Skip to main content

třetí dítě a finance???

Posted in

Ahojky maminky, nezlobte se za troufalý dotaz, ale moc by mě zajímalo, jaká částka by pro Vás byla optimální, která by Vám měsíčně zbyla po zaplacení všeho - nájmu, složenek, prostě povinných plateb - na jídlo, a tak normální výdaje měsíční :-)) , když byste měli tak děti do první třídy, a miminko - tudíž na mateřské, plácnu, když by Vám zbylo po zaplacení všeho na jídlo a další věci 15000? šli byste do toho, ebo je to po dobu mateřské málo??

Určitě není špatné plánovat a

Obrázek uživatele HankaSe

Určitě není špatné plánovat a věci trochu propočítat dopředu, člověk se může vyhnout zbytečnému stresu, ...ale neřešit to moc dlouho, ať není pozdě.
A někdy taky plány nevyjdou a můžeme počítat znova :)
- My jsme loni, když bylo dvojčatům 10 měsíců, zjistili, že čekáme další miminko. To jsme teda vůbec neplánovali. Manžel se děsil finanční stránky, musíme šetřit, rekonstruujeme domek, já zase aby jsme zvládli uspokojit citové potřeby všech dětí...
A poměrně dobře fungujeme, nikdo myslim nestrádá, pravda, je u nás veselo (a kde s dvojčatama není, že?), děti jsou dar jak pro nás, tak pro sebe navzájem (i když nám to často a jim zatím vůbec nedochází :))

Niko,

Obrázek uživatele LadaVac

moc fajn napsané.Mě by tedy neuspokojovala jen tak nějaká práce,musí mě to bavit,nesuspokojovalo by mě jen tak někde prodávat / vůbec nechci tuto práci znevažovat/.Každá to máme jinak a i když se dětem věnuji ráda,mám touhu dokázat něco i v té práci.Být jen ženou v domácnosti by mě nebavilo.
Chápu,co tím vším chceš říct a je to pěkné.Kéž by to tak bylo.Bohužel do vztahů s našimi dětmi přibudou i jejich partneři a tam musí člověk počítat i s tím,že nebudou nakloněni naší filozofii,ale to už neovlivníme.

Jinak taky souhlasím s brigádničením dětí.I kdybych na to měla,že nebudou muset,tak prostě budou muset :)Já si vyzkoušela dost manuální práce a je to velmi dobrá zkušenost do života a nastartování toho,že třeba chci dělat v životě něco jiného.Určitě je to o vše o výchově,mě ani nenapadlo nikdy,že bych prázdniny nebrigádničila,tak doufám,že děti vychováme stejně.

Samozřejmě finanční rozpočet

Obrázek uživatele Nika1

Samozřejmě finanční rozpočet musí být. Rodina musí vědět kolik potřebuje mít na jídlo, poplatky, rezervu atd.Jeden moudrý člověk řekl, že on peníze nepotřebuje, ale všude je po něm chtějí.A já mám pocit, že čím dál víc. Člověk nikdy neví, co ho potká. Ale hodně záleží na prioritách rodiny.
My to máme tak, že za největší dar pro děti je to, že jich je hodně. To jakou školu si vyberou je plně respektované, myslím tím obor. Dcera chtěla jít na gympl, i když jsme s tím nesouhlasili, šla tam. Vyzkoušela soukromou školu i státní. Po zkušenostech jsme rozhodnutý děti dávat pouze na státní školy. Státní gympl měl úplně stejnou úroveň a byla tam i spokojenější. Dneska je v prváku na VŠ, kterou si sama vybrala a prosadila. Syn si zvolil obor na průmyslovce na druhém konci republiky. Moc mě to mrzelo, ale je tam. To jestli bude dítě mít řemeslo nebo vysokou je fuk. Hlavně aby mělo nějakou školu. Máme barák, kolikrát si říkám, že jsem nešla třeba na kadeřnici. Na baráku bych si udělala prostory na stříhání, u toho dětský koutek aby mohli chodit maminky s dětma, kávičku aby se mohli zdržet a pokecat a byla bych vychechtaná. Teď přemýšlím, co budu dělat a škola je mi na dvě věci.
Pokud dítě bude natolik chytré, že nebude školou prolouvat s odřenýma ušima, tak má dneska velké možnosti.Pokud bude proplouvat s odřenýma ušima, ani peníze na účtě mu nepomůžou.
Navíc naše děti od 17ti let budou mít brigádu. Obě nejstarší děti ji mají a jsou ve větší míře finančně sobestačné. Někdo na to přistoupil dobrovolně, někoho jsme museli popostrčit. Mají zdravé ruce, nohy i hlavu, tak alespoň nebudou mít čas na voloviny a budou se hezky učit do školy a vydělávat aby věděli, že za každou korunou je kus práce. Nastavit ruku a říct, že potřebuje peníze , to umí každý.A ty čtyři čeká to samé.
Ale v životě je čeká spousta věcí, které se penězma zaplatit nedají a to co chci dětem dát je, že musí držet spolu, pomáhat si. Vědomí, že když zůstanu sama s dětma tak mám pět sourozenců, kteří mi pomůžou než se dostanu z nejhoršího. Když budu muset do nemocnice, tak je tady pět milujících strejdů a tet, kteří pomůžou, kdyby někdo stavěl nebo opravoval bydlení, tak tady má dalších pět parťáků, kteří přijdou.Když někdo onemocní, tak je tady dalších pět lidí, kteří přijdou a pomůžou. Prostě aby si těch šest rodin vzájemně pomáhalo a to už je dost lidí na to aby zvládly hodně starostí a průšvihů. To je to, co chceme dětem dát. To největší a nejcennější. Ale to je náš názor a náš postoj.

Jo Deni,

Obrázek uživatele LadaVac

v pohodě,to máš pravdu,když selže zdraví jsou nám finance k prdu...
Měj se hezky.

ladi, nemyslela jsem to tak,

ladi,
nemyslela jsem to tak, že rozpočet je na nic, to určitě ne, ale asi to tak vyznělo... bylo to myšleno tak, že když by nastala nějaká nepříjemná událost tak pak to bude s rozpočtem stejně jinak..pěkný víkend:-))

Zdeni,

Obrázek uživatele LadaVac

to jsi fakt dobrá.Jak už jsem tu psala několikrát,vás mamči,co jste na vše sami obdivuju!!!!

Ladi všichni máme rozpočet..

Obrázek uživatele Spider17

jen mně pořád nějak vychází do mínusu :-DDDD Ale vím, že Denisa to myslela trošku jinak a má pravdu. Když přijdeš o jeden příjem, je ti opravdu nějaký měsíční rozpočet na nic a musíš vše hned přeorganizovat. Já se snažím dětem šetřit. Pokaždé jak mám nějaké peníze navíc, převedu je dětem na účet a už tam mají každý 8tis. Jsem na sebe pyšná!!! :-)

Holky,

Obrázek uživatele LadaVac

tak to určitě,dneska jistota není nikde.Proto se snažím teď třeba na budoucnost tvořit poměrně velké rezervy,když je ta možnost.Ale jasně,stejně netušíme,co nás potká.Rozhodování je to těžké,taky jsme bilancovali.U nás hrál roli spíš ten věk,chci si užít i vnoučata nebo klidnější " stáří" a bohužel jsme se s manželem potkali dost pozdě.Od dvaceti mám 2-3 zaměstnání,tak si fandím,že stáří bude klidnější:):):).Být to dřív,určitě máme dětí víc.
Já tedy nesouhlasím s Denisou,že rozpočet je nanic.Přeci jen má dáti -dal musí být,musím mít tušení na co v rodině máme a co už je přes čáru.My domácí účetnictví vedeme a pomáhá nám to.Ale to už je jiná kapitola.

zdeni,pěkně napsané:-))

zdeni,
pěkně napsané:-)) nikde a nikdy nemám jistoty, dnes práci mám, zítra už jí mít nemusím... dnes muže mám, za pul roku odejde za milenkou... a k čemu mi je pak rozpočet:-((

Tak tak Ladi,

Obrázek uživatele Spider17

vše je o prioritách. I já chci dětem poskytnout vzdělání... Ale v dnešní době nemá člověk žádné jistoty. Dnes má rodina příjem 40tis. a zítra přijde tatínek domů z práce s tím, že ho propustili a naopak. Chudá ženská najednou kápne na výborně placenou práci :-))) Tak trošku science-fiction, viď? No jak říkám, nejdůležitější je zdraví nás a dětí a ostatní nějak dopadne. Teď nebudu mít dítě, protože na ně nemám a za pět let na ně mít budu, ale to už je třeba nebudu moct mít... Každopádně je to těžké rozhodování.

-

Věrko, 15tis. je úplně v pohodě, třeba se vám povedou zase dvojčátka, i tak by vám to určitě vyšlo, nic se neboj. Hodně štěstí E.

Verčo,

Obrázek uživatele LadaVac

já tě chápu,já to taky řešila a z finančních důvodů jsme do toho nešli/ u mě tedy hrál roli i věk/.
Nejde vůbec o drahé dárky a dovolené,ale zase bych ráda dětem poskytla vzdělání a je mi jasné,že i to bude čím dál víc o penězích.Pokud třeba budou mít možnost část studia strávit v zahraničí a budou na to mít hlavu,chtěla bych jim to umožnit.Vůbec nepočítám s tím,že je do života vybavím bytem,autem apod.,ale znalostmi je vybavit chci.
Určitě je to ale i o prioritách.Rádi jako rodina cestujeme/ klidně jen po tuzemsku/a to taky něco stojí.To bychom si neradi odepřeli,každé dva měsíce někam vyjedeme na víkend.Takže jsem si řekla,že máme dvě zdravé děti,tak za to budu ráda.

Nejde jen o finance.

Obrázek uživatele Spider17

Vím, že v dnešní době jsou pro dospělého člověka finance velice důležité. Rád by dětem koupil, co jim na očích uvidí, bral by je na úžasné dovolené k moři, platil drahé soukromé školky.... Ale pro děti je nejdůležitější mámina přítomnost. Netouží po předražených dárcích a luxusních dovolených. Moje děti jsou vděčné za víkendovou procházku na rozhlednu, či za týdenní pobyt v nejhorším kempu :-D To, že nemáme peníze a nemůžu jim koupit každou hračku či sladkost, na kterou si ukáží, velice chápali. Ani teď, když jsme na tom finančně lépe, se z toho moc nezměnilo. Bydlíme na 20ti m2, na jídlo máme pár korun, ale jsme šťastní... A o to jde. Vždycky se to nějak udělá. Proto neřeš, jestli vám bude stačit 15tis. po odečtení nutných nákladů :-) Je to opravdu veliká částka a vím, že by jsi vyšla i s polovinou. Pokud miminko chcete a budete k němu přistupovat s láskou, bude to pro něj to nejlepší, co mu můžete dát.

Určitě Denisko :-) a díky

Určitě Denisko :-) a díky

Veru,je jasný, že je člověk

Veru,
je jasný, že je člověk zodpovědný a snaží se počítat,ale spíš jsem to myslela tak aby sis to pak nevyčítala a jednou ti to nebylo pak líto...papa

asi máš Denisko pravdu, já

asi máš Denisko pravdu, já samozřejmě tohle řeším a beru v potaz to, že o tom budu moc rozhodnout, když by to bylo neplánovaně, muselo by se to samozřejmě nějak udělat a prostě by to bylo. Asi opravdu moc řeším, a hlavně, bůhví, jka to bude třeba za rok ,za dva :-) asi jsem opravdu holt postižená prací :-) jen doufám ,že jsem nikoho svým příspěvkem neurazila, nenaštvala, to bych nerada, jen prostě chci dát svým dětem v přiměřené míře vše :-) a ne bez rozmyslu si pořídit děti a zjistit, že prostě to finančně nezvládneme. vidím to kolem sebe v práci a tak mě to děsí, možná proto to řeším.

veru, je sice pěkný, že to

veru,
je sice pěkný, že to takhle všechno řešíš a počítáš....vim, že po třetím dítku toužíš a chtěla bys ho moc, ale vem to z druhé stránky, kdybys náhodou neplánovaně otěhotněla, tak bys to asi pryč taky nedala a prostě by se to nějak muselo udělat a ještě kort teď, když jde hýbat s rodičákem, tak by sis mohla zvolit jen dvouletý , kdybys brala 11 500 kč.. a pak bys viděla co a jak... a nebo úplně blbě, kdybys náhodou čekala dvojčata, tak taky neřekneš chci jen jedno, protože mám rozpočet na tři děti... snad to moc nezlehčuji a přeji dobré rozhodování...

Holky, aby to nevyznělo , my

Holky, aby to nevyznělo , my te´d na to taky nedošáhneme, a bohužel jsem počítala ,že když bychom šli na druhou mateřskou, tka bychom na toto mohli došáhnout, no bohužel také ne :-( počítala jsem s tím ,že nám hypotéka skončí dřív

Holky, aby to nevyznělo , my

Holky, aby to nevyznělo , my te´d na to taky nedošáhneme, a bohužel jsem počítala ,že když bychom šli na druhou mateřskou, tka bychom na toto mohli došáhnout, no bohužel také ne :-( počítala jsem s tím ,že nám hypotéka skončí dřív

Holky,

Obrázek uživatele LadaVac

tak my jsme jen 4 ,hypo nemáme a zbýt nám po všem zaplacení 15 tis,tak si říkám boháč!Fakt je,že se snažíme dost spořit,ale tahle měsíční rezerva je dle mého více než luxusní.

Ahoj napíšu to asi tak kdyby

Ahoj napíšu to asi tak kdyby mi zůstalo po zaplacení všeho ještě 15000kč tak bych si pískala,vyjít musím s ještě méně a je nás 2dosp. a tři děti 8,5 a 2x 5,5.Díky hypo jsme na tom dost bídně,ale bydlet se bohužel musí a jiná možnost nám nezbyla,ale zase může být i hůře a zvládnout se to musí,ale také jsem teď ráda že je nás víc,uskromnit se není zase taková tragédie,hlavně že jsme zdraví a šťastní a to tedy JSME i bez peněz na víc.

Vy jste zlatý, moc děkuji za

Vy jste zlatý, moc děkuji za názory, moc jste mě uklidnili, teď je jen otázka, zda na tuto částku dosáhneme :-) děkuju

Niko, nestraš, Verulinka chce

Niko, nestraš, Verulinka chce jedno :-)
Veru, ja bych do toho taky šla, ale čekáš snad, ze ti tady někdo napíše neco jiného, kdyz máme děti jako čmelíků a část z nás by si jeste ráda pořídila dalsi? :-) Ja bych si na tvým míste udělala finanční rozvahu, jake budou náklady - záleží na tom, zda budes kojit nebo kupovat UM, jake mate kroužky, kolik utratíte za jídlo, za dovolene, zda se vejdete do stávajícího auta nebo bude třeba pořídit vetsi... A to je u různých rodin různé, takže bych to hodila na papír a třeba ti z toho fakt vyjde, ze klidně ještě ty dvojčata :-)

15tis. v pohodě :), s takovou

Obrázek uživatele Nika1

15tis. v pohodě :), s takovou částkou to bych šla do dalších dvojčat :D :D

Souhlasím

s holkama, Marenka to napsala úplně výstižně.
Navíc si myslím, že se trochu přeceňuje význam peněz v souvislosti s dětmi. Vždycky se to nějak udělá, tedy pokud je bydlení a práce.
A taky s dvojkama jsi zvyklá na velké výdaje, to u jednoho dítěte není tak markantní.

holky , děkuju ,asi ano,

holky , děkuju ,asi ano, měla jsem taky za to ,že je to luxus, tak jsem chtěla vědět, zda jsem mimo, či ne...

To je teda částka!

Kdyby nám zbývalo 15 000 měsíčně žily bychom v luxusu... Podle mě to zbytečně řešíš.... Řekla bych, že většina z nás, kteří máme víc dětí než dvojčata má měsíčně po odečtení nezbytných výdajů k dispozici MNOHEM menší částky a je nám spolu moc fajn :o)

Taky si myslím, že za 15

Obrázek uživatele fretuska

Taky si myslím, že za 15 tisíc to jde v pohodě :)

Dle mne luxusní částka...

Obrázek uživatele jarnem

Ale jde o to kolik jste zvyklí utratit za jídlo a ten zbytek teď...