Skip to main content

návrat do práce - výpověď

Posted in

ahoj,

obracím se na vás s prosbou, jestli nemáte někdo podobnou zkušenost. Dětem budou 20.8. tři roky a já se mám vrátit do zaměstnání. Místo pro mě není, je obsazené. Měla jsem schůzku s vedením a tam mi byly nabídnuty tyto možnosti - buď brigáda, dočasně, než se pro mě uvolní místo nebo dohoda o ukončení pp se třemi odstupnými platy. Nepřistoupila jsem ani na jedno, neb obojí je pro mě jaksi nevýhodné, na brigádu jim kašlu, pak by se mnou mohli pěkně zamést a odstupné je jaksi malé, mám, tuším nárok na platů 5. Když sem se zeptala, co se bude dít, když v den nástupu nastoupím do práce, tak mi bylo řečeno, že by se neradi uchylovali k radikálnímu řešení. A teď babo raď, jak se mám zachovat....

díky

helena

Tome,

děkuji moc za vysvětlení !!!
M.

podpora a odstupné

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Mirko,
to holky pěkně popsaly v tom odkazu - mrkni tam. Rodičovská dovolená končí toho 24.11.2012, přestože i nadále budeš pobírat rodičák. Přitom můžeš normálně pracovat. Aspoň jsem to tak z toho pochopil.
A výpočet podpory - jestli z platu nebo odstupného... to je stejné - vždyť odstupné jsou (většinou) 3 platy. Když nastoupíš 25.11. do práce a budeš pracovat do konce roku, pak dostaneš odstupné, podpora by se měla počítat z měsíčního platu - nerozhoduje jestli platu za prosinec nebo odstupného poděleného 3...
Tom

Tome

Ahoj Tome, děkuji moc za radu!!! Už se v tom začínám více orientovat. Mám si sama určit jak to budu chtít, zaměstnavatel mi vyjde vstříc, ale jeho účetní není v obraze a nehodlá to studovat, aby to pro mne vyšlo co nejvýhodněji...snad mi rozumíš, je to prostě jen na mě. Každopádně, po 20 letech zaměstnání u nich mě již nemůže zaměstnat, ale chce se se mnou ještě finančně vypořádat, sem tam jsem mu při mateřské s něčím "zadarmo" na dálku vypomohla a jsme hlavně tady na vesnicích v dost úzkém vztahu všichni, takže doopravdy v rámci dobrých vztahů je to asi takhle.
Tome, tedy ani z "odstupného" se podpora nevypočítává? Co je to vlastně odstupné? Jiná forma platu? Četla jsem v diskuzích, že se podpora v nezaměstnanosti vypočítává z "poslední" pracovní činnosti po RD. RD se rozumí rodičovská dovolená, ta mi Tomáši končí toho 25.11. tohoto roku, to budou dětem 3 roky, prosím? Nebo mi RD končí posledním rodičovským příspěvkem? To by mi ještě pomohlo zodpovědět. Jde mi o to,když bych se tedy nechala zaměstnat na 1 měsíc (lepší pro jistotu než na pouhý 1 den, nechci riskovat) hned po 25.11. a dostala jen 1 velký plat namísto odstupného (je to vůbec možné?) a nastoupila hned po tom odpracovaném měsíci na úřad práce se žádostí o podporu....zda by mi nesebrali ten rodičovský příspěvek? Asi by mě ani při pobírání rodičovského příspěvku na úřadu práce nezaevidovali a neposkytli ani podporu,že? Takže nejspíš blbost. Takže tedy zaměstnat po 25.11. hned na 1 měsíc, pak dobrat rodičák do konce dubna a od 1.5. jít na úřad práce? Tady se bojím ještě, že nevím zda je nutné, aby po RD byla "poslední činnost" ta práce za mzdu? Poraď,snad mi rozumíš. Podívám se ještě na ten odkaz od tebe,díky moc!

pro Serenku

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Mirko,
teď koukám, že v souběžné podobné diskusi
http://www.dvojcata.org/node/706648

je odpověď na zbytek Tvého dotazu pěkně srozumitelně popsána. Takže by to mělo být v pohodě :-)
Tom

nástup do zaměstnání po RD

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Mirko,
píšeš, že Tě zaměstná na 1 měsíc a slíbil výpověď dle paragrafu 52 pro nadbytečnost s výpovědní lhůtou... je to tedy tak, že budeš docházet do práce 3 měsíce - 1 měsíc zaměstnání + 2 měsíce výpovědní lhůta? Nebo jste se dohodli na výpovědi hned první den po nástupu a jen jeden měsíc výpovědní lhůta? A co odstupné ve výši 3 platů - to je podle zákona povinnost Ti vyplatit - nehovořili jste o tom? pak by to bylo konec listopadu a prosinec zaměstnání + leden - březen odstupné, od dubna bys pobírala podporu.
Vím na 100%, že podporu z žádného rodičáku počítat nebudou - to nejde. Jsou jen 3 možnosti podle zákona o zaměstnanosti:
1) z průměrné mzdy v národním hospodářství ve výši 0,15 - 0,11ti násobku s klesající výší - to pokud ihned po RD jdeš na pracák a poslední započtenou "prací" je náhradní doba zaměstnání - tj. péče o dítě;
2) z pravděpodobného výdělku, pokud po RD nastoupíš do práce jen na krátkou dobu (a tady nevím, jestli nedošlo k nějaké změně od dubna 2012 a zkoušel jsem to hledat v nové verzi zákona o zaměstnanosti a po přečtení 3 paragrafů jsem nevěděl vůbec, kdo jsem!!!)
3) z Tvého platu, pokud pracuješ třeba pět let a pak dostaneš výpověď.
Žádná podpora z rodičáku či mateřské neexistuje, ale je to, jak to tak sleduju, pevně zakořeněný mýtus :-(

Takže tady se nemusíš bát. To ostatní už bohužel odpovědět s jistotou neumím... Třeba napíšou další. Ale myslím si, že nastoupit bys měla už toho 25.11.2012.

Držím palce a přeju hodně sil!

Tom

poraďte

Ahoj, řeším stejný "problém", hodně mi poradila Lída, příspěvky vás ostatních včetně Toma.
Teď řeším svůj poslední krok, nechci udělat chybu,prosím poraďte.
Jedná se o ten 1 den zaměstnání skrz následné vypočtení podpory v nezaměstnanosti. PO 20 letech mého zaměstnání pro mě nemají již místo, organizační změny. Zaměstnavatel mi vyjde vstříc. Kdy se mám nechat přesně zaměstnat na ten alespoň 1 den? Zaměstnavatel mě zaměstná na 1 měsíc, slíbil, dle paragrafu 52 pro nadbytečnost s výpovědní lhůtou. Dětem budou 3 roky 25.11. tohoto roku. Ale pobírání Rodičovského příspěvku mi končí měsícem DUBEN. Nyní od srpna jsem si zvolila maximální částku čerpání těch 11.500 Kč (v měsíci duben mi přijde na účet 11.500 za březen a v měsíci květen mi přijde zbytek cca 2.500 Kč za duben). Takže Rodičovská dovolená (existuje tento termín vůbec???) mi končí 30.4.2013? Mám se tedy nechat zaměstnat od 1.5. do 31.5.2013? Nebo se mám nechat zaměstnat při pobírání toho Rodičovského příspěvku po 25.11.2013 (dětem budou 3 roky ten den), neseberou mi ten Rodičák? Když by mě zaměstnali na 1 měsíc od 25.11., dále bych do dubna pobírala rodičák...nemůže se stát, že by mi podporu nevypočetli z toho jednoho měsíčního platu,ale že by ji vypočetli z Rodičáku? To by mě klepla PEPKA. Školku nemám,až od září 2013. U nás nevzali do školky 57 dětí, nejblíže je soukromá asi 32 km od nás jedna cesta, měsíčně stojí 13 tisíc na 1 dítě, což pro moje dvojčata 26 tisíc měsíčně + cesta denně 64 km + čas.
Těším se na vaše příspěvky, je TO TADY S VÁMI MOC FAJN !!! Serenka :-)

moc vám všem děkuji za

moc vám všem děkuji za reakce! rozhodla jsem se, že vytrvám a nenechám si zacpat pusu třemi platy - pojmenovanými jako odměna, ne jako odstupné! to se mi nezdá solidní a "smrdí" to...

no přesně, je obsazené, jiné

Obrázek uživatele Peri

no přesně, je obsazené, jiné obdobné pro tebe nemají a tudíž jsi nadbytečná, dalo by se říct, že rozhodnutím zaměstnavatela o přijetí někoho na tvé místo jsi se stala nadbytečnou. Jsou to org. změny. Pokud tvrdí něco jiného, neznají zákoník práce. § 52 písm. c). Pokud tvrdí, že nedošlo ke změnám, musí ti dát práci, která odpovídá pozici, kterou jsi zastávala před nástupem na MD. Pokud nastoupíš a oni ti práci nepřidělí, můžeš jít domů a zaměstnvatel má překážku v práci a je povinen ti platit náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku po celou dobu, po kterou ti nepřiděluje práci dle pracovní smlouvy. Podle mě to na tebe jen zkouší. Peri

Moje zkušenost

Ahoj, napíšu svoji zkušenost, pracovala jsem v dopravní společnosti. V dubnu jsem měla nastoupit do práce. Je tam nový ekonomický ředitel, takový cucák, který snad nikdy ještě nepracoval, ale důležitý jako něco. První co jsem nepochopila musela jsem si dohodnout schůzku, když jsem přišla, jeho první otázka: "Sjednala jste si se mnou schůzku, copak chcete." Říkám, v dubnu se vracím do práce, a on místo je,ale zrušené, a že neví, čím bych firmě byla užitečná, přitom jsem chodila a dělala i práci kterou jsem nemusela, ale chtěla jsem se zkononalovat ve své profesi.Hned, že půjdeme na dohodu, já, že ne jedině z nadbytečnosti když není místo + odstupné, najednout místo bylo, ale přesto, hned volal, připravte dohodu, já to ne,musím si to rozmyslet, pak jsem v pátek volala, že v pondělí nastupuji,pracovala jsem 3 dny. Dal mi práci v jiným městě, to mě vůbec nevadilo, ikdyž bych jezdila daleko a stávala bych brzo a musela bych přestupovat. Ve smlouvě jsem měla práci od 6:00 do 14:30,ale první autobus tam přijede na 7:00, snažila jsem to poposunout o tu hodinu, ale nic, i personální ředitel se snažil, ale vůbec žádná reakce.Defakto jsem byla donucena jít na dohodu. Výpověď mi také nechtěl dát, přitom mu říkám, že kdybych šla na dohodu, tak se mi krátí podpora. A teď k tématu: Než jsem šla na dohodu, byla jsem se ptát na pracáku jak to teda mám udělat(na pracáku si o té firmě myslí své a jak se k lidem chovají), abych měla plnou podporu, paní byla příjemná a řekla, když pečuji o dítě do 4 let, že nedělají problémy a dají mi podporu, tak jak mají. Nejlépe, kdyby ti to tam napsali.
Pevné nervy. Mě končí podpora a u nás doma je dusno co bude dál. Práce žádná a pokud někam pošlu životopis, většinou žádná odpověď ani záporná.

Ahoj

Monika

tak to jako jiná

tak to jako jiná zaměstnankyně by měla dostat padáka a ty jít na svoje místo, ne? nebo ji přeřadit jinam, protože zaměstnavatel je povinen ti držet místo po dobu rodičáku, aby ses měla kam vrátit...

no, tvrdí mi, že k org.změnám

no, tvrdí mi, že k org.změnám nedošlo, tak nemůžu dostat výpověď pro nadbytečnost. mé místo se nezrušilo, je obsazené jinou zaměstnankyní.

Ahoj, tak to si vymýšlí.

Obrázek uživatele Peri

Ahoj, tak to si vymýšlí. Zaměstnavatel má povinnost, vzít tě zpět. Pokud pro tebe místo nemá, může ti dát výpověď z organizačních důvodů, pro které jsi nadbytečná. V takovém případě bys měla výpovědní dobu dva měsíce a odstupné dle délky tvého pracovního poměru, až tři měsíční mzdy. Tj. pokud bys dostala hned výpověď a neměla jsi o výpovědní době pracovat, máš nárok na dvě mzdy za dobu výpovědní doby a pak až tři dle délky tvého pr. poměru. Z týchž důvodů můžeš podepsat s tím samým počtem mezd i dohodu. Tj. nemají-li pro tebe místo, z jiných, než z org. důvodů ti výpověď dát nemůžou - organizační změny to tedy jsou. Peri

pro skaldu

Obrázek uživatele Tomáš D

Skaldo,
to máš pravdu, bylo by to na okopírování celého zákona, který je navíc tak nepřehledný, že se v něm člověk bez právnického vzdělání hned tak neorientuje.
Ale byl bych opatrný s termíny typu "chybnými informacemi z tohoto fóra". Novela zákona je účinná od 4/2012 a do té doby byly informace na tomto fóru pravdivé. Pokud vím, Ty jsi svůj problém řešila ještě před účinností novely.
Navíc, ani Ty zde neposkytuješ bezchybné informace - viz Tvá citace na úvod Tvého prvního příspěvku. Tato citace skutečně nemá nic do činění s výší podpory v nezaměstnanosti, týká se pouze nároku na podporu jako takového. O dva paragrafy dál se totiž píše, že doba důchodového pojištění se dá získat i započtením náhradní doby zaměstnání - tj. nárok na podporu má i člověk, který při péči o dítě nevydělal ani korunu.
Tom

Souhlasím s Tomem, trvej si

Souhlasím s Tomem, trvej si na výpovědní době 2 měsíců a 3měsíčním odstupném. Oni tě na to místo dali, dali ti pracovní smlouvu a platový výměr a věděli, že po třech letech přijdeš. To byla jejich starost si to zorganizovat, tak ať vyhodí toho, kdo na tvém místě je. Tebe to vůbec nemusí trápit. Takže se nedej. Tvař se tak, že 21.8. nastupuješ na své místo a pořád jim opakuj, že přece věděli, že se vrátíš. A jestli se jim to nehodí, tak ať ti dají pět platů a nechají tě dohoudou k 21.8. podle §52 doma :-))
Hodně štěstí.

Tome, nechtělo by to už samostatnou rubriku? Téma se opravdu často opakuje.

Lída

Výši podpory bych si

Výši podpory bych si každopádně ověřila na svém úřadu práce. Já jsem byla naladěná právě chybnými informacemi z tohoto diskuzního fóra na vysokou podporu a pak mi spadla čelist, protože skutečnost byla jiná a já po 19 letech nepřetržitého zaměstnání dostala jen ty mizerné 3000,- Kč.
V případě výpovědi hlavně trvejte na uvedení důvodu "pro nadbytečnost".
Pro Toma: Samozřejmě podmínek v zákoně je více, jenže to by se sem musel okopírovat celý a stejně by to k ničemu nebylo. Já to píši ze své vlastní zkušenosti, jak postupovali na úp v Pardubicích. A když jsem si následně zákon prostudovala, musela jsem jim dát za pravdu. Bohužel takto myslí náš stát na matky.

nárok na odstupné

Obrázek uživatele Tomáš D

Máš na to nárok. A 3 platy jako odměnu Ti nabízejí proto, aby Ti, lidově řečeno "ucpali pusu". Vědí, že na ně máš ze zákona nárok, jen to jinak pojmenovali, aby vypadali jako hodní strýcové. Toť můj názor na ně.
Tom

díky za vysvětlení k té

díky za vysvětlení k té podpoře. zjistím si to.
teď je pro mě prioritou to odstupné, zásadní otázka je tedy - mám nárok na odstupné, pokud mé místo je obsazené? nechápu, proč mi nabízejí 3platy jako odměnu, s tím, že nárok na odstupné nemám, že nedošlo k org.změnám...???

vzpomínka na jeden článek

Obrázek uživatele Tomáš D

Kdysi jsem o tom četl nějaký článek v novinách, že různé úřady práce si vykládají znění zákona různě a tedy i různě vyplácejí podpory. Někde stačí ten jeden den na plnou podporu a jinde ne. V té době jsem si zjišťoval, jaký postup aplikuje ÚP v Rychnově nad Kněžnou (kam spadáme) a tam údajně ten první - lepší. Článek psal nějaký advokát a bylo v něm, že Ministerstvo připravuje nějakou směrnici, která zákon upřesní. Pak už tam bylo jen to, že sám autor článku doporučuje, aby byl i ten jeden den brán jako "poslední zaměstnání" a tedy výše platu za ten jeden den rozpočítaná na jeden měsíc byla základem pro výpočet podpory. Co se potom dělo se zákonem dál, už nevím, nesledoval jsem to.
Zjevně tedy byla v zákoně, jak už to bývá, dvojsmyslná formulace a nevím, jestli ji v nové verzi už neupřesnili.
Pokud tomu tak je, vzal bych ty tři platy, pohlídal si, aby ve výpovědi byla uvedeena nadbytečnost a ty 3 měsíce bych intenzivně sháněl.
Tom

ok, děkuji za rady, zřejmě

ok, děkuji za rady, zřejmě vytrvám na svém, nenechám ze sebe dělat blba.
ještě k té podpoře - jak to tedy doopravdy je?

odstupné a podpora

Obrázek uživatele Tomáš D

Helenko,
zaměstnavatel Tě vodí za nos. Prý odměna, ha :-) Moc dobře si je vědom toho, že Ti dává výpověď pro nadbytečnost a že Ti náleží odstupné. Tak se snaží Tě utáhnout na nějaké odměně, abys mu nebyla nepohodlná. A když jsi neoblomná, vyhrožuje "radikálním řešením".
Nedej se. Pokud se na to cítíš, trvej na nástupu ve výpovědní lhůtě, pokud ne, vezmi 3 platy. Budeš 3 měsíce zajištěná, jakobys byla v práci, čas můžeš věnovat shánění nové práce... ale když se nezadaří, následujících 5 měsíců po uplynutí těch tří budeš brát podporu, ale jen ve výši 2500 - 3500 Kč.
A pak je tu ještě ta varianta, že Tě aspoň na jeden den zaměstná, abys dostala po 3 měsících, kdy Ti náleží odstupné, plnou podporu, jak píše Lída. Ale obávám se, že to bude o domluvě a co cítím z toho, co píšeš, tak se zaměstnavateli do diskusí moc chtít nebude...
Tom

Re:

Ahoj, jsem taky z banky a před rokem jsem řešila to samé. Mé místo už nebylo, ale to prý nevadí, mohou ti nabídnout jakékoli jiné, které odpovídá tvému zařazení a dokonce i o 1 třídu nižší. Volná byla jen místa za přepážkou, na které já opravdu nejsem, takže jsem ukončila dohodou s 5 platy (3 ze zákona a 2 z kolekt.smlouvy). "Moje" banka ale byla vstřícná a dalo se domluvit, dokonce mě zaměstnali jako i na ten 1 den kvůli podpoře - ale pozor - nevím kde jsme udělali chybu - podporu jsem dostala v min. výši ne z platu za ten 1 den!(paní říkala něco v tom smyslu že se to počítá z posledního příjmu který byl delší než půl roku!) Jinak jak už tady někdo psal pode mnou, i když máš odstupné 5 měsíční, tak úřad bere jen ty 3 měsíce a 4 už dostáváš podporu.
Tak si to raději ještě prověř třeba i na pracáku, mívají tam i konzultační linky (tedy někde...).
L.

zaměstnavatel mi tvrdí, že

zaměstnavatel mi tvrdí, že nemám nárok na odstupné, protože nedošlo k organizačním změnám. Jsem z toho trošku zmatená - mé místo volné není, tudíž jsem nadbytečná a náleží mi odstupné ne? Nabízejí mi na dohodu 3platy jako odměnu, ne jako odstupné. Nemáte s tím prosím někdo více zkušeností?

díky moc! a když budu třebas

díky moc! a když budu třebas na půl roku jako osoba pečující o dítě do 4let,tak i po těch půl roku se můžu nahlásit na ÚP a podpora se mi bude počítat z posledního zaměstnání? tam si nejsem jistá totiž, abych pak zas nedostala tu minimální...je to boj :(

ahoj, i když dostaneš pět

ahoj, i když dostaneš pět platů odstupného, zákoník zná pouze tři, nebudeš brát podporu tedy tři měsíce, poté ti náleží podpora. Pokud se necháš zaměstnan na jeden den, zaměstnavatel ti zaplatí zdravotní a sociální pojištění, dostaneš mzdu za jeden den a podpora ti bude vypočetena z tvého platu, který ti zaměstnavatel potvrdí.

Lída

jojo, to vím, prostě po tu

jojo, to vím, prostě po tu dobu, co sem jakoby zajištěná odstupným, brát podporu nebudu. teď jen abych někde neudělala chybu v postupu jednání se zaměstnavatelem...

jj, ale mám za to, že pokud

jj, ale mám za to, že pokud dostaneš třeba 5 platů odstupného, tak nebudeš brát 5m podoru, snad tě nematu:-(( denisa

díky, a teď ještě jedna

díky, a teď ještě jedna otázka - pokud odejdu, dostanu odstupné a na tu dobu, co odstupné mám (předpokládám 5měs. - 5 odstupných platů)se nahlásím jako osoba pečující o dítě do 4let a pak se tedy přihlásím na ÚP, bude se mi počítat podpora z posledního zaměstnání? dosáhnu-li tedy toho, abych aspoň na ten jediný den byla zaměstnaná...

podpora

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Helčo,
nedávno tu byla o tom diskuse:
http://www.dvojcata.org/node/706423

kde se o tom psalo. Bylo to tak určitě do minulého roku, ale jestli se něco nezměnilo. Když jsem pročítal tu diskusi, tak z ní vyplynulo, že ne. Třeba odpoví ještě někdo další.

Pro Skaldu: Ano, ale pak tam byl paragraf o něčem jako náhradní doba zaměstnání nebo náhradní doba důchodového pojištění (nevím přesný terminus technicus). Tam se započítávala mj. rodičovská dovolená nebo přesněji péče o dítě a tudíž vznikal nárok na podporu v nezaměstnanosti i bezprostředně po ukončení RD. Ta citace, cos uvedla, se týká podle mě nároku na podporu vůbec, neřeší její výši. Pokud by to bylo jak píšeš, tak protože jsi neodváděla důchodové pojištění, neměla bys nárok na podporu vůbec a nepříslušelo by Ti ani těch pár tisíc. Nebo se pletu? Výše podpory je (byla?) řešena jiným paragrafem a tam bylo důležité, co bylo Tvoje poslední "zaměstnání" - zda RD nebo práce, byť na jeden den... ale vycházím jen z toho, co jsme pročítali s manželkou před 3 lety... Vím, že nějaké změny byly, ale nevím, jestli i v tomto.

Tom

teď jsem trošku zmatená -

teď jsem trošku zmatená - myslela jsem, jak píše Tom, že pokud nastoupím do práce, byť na jeden jediný den,tak se mi podpora počítá z mého platu a ne z toho minima, kde pak vychází na ty cca 2měs....

podpora

Citace: nárok na podporu v nezaměstnanosti máte, pokud jste vykonávali alespoň 12 měsíců v rozhodném období zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, která zakládá povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, přičemž rozhodným obdobím se pro posuzování nároku na podporu v nezaměstnanosti rozumí poslední 2 roky (ještě v roce 2011 to byly roky tři) před zařazením uchazeče o zaměstnání do evidence uchazečů o zaměstnání.
Já jsem byla v podobné situaci. Brzy po nástupu na mateřskou bylo moje místo zrušeno, a protože jsem nebyla přítomna, nové se nenašlo. Madam (lepší označení pro tu osobu nemám) z personálního oddělení trvala na tom, že v den, kdy budou dětem tři roky přijdu podepsat výpověď pro nadbytečnost a konec. To se mi samozřejmě nelíbilo, takže jsem se obrátila na novou náměstkyni provozu, která mě ani neznala. Ta byla tak hodná, že to začala řešit s personální ředitelkou a dopadlo to tak, že jsem sice dostala výpověď pro nadbytečnost, ale s výpovědní lhůtou dva měsíce, za kterou jsem pobírala plat odpovídající mé funkci, přitom jsem byla doma tzv. "na překážkách", protože pro mě jinou práci neměli. Pokud by to takto nedopadlo, byla jsem rozhodnutá to řešit s právníkem.
Finančně mi to pomohlo, protože jsem si dala odoperovat karpály na obou rukou a byla dalších šest měsíců doma na slušné nemocenské. Pro výpočet podpory to ale bylo k ničemu, protože jsem si během mateřské nepřivydělávala a neodváděla tedy sociální pojištění, jak je uvedeno výše v citaci. Podporu jsem tedy pak dostala tu minimální, něco přes 3000,- Kč, i když jsem dva a půl měsíce pobírala plný plat.
Pokud není v zaměstnání nikdo, s kým by se dalo rozumně domluvit, obrátila bych se určitě na právníka, alespoň aby mi poradil, na co mám nárok a jak se zachovat. Finančně to není zas tak náročné, dokonce mi jeden radil po telefonu zdarma, protože neměl čas na schůzku.
Držím palce, aby Vám to dopadlo co nejlépe. Takovéto chování ze strany zaměstnavatelů mě vždycky pěkně nadzvedne!

díky moc za reakce. Tome, je

díky moc za reakce.

Tome, je možné, aby mi po nástupu dal zaměstnavatel minimální mzdu nebo jinak mi to tedy znepříjemnil? Jedná se o velkého zaměstnavatele, mezinárodní banku, o to víc mě to totiž překvapuje.

H.

Ahoj,

to je těžký radit v této době, bohužel zaměstnavatelé se tak chovají. Já bych vzala ty 3 platy, lepší než nic. Taky záleží, jestli máš nervy nato, co od nich může přijít, pak bych nastoupila.
Já jsem bohužel dopadla mnohem hůř. Děti měli 3 roky v červnu, do školky jdou od září. Zaměstnavatel nejdřív řekl, že místo je zrušeno, když jsem to chtěla písemně, abych měla nárok na odstupné, tak už zrušeno nebylo. Trvali na tom, abych nastoupila, ale neřekli co a jak, vůbec nekomunikovali. Když jsem se chtěla domluvit na nástupu od září, protože přes prázdniny bych ty děti asi musela zamknout v sklepě :o)), tak to už jsme úplně skončili. Takže jsem musela dát výpověď dohodou, však nato čekali, bez odstupného.
Odstupný jsem oželela, jen jsem si potvrdila, jaký poměry v té firmě fungují. Našla jsem si novou práci a od září nastupuji.
Držím ti palce při rozhodování.
Martina J.

výpověď

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Heleno,
toto se tu řeší až moc často, jak je vidět, zaměstnankyně se dvěma malými dětmi jsou pro zaměstnavatele poněkud "nepohodlné". Je to svinstvo, ale co se dá dělat, že. Postihlo to i moji manželku, dětem byly 3 roky 12.12.2009 a zaměstnavatel jí už v červnu oznámil, že se nemá kam vrátit. Firma nezanikla, ale během její RD došlo k propouštění a slučování několika pracovních pozic. Ve hře byly 2 varianty - nástup s automatickou výpovědí první den nástupu s dvouměsíční výpovědní lhůtou, poté tři platy odstupného - otázkou je ale jaké platy a tedy jaké odstupné (před MD měla nadstandartní plat). Druhá - výpověď dohodou ještě v době trvání RD s pěti odstupnými platy ve výši platu před MD. Práci pro ni neměli, ale na první variantu by snad i přistoupili, ale ona nechtěla dělat jen tak něco, o čem by věděla, že je k ničemu, proto přistoupila na výpověď dohodou s pěti odstupnými platy.
Je to těžké rozhodování, já si to nedokážu představit.
Nová práce se teď shání těžko a je potřeba myslet na výši podpory v nezaměstnanosti. Ta je v případě nenastoupení do práce po RD hluboko pod úrovní tzv. "almužny" - počítá se 0,11 - 0,16-tinásobkem průměrné mzdy v národním hospodářství a tedy činí okolo 3 tisíc Kč měsíčně. Proto je výhodnější se nechat alespoň na jeden jediný den zaměstnat, pak se totiž podpora odvíjí od platu za ten den rozpočítaného na 1 měsíc - tzv. pravděpodobného měsíčního výdělku. Pokud jsi měla dobrý plat před MD a dali by Ti za ten jeden den aspoň 1/21 původního platu, bylo by to o něčem jiném.
To radikální řešení v případě nastoupení ale zase "smrdí" nějakým podrazem ze strany zaměstnavatele, zaměstnavatel by Ti mohl např. pobyt v práci značně znepříjemnit a dát Ti jen minimální mzdu.
Takže těžko radit - pokud máš bojovného ducha a chceš bojovat, trval bych na nástupu do práce, i kdyby to mělo být na jeden jediný den. A trval na tom, aby výpověď byla pro nadbytečnost.
Navíc mám dojem, jestli teď už není podpora nějak krácená, když podepíšeš výpověď dohodou.
Držím všechny palce a dej nám vědět, jak jsi dopadla.
Tom