Skip to main content

výhody / nevýhody samostatných pokojů

Obrázek uživatele Vladkax

Ahojte, řeší se tu ty úpravy s nástupem do školy. U nás se to omýlá furt dokola, nejsme zajedno. Prosím ty z vás, co máte děti každé ve svém pokoji, jaké to má výhody a nevýhody?

ok, děkuji....

Obrázek uživatele Vladkax

ok, děkuji....

ve stejné třídě

Ahoj, kluci chodí do stejné třídy, sedí ale každý jinde.

super, moc díky!My jsme je

Obrázek uživatele Vladkax

super, moc díky!
My jsme je rozdělili cca pred dvěma týdny, zatím si to taky všichni pochvalujeme, holky si to užívájí
Čtu nastřídačku u jedné nebo u druhé holky, většinou jsme všechny v jedné posteli.

Ještě jeden dotaz - kluci jsou spolu ve střídě nebo každý zvlášť?

mají samostatné pokoje

Ahoj, mám dva kluky, chodí do první třídy. Pokoje jsme rozdělili před nástupem do první třídy. Každý kluk je jiný a má jiný rytmus. Jeden je cílevědomý a rychlý, druhý je roztržitý, má pořád tendence si při dělání úkolů hrát a dělat kotrmelce, často nevnímá, co se po měn chce. Zatím nám to vyhovuje, převládají výhody.
Úkoly dělají zvlášť, učí se je dělat sdamostatně, já tak nějak přecházím mezi nimi, tu jenom přečtu zadání, tu něco podepíšu, tu se chvilku zdžím, abych si poslechla čtení apod. Jeden píše úkoly déle, druhý si mezi tím ve svém pokoji něco dělá sám a pak zas blbnou spolu.
Oba jsou rádi, že mají vlastní pokoje, jsou na ně pyšní, vzájemně si chodí k sobě na návštěvu. občas si důležitě věší na kliku cedulky nerušit a tak. Docela to funguje.
Večerní pohádky čteme na manželské posteli v ložnici, po pohádce se rozchází do svých.
Hračky jsem rozdělila tak nějak jak mě napadlo, moc jsem to neřešila, prostě jsem je nějak roznosila. Problém s tím nemají, hrají si s čímkoliv kdekoliv.
Dělení prádla je na trochu delší lokte, to je fakt, ale začínám to organizovat tak, že si budou nosit hromádky do skříně sami.
Oblečení chystáme spolu před spaním, začíná to být docela zajeté, takže to pomalu začínají dělat sami.
Po 4 měsících fungování musím říct, že to vcelku klape. Je znát, že se učí samostatnosti a zodpovědnosti za své věci, je jasné kde kdo bydlí a který nepořádek je tedy čí a tak. Odpadla část debat na téma "Ale já jsem to nerozházel.." Úkoly probíhají v klidu, odpadlo vzájemné rušení a kibicování.

Holky díky, já to rozdělení

Obrázek uživatele Vladkax

Holky díky, já to rozdělení zatím držím právě kvůli tomu večernímu čtení, čtu jen já, a holky u toho vytuhnou. Láká mě to rozdělení hraček, i skříní a uklízecího teritoria :-) Jde o to, že budem kupovat ty stoly, přeorganizovávat hernu, no a za dva roky to pak budeme řešit znovu, v případě rozdělení do svých pokojů.... což zase na 2x nechce manžel.... holky jednou chtějí od sebe, jindy spolu :-)

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

my takto fungujeme teprve pár dní, navíc tedy syn z dvojčat není sám, ale s mladším synem, takže nevím, zda dokáži zcela posoudit, ale tak pár postřehů, ty výhody asi jak už psala Lada, každý trochu svůj klid, rozdělení hraček, tím, že máme kluky x holku, jde u nás totiž většinou o spory dané spíš pohlavím, než věkem. Co se týče večerního čtení, tak tam se nic nezměnilo, děti totiž už dlouho čtou každý jiné knihy, takže dřív jsem každému tu jeho knihu četla u něj na posteli, teď čtu u něj v pokoji. Spíš je to výhoda, protože se většinou s manželem rozdělíme, každý čte jednomu a dřív to byly dohady, kdo bude číst v pokoji a kdo půjde do obýváku, takto je to v pohodě.
Nevýhody pro děti zatím nevidím, stejně si hrají tak nějak spolu, chvíli v jednom pokoji, chvíli v druhém, dcera chodí hodně ke klukům, pokoje jsou vedle sebe. U kluků je i výsuvné lůžko, takže tam s nimi může kdykoliv spát, když bue chtí, nebo když přijede návštěva.
Nevýhod pro mě je víc, to neustále přebíhání mezi pokoji, např. při dělení usušeného prádla do skříní, při chystání věcí do školy, chystání oblečení (i když je fakt, že dcera swi skoro vše chystá sama, já spíš kontroluju, kluci potřebují věší dohled). Co se týče učení, zatím nemáme pevný model, jednou tak, podruhé jinak, ale jelikož dcera je o dost napřed ve spoustě věcí než syn, tak asi budeme do budoucna stejně na úkoly rozdělovat, každý jinde. Je to z důvodu, že dcera má tendenci syna neustále kibicovat a poučovat a dávat mu najevo, že ona to už umí a on ještě ne. Zatím to praktikujeme tak, že na nácvik psaní sedí spolu v kuchyni, tam jsou na tom nastejno. Pokud mají matematiku, sluchovou diferenciaci, nebo cokoli, co se týká nácviku čtení, opět rozděluju, dcera už čte, napíše tiskacíma prakticky cokoliv, syn jen poznává písmena, takže každý potřebuje jiný přístup a pokud by to dělali vedle sebe, bylo by to těžší jak pro mě ,tak pro ně. Uvidíme, až začnou dostávat víc úkolů, jak to bude pak.

Ahoj Vladi,

Obrázek uživatele LadaVac

děti už taky mají svůj pokoj,ale nevím,zda dokážu rozebrat přesné výhody a nevýhody.Prostě s novým bydlením si o to řekli a tak to je.Každý spí ve svém,ale občas jde jeden k druhému přespat.
Myslím,že výhoda je,že v případě,že si už lezou trochu na nervy si každý může zalézt do svého.Taky jsem rozdělila hračky,ale stejně si často hrají spolu.
Nevýhodu vidím ve večerním čtení.Každý chce,aby někdo z nás dospělých četl u něho.Když jsme doma oba,není to problém,ale když je doma jen jeden,je to občas s dohadováním,u koho se začne.Každý už si totiž vybírá jinou knihu.Pomalu to ale přesouváme na to,že si čtou sami,takže tahle nevýhoda asi brzo odpadne.
Učíme se stále dohromady,to mi časově přijde nejlepší.