Skip to main content

co očekávat od ZŠ? dotaz na Pražáky a okolí

Obrázek uživatele Vladkax

Ahojte, dnes mě vystesovala známá, co byla včera na dni otevřených dveří místní ZŠ. Chtěla bych se zeptat, zda je běžné
- aby třída prvňáků byla umístěna mezi dvěmi třídami deváťáků (společné záchody, chodba atd)
- že družina funguje v té samé třídě, kde se děti učí (téměř bez hraček, žádný prostor na hraní)
- že v jídelně se občas čeká s tácem v ruce na uvolněné místo

možná mám přehnané nároky a je to v pohodě....

je tu prosím někdo s dítětem chodícím do ZŠ v Kobylisích, Chabrech, Bohnicích apod? Popř ještě v Holešovicích? Chtěla bych se zeptat, na vaši spokojenost, výhrady apod...

Děkuji, Vlaďka

U nás...

Ahoj,
teď učím v Brně na základce.

My máme první a druhou třídu mimo hlavní budovu v tzv. školičkách - v areálu školy, ale dětem klasicky nezvoní, máme před vchodem vlastní prolézačky apod. Ale tuto možnost má málokdo. Co jsem ale prochodila školy, tak většinou byla patra alespoň trochu oddělená a nestávalo se, že by prvňáci a deváťáci byli blízko u sebe.

Co se týče družiny, tak naše škola má drtivou většinu tříd v jiné budově pár set metrů od školy. Tam pak jsou opravdu koberce, plochy ke hraní a nějaké stoly na tvoření apod. Když jsem tam chodila já, byli jsme výhradně tam. Teď už má družina více dětí, tak vím, že ti nejstarší bývají ve třídách - ale právě na těch školičkách, kde je i koberec a více místa. Jinak já zase osobně neznám školu, kde by měli družinu výhradně v jiných prostorách (i když by to bylo samozřejmě lepší).

Jídelnu máme malou, družina chodí v době, kdy starší děti mají ještě vyučování a je tam volno. Družinářky se o své děti starají, vpustí je jen, když jsou volná místa, nalijí polévku apod. I jinak je v jídelně VŽDY dozor, který hlídá počet dětí a míst. Když nejsou místa, tak děti dočasně nepustí, takže si chvilku počkají, ale nikdy ne s tácem v ruce. Nicméně ti starší jsou docela rychlí a opravdu se nestává často, že by někdo dlouho čekal.

Martina

Super, moc děkuju!!!!

Obrázek uživatele Vladkax

Super, moc děkuju!!!!

Pro Vlaďku

Vlaďko, děti byly loni u zápisu do třech škol. Původně jsme šli do dvou škol (místní u nás - jen pro jistotu, kdyby je nevzali do Prahy a do té jazykovky). Ale netušila jsem, že v obrovské budově, kde je jazykovka, jsou dvě školy a až u stolečku jsem zjistila, že jsme v jiné škole :-). Pak jsme šli o vchod vedle a to už byla ta správná škola. Děti vzali do všech. Z jazykovky mi ještě volali, kam tedy budou děti chodit, protože jsem je zapsala i vedle, tak jsem vysvětlila, že jsem se spletla a potvrdila jazykovku. Druhé dvě školy jsem ihned informovala ve smyslu, že tam děti nenastoupí. Nebyl žádný problém.
Jana

Jani, moc díky. Ještě mám

Obrázek uživatele Vladkax

Jani, moc díky. Ještě mám jeden dotaz - můžu jít k zápisu do více škol?

Žernosecká

Ahoj,
Žernosecká je vyhlášená. Chodí tam spolužačka mých dětí ze školky a je spokojená. Ale holka se jí tam dostala až dlouho po zápisu, kapacitu tříd naplnili dětmi z Prahy (my bydlíme kousek za Prahou). Nakonec tam ředitelka otevřela ještě jednu třídu a v té jsou děti, které nemohla vzít hned.
Moje děti jsou prvňáčci a jsou na excelentní jazykové školce v Praze 6. Děti se dostaly hned při zápisu a škola ještě dobírala další děti. Ale je pravda, že Praha - Bubeneč není zrovna osídlená. Podle pravidel přijímání děti byly ty moje úplně na posledních pozicích (bydliště mimo Prahu, nikde žádný sourozenec, jen já jsem kousek od školy zaměstnaná) a přesto je vzali hned po zápisu.
První a druhé třídy jsou v jiné budově, na oběd chodí děti do hlavní budovy (tam jsou dvě třídy druháků a pak všichni od třetí až do deváté třídy).
Družinu mají děti každý ve své třídě. Pokud počasí dovolí, chodí děti od 14 do 15 hodin ven na pozemek (cca 200m od školy) nebo na procházku. Ve škole je nepřeberné množství kroužků včetně bohaté nabídky jazykových kroužků.
Družinu jsem vůbec neřešila, jsem ráda, že tam můžu dát děti ráno v 7 a vyzvednout si je po práci. Kroužky mají 3x týdně během družiny, takže tam moc času netráví. Rozhodně nelituji svojí volby a děti také ne.
Všem předškoláčkům přeji šťastnou ruku při výběru školy. Dobrá škola hned od první třídy je k nezaplacení.
Jana

Milado, moc díky, ty Chabry

Obrázek uživatele Vladkax

Milado, moc díky, ty Chabry vypadají fakt lákavě. Potřebujeme ale dvě třídy prvňáků, to by byl zádrhel....posonduju to. Fakt děkuju.
netušíte ještě co ZŠ žernosecká? tam chodil manžel (skoro před 40-ti lety :-)) a neustále mi ji podsouvá.... kolega zas měl dceru na šutce, spokojenost veliká.
Mně by se na dojíždění nejvíc líbily ty chabry....

Praha 7, Umělecká

Obě děti chodily do této školy, protože nabízí možnost chodit do hudební třídy.
Prvňáčci jsou v 1. patře, víceméně odděleni od ostatních tříd, je tu pak už jen večerní družina (od 16 hodin).
Prvňáčci mají družinu ve své třídě, ale ve všech je kromě místa na učení ještě místo, kde je koberec, polštáře a kde si děti hrají. Když je hezky, chodí pravidelně kolem 14 hod. ven a po té 16 hod. jsou všechny děti spojené v té večerce.
Vzhledem k tomu, že má škola asi 800 dětí, tak v jídelně nával bývá, ale když byly děti v první, druhé třídě, tak chodily na oběd s družinou v době, kdy tam bylo volno.
V zásadě jsem byla se školou při obou dětech spokojená, ale asi to bylo hodně dáno tou hudební třídou a samozřejmě tím, že jsme měli štěstí na opravdu dobré paní učitelky.
Od kamarádek mám reference ještě na školu v Chabrech (spokojenost) a Na Stírce (nic moc), ale to je jen zprostředkovaná informace.
Určitě bych si vytipovala školy, které připadají v úvahu, zjistila si, kdy mají dny otevřených dveří a šla se tam podívat. Osvědčilo se mi to při výběru školky (to jsme jich s dcerkou obešly osm :-)) i při výběru školy (to jsme se spokojily se dvěma:-)).
Přeji dobrý výběr !
Milada

Holky, moc díky! víceméně

Obrázek uživatele Vladkax

Holky, moc díky! víceméně máme jasno v tom, že nebudou chodit tady.... to dojíždění ale bude teda mazec.... :-(

u nás

tak prý v jídelně ještě nikdy s tácem nečekal, vždy je někde volno....

Moje kamarádky ( dvojčata :)

Obrázek uživatele Lucka V.

Moje kamarádky ( dvojčata :) mají děti v Bohnicích ( Glowatského ) a v Chabrech. Tam je snad jen jedna základka. Obě školy jsou v pohodě. Obě mámy jsou dost pečlivé a náročné.

Prý je moc dobrá základka i v Hovorčovické, kde je i přípravná třída, ale jen jedna. A v těch Chabrech taky nebudou dvě první třídy. I když možná už jo.

Vladi,

co se týká družiny, u nás je rozdělená tuším do 6ti oddělení, škola má přeci jen cca 1000žáků a družina tu je do 5té třídy.Mají vzdy spojeno několik tříd tedy i třeba 1 a 5třídu 2a4třídu, takže jsou v družině pospolu děti dost věkově rozdílné,ale mají to tak schválně.
Loni Martin "chytl" družinu co byla taky jen tak ve třídě, když jsem ho vyzvedávala, měli lavice seřazené do půlkruhu a většinou holky si kreslili, kluci měli na lavicích vytažené nějaké hry a stavebnice, párkrát tam taky něco společně vyráběli... to byl v té třetí třídě.Ty družiny mají rozházené dost po škole a až po 15té hodině, jde zbytek dětí ze všech oddělení do přízemí, kde je ofiko družina,2veliké třídy a tam mají koberce, hračky,pití /společné na které přispíváme/ apod.je tam i ta ranní družina, do které teda nkdy nechodil,ale vím, že tam fungují od 6ti hodin.
Některá ta oddělení v přízemí fngují hned po obědě, jiná jsou tedy různě po škole a pak děti po 15té hodině sloučí.Ti starší tam pak můžou psát úkoly nebo začínají fungovat kroužky přidružené ke škole.Dle počasí se jde na zahradu do tělocvičny, na hřiště a tak vesměs vidíš všechny děti společně a učitelky stojí v hloučku.

Co se týká jídelny tak to nevím, ale chodí na obědy dle nějakého časového harmonogramu, zeptám se jestli někdy čekajís tácem v ruce.ale podle mě na prvňáky dají ještě pozor
Šatny mají třeba u nás první třídy úplně zvlášť

Co se týče tříd,školu máme třípatrovou do písmene O a třídy jsou dost namíchané.Jen první třídy jsou úplně bokem ale jen dvě ze čtyř,na víc asi nebyly prostory a ty byly ve 2 patře.Jinak je u nás běžně 2třída vedle 5té apod /když jdu na rodičák/ devátou třídu jsem ještě neviděla :-)
No u nás ve městě je 6ZŠ blízko máme dvě a volila jssem tu do které jsem kdysi chodila i já.Je prostě kousek pěšky a celkem brzo už Martin chodil sám,shodou okolností je to teda jazykovka.Třeba pro holky by se mi líbila sportovní škola ale je na duhé straně města a není v našich silách je tak každý den vozit a vyzvedávat :-(
Na dnech otevřených dveří jsem ale v žádné škole u nás nebyla....

Vlaďko

Obrázek uživatele PetraN

já byla na dni otevřených dveří ve třech školách, do čtvrté se ještě chystám a všude jsme si normálně mohli sednout dozadu a sledovat klidně celou hodinu a to v jakékoliv třídě
ta čtvrtá škola to má nazvané jako den otevřené výuky, takže myslím, že to tam bude stejné

No, ta kámoška byla u nás ve

Obrázek uživatele Vladkax

No, ta kámoška byla u nás ve škole právě včera a do třídy jen nakoukli a hned je hnali ven. takže tady tu výuku v praxi rozhodně neuvidím.... jinak co se týká té spádové oblasti, máme právě možnost šachovat s trvalým bydlištěm, můžeme ho mít na praze 8. Takže kvůli tomu to začínám řešit, aby jsme to případně stačili všechno vyřídit...
mně to docela rozhodilo kramfek, neuvažovala jsem o jiné docházce než tady, ale už je to několikátá stížnost, takže asi to tu žádná výhra nebude....

Vlaďko

Obrázek uživatele PetraN

ničím:-)), já tam nebyla, jak říkám je to pro nás daleko, máme spoustu škol blíž, takže o této škole neuvažuju a blíž jsem se o ni nezajímala, to byl jen tip, měli jsme prezentaci škol u nás ve školce a on tam byl jako budoucí učitel první třídy, mluvit za školu, a prostě takového učitele bych pro dítě brala hned, to je jediné
v této části Holešovic je pak ještě ZŠ Tusarova, ostatní základky má P7 až na Letné
Ta Tusarova, pokud se nepletu má i přípavnou třídu, což mi přijde fajn, takových škol moc není
podívej se na stránky škol, o kterých uvažuješ, dny otevřených dveří měly některé už v prosinci, některé mají právě v těchto dnech

jinak pokud vybíráš až pro příští rok, tak doporučuju stejně obejít si ty školy až za rok, to už většinou vědí, kdo bude učit budoucí prvňáky a máš možnost podívat se do výuky těchto učitelů, a trochu si udělat o učiteli obrázek, jako, jasně když tam budou mít někoho v hodině, tak se budou asi chovat dobe, ael už se mi stalo, že jedna učitelka my byla od pohledu nesympatická a měla jsem z d vný pocit, takže trochu to určitě napoví
ten učitel je stejně nejdůležitjěší ze všeho....

Kapacita škol

Chtěla bych jenom upozornit, že některé ZŠ (zejména ty, které jsou považovány za kvalitní) dnes začínají odmítat děti, které nebydlí v jejich spádové oblasti, protože mají naplněnou kapacitu a nemůžou uspokojit všechny žadatele. Začíná to být stejné jako s mateřskými školami, tam si taky člověk nemůže moc vybírat, je rád, že dítě někde vzali. Takže zjišťovat si informace o X školách je sice dobré, ale nakonec to může dopadnout tak, že dítě bude ochotná vzít jenom spádová ZŠ. Já bych se tedy na prvním místě ptala na to, zda berou děti mimo spádový obvod.

Orteňák můj manžel považuje

Obrázek uživatele Vladkax

Orteňák můj manžel považuje za podřadnou základku,máme blízko kancelář, a když vidíme ty zhulené děti v tom parčíku před školou, tak je nám celkem ouzko :-) to jsi mě docela překvapila - krom toho učitele, ta škola si tě získala čím? :-) nemají někdy teď den otevřených dveří? to jsem asi prošvihla,co?
jinak my jdeme k zápisu až za rok, ale pochopila jsem, že pokud nechci ZŠ u nás, musím se o to zajímat už teď....

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

- školy, co jsem navštívila, tak všude byl první stupeň na jedom patře a druhý stupeň na druhém patře
- s tím, co píšeš u družiny jsem se setkala v jedné u nás jinak poměrně renomované škole...kapacitní budu si ještě zjiš´tovat podrobnosti, budu chtí do chodu družiny nahlédnout, jak družina funguje, třeba toto není na závadu a děti si vyhrají, celkem mě to mrzí, protože jinak je daná škola vysoko v mém žebříčku, ale toto ji diskvalifikuje, protože v družině budou děti prostě ten čas trávit...ostatní školy měly pro družinu vlastní prostory, hernu atp.
jídelna netuším, tak dalece jsem nepátrala

Jo pokud byss chtěla Holešovice, tak ve škole na Ortenově náměstí bude mít první třídu muž! Mladý sympatický a vypadá, že ho děti budou mít rády a budou ho respektovat..kdybychom to neměli poněkud z ruky, tak bych ho brala pro své děti hned. Ten mužský element ve škole hodně chybí