Skip to main content

Obývací stěna a knihovna na míru, poradíte?

Obrázek uživatele jarnem

Zdravím všechny... konečně jsme se dostali k tomu, že do našeho poloprázdného obývacího pokoje pořídíme nějaký nábytek a knihovnu (což je hlavně můj sen, mám spoustu knih v krabicích ve sklepě).
Obracím se proto vás, co jste třeba nedávno kupovali či nechávali vyrábět něco do obývacího pokoje. Prosím o tipy, rady, zkušenosti, co určitě ano, co rozhodně ne. ¨
TV máme na stěně, nechceme nějaké moc velké skříňky, spíš nízké, délka celé stěny je 6 metrů. Tu bych si přála celou zaplnit z částí nízkými skříňkami, spíš šuplíkovými, na jedné takové skříňce by mělo stát menší akvárium, takže musí být bytelná, aby ho unesla (asi požadavek pak na stolaře, aby byla tato skříňka "prostě silnější"), pak si představuji jednu prosklenou menší závěsnou skříňku a jednu polici (mezi těmito dvěma bude TV) a pak na konci stěny chci větší knihovnu. Aspoň dvě vyšší skříně po 80 cm, do půlky uzavíratelné dvířky, nahoru pak police. Chci aby také tyto police unesly nějakou váhu knih.
Koukám na různé nabídky obchodů s nábytky, celkem se mi některé líbí, ale prostě není to tak dlouhé, a není to takové jak bych chtěla, žádný extra kus, který by usnesl akvárium. Takže nakonec asi budeme muset oslovit stolaře, což není problém... a proto se jdu poradit k vám na rady co a jak se osvědčilo vám.
Díky moc. Jarka

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

no už máš celkem jasnou představu, tak bych kontaktovala truhláře, aby se na prostor přišel podívat a nadnes mu své představy, spolu to nějak namalujte, pokud je šikovný, ještě ti třeba nějaké vychytávky poradí, aspoň ten náš to udělal
my dělali knihovnu nedávno, máme ji tedy namalovanou od bytové architekty v rámci návrhu celého pokoje, ale ten návrh byl primárně právě kvůli knihovně, se kterou jsem si nevěděla rady, resp. s jejím umístěním. Máme to tak, jak si představuješ ty - dole šuplíky, nahoře otevřené police až ke stropu. Vypadá to dobře, máme u zásuvek systém tip-on, takže žádné úchyty, je to jednolité. My tedy máme zásuvky do třetiny výšky, police dvě třetiny výšky, to bych ti i doporučila, protože vyšší část zásuvek si myslím už by působila málo vzdušně, ta třetina je optimální.
Já jsem za ty zásuvky hrozně ráda, protože tam mám takové ty věci, co potřebuji, aby byly pořád po ruce, protože je vytahuju denně nebo prostě často a co nechci, aby se mi tu povalovaly a já je neustále někde přesunovala. Takto jsou uklizené a přesto po ruce, zásuvky jsou navíc přehledné, takže otevřu a vidím, určitě lepší klasická police se dvířky

re

O Billy som dlho snivala, chcela som mat knizky konecne iba v jednej rade, a za sklom. Za tu cenu je super, ale pozor, pokial do tej 80 cm nalozis tazsie knihy, (napriklad tie na kriedovom papieri), tak sa prehnu police. A otacat sa police nedaju, lebo maju zapilovane drazky. Mala som radsej kupit iba tie uzke 40 cm skrine. A dalsia nevyhoda je, ze nie je dost hlboka, nezmesti sa tam napriklad sanon. Takze my sme jednu z tych skrin upravovali, prirobili sme jej cca 5 cm "zadok" z listy z kuchynskej linky Ikea. Takze, podla mna, by sa ti mohlo podarit vyskladat celu zostavu z roznych systemov Ikea, napriklad bukova dyha je v Billy aj v kuchynskej linke rovnaka. Ahoj, Martina

máme

Billy z Ikea v barvě břízy a výška polic se dá volit, jen ta prostřední je kvůli stabilitě na pevno. Zuzka

Z Ikei jsme měli černou

Obrázek uživatele LucieR

Z Ikei jsme měli černou knihovnu Lack, byla veliká, ale docela nízká (nahoru se dobře odkládal bordel) a ta černá to byla nakonec hrozná volba. Právě ten neustálý dojem nepořádku, do toho přístupná knihovna, do které každý denně něco strčil, prach, no prostě šla pryč. Postavili jsme sádrokartonovou niku ke stropu, krásné bukové police na kterých prach nejde vidět. Nika je zastrčená na konci místnosti, police trochu zapuštěné. Děti mají dole knížky a hry. Celkově mi vyhovuje, že tam není zas tolik vidět. Jediná nevýhoda - špatně jsme to spočítali a budeme ještě pár knih řešit :).

Vladi,

Obrázek uživatele LadaVac

myslím,že u těch z Ikei Billy jsem četla,že se dají police nastavit do různých výšek.

nevýhoda kupovaných knohoven

Obrázek uživatele Vladkax

nevýhoda kupovaných knihoven je, že se tam většinou moc nedá upravovat výška polic. Když se tu tak dívám, tak vlastně nemáme žádnou vzdálenost mezi policemi stejnou....
Renčo, neuspořádaná knihovna je u nás proti provoznímu binci domácnosti fakt maličkost :-)
jo a rozklikla jsem ten odkaz - ta první fotka zrovna moc principy feng shui nedodržuje (oheň v zádech, okno proti vstupu, jednotvárná barevnost nevyvážensot prostoru...., to učení je docela věda, jednu dobu jsem se tím zabývala, ale vzdala jsem to. Tím nechci říct, že to nefunguje, to rozhodně ano, jen je potřeba se tomu věnovat dlouhodobě, nejlépe absolvovat přednášky, spolupracovat s někým, kdo to má zažité apod.

Vladi, určitě Feng Shui nemá

Obrázek uživatele RenataM

Vladi, určitě Feng Shui nemá nic proti knihám. Špatně jsem to napsala. U mne doma dělají nepořádek. Nikdo je neuklidí tam, kde byly. Po chvíli jsou rozházené. Sklo taky ráda nemám, ale díky Bohu, že tam je. Prach by byl i mezi listy knihy.
Můj ideál je tady - čistý, protorný, vzdušný... http://www.chytre-bydleni.cz/principy-feng-shui-bydleni-pro-obyvaci-poko...

díky za rady...

Obrázek uživatele jarnem

Knihy chci rozhodně do obýváku, máme fakt obrovský... a je v něm jen maličký gauč a to malé akvárium na jedné skříňce, pak přebalovák a komoda od malého (ty půjdou pryč), jinak 7 metrů volná stěna, je to prázdné a neosobní, nezařízené.
Ikea knihovny se mi líbí, máme je u holek v pokoji, jen tam mají hračky kromě knih. No, uvidíme, pokud bych to nějak mohla zkombinovat... Nechci žádnou stěnu, jen nízké skříňky pod Tv a tu knihovnu, jenže bych to chtěla jednotné a k té knihovně Billy žádné takové nízké skříňky pod tv nejsou... ale třeba ještě objevím. Díky všem.

Ikea Billy

Obrázek uživatele Lucka V.

Máme knihy taky v obýváku. Používáme je, děti je mají volně přístupné, čtou a prohlížejí na co mají náladu. Já jako dítě taky hodně četla, právě protože že knihy byly všude, jen občas naši zasáhli a knihu vyloženě neodpovídající věku jsem musela odložit :) Do sklepa bych si pro knihu nešla :)

A pokud vím knihám vadí plísen, prach jim nevadí. Uklidím ho až když vadí mě a mě nějak vadí čím dál tím méně :)

Ahoj,

Obrázek uživatele LadaVac

taky plánuji knihovnu a měli jsme v bývalém domě.Jak tu psala většina,byl to systém polic na míru od truhláře.Topíme krbem,takže se práší fest,ale knihy za sklem se mi nelíbí.

Ahoj, my máme otevřenou

Ahoj, my máme otevřenou knihovnu v hale cca 6m na délku a až do stropu, na míru od stolaře. Nevyšla ani na moc peněz, kombinace dřeva a vnitřek lamino v barvě slonové kosti. Moc se mi líbí a jsem s ní max.spokojena. Co se týče prachu, tak u nás se obecně moc nepráší, takže v pohodě a i esteticky to vypadá moc dobře. Mně se knihovny s různými skříňkami nebo šuplíky nelíbí.

Ahoj, knihovnu máme v délce

Obrázek uživatele Veronika_473

Ahoj,
knihovnu máme v délce cca 4,5 m, výška skoro do stropu. Ale je jednoduchá, otevřená, jsou v ní jen knihy (žádné skříňky). Ale určitě by to šlo prokombinovat (je to IKEA - Billy). Jsme takto spokojení, prach děláme že nevidíme a občas to nevydržím a zasáhnu. My i kluci jsme zvyklí knížky téměř denně používat a takto je máme v pohodě přístupné, jako dekorace si mi taky líbí.

Feng Shui má něco proti

Obrázek uživatele Vladkax

Feng Shui má něco proti knihám? :-)
pokud vím jde o to, aby nikde nebyl takový ten binec co leží ladem a energie se tam "nehýbe". Podle mě jde o to, jak celý ten prostor bude působit dojmem, nesmí být stísněný, přeplácaný apod. Pokud mají doma velký obývák, knihovna myslím vadit nebude.... velký prázdný prostor taky není to pravé ořechové....
jo a knížky máme rozdělené podle spisovatelů, popřípadě podle sérií (encyklopedie apod) a vyrovnané to celkem je. Je pravda, že to dalo ale zabrat....

Jary, já taky toužila po

Obrázek uživatele RenataM

Jary, já taky toužila po knihovně. Máme zasklenou, velikou, ale dělá pohledově nepořádek. Nikdy knihy nevyrovnáš tak, aby vypadaly uspořádaně. Raději bych udělala vestavěnou skříň ve sklepě a tam je pěkně uložila. Dal by se v tom udělat i lepši systém. V obýváku je budeš rovnat spíš podle výšky ne podle žánru. Moc se mi to nedaří.
Za mne raději skříňku a k tomu poličku, na které budu mít těch svých 10 rozečtených knih :o).
A obývací stěnu? Té se taky raději vyhýbám. Je to akorát skladiště na nepořádek.
Dala bych malou skříňku pod telku, koupila obdélníkové malířské plátno a jak bude volno, tak s dětma vytvořila vlastní obraz - třeba s názvem 4 energie :o) ( barevná kolečka, cesty, otisk rukou, nohou... ) a to zavěsila v obýváku. K tomu pěknou výstavní květinu, opravdu pěknou.
Jsem spíš pro styl Feng Shui.

za mě napíšu, co nedělat

Obrázek uživatele Vladkax

za mě napíšu, co nedělat :-)
doma máme obr knihovnu, víceméně knihama máme obložený barák zevnitř :-) máme zesílené stěny, do nich navrtaný klasický kancelářký policový systém. vypadá to dobře, police jsou téměř nepostřehnutelné a knihy tvoří na stěně zajímavou mozaiku, ovšem je to šílený lapač prachu. Skříně (zasklenou knihovnu) jsme nechtěli, hrozně by to zmenšilo prostor a knížky by nebyly tak jednoduše přístupné. Televizi máme v prostoru s vynechanými policemi, přišroubovanou na zeď. Pod tím skříňka. Děsím se malování (a že by to tu fakt potřebovalo vymalovat), manžel ty knížky tehdy při stěhování vyskládával do polic několik dní....
Rozhlídni se u kamarádů, jak to mají oni a případně si nech dát kontakt na dobrého truhláře.
Jo a dost lze kouzlit i s nábytkem ikea, my jsme např. potřebovali skříň do chodby,zvláštních rozměrů, nakonec jsme to vyskládali z kuchyňských skříněk,nástěnnou jsme dali na nohy na zem, vedle toho vysokou spižní skříň, nikdo to nikdy nepoznal, je to skoro jako na míru :-)

My máme v celém domě nábytek

Obrázek uživatele KaterinaAd

My máme v celém domě nábytek na míru a jsem moc spokojená. Měli jsme výhodu v tom, že jsme spolupracovali s bytovou architektkou, takže jsme měli k dispozici reálné vizualizace, což opravu hodně pomůže. Truhláře jsme měli přes ni - dobrého, ale pomalého a drahého:-).
Co poradit - no, představu máš celkem jasnou, takže to hodit na papír a zajít k truhláři - zkušenej by měl umět poradit co je a co není reálné