Skip to main content

Prosbička ohledně věcného břemene

Dobrý den všem,
mám na Vás otázečku...rodiče teď řeší se sousedama otázku věcného břemene.
V kostce popíšu situaci:-). Soused chce vedle domku mých rodičů stavět-má tam zahradu.Jenže...do zahrady se nemá jak dostat...tudíž se vytáhlo věcné břemeno z r. 1908. Tam se píše, že mohou projet přes náš dvůr v šíři tří metrů a s vozem dřevěným s chlévskou mrvou. Říkám...je to z r. 1908...Samozřejmě budou muset využít nejspíš právnických služeb, ale třeba někdo z Vás něco podobného někdy řešil nebo o takovém problému něco ví.
Tak se ptám...dá se operovat s tím, že co je psáno, to je dáno...a mohou prostě projet jen s tím vozem?, který se samozřejmě dnes už nepoužívá...nebo mohou krásně jezdit nějakým několika tunovým domíchávačem, bagrem atd.? Nehledě na to, že dvůr samozřejmě zničí a rodiče zrovna nemají možnosti, zdravotní stav aj., aby znovu dali dvůr předláždit...prostě zrekonstruovat. Rodiče i prarodiče už dříve usilovali o vyřešení, jenže sousedi si řekněme melou svoje...žádná domluva s něma nebyla a vypadá to, že se to dědí...že si v různých konfliktních situacích libují.
Vím, že tady řešíme kde co...tak jestli někdo bude mít k tomu co říct...poprosím:-)
Díky. L.

pokud dostanou stavební

Obrázek uživatele Vladkax

pokud dostanou stavební povolení díky přístupu s věcným břemenem, tak se ho už nezbaví nikdy

Ahoj všem,

ještě jednou díky za informace...ze všech info, které jsem získala zde i jinde, to stejně musíme mít nově právně ošetřené. Rodiče se budou muset jako sousedé vyjádřit ke stavebnímu povolení. To prý dostane, protože pozemek je ok a stavební úřad hledí jen na to, že je tam věcné břemeno v rámci té cesty - takže přístup tam je. Dále to prý neřeší...tady toto už je mezi rodiči a sousedem příp. právním orgánem. Chlapík ze stavebního úřadu se k tomu takhle vyjádřil, nicméně si pročetl i smlouvu o břemenu, ale jak jsem napsala, je nutné to nechat znovu posoudit a tímto krokem tak předejít možnému "napadnutí smlouvy" v budoucnu.

Tohle ust. bylo I ve starem.

Obrázek uživatele KaterinaAd

Tohle ust. bylo I ve starem. Ale chce to projit si prechodna ustanoveni

Katko,

Obrázek uživatele Tomáš D

Teď je ještě otázka, jestli ustanovení NOZ platí pro věcná břemena vzniklá před účinností tohoto zákona...

V NOZu jsou to ust. 631 a

Obrázek uživatele KaterinaAd

V NOZu jsou to ust. 631 a nasl., ale nijak blizjsem to nezkoumala...

Katko fakt?

Obrázek uživatele LadaVac

My měli v bývalém domě věcné břemeno rodiče a i když to 18 let nikdy nevyužili o žádném promlčení nebyla ani řeč a vše se muselo úředně rušit.

tý jo, pokud by bylo po 10

Obrázek uživatele Vladkax

tý jo, pokud by bylo po 10 letech promčeno,to by bylo super! co jsem tak z okolí různě zaslechla, tak bylo nafurt.... já bych asi trvala na velmi dobře sestavené smlouvě, kdy po stavbě domu bude břemeno zrušeno.

Jeste jeden postreh-vecne

Obrázek uživatele KaterinaAd

Jeste jeden postreh-vecne bremeno se promlci, pokud neni 10 let vykonavano. Pochybuju, ze bylo:-)

Díky

všem za reakce a tipy:-)
L.

účel věcného břemene

Obrázek uživatele Tomáš D

Já si zase myslím, že by se dalo chytit toho, zda věcné břemeno plní ještě svůj účel. Jestli tam není statek, tak pominul důvod pro držení takového věcného břemene, tudíž pozbylo účelu, ke kterému bylo zřízeno a mělo by být zrušeno.

Koukala bych, jak byla

Obrázek uživatele KaterinaAd

Koukala bych, jak byla upravena vecna bremena v roce 1908, tusim vseobecny obc. zakonik

Ahoj,

Obrázek uživatele Iris05

Taky bych zkusila nejdrive prislusny stavebni urad, jaky maji nazor oni. Bude to nejrychlejsi a z prvni ruky.

-

Já si teda myslím, že mu nikdo nedá stavební povolení na pozemku, ke kterému není přístup (příjezd). Aby dostal povolení, musel by prokázat příjezdovou cestu, tudíž by se s vámi musel nějak dohodnout. Ne-li byste mu měli přístup umožnit. Nevím ale, jak je to teď při NOZ. Myslím, že tohle by ti zodpověděli na stavebním úřadě a na katastru. Co právník, to jiný názor, ale rozhodující je stejně názor úřadů. Takže já bych za právníky peníze nevyhazovala.

Ahoj Tome,

díky za příspěvek:-)To je právě to...on se tam dostane z opačné strany, ale jen chodníčkem, na kterém samozřejmě v žádném případě nepřeveze nějaký stavební materiál, cokoliv...jak jsem psala, z naší strany už žádali o zrušení několikrát, ale opačná strana nejevila zájem se dohodnout. Včera řekl, že to hodlá řešit, ale později...to znamená asi až dům postaví a využije dvorek rodičů. Ale jak píšeš zase Ty...i když bude mít dům postavený, může kdykoliv cokoliv potřebovat tam dostat...zatím jsem se ptala kolem tak nezávazně a bylo mi sděleno, že co právník to jiný názor...že se dá operovat s tím co je tam přesně napsané, ale může to být i zcela jinak. On totiž chtěl po rodičích prodat ještě jejich zahrádku...to by se tam pak dostal oficiálně...jenže naši mu v klidu vysvětlili, že to prodávat nechtějí(parcela by byla o ničem, u domku žádný prostor,navíc zahrádku rušit nechtějí - jediné co mají, hlavně v dosahu). Určitě bude mít slovo právník...zatím díky. L.

Ahoj Lenko,nějak mi není

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Lenko,

nějak mi není jasné, když chce na zahradě stavět a nemá tam přístup... to tam nebude mít přístup ani když postaví? Znamená to, že až postaví dům a nastěhuje se tam, hodlá natrvalo využívat váš dvůr jako přístupovou cestu?

To věcné břemeno z roku 1908 mělo svůj účel, protože neexistovaly jiné možnosti, jak ze statku odvážet hnůj. Bylo tedy omezeno čistě jen na odvoz hnoje ze statku, který tam v té době pravděpodobně byl. Podle mě je nyní neplatné, zejména pokud tam už žádný statek a hospodářská zvířata nejsou... nicméně nejsem právník. Požádal bych o zrušení věcného břemene z důvodu věcné neplatnosti. Ber to ale jen jako mojí úvahu - vycházím z toho, že pokud někomu dám ve své nemovistosti věcné břemeno doživotního užívání, taky nemusím trpět, když ta dotyčná osoba tam bude žít s nějakým pobudou...

Tom