Skip to main content
Obrázek uživatele Vladkax

Ahojte, chci se zeptat na to, jak fungují leváci. Dneska mě zaujalo, že krom toho, že je holka levák a má tendenci psát zprava doleva a s obrácenými písmeny, tak dokonce i kreslí obráceně - dnes malovala sebe v chodbě jak sahá na adventní kalendář - dveře, obrazy, ten kalendář, obrázky na dveřích atd... když ten obrázek otočím a dám proti světlu, tak je to přesně tak jak ve skutečnosti. Je to normální? Jak ti leváci vlastně fungují? To mají přehozený mozek či co :-) začínám mít z toho vítr co se školy týká...

jsem taky přeučený levák,

Obrázek uživatele Vladkax

jsem taky přeučený levák, myslím že při troše cviku budu v první třídě předepisovat písmena oběma rukama :-)
nepamatuji se, jak jsem jako malá psala, je to pro mne neznámá. Naučili mě psát tou pravou, ale vzpomínám si, že když jsem na pionýrském táboře střílela ze vduchovky ,tak se tam mohli umlátit smíchy, držela jsem to nějak divně, prý ruce a oko nějak opačně či co, byla jsem za exota. Ale většinou jsem se trefila :-) takže smích po čase ustal :-)

Vladi,

Obrázek uživatele Spider17

vůbec to neřeš. To, jestli bude dítě levák či pravák, se vytváří už v těle matky a my to vůbec neovlivníme. Jde o to, že mozek zatěžuje více levou, nebo pravou polovinu. Dříve se děti přeučovali, ale byla to veliká chyba. Protože se hůř učili :-((( V dnešní době je spousta věcí, nářadí i pomůcek, dělaná pro leváky. Malá má zřejmě to co naše Krista. Ta zdělila po otci oboustrannou orientaci :-) On jedl pravou, psal levou a tak nějak ty ruce střídal jak se mu to hodilo. Malá mi taky píše písmenka zrcadlově, ale píše pravou rukou. Když byla menší, pořád všechno dělala levou, teď dělá pravou a když jí dám ruličku od toaleťáku, aby se mi do ní podívala jako do dalekohledu, strčí si ji doprostřed nosu :-DDD Jo a z doby používání levé ruky tu mám dokonce dvoje dětské nůžky pro leváky, tak kdyby jsi potřebovala, pošlu ti je zadarmo poštou :-)

:-D

Obrázek uživatele Hana H.

:-D

jen tak pro odlehčení...

Obrázek uživatele Veronika_473

Když jsme se kluků ptala, co budou recitovat nebo zpívat u zápisu, tak shodně odpověděli, že to, co je naučila babi s dědou:
Melodie z Noci na Karlštejně.

Hoja hoj hoja hoj, alkohol je síly zdroj,
hoja hoj, hoja hoj, abstinenci boj!

Asi nás nevezmou :-)

holky, díky, tak já se dám do

Obrázek uživatele Vladkax

holky, díky, tak já se dám do klidu :-)

Jsem pravak a s urcovanim

Obrázek uživatele Hana H.

Jsem pravak a s urcovanim prava-leva mam uplne stejny problem jako Lada, takze to asi v lateralite nebude :-) Spis zensky smysl pro orientaci. Ale mame doma levaka, jedno z dvojcat. Je ve 2.tride a jeste ted se obcas stane, kdyz si treba pise neco sam do vykresu, ze napise S nebo J nebo C obracene. Taky ma ty "zrcadlove" sklony, ale na druhou stranu moc krasne kresli a docela i hezky pise, uplne normalnim bombickovym perem, zadnou predlohu si nezakryva, nic si nerozmazava. Mela jsem z toho docela strach a ukazalo se, ze zbytecny. Nejake odlisnosti tam jsou, ale neni to nic zasadniho.

Vladi,

Obrázek uživatele LadaVac

jsem levák a ještě tužku opírám o čtvrtý prst,né o třetí.Píši teda normálně z leva doprava a nepamatuji si,že bych s tím měla problém.Mám potíž s určováním levé a pravé strany,což hlavně při jízdě autem je dřina nebo když vysvětluji cestu-zásadně používám tudy,tam ...protože jak začnu se stranami,dotyčný zaručeně zabloudí:)

Jsem levák, do 7 třídy jsem

Obrázek uživatele Nika1

Jsem levák, do 7 třídy jsem psala a dělala všechno obouruč. Hodně věcí dělám oběma rukama nebo něco levou a něco pravou. Nejstarší dvě děti jsou leváci, u starších dvojčat je kluk pravák a holka obouruč. Můj tatínek byl obouruč. Žádné velké problémy nikdo z nás neměl. Máťa se zatím občas podepíše zrcadlově a já abych poznala levou a pravou stranu, tak si musim uvědomit kterou rukou píšu.

Mame zatim obouruc...

Ahojky, take jsem se sem chystala napsat. KLukum jsou cerstve 4.r. Jeden je striktne pravak a ten druhy asi jeste nevi. Proste dela vsechno obema rukama. Co me prekvapilo - doma maluje a striha pravou a ve skolce dela vse levou rukou ... Kluci vyrustaji dvojjazycne - doma mluvime cesky, ve skolce nemecky... Tak mozna, ze to tak nejak oddeluje.... Je fakt, ze pravou "pise" zprava doleva...
Nevim, zatim tomu nechavam volny prubeh. Muj tatka je preuceny levak, take dela vse obema rukama.
Tak jestli to ma nekdo podobne, tak se ozvete :-)
Pa

...ještě může mít zkříženou

Obrázek uživatele veruna

...ještě může mít zkříženou lateralitu, to znamená, že upřednostňuje oko druhé strany, tj. levák pravé oko. Pozná se to, kam si přiloží dalekohled a ještě jiné způsoby, už si nevzpomínám... Dělali nám to na logopedii. Může to právě dělat neplechu s psaním atd. Já mám jednoho leváka a jednoho praváka s kříženou lateralitou. Zrcadlově píše jen levák :-). Věra

Já jsem levák a dcera taky,

Obrázek uživatele Radunka

Já jsem levák a dcera taky, půjde v září do školy. Taky psala hodně zrcadlově. Samo se to upravuje, jen J píše vytrvale opačně (jmenuje se Johanka, takže vždycky má J na druhou stranu a zbytek dobře), často píše zprava doleva, zvlášť když dělá, že třeba luští křížovku. Jen jí to řeknu, ale nijak nehrotím. Já to přesně dělala taky a píšu normálně. Mozek mi moc nefunguje :))) ale to nebude leváctvím, ale mateřskou :)))
Já považuju svoje leváctví za velkou výhodu, umím toho hodně obouruč, protože to jinak nešlo, neměli jsme nůžky pro leváky, pera a tak, inkoust jsem si matlala rukávem a hned jsem musela přejít na propisku, dceři to ale pořídím. Teď třeba umím psát oběma rukama :D

Teda já ten konec napsala

Obrázek uživatele LucieR

Teda já ten konec napsala dost nepřesně. Je určitě dobré starat se o nácvik psaní, být tolerantnější - dlouho jsem škrabala jak kocour a buzerace ze strany učitelů i máti byla řekněme vysilující ;). Ale ovoce přinesla, dnes mám ukázkové písmo, od praváka nerozeznatelné. Jen myslím, že by to šlo i jinak. Taky jsem hodně vynechávala písmenka, asi kvůli velkému soustředění na samotné psaní. Samozřejmě dokupovat pro leváky co lze. Spíš to nerozmazávat, aby to svoje leváctví považovala za normální, vždyť víš, děti toho rychle využijí :).

Malí leváci často začínají

Obrázek uživatele LucieR

Malí leváci často začínají psát a asi i kreslit zrcadlově, protože si musí zvyknout na písmo ubíhající doprava. Chce to jen trénink. Neteř, levačka, tak taky opisuje písmenka (5 let). Podle mě je to normální. Přehozený mozek by v podstatě mohla být pravda. Jde tedy jen o jinou dominanci hemisféry, ale jelikož jsou dvě, je to ta opačná :)). Celkově bych to moc neřešila, praváků je tolik, že leváci si ve vašem světě zvyknou bez velkého povšimnutí.

Vladi, klíííd. Máme doma

Obrázek uživatele Veronika_473

Vladi,
klíííd. Máme doma leváky dned dva :-). Taky tuším problémy - tendence ke psaní zprava doleva atd. Navíc, když mají vlevo předepsaný vzor, zakrývají si ho rukou a nevidí ne něj - píšu jim ho i na doprava a vysvětluju a vysvětluju. Když byli menší, tak navíc psali vzhůru nohama, ale to se zlepšilo.
Myslím, že hodně toho je o cviku a zvyku. Ale jak levákům funguje mozek, to netuším :-)