Skip to main content

Divná úloha z matematiky - II. třída ZŠ

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj všem,
vím, že jsou tu mezi námi učitelky ZŠ, tak přikládám jednu úlohu z matematiky, která je podle mě blbě znázorněná. Jedná se o rozklady matematických příkladů - viz foto.

Předpokládám, že principem tohoto typu příkladu je dostat stejný výsledek horního i spodního řádku. Aspoň včera, když počítaly podobnou úlohu ze sčítání, to tak vycházelo a holky to hned pochopily. Ale tohle jde i nad moje chápání.

Počítám takto (příklad vpravo dole):

horní řádek je jasný: 11 - 3 = 8

spodní řádek: 10 = 11 - 1, to je taky jasný, ale pak uprostřed mě silně mate to mínus, podle mě správně by bylo, kdyby doplnila 4, protože 3 = 4 - 1, ale pak nedostane na konci stejný výsledek. Druhá varianta je, že provede prostý rozklad čísla 3 na 1 a 2, bude ignorovat znaménko mínus mezi čísly a doplní tak dvojku, pak to vyjde. Ale to mínus mezi jedničkou a dvojkou je SILNĚ matoucí, cožpak 3 = 2 - 1?.

Jak to vidíte vy?

Tom

Ahoj Tome, nedalo mi to taky

Ahoj Tome, nedalo mi to taky trochu počítat. Jeje, to nás čekají věci.
Já jsem na to šla tak, že jsem si spočítala 1.řádek: 11-4 =7
a potom jsem si udělala takové trojúhelníky 11-10 =1 (to znají, že se odečítá menší od většího) a potom druhý trojúhelník: 4-1=3 (stejným způsobem )
druhý řádek 11-1-3=7 a předpokládám,že mají dojít ke stejnému výsledku na obou řádcích.

stejně jsem řešila druhý příklad:
11-3=8
11-10=1 a 3-1=2
doplním 11-1-2=8 a zase je stejný výsledek pro oba řádky

Přeji Ti pevné nervy a ať holčičkám jde počítání dobře:)Helena

No záporná čísla určitě

Obrázek uživatele Tomáš D

No záporná čísla určitě nechápou, i když vlastně částečně jo, když jsem jim na jaře vysvětloval záporné teploty venku. Ale tady je to mínus zmátlo, když rozložily trojku na 1 a 2, tak na to zůstaly koukat a pravily: "Cožpak 1 mínus 2 jsou tři???" Tak jsem taky znejistěl. Ale -1 - 2 = -3 vše vysvětluje.

...

Můžu vás uklidnit, že taky čas od času vytahuji metodiku k učebnici a zkoumám některá zadání. Občas se najde taková perlička, že to řeší celý kabinet :-D. A taky si říkám, že na první stupeň stačím, ale druhý už bych nedala (aspoň ne víc oborů než 2)...

Tome, já jsem včera nechápala

Obrázek uživatele Vladkax

Tome, já jsem včera nechápala zadání úkolu pro 1. třídu, věř mi, že toto je oproti našemu úkolu přímo věděcký elaborát :-)
No, vidím, že se máme na co těšit....

...

Nemyslím, že by záporná čísla chápaly děti ve druhé třídě, ale že ten příklad je správně zapsaný. Jak psala Lucka, rozklady se učí kvůli přechodům přes desítku.

Tome

Obrázek uživatele Lucka V.

Ve druhé třídě děti záporná čísla ( pokud nejsou nějak extra nadané ) vůbec neevidují.
Mínus je prosté znaménko, se kterým se odečítají dvě čísla.

Příklad mi přijde jasný. Problém by mohl být spíš v tom znázornění - pokud se na to díváš moc vědecky.
Zatímco od trojky jsou jen čárky, které značí prostý rozklad na čísla - tedy trojku rozdělím na dvě číslice ( zrovna u trojky to jde jen na dvě ) tak u dolního znázornění ( závorka na ležato ) to značí výsledek příkladu.

Tedy trojku rozdělím na jedničku a dvojku a spodní podpříklad nad závorkou ( 11-1 ) mi dle výsledku ( tedy 10 ) určuje pořadí číslic, které jsou v příkladu jinak zaměnitelná.

Je to příprava na příklady, kde se kombinuje násobilka se sčítáním pokud si to dobře pamatuji. Matěj už je v pětce.
Příklad je pak 11-1-2=8 Děti se učí že musí sedět všechny podmínky. To je zase příprava na výrazy.
Vzpomínáš na výrazy? To bude teprve nářez :)))

I když jsem po sobě ten příspěvek přečetla docvaklo mi že to je druhá třída, takže spíše je to cvičení na přípravu na přechod přes desítku. Tedy aby se děti naučili si rozdělovat číslice z hlavy tak, aby se jim lépe počítalo s desítkou. Tedy 11-3 se lépe počítá když odečteš 1 a pak o desítky odečteš 2 protože součty do desítky se předpokládá, že mají děti zautomatizované.

To jsem se nějak rozkecala. Kvuli Matesovi jsem absolvovala několik sezení ve spec poradně na matiku, abych ho mohla doučovat doma.

Ty jo Marion, tys na to

Obrázek uživatele Tomáš D

Ty jo Marion, tys na to kápla. No jo, -1 - 2 = -3 :-) Nenapadlo mě započítat to mínus před jedničkou. Naše holky to taky zmátlo...
Tom

Příklad

Věřím, že znamének a čar je tam hodně, ale trojku krásně rozložíme na 1 a 2. To mínus mezi 1 a 2 by nemělo mást, protože před 1 je také mínus a ta 11. Kdyby tam to druhé mínus nebylo, nedávalo by to smysl.

Taky mi to přijde jasny, 1 a

Obrázek uživatele KaterinaAd

Taky mi to přijde jasny, 1 a 2

ahoj

Obrázek uživatele PetraN

no ony jsou to dva nezávislé příklady, akorát ta trojka v prvním příkladu, tím, že je pod ní rozklad, dává návod, jaká čísla odečítat v druhém příkladu od 11 a orámovaná 10 úplně dole zase dává návod, jak onu trojku rozložit (že se musí rozložit na 1 a 2, ne na 2 a 1).

No nakonec jsme to tak

Obrázek uživatele Tomáš D

No nakonec jsme to tak udělali, ale to mínus mezi 1 a 2 mě i holky mátlo... když počítaly podobný příklad s +, tak to vycházelo... 3 = 1 + 2... ale 3 není 1 - 2...
Asi to beru moc složitě...

Tome, nejsem učitelka, ale

Obrázek uživatele Sabina

Tome, nejsem učitelka, ale matiku jsem měla a mám ráda. Nezlob se ;-), ale mně to přijde v pořádku. Jak píšeš, v těch políčkách bude 2 a 1. A 1 neodečítáš od 2, ale od 11.
Sab

Mně to přijde jasný.. Horní

Obrázek uživatele anibeni

Mně to přijde jasný..
Horní řádek 11-3=8
Spodní řádek 11-1-2=8
Trojka se má rozložit tak, aby první číslo pasovalo k výsledku 11- ? = 10.