Skip to main content

Poplatky u bank a vedení účtu

Posted in

Už minulý měsíc jsem si říkala, že se zeptám i tady. Přijde mi, že platím příliš mnoho za vedení účtu vč. dalších poplatků bance. Tento měsíc 195kč :o( Účet mám u ČS a za vedení "výhodného" programu platím 45kč, za došlou platbu 5kč, za trvalou platbu 5kč, za domácí platbu 2kč, za inkaso platbu 5kč, platba z jiné banky 2kč, výběr hotovosti 6kč. Jsou takové částky standart i v jiných bankách nebo se jen špatně orientuji a můžu to snadno stáhnout i u ČS? Nejsem si jistá, protože jsem to dřív nesledovala, ale platit i za došlé platby a platby z jiných bank? Nebaví mě zjišťovat info tohoto druhu, proto bych byla ráda za příp. diskuzi na toto téma, právě touto příjemnou formou. Děkuji předem za příspěvky.

-

Vlaďkox, dík za tvoji první větu,
"banka sama od sebe ti zrušení poplatků nenabídne", je to tak, mám u nich účet už od studentských let, ty jejich balíčky se měnily a teď je možnost i po ohraničenou dobu mít vedení účtu i s poplatky zdarma, takže chtělo pro změnu jen něco udělat.

:o)
Jsi mě Tome rozesmál.
Paní v bance mě zná, já ji ( už jsme spolu řešily víc věcí, takže zná i naši situaci ), v mém případě není prý co řešit, transakce na mém účtu probíhají ...

Tome,

Obrázek uživatele LadaVac

právě že všichni tam nedojdou.Taky mi to trvalo rok,než jsem se dokopala.Takže koho znám a vím,že tam má účet,klidně mu to doporučuji.
U mě to proběhlo jako u Evy.

super, dobrá zpráva

Obrázek uživatele Vladkax

super, dobrá zpráva

Teď by to chtělo doporučovat

Obrázek uživatele Tomáš D

Teď by to chtělo doporučovat všem, kdo má účet u ČS, aby tam taky zašli. Jak se bude ČS tvářit, až jim tam budou chodit stovky zákazníků denně :-)
Tom

-

Dnes jsem zašla do ČS a mám po dnešní schůzce také rázem vše zdarma ( vedení účtu i poplatky, výběry ... ), stačilo tam opravdu jen dojít a projevit nespokojenost. Došlo k okamžitému schválení bez vyptávání, takže zůstávám nakonec u ČS, která má v našem městě bankomat i pobočku. Pořád jsem to odkládala a teď můžu jen litovat, že jsem si nechávala strhávat takové nehorázné částky za vedení účtu a všechny další poplatky. Bylo fajn si o tom tady aktuálně popovídat, i když téma tady už v minulosti proběhlo. Dík všem za nakopnutí a váš čas.

Zuzko,

Obrázek uživatele LadaVac

vidím to stejně,zatím jsem spokojená a když nebudu......jak řekl jednou Polívka...Měním banku babo!

to je možný,

že to bude časem jinak,ale změna je život,tak to pak změníme....zatím nám to pres rok funguje.... Měli jsme tam dřív účet zdarma,ale tam byly zpoplatněny platby i trvalý příkazy, výběry z bankomatů a i ten druhý eurovy ucet....takže to vycházelo měsíčně podobně, ale takhle je to pohodlnější, jo infolinka funguje 24hodin denně,což je taky fajn, já většinou potřebuju něco v hodinách,kdy už se spí a nebo o víkendu, ale to už je detail i když příjemný.... každý si musí najít, co od účtu bude potřebovat a dohledat ten nejvýhodnější.... Z.

Zuzi, to není o tom, jestli

Obrázek uživatele Tomáš D

Zuzi, to není o tom, jestli mám Raifku rád nebo ne... spíš by mi vadilo těch 129 Kč měsíční paušál. Ty 2% zpět při platbě kreditkou totiž nebudou věčně - v souvislosti s plánovanou regulací provizí obchodníků za platby kartou předpokládám, že se to časem omezí. Třeba Citi Life už to od dubna zkrouhla.

Ale jinak to zní dobře, ale vyplatí se tomu, kdo je zvyklý všude platit kartou... My třeba jsme, ale 20.000 Kč měsíčně kartou neutratíme - spíš tak 6 - 7 tisíc, takže bychom v plusu nebyli...

Tom

za nas

Raifka, máme i M-ku, ale RB mi vyhovuje víc, vše máme včetně převodů,výběrů z jakýchkoliv bankomatů kolikrát chci měsíčně a to i v zahraničí, máme i účet v eurech, platíme 129kč,ale využíváme jejich kreditky a každý měsíc nám cca 400kč vrací zpět,takže jsme ve finále dost v plusu... Vím,že Tom se určitě ozve, nemá je rád...ale za nás max.spokojenost. Zuzka

vzdávám se :-)

Obrázek uživatele Vladkax

vzdávám se :-)

Vím,že lobuju nesprávně

Obrázek uživatele LadaVac

ale vše co říká Tomáš mě ČS umožňuje taky.vše dělám přes net,do banky nechodím,vedení zcela zdarma.Bereme si od nich nyní úvěr,odhad nemovitosti udělají taky on-line,téměř nic nevyřizujeme,ale dělá za nás banka.Já jsem spokojená.

však fretuška mě zlanařila...

Obrázek uživatele Tomáš D

však fretuška mě zlanařila... :-) a vůbec nelituju.

Ve spořce měla účet manželka a ty poplatky, ty byly leda tak pro masochisty... Naštěstí to vypovídala u své známé, která na ni nevyvíjela žádný nátlak.

Vladko v mBance dobre funguje

Obrázek uživatele fretuska

Vladko v mBance dobre funguje mLinka, ktera taky vsechno hned vysvetli. Pripadne samozrejme i na pobocce, ale ty jsou jen ve vetsich mestech. My jsme s mBankou spokojeni, jak bezny ucet, tak sporici i hypoteka. A vsechno ostatni k tomu napsal už Tom. :)

Se spořkou nemame vubec zadne zkusenosti...

Vlaďko,

Obrázek uživatele Tomáš D

co trvá dlouho? Změna inkasa, limitu karty? Mně to trvalo 30 sekund ... :-) Karta mi přišla druhý den po objednání...

no to jo ,ale trvá to déle...

Obrázek uživatele Vladkax

no to jo ,ale trvá to déle... a těžko si to nechám vysvětlit, musím to nastudovat... v tomto jsem konzervativní :-) ikdyž termíňák máme taky internetový, ale tam toho kolem moc potřeba není....

nízkonákladové banky

Obrázek uživatele Tomáš D

u bezpoplatkových bank se všechno potřebné vyřeší v internet bance, objednávka karet, kreditek, změna inkas, limitů pro výběr kartou, výměna karty... od založení účtu v podstatě návštěva pobočky není potřeba.

banka sama od sebe ti zrušení

Obrázek uživatele Vladkax

banka sama od sebe ti zrušení poplatků nenabídne. Pokud máš u nich úvěry, myslím, že při jejich zakládání jsi se měla ozvat a bez poplatků by jsi byla dávno... tedy pokud je máš z poslední doby. My jsme se spořkou spokojeni, zatím jsme se na všem dohodli. Výhodu spatřuji v tom, že cokoliv můžu řešit obratem, nečekám na doručení poštou, ale nechám si vše vysvětlit z očí do očí, vyřídím daný problém na místě. A přístup přes net myslím taky funguje dobře...

u mBank i Equabank lze

Obrázek uživatele Tomáš D

u mBank i Equabank lze zadarmo vybírat i z cizích bankomatů. mBank svoje bankomaty ani nemá a Equa jich má jen pár... proto jim nezbývá nic jiného než umožnit levně nebo zcela zdarma (po splnění určitých podmínek) vybrat z jakéhokoliv bankomatu.
I kdyby svoje bankomaty měly, odpadá přemýšlení, ve které ulici je bankomat té správné banky...

-

Zeptám se os. příští týden v pobočce ČS, tomu se nevyhnu.
U nás ve městě jsou jen dva bankomaty, jeden ČS ( vč. pobočky ) a bankomat Ge Money bank a ve vedlejším pro nás dostupném větším městě je 27 bankomatů ( vč. poboček ), ale ze jmenovaných bank ( mBank, FIO, Eguabank a Air ) tam má pobočku a bankomat jen Fio banka.

Evi, obávám se, aby nechtěli

Obrázek uživatele Tomáš D

Evi, obávám se, aby nechtěli dělat potíže kvůli tomu úvěru na bydlení...

-

Tome, napíšu ti, děkuju moc.
Ještě kouknu jak máme v TP bankomaty ... u nás ani jedna ze jmenovaných bank bankomat nemá. Hotovost neukládám, vše mi chodí převodem.

Zuldo

Hm ... mají to promyšlené ...
také mi strhávají měsíční splátky inkasem.

celkem jednoduše jde změnit

Obrázek uživatele Tomáš D

celkem jednoduše jde změnit způsob splácení u navázaných smluv a poté již nebrání zrušení účtu vůbec nic.

Evi

úvěry i stavebko Ti budou běžet dál, ale ověř si, jestli na ně nemáš navázaný účet. Mně ČS strhává splátky inkasem, je to v úvěrové smlouvě a účet zrušit nemůžu, alespon myslím, že nemůžu.

FIO je i pro běžné klienty,

Obrázek uživatele Tomáš D

FIO je i pro běžné klienty, ale nevím, jestli nemají výběr z cizího bankomatu tučně zpoplatněný...
Jako obyvatelka malého města bych šel spíš k mBank nebo Equabank. FIO a Air se hodí spíš pro klienty z větších měst, kteří vybírají z jejich vlastního bankomatu. Pokud někdy i vkládáš hotovost, u Equa je tuším 1x měsíčně vklad hotovosti na poště proplacen (pošta si naúčtuje 37 Kč a Equa Ti to vrátí).
Jestli chceš, klidně mi písni maila a já se Ti postup změny banky nastínit... ale fakt to je jednoduchá záležitost... jen je třeba dobře načasovat změnu plateb SIPO, někam mezi 18. - 22. den v měsíci... to ostatní je brnkačka
Tom

-

Děkuju.
Asi od nich odejdu ...
Mám u ČS ještě úvěr na bydlení, ještě jeden úvěr a stavebko ... předpokládám, že to by mohlo běžet u ČS dál. Tome, to bych byla moc ráda. Ten postup by mě určitě zajímal. Pochopitelně zajdu i za paní do spořitelny tady u nás a doptám se v příštím týdnu i tam.

Fio banka je i pro běžné klienty? Myslela jsem si, že jen výhodná pro podnikatele nebo někoho s potřebným příjmem ( aby měl poplatky a vedení účtu zdarma ), podotýkám, že nemám podmínky pročtené ...

-

Tome, a co třeba dobré zkušenosti? Možná někdo je konzervativní a nechce odcházet,i když se mi to v dnešní době nezdá. Ale já si v minulosti udělala účet u ČSOB a brzo litovala. Je to sice už dlouho, ale jejich služby nesahaly ČS ani po kotníky. Jednou na mě zaútočil (myšleno slovně) pracovník Raifky, že si překlenovák beru u ČS, protože jsem tam zvyklá! Když jsem mu řekla, že máme všechno vyřízené za dva týdny vč. odhadu (a to jsme měli docela složitý úvěr, protože jsme byt kupovali dva vlastníci), docela vyvalil oči... Mám privátního poradce, ten se taky hodí. Vyhovuje mi i to, že netu vidím hypo, penzijko, fondy ... Neříkám, že je ČS nejlevnější nebo nejlepší, ale služby má kvalitní.

-

Ahoj Evi,
poku nechceš měnit banku, poptej se u ČS na možnosti. Já tam naopak přešla v loňském roce od jiné banky (kde jsem také platila okolo 200,-Kč) a teď tolik neplatím. Sice tam nějaké poplatky jsou, ale ne tolik. Šárka.

Mně zase přijde tristní

Obrázek uživatele Tomáš D

Mně zase přijde tristní žebrat u banky, že chci účet zadarmo, když existují nejméně 4 banky, které mají vše zadarmo automaticky a bez podmínek.
Velké banky (někdy se jim říká molochy) spoléhají na to, že lidi jsou konzervativní a neradi mění. Dodavatele energií, banku, atd. Přitom se na tom dají ušetřit tisíce korun ročně.
Já jsem se ke změně banky rozhoupával dlouho. Bál jsem se hlavně (neoprávněně) složitosti procesu. A to jsem u Poštovní spořitelny platil do poslední chvíle jen kolem 50 - 60 Kč/měs. za všechno. V červenci loňského roku ale přišla další vlna zvyšování poplatků, zmršené nové IB "Erasvět" a to byla poslední kapka. Nejdřív jsem si založil účet u bezpoplatkové banky (mBank) a "otestoval". Původně jsem chtěl mít tři měsíce oba účty souběžně a testovat. Nakonec jsem u Poštovní vypověděl smlouvu po 14 dnech souběžného používání obou účtů, protože nová banka byla prostě pohoda. Jsme zvyklí hodně nakupovat na internetu a převod něco stál, do toho 34 Kč za vedení účtu, 8 Kč za SIPO a další poplatky za vedení karet. Při vypovídání smlouvy mě nikdo nepřemlouval. Jen se úřednice na poště ptala, jestli jsem byl nespokojený s účtem.
Tom

-

Já platím za vedení účtu 69 Kč (jsou v tom všechny položky - odchozí, příchozí, karta, kontokorent, servis24). Navíc platím jen jednou za 3měsíce 9,50 Kč za výpis. Ale jde to nastavit i bez výpisu (myslím). Na podzim jsme nově zřizovali BÚ a teď v únoru další osobní účet, na tři roky zcela zdarma - bylo to sice v akci olympiáda (psala jsem tu info), ale myslím, že když jim sdělíš, že chceš odejít, dají ti to zadarmo - tedy pokud to nemáš navázané na hypotéku. Kamarádka jim nedávno pohrozila a má zadarmo všechny účty. Dvě stovky měsíčně bych nedala.

---

Obrázek uživatele Janact

my máme u české spořitelny a máme vše zdarma na 5let.
vedení účtu, platby odchozí i příchozí,výběry prostě vše.
bylo to loni při akci za získání zákazníka.

do té doby jsme to měli stejně jako ty :-(

zkusila bych se tam zeptat, zda s tím nejde něco udělat? pokud né - odešla bych, jak je vidět někde je to naprosto samozřejmé, že máš vše zdarma. a platit zbytečně 200,- je dost...

když jsem před xlety u spořky účet rušila chtěli za to tuším 200,- jak je to teď nevím...

mBank

Obrázek uživatele Tomáš D

Na základě diskusí zde proběhlých asi před půl rokem jsem přešel k mBank z Poštovní spořitelny. Zrušení účtu mě nestálo nic. Moje poplatky nyní:

vedení účtu: 0 Kč, výpis elektronicky: 0 Kč, za došlou platbu: 0 kč, za trvalou platbu: 0 kč, za domácí platbu: 0 kč, za inkaso platbu: 0 kč, za SIPO platbu: 0 Kč, platba z jiné banky: 0 kč, výběr hotovosti: až 3x měsíčně 0 kč i z cizího bankomatu, za podmínky útraty aspoň 4 tisíc kartou, jinak (bez útraty kartou) 3x za měsíc 9 Kč i z cizího bankomatu.
Další výhoda: peníze odeslané z účtu do 8:00 hodin do cizí banky dojdou během pár hodin.

Tebou uváděné poplatky jsou zlodějina hraničící s lichvou a je jen s podivem, že u tohoto ústavu ještě nějaký klient zůstal. Lidi ale neradi mění.

Údajně ale nabízí, když na ně zatlačíš, účet zadarmo. Otázka je, jestli je zadarmo jen vedení nebo i všechny platby včetně výběru z bankomatu. Vždycky je ale účet zadarmo u ČS jen po omezenou dobu (pár let).

Změna banky je dnes triviální záležitost, která zabere pár desítek minut. Pokud se pro to rozhodneš, rád poradím co a jak. Nabízí se mBank, FIO, Air bank, Equa bank... nicméně FIO a Air bank mají tučně zpoplatněný výběr z cizího bankomatu. Jinak jsou to taky bezpoplatkové banky. Equa a možná i jiné bezpoplatkové banky podporují tzv. kodex mobility, tzn. samy Ti zadají nastavení trvalých příkazů a inkas tak, jak jsi to měla u původní banky. Na Tobě je už jen oznámení zaměstnavateli změny čísla účtu. Často ani nemusíš vyhledávat pobočku, účet si jednoduše založíš on-line a kurýr Ti přiveze smlouvu k podpisu přímo pod nos :-)

mBank nabízí novým klientům, kteří si u ní zřídí účet, odměnu ve výši až 1000 Kč (a tomu, kdo ji doporučí taky něco připíší).

Myslím, že zrušení účtu je dnes zadarmo všude.

Jen do toho a dobře vyber!

Tom

-

Odcházel jste někdo od ČS? Kolik si inkasují za zrušení účtu?

jde to mnohem levněji

Ahoj Evi, už tady k tomu bylo pár diskusí.. 195kč je rozhodně hodně. Nejsem zákazníkem ČS, ale myslím si, že když na ně uhodíš, že chceš přejít k jiné bance, tak by mohli nabídnout podstatně výhodnější podmínky.
Jsou i banky bez poplatků - třeba FIO, tam je pak potřeba dávat spíše pozor na výběry z bankomatů, a také těch vlastních bankomatů nemají mnoho - to je třeba pro někoho nevýhoda. Za došlé a odchozí platby, inkasa, trvalé příkazy, atd. se neplatí, za výběr z vlastního bankomatu také ne, pro výběry v bankomatech ciczích bank jsou nastavené podmínky myslím dle výše měsíčních plateb kartou.
Doporučuji věnovat čas prostudování nabídek různých bank, a zvážit i přechod do jiné banky, přeci jenom 12x 195kč je nezanedbatelná částka..

Spočítat si poplatky u různých bank můžeš třeba zde:
http://www.mesec.cz/produkty/osobni-ucty/

nebo na http://www.bankovnipoplatky.com/kalkulator.html

Tady přehled běžných účtů
http://www.finmarket.cz/osobni-ucty/

tady obdobný přehled
http://www.finance.cz/ucty-a-sporeni/bezne-ucty/prehled-beznych-uctu/

nebo také http://www.penize.cz/srovnani/osobni-ucty