Skip to main content

Rozladění z třídní schůzky

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj holky,
dnes jsme měli první třídní schůzku. Po hodinu a čtvrt trvajícím monologu třídní učitelky jsme odcházeli poněkud rozladěni. Dozvěděli jsme se, že škola nebude děti učit číst, že to bude naše práce. Vysvětlila nám jak a že škola to bude s dětmi jen korigovat. Přijde mi přenesení výuky čtení na rodiče trochu nezodpovědné, protože ne každý rodič na to má nadání, o pedagogickém vzdělání ani nemluvě. Zdůvodnila to tak, že ve třídě je 26 dětí (musím ale poznamenat, že především vinou vedení školy, které osobně navštívilo - co vím - minimálně 8 rodin po večerech v jejich obydlích a lanařilo je zapsat se do školy na druhém konci města, která údajně měla být málo využitá, přitom nakonec právě kvůli tomuto lanaření tato třída skončila natřískaná dětmi a v třídách na náměstí je jen 19 - 21 dětí...) a že by pak nebylo z časových důvodů možné věnovat se dětem individuálně.
Prosím o radu - připadá vám to standartní? Kdo máte školáky - setkaly jste se s tím?
Tom

z Východních Čech?

Obrázek uživatele Tomáš D

Klári, odkud jste - z Východních Čech?

Tak jsem to pochopila až napodruhé,

myslím tu "anal.-sytn. metodu bez synt. látek"... vtipné!
Ve škole se vyvodí, trochu procvičí, ale doma se musí pravidelně trénovat, to je jasný, snad žádný prvňák se nedokáže "učit" sám. A učitelka většinou pozná, jestli děti doma čtou nebo ne. Každopádně, když se rodiče dětem v prvních ročnících školy věnují, myslím připravují se spolu do školy, pak se jim to v dobrém vrátí.
Jinak zdravím z východních Čech:)

Pro Kláru

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojky,
umí vesměs všechny. Naučili jsme je to ještě před vstupem do školy na bonbonech HARIBO :-) Naše analyticko-syntetická metoda bez syntetických látek je popsaná zde:
http://www.dvojcata.org/node/712659

Přesně už nevím, kterou hláskou začínaly, ale učily se asi 5 souhlásek a 5 samohlásek, čtení mají většinou za domácí úkol a čtou nahodilou sekvenci směsi souhlásek a samohlásek podle Živé abecedy. Ale určitě začínaly písmeny, které píšeš - tj. M,L,P,S, velké i malé... :-)
Jasně, jsme v klidu. Tehdy mě to poněkud rozladilo, ale třídní to nejspíš blbě řekla. Místo, že je budeme učit my, asi chtěla říci, že to s nima budeme procvičovat. A tak se i děje - ve škole je naučí hlásku a doma dostanou za domácí úkol číst ty sekvence...
Tom

Zatím buď v klidu,

pokud se děti učí analyticko-syntetickou metodou, nejdříve by měly poznat všechny samohlásky (a,e,i,o,u,y), ke kterým se pak připojují jednotlivé souhlásky ( ty se učily v pořadí: m-l-p-s-atd.), a tak se učí tvořit slabiky. Spojování do slabik se začínalo učit zhruba od listopadu. Teda aspoň takto jsem to učila prvňáčky před 10 lety. Teď jsem byla dlouho na MD, takže možná nastaly změny i v analyticko-syntetické metodě. Obecně si ale myslím, že naučit znát všechna písmena a pak je spojovat do slabik není moc šťastné, tak to asi není myšleno ani u vás. A které hlásky už holky umí?

analyticko syntetická

Obrázek uživatele Tomáš D

Verčo,
dík... takže metoda analyticko-syntetická, ale slabiky ještě nemáme...
Tom

Rozdíl mezi metodami čtení

Obrázek uživatele verika

Kostelec nad Orlicí

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Verčo,
chodí v Kostelci nad Orlicí. Jsou tu dvě školy, jedna malá, kde je jedna třída prvňáčků a větší, kde jsou tři třídy prvňáčků. Holky chodí do té menší.
Ty metody jsou pro mě španělská vesnice...
Tom

A jakou metodou se učí?

Obrázek uživatele verika

A jakou metodou se učí? Genetickou? Naše třídní říkala, že jsou teď nejčastější dvě metody - genetická a analytická. Ona říkala, že zná obě, ale více tu analytickou (to je ta, kterou jsme se učili my) a že raději vyučuje touhle, nicméně že výsledek je stejný. Na konci roku umí všechny děti číst. Takže dcera se učí analytickou metodou, ve které od začátku spojují slabiky, už mají Emu, Olu a maso :-)
Přijde mi totálně uhozený, že je učí všechna písmena a že pak budou po vs chtít, abyste je učili ty písmena spojovat. Normálně mě to rozčiluje za Tebe :-)
Kam holky chodí?

jak to dopadlo?

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj všem,
jak to dopadlo - zatím nijak... holky nosí ze školy úkoly, mají vždy něco psacího a něco čtecího, docela jim to jde, písmenka je učí ve škole, nicméně holky znají vesměs všechna písmena a na spojování slabik do slov ještě nedošlo. A třídní na schůzce doslova říkala, že budeme děti učit číst my a k tomu nám ukázala, jak je máme učit spojovat slabiky... Zatím na to nedošlo. Uvidíme, co budou nosit za úkoly, až projedou abecedu a dojde na spojování slabik.
Takže jsme to ještě neřešili, ale spíš to vypadá, že to řekla tak a myslela jinak... Ale řekla to přesně tak, jak jsem psal v úvodním přípěvku. Uvidíme. Ještě se k tématu časem vrátím :-)
Tom

Co to je za blbost? Já to

Obrázek uživatele verika

Co to je za blbost? Já to teda nečetla v tom září, nícméně starší dcera je také v první třídě, mají ve třídě 28 dětí a s tím, že bysme měli učit děti číst doma, nikdo nepřišel. Jediné opatření, které ve škole udělali, jsou dělené hodiny, tedy jednou týdně m Karolínka od devíti do jedné, aby právě v těch dělených hodinách měla učitelka víc času na žáky. Jinak úkoly domů nosí, ale jsou desetiminutové (alepsoń zatím). Spíš proto, aby si děti zvykly na pravidelnou přípravu do školy. Jinak se všechno učí ve škole.

Jak to dopadlo, Tome?...

Pro Tomáše

Ahoj Tomáši, můžu se zeptat, jak to dopadlo s tím čtením? Diskusi jsem našla až tento týden a dost mě zaujala.
Přístup paní učitelky mě nepřekvapuje, protože je stejný, jako byl v naší obecní škole (malá obec kousek od Prahy). Děti si běžně nosily kopu úkolů a seznam látky, kterou mají rodiče děti doma doučit. Příprava děti do školy trvala i víc jak hodinu a třeba prvňáčci měli úkoly i ze psaní, ze čteni (to mi připadá jako samozřejmost) a z matematiky. Ale to bylo do loňského školního roku.
Od tohoto školního roku je nová paní ředitelka a nové učitelky, takže nevím, jestli se situace zlepšila.

Já jsem dala děti do jazykové školy v Praze. Jedním z hlavních důvodů byl ten, že nemám kapacitu na to, abych děti doma doučovala to, co paní učitelka v místní škole nestihla (ale místní škola je jako dvoutřídka, jen prvňáčci jsou samostatně). Na jazykovce měly děti každý den číst (paní učitelka chtěla, abychom vždy napsali do učebnice, kolikrát děti daný článek četly) a k tomu úkol z matematiky nebo ze psaní. Nikdy toho nebylo víc. A ještě se děti musely učit angličtinu z CD - vždy jednu konkrétní písničku. Na víkend bylo vždycky jen čtení.
Jana

Zdravím Tome, přeji, aby paní

Zdravím Tome, přeji, aby paní učitelka zvládala lépe komunikaci s dětmi, než ji zvládá s rodiči. Snad se to utřepe.

Ahoj Tome, pokud by škola

Ahoj Tome,

pokud by škola opravdu přenášela výuku na rodiče, bylo by to nejen nezodpovědné, ale také proti legislativě. Muselo by jít o výjimku ve školním vzdělávacím programu, což nepředpokládám.

Když jsem vloni mluvila s jednou z našich paních učitelek, říkala mi, že v některých případech jsou na školu výrazně nepřipravení hlavně rodiče - představují si, že děti si odsedí své čtyři hodiny ve škole a doma potom nebude nic. Někteří z nich dětem nechají napsat opravdu jen ty dva řádky, které jsou označeny v písance, a vůbec je nenapadne procvičovat (třeba ve společné hře) i něco z matiky, čtení, prvouky. Proto jim musí naprosto polopaticky na třídní schůzce říct, že zvláště se slabšími žáky je třeba pracovat systematicky, krátkodobě, třeba několikrát za odpoledne nějakou maličkost a že jim ráda při konzultačních hodinách poskytne metodickou pomoc. Když jsem pak blíže poznala rodiče spolužáků našich kluků, musela jsem jí dát za pravdu. Spousta z nich brala školu jako místo, kam děti ráno odevzdají a odpoledne si je vezmou zpět, bez jakékoliv návaznosti na domácí přípravu.

Ivona

Lado, chlap ve školství, to je šafrán !

Ale i vaše paní učitelka má rozum a velkou pravdu. Přitom by to v první třídě mělo být hlavně o tom, aby se děti naučily mít školu rády. Když jsou otrávené a přetížené, je to špatně. I jak píše Hanka, víkend by měl být pro odpočinek celé rodiny a ne padnout za vlast nad úkoly, projekty,... ale to je hlavně o konkrétním učiteli a jeho přístupu.
Milada

PS: vzpomínám si, že nás ve čtvrťáku na gymplu bylo ve třídě 42! Seděli jsme si na hlavě, mezi lavicemi se pomalu nedalo projít a učitelé měli v hodině v průměru 1,07143 minuty na každého studenta :-)

Starsi syn nikdy nedostaval

Obrázek uživatele Hana H.

Starsi syn nikdy nedostaval treba na vikend ukoly. To bylo docela fajn, ucitelka razila heslo ze vikend je od toho, aby se deti i rodice zregenerovali. A to chodil do stejne jazykove skoly jak dvojcata. Je to bohuzel vec kazde ucitelky, jak si to zavede. Nejsem proti cteni doma, docela nas to ted uz i bavi, ale mivali jsme treba i 10 radek psani plus matika + treba prvouka, cteni je samozrejmosti. Fakt to nekdy bylo strasny. A ukoly na prazdniny pomalu na kazdy den samozrejmosti... Ale je fakt, ze dneska uz to klukum ani neprijde, naucili se ucit a i to, ze denne po prichodu ze skoly se proste pracuje na priprave.

Milado,

Obrázek uživatele LadaVac

tak to je super přístup chlapa učitele.
Naštěstí taky blahořečím naši učitelku.Příprava obou dětí nám zabere maximálně 40-45 minut,za celou první třídu žádné vystřihování,malování,lepení apod.Vždy pouze 3-4 řádky psaní,kousek čtení,nějaká ta matika.Taky nám řekla,že děti mají sice procvičovat čtení,psaní ,ale pak hlavně lítat venku,protože celý den sedí ve škole a musí dávat pozor.Takže je zastáncem toho,že dopoledne škola,odpoledne hra a sport.

Nás bylo ve třídě 30 a číst

Nás bylo ve třídě 30 a číst nás učila paní učitelka ve škole, rodiče rozhodně ne. Moje babička, učitelka 1. stupně ZŠ, mívala ve třídě běžně 40 dětí (někdy i víc) a taky se všichni naučili číst ve škole. Doma jsme pouze procvičovali již naučené. Paní učitelka asi nebude moc kompetentní anebo neumí komunikovat s rodiči.

Ahoj Tome, nedivím se ti, ...

... to bych asi byla také rozladěná. Naučit děti číst má škola, resp. paní učitelka, i když bez čtení doma to většinou moc nejde. 26 dětí v první třídě sice není zrovna málo, ale může být i hůř, Katka byla ve třídě s 22 dětmi, Vojta šel do 1. třídy, kde bylo 20 dětí, ale oba měli třídy hudební = menší, v 1.B a 1.C bylo dětí min. 26.
Vsaď na to, že máš chytré holky, určitě to zvládnete, ale asi bych to probrala s ostatními rodiči a pak s paní učitelkou a kdyby s ní nebyla řeč, tak s ředitelem/ředitelkou. Protože to by pak mohlo vypadat tak, že vás bude paní učitelka úkolovat, co všechno se máte doma s dětmi naučit, udělat, dopsat, doplnit, nakreslit,...
Obě moje děti si úkoly domů nosily prakticky denně, ale třeba kolegyně má holčičku ve 2. třídě a z její první třídní schůzky loni přišla s tím, že děti budou mít úkoly zcela výjimečně, protože učení a úkoly jsou záležitostí školy a pan učitel (mají chlapa !!!) řekl, že učení dětí je jeho záležitost a že rodiče o součinnost a spolupráci požádá jen ve výjimečných případech. Tak bych si to představovala, ale to je moc ideální stav. Domácí přípravě se asi vyhne málokdo, ale mělo by to mít své meze, nemůžete jako rodiče suplovat výuku.
Milada

mám děti ještě malý ale co si

Obrázek uživatele akinka

mám děti ještě malý ale co si pamatuju tak když jsem byla malá tak táta i máma s náma procvičovali jak psaní tak čtení určitě první, druhá třída. A pokud mají vnoučata na chatě a bylo jim cca tolik let tak i přes prázdniny s nima četli každý den.

Ono je to opravdu hodně důležitý, jelikož pokud děti nečtou a nepíší dobře zbržduje se jejich učení tím že neumí to nejzákladnější a táhne se to s nima. Myslím si že je to opravdu ten první max dva roky a pokud je dítě šikovné potom už to zvládne téměř samo, ale když se tohle zanedbá jsou problémy pořád.
Vím to podle sebe že se se mnou rodiče vůbec neučili jen vyzkoušeli látku, ale dali nám dobrý základ v těch začátcích

rodičům školáčků pevné nervy a hlavně čas na ně

Lado, mně to přijde taky

Obrázek uživatele Lenka.x

Lado, mně to přijde taky šílený,ale nic nenaděláme. Já sama si nevzpomínám,že by byli za nás takový nároky na prvňáčky,ale možná už jen ta paměť neslouží. Nedávno jsem o tom přemýšlela,jestli jsme měli stejný osnovy,jako dnešní prvňáčci,ale mamka už si taky nevzpomíná.Docela by mě to zajímalo,jestli toho mají víc nebo je to jen můj pocit. Ono ať se podíváš, kam chceš, tak je všechno ve spěchu, za poklusu. Lenka

No upřímně, to je šílený.

Obrázek uživatele Nika1

No upřímně, to je šílený. Myslím to tempo a vytížení jak ještě pořád malých dětí, tak učitelek. No jsem ráda, že dvojčata budou mít rok odklad. A určitě vysonduji, jak je to u nás ve škole.

Leni,

Obrázek uživatele LadaVac

mě to přijde spíš šílený,že už od 1. třídy se stresuje a jede jak v rychlíku.Pak nám ten život proletí a my jen koukáme.
U nás se naštěstí tak nefrčí,kéž to tak zůstane!

Ahoj Tome, starší dcera teď

Obrázek uživatele Lenka.x

Ahoj Tome, starší dcera teď taky nastoupila do 1.třídy, je jich ve třídě 20. U nás ještě před zápisem na rodičáku ředitel zdůrazňoval, že otevře jen 2 třídy a rozhodně nemá v úmyslu otevírat třetí. Jenže bylo přijato 64 dětí,tak že mu k jeho velké nechuti nezbylo nic jiného a třetí třídu otevřel,tak jsem fakt ráda.
Školka úzce spolupracuje se školou,tak učitelky ve školce po zápisu taky všem trdili,jak není kam spěchat a můžou si děti ve školce ještě rok pobýt.
Na rodičáku nám bylo řečeno, že dítě musí číst aspoň 20 minut denně doma,že není čas, protože není prostor,aby s každým individuálně trénovala.
Takže to možná bylo myšleno takto,že je to hlavně na nás,jak rychle a dobře se dítě naučí číst.
Je fakt,že ve škole teda valí docela rychle. Vidím to na tom, jak procvičují takový ty kličky,čáry a obloučky na písmo. Jeden den to dělají ve škole,pak mají dva řádky za úkol a další den už jedou něco dalšího,takže to určitě nestihnou pořádně natrénovat. Když to má špatně,tak jí to opraví v pracovním sešitě,ale tím to končí,prostě je asi na mě,abych zjistila,co jí nejde a doučila ji to. Takže už teď jí předepisuju papír,kde to trénuje,aby jí to pak šlo bez problému,jak začnou psát písmena.
No Tome, hold je zrychlená doba, na nic není pořádně čas :-)
Víš, jak budeme chytrý, když se budeme všechno učit s něma :-) Lenka

Ahoj Tome, nedes se, muze byt

Obrázek uživatele Hana H.

Ahoj Tome, nedes se, muze byt hur :-)
Ja mam kluky ve 2.tride jazykove skoly. V rocniku jsou 3 tridy po 30 detech!! Takze jsem byla zdesena uz tim, kolik je tam lavic, jak malo je tam mista a kdyz mi jedem ze synu (oba sedi diky sve vysce v posledni lavici)rikal, ze se nebude hlasit, protoze to nema cenu, ze ho pani ucitelka stejne nikdy nevyvola, tak jsem si rikala, ze neco je spatne. V takovem poctu deti pri jedne ucitelce se ani technicky neda deti naucit cist, tedy naucit jo, ale ne to s nima procvicit. Dite za hodinu precte 2 vety. Ucitelka nam taky hned z kraje te první 3,5 hodinove tridni schuzky rekla, ze velka cast zodovednosti padne na nas. A ze vsechny aktivity rodiny musi jit stranou. A je to pochopitelny. Nechapu, ze to muzou dovolit, aby byly ucitelky zavaleny takovym poctem zaku - u prvnaku je to jeste horsi. Podle myho by ve tride melo byt maximalne 20-22 deti. Za meho detstvi bylo na zakladce celou dobu 36 deti ve tride, ale taky to byl des-bes.
Na anglictinu se u nas deti deli na 1/2 tridy po 15 detech.
Uvidis, ze to zvladnete, ale ja si dobre vzpominam, v jakym jsem byla soku loni touhle dobou, co vsechno jsme do skoly doma delali a jak dlouho nam trvala priprava. Protoze hodne z prace, kterou by meli delat ve skole delali proste doma. Ale zvyknete si, uvidis.

Ahoj

Takový počet žáků není u nás nic vyjímečného,jsme ve městě,ale to,že by snad škola měla přesouvat svou práci na rodiče je
trochu zarážející,svědčí to spíš o neschopnosti paní učitelky.Určitě bych to potom řešila s ostatními rodiči a následně s paní ředitelkou apod. My jsme si třeba takto vyžádali odchod jedné učitelky,která neměla ani patřičné vzdělání,byla zlá,něketré děti nechtěli kvůli ní chodit do školy a hlavně kazila dětem vysvědčení když jim z pracovní výchovy dávala třeba trojky kvůli špatně namalovanému očičku apod. Takže bránit se dá...

Ahoj,

Obrázek uživatele LadaVac

nedokážu soudit,zda se učitelka jen nešťastně vyjádřila nebo je v ní rozladění z počtu dětí,možná neshody s vedením atd.Takže popravdě,klidná bych z toho taky nebyla.
U nás je v každé třídě po 21 dětech / tři třídy/.Třídní schlůzky trvají maximálně 30 minut / děkuji bohu,že máme rozumnou učitelku,co se nevykecává/.Individuálně s ní může jednat kdokoliv po dohodě,ale nezdržuije všechny.
Její přístup ne opačný,každý úkol,který děti dostanou nimi už ve škole prakticky procvičí během hodiny,třeba i několikrát,takže doma se jedná jen o opakování.To nám naopak kladla na srcde od první třdy,protože prý je jí jasné,že děti často tvrdí,že vůbec neví,jak na to.
Teď bych asi vyčkala,ale když by holkám čtení dělalo velký problém,ptala bych se jak výuka vypadá.Nám učitelka celý nácvik předvedla,ukázala,kde děti dělají chyby,prostě občas jsme tam jak školáci my a je to sranda,ale aspoň máme všichni jasnou představu.

Tome, neděs se!

Jak píší ostatní, asi se pí učitelka jen špatně vyjádřila a tímto chtěla rodiče žádat o podporu. Prvňáci opravdu potřebují denně trénovat čtení, stačí 15 minut. Učím na 1. stupni ZŠ, syn byl loni v 1. třídě, 25 dětí, ten počet je asi dneska standard skoro všude. Zpětně si uvědomuju, že ani taky nevím, jak jsme tou 1. třídou propluli. Nakonec to šlo hladce, a úkoly, čtení a hru na flétnu jsme zvládali i se tříletými dvojčaty pobíhajícími kolem (manžel jezdí domů až po 20. hod.)Naštěstí je ten můj kluk docela šikovný.
Jinak důležité asi je, aby rodiče přesně věděli, co bude učitelka požadovat a jak v té třídě učí. Pokud se děti učí číst genetickou metodou (jako u nás), měla by jim učitelka vysvětlit, co a jak, aby nebyli rodiče vyděšení a zmatení.
Tak se držte! Klára

Taky myslím že se jen

Obrázek uživatele Lucka V.

Taky myslím že se jen nešťastně vyjádřila. Výuka čtení bez každodenního tréninku doma je jen půlka práce. Asi chtěla říct, že je nutné tomu věnovat pozornost a plnit zadané úkoly.

Ahoj Tome, já bych se toho

Ahoj Tome,

já bych se toho zase tolik nebála. Uvidíte, jak to nakonec bude doopravdy. Ono nic není tak horký ... Já jsem se u dětí první třídy taky trochu děsila a nakonec proběhlo všchno tak hladce, že jsem se až divila. Držím palce a hlavně se nestresujte předem. Kájka

Zdravím

zdravím, nevím, jak přesně to Vaše paní učitelka řekla. Ale děti potřebují čtení trénovat a měly by číst denně aspoň čtvrt hodiny, a pak by se jich na to přečtené měl někdo zeptat. No a to paní učitelka při nejlepší vůli nezvládne, aby se jí tohle podařilo, ani kdyby těch dětí ve třídě měla jen 20. Myslím, že to mělo být myšleno takto.

Ahoj, u dcery ve třídě je 27

Ahoj, u dcery ve třídě je 27 dětí ... něco podobného nám bylo na první schůzce taky sděleno, ale možná jiným způsobem; rozhodně třídní neřekl, že učení se číst bude naše práce, spíše, že by byl rád za velkou spolupráci rodičů v tomto, že když má ve třídě tolik dětí, na každého má max 2 minuty ... nepřišlo mi to ani moc divné .. spíš jsem přemýšlela, kdy na to najdeme klid ( máme ještě 2letá dvojčata kluky :-) ..Iveta