Skip to main content

Denní režim čtyřměsíčních dvojčátek

Obrázek uživatele zzzzzuzankaz

Dobré dopoledne milí rodiče dvojčátek.
Máme páreček, Zuzanku a Honzíka, kterým je 4 měsíce a deset dní. Zajímalo by mě, jaký režim máte u podobně starých dětí, nebo jste měli. My vstáváme kolem osmé, do devíti mají první mléko - nekojím, dostávají sunar. pak si do půl desáté hrajeme a pak je uložím do postýlky, kde většinou tak půl hodiny až třičtvrtě spinkají. Pak cvičíme, hrajeme si a mezi jedenáctou a dvanáctou mají další mléko. po 12.je obleču a vyrážíme na "dlouhou procházku", při které většinou spinkají až tři hodiny. ve 4 je další krmení. hrajeme si a v 5 vyrážíme na "krátkou procházku", ze které se vracíme o půl sedmé. v 7 je další mléko. to už je doma tatínek a ten si s nima do půl deváté hraje. Pak si dvojčátka ještě chvíli schrupnou a o půl desáté se koupají. v 10 je poslední mléko a jde se spát. dvojčátka hned usínají a spí do 5. to jim dám další mléko a spinkají do 8 až půl deváté. nyní bych chtěla režim upravit tak, aby měli jen 5x mléko - dočetla jsem se, že by už neměli mít 6xdenně. a taky bych raději chodila spát dřív. Děkuji za názory, inspiraci a rady. díky zuzana

Tak my jsme měli 7,5 kg na

Obrázek uživatele Tomáš D

Tak my jsme měli 7,5 kg na 18-timěsíční prohlídce :-) S příkrmy jsme začali v 5,5 měsících. Holky se narodily mírně nedonošené - 34+0 s hmotností 1800 g.

Podle informací, které mám ze serveru porodnice.cz z poradny, se podle nejnovějších studií začíná s příkrmy:

mezi ukončeným 4. a 6. měsícem s tím, že:
- u dětí, které již ve 4 měsících dosáhnou 6500 g, se začíná po ukončeném 4. měsíci, tedy i při hmotnosti vyšší než 6500 g;
- u dětí, které ještě v 6 měsících nemají 6500 g (náš případ), se začíná okamžikem ukončeného 6. měsíce, tedy i při hmotnosti méně než 6500 g.

Ale samozřejmě musí posoudit lékař, třeba podle krevního obrazu (děti se sklonem k anemii začínají dříve (náš případ).

Také lepek se nyní doporučuje zavádět co nejdříve, a to mezi ukončeným 5. a 6. měsícem...

Tom

Ty jo,

krásnej režim...spánek taky jen tiše závidím...i když sem tam nás už holky (skoro 5 let) taky nechají vyspat dýl... ale hlavně "závidím" tu váhu, my "dohnaly měsíce" (jako ta čísla) váhou až v půl roce, kdy konečně holky pokořily hranici 6kg. S příkrmy jsme začínaly až 7-8.měsíc, ale holky byly mrňavý, kojený a skoro o dva měsíce dřív narozený, tak třeba je to u větších dětí s těmi příkrmy opravdu jinak (jak píše Tom), určitě se poptej doktora. Zuzka

Ahoj Zuzko,ptal jsem se na

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Zuzko,
ptal jsem se na váhu kvůli zavádění příkrmů. Sice tu se mnou možná nebude několik maminek souhlasit, ale při hmotnosti dítěte víc než 6500 g se již doporučují zavádět nemléčné příkrmy dřív než v 6 měsících (ne dříve než ve 4 měsících). Důvodem je, že základní mléčná strava u miminka s větší hmotností než je 6,5 kg už nemusí dostatečně pokrývat nároky na železo. Neprobírali jste s dr. přikrmování? Asi to tak úplně nespěchá, ale tak v horizontu 2 až 3 týdnů by to asi chtělo - samozřejmě by to měl posoudit lékař. Zeptej se ho radši při další návštěvě :-)
Jinak podle fotky jsou to moc krásná miminka a gratuluju k nim :-)
Tom

režim tak nějak vybudovaly dětičky

Obrázek uživatele zzzzzuzankaz

díky mockrát všem za vaše zkušenosti. je to pro mě taková dobrodružná cesta mít dvojčátka .-) ale neberu si zásluhy za režim dětiček, tak nějak jsem se přizpůsobila jejim potřebám a ono to funguje. jsou hodňoučký, ale musim jim opravdu naslouchat :-)

obříci

Obrázek uživatele zzzzzuzankaz

ahoj tome, moc díky za odpověd. honzík má 67cm a 7,7kg a zuzanka má 63cm a 7,4kg. papají ukázkově. ale poslední dobou se mi zdá, že by snesli delší pauzy mezi papáním.

Souhlas, za 7 let jsem spala

Obrázek uživatele Radunka

Souhlas, za 7 let jsem spala v kuse dýl jen když jsem sama někam odjela. Bledá závist.

Zuzano

Obrázek uživatele Lucka V.

my měli režim velmi podobný. A dost holek mi to závidělo. nechala bych to tak, dokud nedozraje doba na změnu. Myslím, že máte ukázkový režim rodiny, kde táta chodí domů až večer :) Kdybych dávala kluky spát v sedm tak je ani nezná :)

Tak my jsme na tom byli

Obrázek uživatele Tomáš D

Tak my jsme na tom byli podobně jak píše Zuzka. Od 4 měsíců spaly celou noc, pak se nám dařilo dlouho udržet období, že spaly od 20 do 8, ale s jedním krmením ve 4 hodiny. Po 2. roce už to bylo horší, ale doteď v zimním období, kdy je dlouho tma, běžně spí do půl 8.

Zuzko, asi bych to zatím nechal být, tj. 6x mlíčko a změnu bych naplánoval spolu se zavedením příkrmů. Tam bude příležitost upravit režim tak, aby vám plně vyhovoval. Teď mi to přijde předčasné s ohledem na to, že ten režim máte hezky zavedený. Změna by je mohla rozhodit a mohla by vést k nočnímu buzení.
Zkusil bych ale posunout odpolední mléko ze 4 na 3 hodiny, tím by se posunulo večerní na 6 a 9... postupně, třeba o deset minut denně.

Kolik už váží?

Tom

Vladi,

Obrázek uživatele LadaVac

jsem na to stejně.Dětem je 8 let v životě 12 hodin nespaly,ani když s námi " ponocovali".U nás je maximální půl osmá ráno,ale to znamená jít spát v jedenáct.

Je pravda, že se třeba někdy

Je pravda, že se třeba někdy vzbudí, protože chtějí přebalit pročůranou plínku nebo pohladit, když je něco vzbudí, ale pak se spí dál. A u babičky na chatě jedno dítě nechce usínat, aby o něco nepřišlo, a druhé se brzo budí, aby o něco nepřišlo.

od osmi do osmi???? já měla

Obrázek uživatele Vladkax

od osmi do osmi???? já měla za to, že o tom se píše jen knížkách.... :-) holkám je 6,5 let, ještě NIKDY se mi nepoštěstilo, že by takto spaly...

Ahoj Zuzko,Máte to krásně

Ahoj Zuzko,
Máte to krásně zavedené. Měli jsme to před rokem hodně podobně, jen jsem kojila a do toho přikrmovala a šlo to po třech hodinách. Spinkaly taky mezi 11hod večer a půl šestou ráno. Dospávala jsem s dětmi po tom prvním ranním krmení.
Určitě bych doporučila koupat při předposledním krmení v těch 7 a pak pomaličku budovat "večerní" klidovější režim. Je mi jasné, že si tatínek chce děti užít, ale budete to mít do budoucna jednodušší. U nás krmení kolem 11hod večer vydrželo dlouho, protože děti (hlavně holčička) byly maličké. Když už v té době náhodou spaly, krmila jsem je ve spaní a často se ani nevzbudily. Ale touto dobou většinou usínaly až po tom přednočním krmení. Teď po roce děti většinou spí od osmi do osmi a je to super :-)
Přeju krásný čas s miminky! Jen se člověk párkrát vyspí a už jsou z nich lumpačící batolata...

taky tiše závidím... já bych

Obrázek uživatele Vladkax

taky tiše závidím... já bych do toho zajetého režimu snad ani nerýpala :-)

Ahoj, mam uz skoro trilete

Ahoj, mam uz skoro trilete kluky, ale treba si jeste vzpomenu :))..... myslim, ze je super, ze mate vybudovany rezim, to je u dvojcat mooooc dulezite....co bych zkusila zmenit, je urcite to pozdni koupani. Koupala bych tak kolem sedme nejdyl, pak uz jen mleko a trochu hrani, povidani, zadne divoceni....s mlekem, to je individualni, myslim, ze jestli pet nebo sest je jedno, to je podle hladu a bude se menit, navic za chvili vas cekaji prikrmy, dulezite je aby drobci byli spokojeni ! Drzim pesti. Iveta

Zuzko,

Obrázek uživatele LadaVac

neporadím,už je to dlouho,jen mohu říct,že závidím!!Vyspat se od deseti do pěti,to jsem nezažila asi tak 5 let,v prvním roce byla maximálka 1,5 h spánku,takže dle mého máš ukázkově zlaté děti.