Skip to main content

Jak je to s paragrafem při hospitalizaci sourozence?

Obrázek uživatele be.st72
Posted in

Ahoj, dnes v noci dostal Kubík laryngitidu, svezli jsme se sanitkou a odpoledne nás pustili. O Domíska se doma staral manžel. Jenže ten měl ráno letět na služebu a ta za několik desítek tisíc propadla, takže celkem problém, tak to potřebujem mít podložené ze všech stran. Doktorka mu paragraf vystaví, ale prý si pro něho musí vymyslet nějakou nemoc, že jinak to nejde - což je podle mě blbost a i paní Milada mi její tvrzení vyvrátila. Nemůžu ale najít nějaký odkaz, kde je to přímo napsané (v nějakém zákoně nebo kde). Dá přece rozum, že i když je děcko zdravé, tak se o sebe samo nepostará. Když tam bude uvedená nemoc i toho druhého, tak si v práci můžou myslet že si vymýššlí, když řediteli hlásil jen hospitalizaci jednoho a že se musí postarat o zdravého, ach jo, to je na hlavu. Budu ráda za nějaké odkazy.
Díky Bětka

http://www.mpsv.cz/cs/7#dsnp

Obrázek uživatele PetraN

http://www.mpsv.cz/cs/7#dsnp

3. Ošetřovné

Na ošetřovné má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat z důvodu, že musí
•ošetřovat nemocného člena domácnosti, nebo
•pečovat o zdravé dítě mladší 10 let, protože školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla.

Zaměstnanec nemůže uplatnit nárok na ošetřovné na dítě, na které již (zpravidla) druhý z rodičů uplatnil nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek; to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace zákonem stanovené, porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

V témže případě ošetřování (péče) náleží ošetřovné jen jednou a jen jednomu z oprávněných nebo postupně dvěma oprávněným, jestliže se v témže případě ošetřování (péče) vystřídají. Změna druhu onemocnění (diagnózy) se nepovažuje za nový případ ošetřování.

Některé skupiny pojištěnců nemají vzhledem k charakteru vykonávané činnosti na ošetřovné nárok (např. zaměstnanci, jejichž zaměstnání je zaměstnáním malého rozsahu, členové kolektivních orgánů právnické osoby, zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce, OSVČ).

Ochranná lhůta pro ošetřovné není stanovena.

Podpůrčí doba u ošetřovného činí nejdéle 9 kalendářních dnů. U osamělého zaměstnance, který má v trvalé péči aspoň jedno dítě ve věku do 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku, činí podpůrčí doba nejdéle 16 kalendářních dnů.

Ahoj

Obrázek uživatele PetraN

pokud si pamatuju, tak na papírech k OČR je kolonka, kde se vyplňuje, důvod OČR...krom nemoci dítěte tam je i kolonka, že důvodem k OCŘ je to, že osoba, která normálně o dítě celodenně pečuje je hospotalizovaná buď sama nebo s dalším dítětem..tu formulaci si nepamatuju přesně, ale myslím, že z ní vyplývá, že tvůj muž má nárok na ošetřovačku i na zdravé dítě, když ty budeš v nemocnici
zavolej nasociálku nebo se stav za doktorkou ať ti půjčí ke zkouknutí onen formulář...tam je vše vypsané

Díky za odkazy, teď mám hlavu

Obrázek uživatele be.st72

Díky za odkazy, teď mám hlavu ještě víc zamotanou. Nejlepší bude, když tam zavolám. Jsem ještě na rodičáku.

ještě:

Obrázek uživatele Hanoušek

ještě koukni sem - a když tak ráno zavolej přímo na jejich uvedené telefony
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/osetrovne.htm

ahoj

Obrázek uživatele Hanoušek

ahojky, no tak to nevím ale když si necháš vystavit OČR na nemocného Kubíka - tak by neměl být přeci problém - na OČR se píše pouze jméno dítěte a až rodič si vyplní zadní stranu - své jméno, rč, o koho pečuje.....NO JO JENŽE vlastně nemůže, protože jiná osoba - což si Ty pobíráš na na Kubíka rodičák....ALE možná, že ne - nemáš ho napsanýho třeba náhodou na Domíska? Počítám, že Ty do práce ještě nechodíš......
No jinak na zdravé dítě by manžel mohl mít očr, kdybys Ty byla v porodnici nebo v nemocnici, tudíž by ses nemohla starat o dítě, o které jinak pečuješ - to je tam i napsáno....
Ale tohle je oříšek :-) co zkusit zítra zavolat přímo na sociálku?
Našla jsem ještě tohle, ale tam asi tohle nevyčteš....
http://www.naseporodnice.cz/osetrovne-ocr.php