rovnátka? Je nějaké zlepšení? Nám vždycky řekne "...no jo, zkřížený skus, to je na dlouho..." a jedem.

Ahoj, obě moje devítileté

Ahoj,
obě moje devítileté děti jsou pod dohledem ortodontky v Praze. Dcera má vyndavací rovnátka (stejná, jako byla i za našeho dětství), stály okolo tisícovky.
Syn má v puse kotvu (ukotvené horní šestky), čtyřky (mléčné) mu musela zubařka na pokyn ortodontky vytrhnout. Kotva stála 3 tisíce. Vyšetření dětí včetně měření, otisků a fotografické dokumentace stálo 800,-Kč každé dítě, dcera to měla zatím 2x.
Obě děti mají málo místa na zuby v puse, dcera má gotické patro a zkřížený skus. I tak může mít trvalá rovnátka (časem). Zatím nosí ta svoje vyndavací na noc a nosí je každý den.
Myslím si, že je dobré řešit křivé zuby už od nižšího věku.

Michalo, rozjeté jedničky nevadí, až dceři budou dorůstat zuby, tak se mezera zmenší. Asi nemá žádný problém, když stačí řešit zuby v 10ti letech. Naše ortodontka zase začíná co nejdřív (a vidím na dětech, že je to fakt dobře).
Ale pokud jde o finance, tak to něco stojí. Ale říkám si, že lepší dát teď pár tisícovek, než jít v pubertě do desítek tisíc. Péče ortodontky mě zatím stála celkem asi 6.600,-Kč (od srpna 2012).

Tak já jsem rovnatka odložila

Tak já jsem rovnatka odložila před 14 dny:-) A to jsem si je nechala dát v 38 letech. Dceři je 6,5 roku, od malička dudlá palec a ne a ne přestat! Mluvila jsem o tom s ortodontistkou, prý není kam spěchat, stačí až tak v 10 letech. K zubaři chodí na pravidelné kontroly co 6 měsíců a taky říkali, že je ještě brzy. Přitom se jí viditelně rozjíždí horní jedničky. Co se týká ceny, určitě bych na rovnatkach nešetřila. Já měla jen horní a komplet i s kontrolami a následnými neviditelnymi rovnatkami mě vyšly na cca 15 tis.

Chodím s dcerou na ortodoncii

Obrázek uživatele Radunka

Chodím s dcerou na ortodoncii od jejích cca 2 let, má něco jiného - zkřížený skus, je to na dlouho, spodní patro jí trochu ujíždí doleva. Rovnátka má teď asi rok nebo rok a půl, platili jsme 1000 Kč, ale nějak jsme využili i program od pojišťovny, něco nám přispívala, nosí je bez problémů na noc. Vstupní poplatek jsme žádný neplatili. Chodíme co 2 měs, aby zkontroloval, jak rovnátka sedí a trochu je přitáhl. Teď rostou druhé zuby, tak kontroluje, jak rostou, jak se jí vejdou atd, zrovna ve středu jsme byli i na RTG, kde má jak uložené nevyrostlé zuby.