Skip to main content

Nemocenská v těhotenství

Posted in

Zdravím,
chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s odchodem na pracovní neschopnost. Já jsem v 9týdnu a paní doktorka mi už před 14 dny navrhovala, abych byla doma a navrhuje mi to pořád. Pracuji ve stoje, ale i si sednu. Je pravda, že jsem unavená a když přijdu z práce jdu si lehnout. Taky mne občas pobolívá v podbřišku a lehce špiním, ale dvojčata jsou v pořádku. Je to mé první těhotenství. Nedokážu si, ale přestavit, že budu tolik měsíců zavřená doma, myslím, že bych se z toho zbláznila. Nevím, zda je nutné být doma a také nevím, jak je to teď s vycházkami.
Děkuji Lenka

Ahoj,

Obrázek uživatele LadaVac

já byla doma od 10. tt,kde jsme přišli o miminko/ čekala jsem původně tři/,takže na doporučení doktorky jsem neváhala ani minutu.Výhoda byla,že tehdy mi mohla doktorka napsat vycházky bez omezení,takže jsem jezdila za svými kolegyněmi,chodila pracovat na barák / stavěli jsem v té době/a vůbec jsem neměla pocit,že se nudím,naopak ,na tu dobu vzpomínám jako na nejhezčí,moc jsem si to užila.
Švagrová za měsíc rodí a dnes už nejdou vycházky na celý den,ale jelikož má od začátku rizikové těhu,taky je doma a domluvila se s doktorkou,že jí napsala vycházky od 13-19 h,místo dopoledne a odpoledne.Šije na miminko,zařizuje pokojík a i když taky říká,že se jí po práci zasteskne,říkám jí,ať si užívá pohody,že to pak bude fofr.A což teprve s dvojčaty.Já bych toho klidně využila a doma byla,kor když to paní doktorka doporučuje.
PS : 6-8 týdnů před porodem už ti může doktorka napsat vycházky neomezené,to už nastupuješ na mateřskou.

Lenko, ...

pokud vás bolí v podbřišku a lehce špiníte, tak především běžte hned k lékaři. Jste "teprve" v 9 tt. a je dobře, že jsou dvojčátka v pořádku, ale rozhodně by vás měl vidět a zkontrolovat doktor. A jestli pracujete převážně ve stoje, tak bych nabídku na PN okamžitě přijala a příp. si domluvila nějak rozumně vycházky. Dvojčecí těhotenství je zátěž a proč zbytečně riskovat.
Milada

Ahoj, asi bych dala na

Obrázek uživatele Vladkax

Ahoj, asi bych dala na doporučení dr. Mně nemocenskou taky nabízela, ale nebyla nutná ,takže jsem chodila do práce do 22tt. Ale sedím u počítače občas něco v terénu, takže v pohodě. Pak jsem si dala oraz už dobrovolně :-)
Jedním z důvodů bylo to, že mi byly nabízeny vycházky jen v omezenou dobu (jak píší holky) ,tím pádem bych nemohla na víkend pryč z města apod.

uteče to, neboj

Obrázek uživatele okwuegbue

Taky jsem to hodne zvazovala, ale lepsi se kdyztak trochu nudit a holt obetovat nejakou tu korunu, nez neco riskovat. Akorat s temi vychazkami to je na prd. Od ledna uz nepisou neomezene jako driv, ale max na 6 hodin mezi 7-19 :( Tak se drz, preji pevne zdravi a pohodove tehotenstvi. Michaela

myslim, ze ti to utece

myslim, ze ti to utece rychleji, nez si myslis. A az zacne byt osklivo, jeste budes rada, ze nemusis vstavat :-)

děkuji

Děkuji za příspěvky, doufám, že mi dá doktorka dobré vycházky, abych se doma v panelákovém bytě neuzoufala.

-

Na neschopenku jsem taky nechtěla, ale podruhé bych už tak neriskovala. Těhotenství jsem měla skvělé, cítila jsem se výborně. líp než normálně. Doktor mě netlačil, jen prohodil, že když budu chtít neschopenku, mám si říct. Mně to přišlo nemyslitelné, kor když jsme pracovala v kanceláři a bylo mi dobře. Ve 22+5 jsem šla na běžnou kontrolu a už si mě kvůi zkracujícímu čípku v nemocnici nechali. Čekali jsme na 24+0, aby mě převezli rychlou do Podolí a tam jsem naštěstí až po 8 týdnech porodila císařem (porod se spustil sám). Děti jsou zdravé, ale byly to nervy, jestli je udržím. A dodatečně mi můj gynekolog prozradil, že vůbec nevěřil, že to dopadne dobře. Připadalo mi šílené být 9 měsíců doma, pak jsem strávila 3 měsíce v nemocnici a nedalo se nic dělat.
Taky jsem si nepřipouštěla a vlastně mě nikdo ani moc nevaroval, jak je vícečetné těhotenství rizikové. A mám pro to i svůj soukromý důkaz. Po necelých dvou letech jsem znovu otěhotněla. Zjistila jsem to až v 10. týdnu. Prvních 5 měsíců mi bylo dost špatně, pak to přešlo. Celé těhotenství jsem dělala všechno jako normálně, do posledních dnů nosila obě dvojčata, nákupy, apod. Zkrátka nešlo se s ohledem na děti omezovat. Přesto všechno jsem porodila spontánně a přirozeně přesně na den termínu.
Nemyslím si, že by se mi čípek zkrátil díky chození do práce. Ale kdybych třeba náhodou nešla na tu kontrolu nebo šla o týden později, kdo ví, co by se mohlo stát. A děti jsem nakonec udržela určitě díky ležení.

ahoj, ja byla na nemocenske cca od 20. tt

pozadala jsem o to sama, v praci stres, 8 hodin na zidli, obcas prescasy. Vychazky jsem mela asi 8 hodin denne, mam ale pocit, ze to kazdy doktor dela jinak, nektere holky tady psaly, ze mely vychazky neomezene. Taky jsem si to nedokazala predstavit, cele dny sama doma, ale to opravdu strasne rychle utika a hlavne si muzes poradne odpocinout a pripravit se na to, co bude, az se dvojcatka narodi. Hodne jsem spala, cetla, hodila na prochazky, zarizovala pokojicek, cetla jsem si diskuze tady na foru atp. Cele tehotenstvi bezproblemove, opravdu jsem si to uzivala. Az najednou ve 30 tydnu na UTZ zjistili, ze holcicka ma potize a okamzite si me nechali na rizikovem. Porodila jsem po 6 dnech. Nevim, jak by to dopadlo, kdybych chodila do prace. Dvojceci tehu je opravdu hodne specificke a je lepsi nic nepodcenovat.

Ahoj, ja som bola na

Ahoj,
ja som bola na neschopenke od zaciatku, cca od 5. tyzdna. Prve 3 mesiace som furt spala, do 4. mesiaca mi bolo zle, takze som bola za to velmi rada. Vobec som sa nenudila a to nie som moc ten doma sediací typ. :) Casto som cítala, kukala na serialy, vysívala. Od 5.mesiaca som zacala nakupovat, pripravovat vecicky, chodila na prechadzky, s kamoskami na limco. Vychadzky som mala neobmedzene, to zalezí len na doktorovi. Na zaciatku som tiez trosku spinila, brala som aj rozne lieky a nechcela som nic riskovat, takze ked mi to navrhla doktorka hned som suhlasila aby ostala doma.
Ten cas utece, neboj! ;)
Betka

ahoj, mne to dr taky ihned

Obrázek uživatele Kralka_KK

ahoj,
mne to dr taky ihned navrhovala, moc se mi nechtelo, neumela jsem si to vuuuubec predstavit, pred materskou jsem byla celkem "workac", pracovala 11h denne, ale....zaclo mi byt blbe, takze jsem byla nakonec rada, na konci 3.mesice to prestalo, tehotenstvi bez komplikaci, a ten kliiiiid, no parada, rada na to flakani vzpominam:) zato ten kolotoc ted.....
Chodila jsem na tehu-cviceni, plavat, na kavicky s kamaradkama a psychicky se pripravovala:)
Byt tebou bych radeji zustala doma, dvojceci tehu neni sranda...

ahoj, já bych tedy šla na

ahoj,
já bych tedy šla na neschopenku, v některých nemocnicích vím, že i v začátku těhotenství holky leží v nemocnici, kvuli špinění. udělala bych vše proto aby
to dobře dopadlo a kort s dvojčaty, není radno hazardovat. já byla doma od prvního dne, poslední 3 měsíce v nemocnici a také jsme to zvládli.pa denisa

já byla doma od začátku

Obrázek uživatele Janact

i mě to doktor navrhl a já ho poslechla, nechtěla jsem nic riskovat a to mě v podbřišku nebolelo, ani jsem nešpinila...
bylo mi ovšem špatně snad do 5tého měsíce, takže jsem byla ráda, že jsem doma, byla jsem i hodně unavená... takže jsem si ráda přispala, odpočinula - i když pak to nuda byla, ale nechtěla jsem nic zanedbat, děti se přesto narodily o krapet dřív 34tt,...těhotenství do 33tt naprosto bez problémů a během týdne se to takto "zvrhlo", ale děti už měly 2kg, dýchaly samy, přesto tam ještě ty 3týdny mohly vydržet, ale vím, že jsem udělala max... víc jsem to ovlivnit nemohla.. poslední týden jsem ležela v porodnici na kapačkách.

vycházky jsem měla 2 hod dopo, dvě hod odpo, ale možná lze domluvit jinak, příp. neomezeně

Já bych být tebou na neschopenku šla., zejm. když máš bolení v podbřišku, špiníš.

J.

ahoj, ja jsem na vlastni

ahoj, ja jsem na vlastni zadost odesla na nemocenskou az asi dva tydny pred nastupem na materskou. Protoze uz jsem nezvladala osm hodin sedet. Taky bych se doma zblaznila byt od zacatku, ale zase si nedokazu predstavit, ze musis cast pracovni doby prostat. To bych asi nezvladla, brisko casem tezklo. Myslim, ze zalezi predevsim na tom, jak se citis, ale rika se, ze u dvojcat bys mela hodne a hodne odpocivat. Preju vam hodne zdravi, at vsechno dobre zvladnete :-) Martina. Jo a vychazky jsem mela neomezene.
P.S. Jeste pripisu, ze jsem mela cele tehotenstvi pohodove, bez komplikaci, tak proto jsem nesla na nemocenskou drive. Porod mi museli ve 38.tydnu vyvolat. Ale pokud uz mensi potize mas, radsi nic neriskuj.