Skip to main content

Ahoj, tak máme byt, pomalu bouráme a budeme to řešit tak nějak známý, subdodavatel atd. a něco svépomocí. Schůzí neprošla původní cena, byla navýšena o 300tis. a když mi začaly chodit ty kalkulace, nezbývá nic jiného.
Co mě ale zajímá teď a na netu moc info není je přítomnost azbestu v plášti bytovky. Začínáme zateplovat atyp. bytovku, je to defakto dřevo, papundekl a na vrchu dřív byly nějaké šedé desky. Ty pak )asi za 5-10 let) zakryly izolací a přebouchali prknama. Bytovka je z roku 1970. Jak to začali odkrývat, docela mi to začalo vrtat hlavou, co to je za desky, resp. co v nich je.
Na netu jsem našla:
Azbest se ve stavebnictví v Československu používal hlavně v 70. a 80. letech (i když ještě také v letech 90.). Nejčastější/nejznámější je asi eternit - buď takové ty vlnité střešní díly, nebo desky. Potom se používaly panely s azbestem jako součást opláštění budov. Také se používaly desky jako součást podhledových panelů. Dále se používaly komínové roury s obsahem azbestu a taktéž odpadní roury. To jsou asi nejčastější případy, se kterými byste se mohl setkat.

Tak nějak mě mrazí to "Potom se používaly panely s azbestem jako součást opláštění budov."
Mám to nějak řešit? Aleš chce zjistit, kolik stojí ty testy na azbest a kde se dělají. Na netu info moc není, nebo neumím hledat. Vím že je měření vzduchu, o to mu prý nejde, jde mu o samotný materiál. Když vidím, jak se to tu strhávalo a strhává částečně i s těma panelama a hází se to do trávy,.... není mi zrovna do zpěvu.
Co si o tom myslíte?

přijde mi divná dřevotřísková

Obrázek uživatele Vladkax

přijde mi divná dřevotřísková deska zvenku - to by se zkroutilo. Když jim tam teď ty kusy odpadají, tak bych je prostudovala, popř je poslala někam na shlédnutí. To, jestli je dřevotřísková myslím poznáte.
sedvič. panel znamená, že je skládaný z vícero vrstev. Ve výkresech nejsou nějaké detaily? bývají vzadu v dokumentaci, nebo vzadu u zprávy. Popř u výkresu střechy...

No z dokumentace statickýho

No z dokumentace statickýho posudku: Stěnové sendvičové panely (v půdorysu jako "nosná panel.konstrukce") s hl. nosnými prvky z jehličnatého dřeva, doplň. při obou površích dřevotřískovými deskami a mezi byty jsou betonové panely.
Nic víc tu není. Ovšem ty sendvič. panely asi nejsou ty desky zvenčí... o těch tu nikde nepíšou, alespoň co mám dokumentaci z úřadu.

http://ekolist.cz/cz/zelena-d

Obrázek uživatele Vladkax

o sanaci azbestu jsem našla

Obrázek uživatele Vladkax

o sanaci azbestu jsem našla toto.... ale dokud není jisté, z čeho ty desky jsou, tak bych nepanikařila...
http://www.skanska.cz/cz/Produkty-sluzby/Ostatni-sluzby/Likvidace-azbestu/
pochopila jsem, že pro práci s azbestem musí mít firma licenci, tudíž bych se pídila po té firmě co to u vás dělá

Zuzi, od baráku musí být

Obrázek uživatele Vladkax

Zuzi, od baráku musí být nějaká dokumentace, začala bych ledat tam z čeho to vlastně je. Navíc na zateplení budovy musí být taky nějaký projekt, tam původní fasáda a způsob kotvení izolace do ní musí být uvedeno také. Pokud budeš mít konkrétní název desky, kterou je to obloženo, pak se líp dopátráš informací o ní.