Skip to main content

Saunovani deti

Posted in

Ahojte, tak podzim na krku a ja zas premyslim, ze bych s detmi (skoro 3 roky) zacala chodit do sauny. Uz jsem chtela i loni, ale nemoci se nam tahly pomalu od podzimu do jara a nebylo kdy zacit. Ted nejvic resim problem, bojim se, aby se mi deti nespalily o topidlo, nekdy se umi hooodne rozjet a nehoda je v mziku. Premyslim jeste o infarsaune, mate zkusenosti ? v te jsem nikdy nebyla a nevim, zda je pro deti vhodna.
Moc dekuju za rady.
Hanka.

-

Já mám za to, že na posílení imunitního systému je spíš finská sauna - právě to střídání teplot ve tří fázovém cyklu. Infra sauna je lepší spíš pro pohybový aparát - prohřátí svalů a kloubů. Pobyt bývá jen jeden půlhodinový. Pro děti je určitě snesitelnější infrasauna, ale účinky bych neočekávala. Ale poptej se raději u odborníků.

obecně lze říci, že jakékoli

Obrázek uživatele Ifka123

obecně lze říci, že jakékoli střídání (citelné) změn teplo imunitu posiluje.
Ať např. střídavé koupele nohou či celotělové, vyhřátý obývací pokoj a chladná ložnice....
moje děti chodí od dvou let a vliv to určitě má. Chodíme tedy do městské sauny, ale dětí chodí hodně, dokonce jeden čas chodily i místní školky "povinně".
Je jedno jaký typ sauny to je - hlavně musí být střídání fází prohřátí a ochlazení, na tom to stojí.

infrasauna

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti s infrasaunou a zlepšením imunity?

Super, děkuju moc.

Obrázek uživatele verika

Super, děkuju moc.

Vlhko ne¨klasická suchá finská

Naše děti vlhko nemají rády, ta pára je velmi horká, proto jim vadí. Teplota v sauně 83 stupnů, na spodní lavici je cca 60-65 st. Kameny na topidle nepoléváme. Oleje jsme zatím žádné nevyzkoušeli.
S infrasaunou nemáme zkušenost.

Jonka

Obrázek uživatele verika

A ještě jaká teplota ideálně? A co vlhkost? Mám kombinaci infra + finská a vlhká nebo suchá. Když vlhká, můžu používat třeba i eukaliptový olej. Poradíte?

-

to ja pocitam s tim, ze se nevysaunju a budu litat za detmi :-).

Dle věku

Záleží jak staré máte děti. My začali od roku. Vždy na klíně na spodní lavici jen na pár minut cca 5 min. Některé děti snesou pak sprchování dle Kneippa, tzn. odražená voda od nožek postupně vzhůru, nekteré můžete šupnout rovnou do bazénku, některé jen vychladnou venku bez vody. Dětem stačí klidně jen jedno opakování. Max tři.
Počítejte, že s malými dětmi se vy sama nevysaunujete. Musíte se vystřídat a děti si kdyžtak předávat, nebo se "obětovat" a saunovat jen děti.
Naše už vydrží od 2 let na spodní lavici stejně dlouho jako my na horní, takže šlo skutečně jen o první sezonu a můžeme si to užít všichni.
Stojí to za to :-)

Jonka

Obrázek uživatele verika

A jak nejlépe začít?

Děti

Psala jsem zde k tomu několikrát obsáhlé komentáře. Saunujeme na doporučení pediatra od roka dětí.
Dcera 9 let, atb 1x v životě, jinak krom rýmy a kašle zdravá.
Dvojky první rok totálně nahromadě 3x atb. od roka saunujeme a přes zimu max rymka s kašlikem jinak nic. Imunita opravdu naskakuje u dětí bleskově a na saunu nedám dopustit.
Z topidla strach nemějte, děti se to naučí ihned respektovat, ono to opravdu dost hřeje. My v sauně pohádkujeme a máme krabici saunových hraček.

-

dekuju moc, ja chci prave zacit co nejdriv, nez omarodime. Imunitu to zvysuje opravdu vyrazne, ale musi se chodit pravidelne, idealne 1x tydne.
..kdyz jsem chodila pravidelne do sauny, kolem me v zime vsichni nemocni a ja opravdu fit!
H

Infra sauna je vhodná pro

Obrázek uživatele verika

Infra sauna je vhodná pro děti. Spočívá v tom, že zatímco ve finské sauně hřeje kamení, tak v infra hřejou celé stěny. A nehřejí tak moc, aby se na ně nedalo sáhnout. V pohodě se o ně opírám.
Já jsem zatím nesaunovala, ale po loňské zkušenosti, kdy byla dcerka nemocná skoro celou zimu, to hodlám praktikovat. U dětí to prý zvyšuje imunitu velmi výrazně.

Počítám, že tak ke konci září, do půlky října bych chtěla začít.