Skip to main content

Jidlo ve školce

Ahojky,
prosím o váš nazor.Kluci chodí u nas ve vesnici do školky ,každý den když se vrátí kolem pul páté domu jsou neskutečně hladoví ,jí prakticky až do 9h večer to znamená asi 4 chody.Vloni chodili do školky jinam a neměli jsme stím problem.Je pravda,že v bývale školce měli lepší jídelníček a i když jsem si byla první den nemoci pro jídlo ,bylo toho víc jak masa tak přílohy.Celý den víc ovoce a zeleniny .
Dnes jsem byla tady pro oběd a už jsem přišla na to proč jsou hladoví,dostali kopeček brambor a pul kostky filé na masle,když si jdou přidat tak dostanou jen přílohu maso už ne.Když je na oběd maso tak jen dvě kostečky.Ráda bych věděla jak je to u vás ,a proč to muže byt v jedne školce tak a druhe jinak když je za jídlo stejně34kč.Kuchařka říkala ,že vaří podle norem .Díky za odpovědi Lucka

Myslím, že to záleží i na

Obrázek uživatele HankaSe

Myslím, že to záleží i na přístupu vedoucí stravování a kuchařky k těmto normám.
My jsme měli z jídla ve školce předem obavy (podle zkušeností kamarádů z jejich školek...), i jsem jim to napsala do dotazníku...:). Holky chodí do malé vesnické školky a jsme zatím spokojení. O normách nás spravila hned na úvodní schůzce paní učitelka a vedoucí stravování v jedné osobě. Upozornila, čemu se nedá vyhnout a jak se to snaží "ozdravit".
A opravdu se snaží. Polévky se mi líbí, hodně zeleniny, luštěniny, pohanka, jáhly, kuskus atd. naše děti jí hlavně polévky. Několikrát týdně je k svačině zeleninový či ovocný talíř, mají zeleninu, ovoce i volně,je toho dost. BUchty a koláče peče kuchařka domácí. Doma samozřejmě jíme zdravěji, rohlík s nutelou by od nás nedostaly, to se mi zrovna nelíbí, ale dá to.
Hlad nemají, ale chodím pro ně zatím po obědě, je jim teprve 2,5 roku.
Hanka

U nás tento problém není, ve

U nás tento problém není, ve školce se vaří, děti nepřichází nějak hladové, ovoce i zeleninu mají každý den. Dcera hlásí, že ji chutnalo a přidala si nebo že nejedla. Bohužel spousta školek dováží jídlo odjinud a v tom bude problém - velkovývařovny používají více polotovarů a chudáci děti to musí jíst. Další věc je, že děti některá jídla a pomazánky ani neochutnají, např. proto, že to nejedl kamarád.
a dávám příklad našeho jídelníčku
svačinky:veka, sýrová pomazánka s jáhly, salátová okurka, kapie, čaj, káva „ CARO“, pomeranč, jablko, banán, hruška
bublanina s ovocem, malcao, hroznové víno, banán, kiwi, hruška
chléb, kuřecí pomazánka s květákem, bezový čaj s medem, cherry rajče, kapie, jablko, banán, švestka
oběd:špenátová polévka, krutí maso v zelenině, brambory, nápoj „RAKYTNÍČEK“, jablko
bramborová polévka s mlékem, segedinský guláš, houskový knedlík s přídavkem cizrnové mouky
česneková polévka s pohankou, krupicová kaše s ovesnými vločkami, bílá káva, rýžový chlebíček

Já jsem ty normy jednou viděl

Obrázek uživatele Tomáš D

Já jsem ty normy jednou viděl a je to nic neříkající tabulka. Jen je tam, kolik g masa je na porci a kolikrát týdně by mělo být to a to, ale už vůbec se nedozvíte nic o skladbě masa, příloh, zeleniny apod. My jsme ty normy někde viděli v souvislosti s tím, že děti měly ve školce 14 dní v kuse jenom vepřové nebo mleté maso, mezitím jednou kuřecí a 2x bezmasé jídlo. Jako přílohu 4x za sebou brambory na různé způsoby. Toto ta norma vůbec neřeší.
Tom

Jídlo

To jídlo nestojí jen tu částku, co platí rodiče. Jídla jsou dotovaná, takže by teoreticky mělo být více prostředků....asi je to věčný boj. Já sice ve škole, jsem vděčný strávník, ale někdy to nedávám. U nás nastavují sojovým masem. Já jsem vegetarián, takže to kvituju, ale chápu, že když si někdo dá vepřové nudličky a na talíři má dvě nudličky (!!!) a zbytek sója...nebo jim v půlce vydávání sýrového zbrufu dojde sýr (a to dávají opravdu mikroporce). Nevyznám se v tom, ale normy asi nedělal někdo z praxe.

Tome, máš pravdu, že většina

Obrázek uživatele Sabina

Tome, máš pravdu, že většina rodičů to neřeší, někteří vlastně ani nevědí, co děti většinu dne jedí. Já bych si ráda připlatila, protože jsem přesvědčená, že jídlo je základ zdraví.
Upřímně, cena je fakt nízká, z toho se dá těžko něco vydatnýho a výživnýho uvařit.

Jinak kluci vyloženě hladoví ze školky nechodí, ale na druhou stranu nemají problém sníst 1 hodinu po příchodu ze školky obědovou porci.

Ahojky, já jsem shodou

Obrázek uživatele katyvypl

Ahojky, já jsem shodou okolností zaměstnaná v naší školce na vsi jako kuchařka - ale nevařím, obědy nám vozí a já je jen vydávám dětem a umývám nádobí. Do školky chodí moje dvojčata, takže na vše koukám z dvojího úhlu - jako rodič a jako zaměstnanec, který se pohybuje okolo dětí a stravy.
Naprosto souhlasím s Tomem, že hovězí se u nás asi vaří ze stoletých krav, zrovna dnes jsme měli svíčkovou a maso děti vraceli a krmili se knedlíkem a omáčkou. Co mám vysledováno, je to hodně nejen o dětech, ale i o učitelkách - jedna naše je velká šetřilka, vždy stojí u výdejního okénka a hlásí, ať dávám málo a málo a málo....moc ji neposlouchám, dávám normálně jako svým klukům a je mi fuk, zda to sní, či to vrátí (zbytky se nosí místním prasatům, tak co...).
Svačinky děti moc nejí, to je pravda, pomazánky jsou nezvyklé a pro děti kolikrát opravdu ne moc dobré, takže sní půl krajíčku chleba, či rohlíku a hotovo, když je pak oběd taky nic moc a uznávám, že jsou týdny, kdy i já nejím a nosím si vlastní jídlo (tento týden: fazolový guláš, svíčková, zelný závitek, zapečený květák...) - prostě se to někdy sejde, že děti nejí ani moc oběd, pak zase ta svačinka a doma by snědli na co přijdou. Ale ovoce a zeleniny je tedy u nás dost, taky mají jednou týdně jogurt nebo šlehaný tvaroh, kukuřičné lupínky či ovocnou přesnídávku, pitný režim bohatý. No a asi je to i o tom, zda jsou děti celkově jedlíci, prvorozený syn jí celkově víc a bylo to hned znát, dvojčata zas až tak moc ne a doma se už spíš jen dojí jogurtem, rohlíkem či třeba topinkou. Katka

Ahoj, mame to stejne. Uz jsem

Ahoj,
mame to stejne. Uz jsem chtela obed vyfotit a vlozit jsem fotku s dotazem, ci je takove mnozství normalní?! Jeden z kluku ve skolce nejí, tak ten obed nosím domu, je to cca 1/3 toho, co jí doma normalne a nejsou to zadní velcí jedlíci. Druhy tam jí, ma polevku a druhe jídlo, ale cca hodinu po obede chodí za mnou, ze ma hlad, takze ma jakoby dalsí obed doma. Pani ucitelka mi rekla, ze bohuzel je to tak. Myslela jsem, ze kdyz kluci nastoupí do skolky, tak trosku usetríme a nebudu muset pro ne varit, ale je to naopak...
Betka

Ahoj Lucko,to je asi všude

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Lucko,
to je asi všude stejné a všude vaří podle norem. Holky chodily neskutečně hladové vždy, když měly hovězí. Tak jsme pak měli štěstí na to, že onemocněly v den, kdy bylo hovězí. Takže jsme si pro oběd došli do krabičky a maso bylo jako BOTA!
Porce snad ani malé nedávali, ale jídlo bylo nevýživné, vše z prášku a omáčky UHO. A neskutečně přesolené a někdy i pálivé pepřem. Zelenina žádná, ovoce nejedly.
Po čase vyměnili poskytovatele (ve školce nevaří, jídla vozí z vývařovny) a zjevně tam nechali stejnou kuchařku, protože jídla stojí za starou bačkoru pořád. Ale je to podle norem a za 29 Kč (školka, nyní 24 Kč jen obědy ve škole).
Otázka je, kdyby udělali anketu, kolik rodičů by bylo ochotno platit o 10 Kč/jídlo víc, pokud by vařili vydatnější, výživnější jídla. A jestli by to děti jedly. Kdykoliv se takhle ptáme na hřišti rodičů, všichni jsou s jídlem spokojeni, protože to dětem chutná. Málokdo řeší, že vaří ze samých polotovarů...
Tom