Skip to main content

Když je dítě "dys..."

Ahoj všem,
Mám takovou prosbu.
Po několika měsících velkého trápení, šikanování apod. nepříjemností v první třídě, jsem se rozhodla vzít dvojče "B" - holčičku - na psychologické vyšetření. Po několika únavných hodinách jsem se dozvěděla to, co jsem už dlouho tušila - je "dys..." : Dyslektická, dysgrafická, velká porucha učení, soustředění....
Hodně se mi ulevilo, protože jsem si konečně byla jistá, že mám pravdu já a ne paní učitelka, která stále tvrdila, že to malá dělá schválně, že je zatvrzelá a nechce v hodinách pracovat.
Ale proč sem píšu: můžete mi prosím poradit a doporučit učebnice a pracovní sešity, se kterými bychom mohli o prázdninách pracovat? Pro děti s dyslexií je jich spousta, ale pracovní sešity pro dysgrafiky jsem nikde nenašla.
Do pedagogické poradny se dostaneme až někdy v září, ale já bych chtěla začít už teď, aby malá nebyla oproti ostatním tak hendicapovaná.
Děkuju

Lucko

kde najdu kontaktní email, ještě se tu moc neorientuju :-(

Jo, už to mám :-))

e mail

Obrázek uživatele Lucka V.

Napiš mi na e - mail.

Katko

máš můj velký obdiv :-)

Nemám zkušenost s dětmi, ale

Nemám zkušenost s dětmi, ale sama se sebou. V první třídě náhle zjistili, že jsem vlastně levák a tak mě začali přeučovat na leváka a po půl roce to zase vzdali. Lítala jsem furt mezi psychologickou poradnou, kde se mě snažili přeučit a školou, kde jsem patřila mezi horší žáky. Pak zjistili, že jsem ještě dyslektik. Musím říci, že díky klidnému přístupu rodičů jsem všechno zvládla a musím říct, že jsem to měla těžší než ostatní. Ale teď mám vysokou školu a mluvím plynně 3 světovými jazyky a hraju na dva hudební nástroje. Katka

Re:

kontakt pro všechny, kdo mi mohou jakkoli pomoci nebo poradit : jarnilouka8@seznam.cz

Omlouvám se, že jsem tady tak inkognito, ale mám k tomu bohužel vážný důvod.

S paní učitelkou jsme to měli celý rok velmi těžké - už jsem naznačila. Snad to bude příští rok lepší, když budeme mít "razítko", že má malá potíže. Bohužel změna učitelky nebo školy je nemožná.
U speciálního pedagoga, který je nám nejdostupnější, se velmi dlouho čeká na termín, jelikož dětí s takovými problémy je velmi mnoho.
Proto jsem myslela ( a dětská psycholožka doporučila), že bychom mohli trénovat doma přez prázdniny, ale nevím, co přesně mám shánět. Na netu jsem našla nádherně přehledný článek:
Dyslexie
Porucha čtení, kdy při neporušené inteligenci, při použití běžných metod výuky čtení v běžných sociálních podmínkách se dítě nedokáže naučit přiměřeně číst. Mezi úrovní čtení a úrovní inteligence musí být podstatný rozdíl. Projevy jsou opět individuální, nemusí být u všech stejné, projevují se nejčastěji těmito potížemi:
• špatné rozeznávání tvarů písmen (záměna tvarově podobných)
• špatné osvojení, zapamatování a rozpoznání písmen
• potíže se spojováním písmen do slabik a slov
• potíže s analýzou a syntézou slova
• potíže se sluchovým rozlišováním hlásek (záměny písmen)
• potíže s rozdělováním slov na slabiky, rytmizace
• pomalé tempo čtení
v pozdějších etapách pak
• přehazování a záměny písmen
• tzv. „dvojí čtení" (dítě potichu předříkává písmena, pak vysloví slovo)
• komolení slov
• hádání, domýšlení obsahu slov
• neporozumění čtenému
• špatná plynulost čtení
• neschopnost sledovat čtený text
• neschopnost použít psaný materiál ke studiu
Dysgrafie
Postihuje písemný projev, který bývá nečitelný, dítě obtížně napodobuje písmena a obtížně si je pamatuje. Děti mívají potíže s diktátem i přepisem, opravné přepisování bývá neúčinné, výsledek může být i horší než opravovaný text. Jako prevence i terapie může sloužit procvičování motoriky ruky - stavebnice, omalovánky, stříhání, manipulace s nářadím a drobným materiálem.
Dysortografie
Porucha postihuje oblast gramatiky, děti
• zaměňují krátké a dlouhé samohlásky
• nerozlišují slabiky di-dy, ti-ty, ni-ny
• vynechávají, přidávají, zaměňují písmena či celé slabiky
• komolí slova
• mají potíže s hranicemi slov, spojují a rozdělují slova nesprávně
• obtížně aplikují mluvnické učivo

Takže když jsem tsi to přečetla, jasně to na malou sedí a u psychologa to potvrdili...

ahoj,já souhlasím s holkama,

ahoj,
já souhlasím s holkama, ono to není až tak moc o těch dys... jako o učitelkách na které narazíš. Můj brácha byl také dysgrafik,dyslektik, dysortografik ,LMD atd..., ale měl jednu velikou výhodu a to byla jeho třídní učitelka, která se těmto poruchám věnovala... byl motivovaný, když už se nemohl soustředit, tak ho poslala na chodbu, ať se jde proběhnout a podobně, ostatní psali diktát, brácha doplňovačku, ostatní odevzádali opsaných 5 řádků, brácha 2..... jsou to poruchy,ale záleží jak s tím naloží jejich učitelé a jak se k tomu postaví ....brácha měl pochopení ve své učitelce, která vše vystudovala a věděla o co jde a jak k takovému dítěti s těmito poruchami přistupovat...

kamarádky syn, měl totéž, ale bohužel narazil na špatnou učitelku.... udělali z něj nezvladnutelné, hloupé dítě, zralé pro zvlášní školu, kdy sklízel posměch a ponižovíní.. poté přetoupil do jiné školy a vše se dalo pomocí spolupráce učitelky,rodič zvládnout..

kdysi jsem bráchu hlídala dva měsíce a byli jsme právě i u psychologa,kde jsem řikala, že jsem mu vytrhla stránku ze sešitu, že to bylo šílené, aby to opravil...on mi tenkrát řekl, že je to naprosto zbytečné, že to dítě to nevidí a lépe to prostě napsat neumí, když se bude soustředit na linku, tak už nebude řešit ostatní, takže asi tak...
pa denisa

Poradna

Obrázek uživatele Lucka V.

bez pořádného vyšetření bych nic moc nepodnikala.
Pomůcek je spousta.

Nejlépe ti poradí v dyscentru. Vezmi si tam diagnozu.

http://www.dyscentrum.org/

Klukovi na konci první třídy nejvíce pomohla čítanka se zvýrazněnými slabikami. A čtení s pomocným L- kem. Končí druhou třídu a byla horší než ta první :( Nevím přesně jakou máte poruchu.

Když tak mi napiš na mail a já ti něco nascanuji. Materiály jsou dost drahé.

pampeliško, odkud jste? napiš

Obrázek uživatele Ifka123

pampeliško, odkud jste?
napiš mi email nebo skype, třeba pomůžu kam se obrátit :-)
I a divočata

jo a hlavně bych zauvažovala

Obrázek uživatele Vladkax

jo a hlavně bych zauvažovala nad změnou učitelky, pokud by nebyla ochotná se s "diagnózou" ztotožnit. přístup učitele je dle mého pro takto "handicapované" dítě nejdůležitější.

nemám vlastní zkušenost, ale

Obrázek uživatele Vladkax

nemám vlastní zkušenost, ale pokusila bych sehnat nějakou placenou poradnu, kde je objednávací lhůta kratší. Myslím, že tam jedině řeknou co a jak, jaký zvolit postup, jak malou motivovat co s ní dělat a kdy. Podle mě to není jen o pracovních sešitech a trénování. Zainvestovala bych do jedné nebo dvou placených hodin a od září už chodila do té klinické poradny. Sanžila bych se získat maximum informací v co nejkratší době, aby jste měli co nejvíc času na správný postup zdokonalování.
Můj brácha měl taky vše dys... bylo to na bednu. Teda pro naše, jemu to bylo jedno :-) Přeju hodně úspěchů.