Skip to main content

Epi či celková anestezie

Posted in

Ahojky,
tak jsem ve 34tt a už se mi to pomalu blíží. Čekám dvojvaječné kluky. Brzy jdu na kontrolu a lékař mi řek, že je pravděpodobné, že kluci se už neotočí.
Můj dotaz:
Pokud bude císař, což asi bude nevím jakou zvolit anestezii. Říkám si, Epi fajn budu u všeho a uvidím hned kluky, ale jsem hysterka a nevím jestli dám, že necítím nohy.
Celková, to zas prospím a budu mít všechno posunuté. Můžete mi dát svoje skušenosti a rady. Díky všem

Já měla epi a pro porod bych

Já měla epi a pro porod bych celkovou ani nechtěla. Chtěla jsem být prostě U TOHO a užít si to. Těšila jsem se, až uslyším jejich první pláč. Pro mě tedy jednoznačně. Nohy neřešíš, o ně se v takový okamžik vůbec nezajímáš!

ahoj,já měla jednoho hlavou

ahoj,
já měla jednoho hlavou dolu, druhého příčkou, také mi bylo řečeno, že už se neotočí a otočil se v půli 35 týdne, tu otočku si pamatuji dodnes:-))

jinak k porodu.. pro mě byl prioritou epidural, nějak jsem si neuměla představit, že
bych kluky hned neviděla,dnes bych volila stejně...a že necítíš nohy, to mi ani nenapadlo řešit, člověk je plnej emocí a všeho nového krásného:-))pa

Ahoj, me se u Apolinare ani

Ahoj, me se u Apolinare ani neptali, zda celkova nebo epi, proste rekli epi..priznam se, ze jsem se nijak nebranila...mozna, nejdriv jsem trochu panikarila, mela jsem strach, abych opravdu nic necitila, a taky jsem necitila...anestez. a vubec vsichni byli naprosti profesionalove, ti mi pak dodali pocit bezpeci...druhy den se mnou na jip vstali a ja se sla pod dohledem podivat na kluky... volila bych priste stejne ! Ivet

A co se týče paniky - oni i

Obrázek uživatele verika

A co se týče paniky - oni i když máš epidurál, tak Tě stejně nadopujou nějakejma uklidňujícíma práškama na celkový zklidnění. Nohy řešit nebudeš .)

Já měla celkovou v obou

Obrázek uživatele verika

Já měla celkovou v obou případech. První porod byl akutní případ - začaly klesat ozvy, na epidurál nebyl čas.
S klukama to zas byla preeklampsie, hrozilo krvácení, šla jsem na celkovou, aby se co nejvíc předešlo rizikům.
S epidurálem tedz zkušennost nemám. Nicméně v obou případech mě po císaři probudili a řekli mi, jak se daří dětem.
Po porodu kluků jsem byla dva dny na JIPu. Kluky mi přinesli ale druhý den, i když se ještě dohřívali v inkubátoru. Vrchní sestra je nabalila jak na severní pól a přivezla mi je ukázat.

já měla mít původně

já měla mít původně epidurál, taky mi ho nejprve píchli,skoro to nebylo cítit,ale bohužel došlo ke komplikacím.Takže jsem měla celkovou a o dětech jsem nic nevěděla nic celých 24 hodin.Pro mě úplně otřesná zkušenost.Nejhorších 24 hodin v mém životě.

-

Po zkušenosti bych si určitě vybrala znovu epidural. Injekce do zad nebylo nic hrozného, trochu to štíplo, nic jiného. Tohoto se vůbec neboj, opravdu. U mě jim to trvalo na několik pokusů, ale to natěšení na děti bylo tak veliké, že jsem to moc nevnímala a neřešila. Bylo úžasné být při narození dětí, nikdy bych si po této zkušenosti když bych měla na výběr nevybrala porod prospat. Děti byly po narození úžasné, ukázali mi je, byl to nádherný pocit. Zašívání břicha trvalo celkem dlouho, asi 45min, možná hodinu, už si nepamatuji. S břichem pak jakoby lomcovali, aby si vše uvnitř "sedlo". Měla jsem pak dlouho po porodu pocit, že to mám v břiše jinak, to bylo divné :o) Nejhorší pak byly pro mě os. následující 3dny, kdy se velmi špatně vstávalo, jizva se dostávala k sobě, břišní svaly ochablé. Ale děti jsou motivace a nakonec prostě vstaneš .o) Přeji ti hodně štěstí a zdraví ...

něco navíc ...
a jestli jsi rozhodnutá dávat dětem dudlík, tak si je vezmi do porodnice, holčička ho nepotřebovala, ale kluk jeden večer děsně vyváděl, bála jsem se, že jsem mu něco udělala a když mu sestra půjčila dudlík, byl klid, moc mě to v tu chvíli uklidnilo ( dudlíky jsem v porodnici neměla )

Já měla epidural, bylo to

Obrázek uživatele LucieR

Já měla epidural, bylo to fajn, neměnila bych. Kromě toho, že děti uvidíš, mnohem lépe zvládáš bolest. Vedle mě ležela maminka po narkóze, bolest přišla hned jak otevřela oči, pěkně naráz. A pak samozřejmě ty další věci, vidět hned miminka (ale to na druhou stranu v narkóze snadno oželíš :D). Jo, po epiduralu se špatně usíná.
Hlavně ať to dobře dopadne!

-

Asi hodně záleží i na zkušenostech anesteziologa. Já jsem ohledně narkozy měla jasno - vidět děti byla pro mě priorita. Anesteziolog chvíli musel hledat, prý jsem byla oteklá. Dal mi přesné instrukce, jak vyhrbit záda, aby mě mohl píchnout. Vpich jsem vůbec necítila. Celou operaci mě držel za ruku a hladil, povídal mi. Slyšela jsem děti plakat hned, jak je vyndali a hned mi je ukázali. Sice na pár vteřin, ale i teď po 5 letech vím přesně, jak vypadaly... Dali by mi je i po umytí pochovat, ale hlavní slovo měl pediatr a ten rozhodl je hned převést do inkubátorů. Rodila jsem totiž 32+1. A co pro mě bylo maximálně důležité, že mě hned uklidnili, že děti jsou zdravé. Ležela jsem v nemocnici od 22+5, celou dobu ve strachu, kdy budu rodit a jak velcí budou.
Doba po porodu nebyla nic moc. Člověk je plný emocí a musí ještě dobře hodinu ležet na operačním sále. Ale to je i při přirozeném porodu. Během operace i na JIP pak mi bylo špatně od žaludku. To byla jediná komplikace, znovu bych se určitě rozhodla opět pro spinál. Že necítím nohy jsem si uvědomila jen v momentě, kdy jsem si na nohu omylem sáhla. Ale tohle je myslím to poslední, co by tě v tak důležité chvíli zajímalo.
Jo a rodila jsem v Podolí. Úžasná personál - od porodní asistentky po anesteziologa.

Celkovou anestezii

Obrázek uživatele Spider17

Opravdu záleží jen na tom, co chceš. Já měla od začátku jasno - celkovou. Nestihli jsme naplánovat termín operace (konec pánevní + poloha příčná) a já začala rodit, takže akutní císař a i anesteziolog doporučil celkovou anestezii. Psychicky tu představu prostě nedávám a než bych jim měla omdlít na sále, to to raději prospím. Po operaci jsem stejně ležela na kapačkách na JIPce, děti mi donesli ukázat ještě ten den, pár hodin po tom, co jsem se probrala a na vztahu k nim mi to neubralo. Naopak jsem ráda, že jsem děti viděla krásně umyté, čisté a věděla jsem, že jsou v naprostém pořádku.Držím pěsti ať ti vše dobře dopadne...

Jsem asi výjimka...

Obrázek uživatele jarnem

pokud bych rodila po třetí císařem šla bych jedině do celkové anestezie. První porod byl akutní císař pro odtok plodové vody ve 31 tt, chtěli píchat epidur.anestezii, ale ani na sedmý vpich se prostě anesteziolog netrefil... seděla jsem v kontrakcích, zimnici a v neskutečném strachu o děti na tom stole asi 3/4 hodiny a po celou dobu se mě snažil anestez.napíchnout, ale prostě to nešlo. Pak se omluvil a dal mi celkovou. Ta 3/4 hodinka byla pro mně z toho všeho nejtěžší...všichni okolo - doktoři, sestry a další personál čekali až mě napíchne...mě bylo špatně, zima, nikdo z nich mě moc nepodpořil... Děti jsem viděla až na druhý den, ale byly v inkubátoru, takže jsem k nim moc přístup neměla, odsávala jsem, mléko se utvořilo asi třetí den, děti stejně měli sondu a výživu přijaly snad až 5 den narození.
Druhý porod - opět císař, vyvolávaný porod ve 41 tt, ale neúspěšné vyvolávání, nakonec malému klesaly ozvy a tak jsem jela na sál. Samozřejmě mě chtěl doktor píchat epidural, odmítla jsem s tím, že mi to minule prostě nešlo napíchnout, on i operatéři mě přesvědčovali, že je to šetrnější pro dítě atd...bila jsem se zuby nehty, nechtělaň jsem opět zažívat ty neúspěšné vpichy. Nakonec mě přesvědčil anesteziolog na tři pokusy. Všechny tři byly opět!!! neúspěšné a já dostala celkovou anesteziologii a celé jsem to ráda prospala. Kluka jsem viděla po pěti hodinách, po sedmi jsem přikládala, na druhý den už jsem ho měla u sebe.
Takže pokud bych měla ještě rodit, tak buď přirozeně nebo při císaři jedině uspaná.Špatně mi nebylo po žádném císaři, vše proběhlo bez komplikací. Já bych asi moc nedala ten pocit, že mně něco dělají v břiše a já nic necítím, ale vše vnímám...
Nevím co by mělo být u celk. anest. posunuté krom toho, že děti uvidíš až po pár hodinách, na jipce jsou stejně dlouho maminky jak po epiduralu tak po celkové anest. Jinak si myslím, že je vše stejné.

taky epidurál

Myslím, že to dáš :) Taky jsem chtěla epidurál, naopak jsem měla hrůzu z celkové anestezie, že mi bude potom špatně, v životě jsem na žádné operaci nebyla.
Nohy necítíš, ale v tu chvíli se tak upínáš na to, aby proběhlo všechno v pohodě a děti byly v pořádku venku, že není čas to nějak řešit. Ten pocit hadrových nohou pak samozřejmě odeznívá, už si vlastně ani nepamatuju, jak dlouho to trvalo, než jsem nohy zase cítila.
Tahání a tak už si taky nepamatuju, jen vím, že horní dvojče tlačili dolů, a to jsem spíš myslela na ty děti, jaký to pro ně musí být šok, když je takhle rychle někdo vytáhne ven, ale to je u císaře vždycky, že se musí co nejrychleji.
Po porodu mi holky přinesli ukázat, pak jsme se potkali ještě jednou na chodbě, ale pak bohužel maminka musí na JIP, což znamená minimálně 24hod děti nevidět :( Kamarádka kdysi rodila císařem ve Vrchlabí, a tam mohla mít miminko u sebe i na JIP.

Já jsem měla akutního císaře

Já jsem měla akutního císaře kvůli hellp syndromu a celkovou anestezii. Kluky jsem viděla asi po 20 hodinách. Ale protože mi bylo fakt hodně špatně a nebyla jsem na tom nijak extra, tak mi to vlastně ani nevadilo :-)

Epi

Obrázek uživatele Cenana

Ahoj, já jsem rodila s epi. Dali mi na vybranou celková bez manžela a epi s přítomností manžela. To bylo pro mě rozhodující. Chtěli jsme oba aby byl u porodu. Necitlivost spodní části těla jsem si vůbec neuvědomovala, myslím, že Ti to bude úplně jedno:-) Děti jsem také neviděla, teda jenom rozmazaně jelikož jsem to celé prořvala - hormony:-)
Káča

re

Ja som mala epi, a som velmi rada. Vsetko si pamatam, aj to ako manzel takmer omdlel... A to som mala velky strach z tej injekcie, lebo mam krivu chrbticu, a hysterka som tiez, ale nebol to ziaden problem, napichli ma na prvy krat, a nebola to ziadna velka bolest. Takze za mna, neboj sa a nevahaj, lebo ten pocit vidiet a pocut deti hned ako ich vyberu je nezabudnutelny... Ahoj, Martina

Ahoj, zacala jsem rodit

Ahoj,
zacala jsem rodit spontanne ve 33tt., nejdrív se snazili to zastavit, ale neslo to. Nabídli mi epi i celkovou a byla moznost i na "normalny" porod, ale jeden prcek lezel prícne, takze to moc nedoporucili. Vybrala som jsi epi, byla jsem rada, ze po 4h porodnych bolestech najednou nic necítim. :) Nohy vubec nevadily, bylo to fofr a mela jsem jine starosti. Vesele jsem mavala ze stolu manzelovi, ktery sedel za oknem. :) Jak uz psaly holky, to tahaní brícha byl divny pocit, ale zadna bolest. Jedneho kluka mi hned ukazali a slysela jsem jak place, druheho bohuzel ne, mel problemy s dychaním. Ke konci to uz bylo nepríjemne, cítila jsem velky tlak na hrudi a pak jsem mela zimnici, ale za kratkou dobu jsem usnula a pak uz byla v pohode. Druhy den jsem mohla na JIP za detmi.
At vsechno dopadne dobre i u Vas! :)
Betka

jeste dopisu

Obrázek uživatele Janact

Injekce do zad bylo asi to nejhorsi,ale da se v pohode zvladnout.
Ten tlak a tahani jak v brise doktori "pracujou".citit je, ale neboli

Zimnici a nic jineho jsem po odezneni nemela.

Deti mi ukazali na mzik,slysela jsem je plakat. Bylo to fajn.

Měla jsem epi, jinou variantu

Obrázek uživatele KaterinaAd

Měla jsem epi, jinou variantu jsme ani neřešili. Ze bych necitila nohy si ani neuvedomuju. Pichli mi to do zad, lehla jsem si, kolem se pobihalo, pak mi něčím přijeli po břiše jestli to cítím a uz to frcelo. Je teda fakt, ze ty chvíle, kdy děti rvali ven - a to rvali pisu záměrně, bolest jsem necitila, ale jak mi skubou břichem to teda jo, nebylo nic moc, ale možna i tím, ze jsem ztratila hodne krve, měla pokles tlaku, hodne se mi zacala točit hlava a trochu mě chytla panika... Pak mi manžel držel na puse kyslík a bylo to dobrý. Děti mi na vteřinu ukázali hned po vytažení ještě neumyte a pak s nima manžel přišel v zavinovackach, bylo to super. Neumím si představit, ze to prospím a děti uvidím za x hodin...usnu a nima v břichu a probudim se a tvrdí mi, ze to jsou ty moje?:-))))

ahoj měla jsem epidurál, i

ahoj měla jsem epidurál, i kdžy byl porod narychlo, celkovou nechtěli kvůli zápalu plic nechtěli.I přestože jsem zdravotník, měla jsem strach a zbytečně. Vpich vůbec nebolí, jelikož jsem měla zimnici a horečku, bylo mi příjemné, že se mi po těle rozlilo horko (teplo), cítíš, že na tebe někdo sahá, ale necítíš bolest, je to zvláštní pocit, ale v pohodě, nic mě nestresovalo ( a to jsem to měla i s komnetářem pro mediky, kterému jsem samozřejmě rozuměla, takže jsem věděla, co mi zrovna řežou :-) ale byla jsem v klidu-. děti jsem neviděla... jedno resuscitovali a u druhého se báli, aby resuscitace nebyla, hned mi řekli co mám a já jednu slyšela plakat, krásný.. je mi líto, že jsem je neviděla ale dobrý. po operaci díky epidurálu jsem ještě nekolik hodin necítila bolest... za mě v pohodě epi

Já zvolila epidurál, povedlo

Obrázek uživatele Sabina

Já zvolila epidurál, povedlo se, píchal mě do zad dokonce medik pod dozorem anestezioložky a povedlo se mu to bezvadně. Že jsem necítila nohy jsem si ani neuvědomovala a dokonce jsem ani necítila, že mi někdo něco dělá v břiše, žádný tahání, nic. Takže to proběhlo úplně skvěle, vzpomínám na tom bez sebemenšího špatného pocitu.
Samozřejmě stav potom nic moc - zimnice, klepavka, ale to je u anestezie stejné, ne-li horší. Někdo to tak ale nemá...je to prý individuální.
Určitě bych si znovu zvolila epidurál, jen ta injekce do zad není moc příjemná, ale to je chvilka.

Kamarádka volila epidurál, ale bohužel to napoprvé nevyšlo a protože dvojčátka museli rychle ven, dali ji hned celkovou anestezii.

epidural

Obrázek uživatele Janact

Ja jsem si zvolila epidural.
Chtela jsem byt aspon takto u toho a i me rekl anesteziolog,ze je epidural lepsi pro miminka. Dale jsem chteka aby manzel mohl byt u toho - coz nakonec stejne nebyl,protoze to byl takovej fofr?ze to za tu hodinku z prace do Prahy nestihl...
Pro me byly tyto 3 veci dulezite,takze jsem mela jasnou volbu hned.
Opravdu je to tolik pocitu a euforie, ze nohy jsou to nejmensi co resis :-)

já si vybrala epidurál

a bylo to bezva, ani nevím, že bych necítila nohy...byla jsme tak nervózní, že jsem si toho nevšima, kdybych měla volit znovu, tak určitě zase epidurál. Zuzka

Moje děti se narodily

Moje děti se narodily přirozeně, ale s panem doktorem jsme tuto variantu také řešili. Doporučoval mi epidurál, ne kvůli mě, ale kvůli dětem, které při normální narkóze dostanou také "dávku" a to porodu jsou na tom hůř, než děti narozené při epidrurálu. Držím palce ať vám všechno dobře dopadne.

Já jsem rodila s epidurálem a

Já jsem rodila s epidurálem a s celkovou anestezií nemám srovnání, ale mně to takhle vyhovovalo. To, že půlku těla necítíš, si vůbec neuvědomuješ, protože prostě ležíš ;) Je fajn, že víš, co se děje, může s Tebou být manžel a hned vidíš děti, všechno si to prožiješ. Samozřejmě to není jen úžasné, protože přece jen trochu cítíš, že se Ti někdo "hrabe" v břiše, u mě to pak bylo zajímavé ještě i druhý den, protože jsem pořád necítila jednu nohu, ale všechno dobře dopadlo a vzpomínky jsou jednoznačně pozitivní. Navíc u částečné anestezie by měly být menší rizika pro děti i pro matku.

To asi každý musí poznat sám,

Obrázek uživatele Pavlí

To asi každý musí poznat sám, co chce. Já moc chtěla epidurál, strašně jsem toužila je vidět hned jak se narodí...Nakonec jsem rodila akutně, nebyla volba, ukázali mi je až asi 5 hodin po narození, stejně si to pamatuju velmi mlhavě. Kdybych měla znovu rodit a dostala na výběr, určitě bych chtěla epidural, ale já bych ty tělesné příznaky neřešila. Spíš jde o to, co chceš ty sama - tak ti přeji, abys sama poznala, co je pro tebe nejlepší.