Skip to main content

Nemáte nejaký fígeľ?

Ahojte, nemáte nejaký fígeľ, ako by som mohla naučiť/motivovať dceru Béčko (10m) k lezeniu po štyroch? Do teraz sa zatiaľ iba plazí po brušku jednou rukou a jednou nohou, ani sama nesedí!!
Dvojča B sa v ohrádke, alebo v postieľke začalo stavať, tak že sa vyťahuje rukami, prehnutá do luku, nožičky natiahnuté?! No, pohľad hrozný, ako sa s tým trápi. Po chvíľke jačí, že už nevládze a ak ju nedám dole spadne dozadu ako vrece zemiakov na znak, roztiahnuté ruky aj nohy. Vobec nejde do kolienok. Ale ohnúť ich vie. A teraz ako to objavila, ju nič iné nezaujíma len sa stavať hore, je ako posadnutá. Aj keď ju dám do prostriedku obyváku s hračkami okolo, hneď sa plazí k niečomu aby sa vytiahla do stoja.
Mimochodom dvojča A už asi 2 mesiace sedí, a asi mesiac lezie a teraz asi týždeň sa stavia k nábytku.
Mám to nejak riešiť, potrebuje "B" pomoc alebo naučí sa liezť sama? Bude vôbec liezť?
(Narodení sme v 37tt+0, bez komplikácii, ani vojtovku sme necvičili, u dr. na kontrole sme boli naposledy začiatkom 03/2012 a všetko bolo ok)

Jana

válec a trakaře

Ahoj, řešila jsem něco podobného. Motivovala jsem línější áčko (po poradě s rehabilitační sestřičkou) cvičením na válci (buď se prodává nafukovací, nebo smotaná karimatka - prostě něco o průměru cca 25cm). Miminko nejdřív moc nechtělo, ale teď má válec rádo. Naléhá na něj, kouká na obrázky s krtkem, mlátí s tím.
A pak mi sestřička ještě poradila cvik - položit si miminko na stehna bříškem dolů, zadeček v mém klíně, nohy podél mého těla, hlava a ruce dopředu. Mimčo tak naposilovalo ručičky, takže pak už mu lezení šlo.
Řešila jsem to asi od 7-8měsíců. Teď je nám 10M a lezou oba, že nestíhám lítat. Béčko už chodí kolem nábytku. Teď se hodně srovnali.
Tak držím palce

Fyzioterapie

Moje dvojcatka jsou také jina, od narozeni ve 37t+5 je jedna rychlejší a druha pomalejší. Během 3. mesice jsme byli na rutinní kontrole u neurologa kvůli očkováni. Ten zkonstatoval, ze jedna mírně zaostává v pohybu, ale není to nic kritickeho. Vzhledem k tomu, ze jsem v té době chodila na fyzioterapii kvůli rozestupu spony stydké a brisnich svalu, požádala jsem svou fyzioterapeutku o kontrolu vývoje děti. U pomalejší holcicky zjistila, ze nezapina určite svaly při pohybu. Jednoduchým cvičením se to vyřešilo. Svaly se pak automaticky zapojovaly do pohybu jako nic. Jenom upozorňuji, ze se musi jednat o zkušenou fyzioterapeutku, jen tak ledajaka maserka či rehabilitacni pracovnice to nedělá. 30ti minutova seance me vyšla na 250 Kč a byla jsem tam jen dvakrát, jinak jsem se snažila doma poctivě cvičit. Pavla

Moje pediatrička říká, že to

Obrázek uživatele verika

Moje pediatrička říká, že to není ojedinělý, že některé děti prostě dřív stojí, než sedí a teprve až když spadnou na zadek, tak zjistí, na co ten zadek mají. Sama za sebe musím říct, že je mi tenhle netabulkový přístup velmi sympatický.

Než rehabku, navštívila bych nejdříve neurologa, pokud bych měla nějaké pochybnosti. Většina rehabilitačních sester je moc hrr a všechno tlačí hodně dopředu. Zbytečně. Doktorka Popelková, která se učila Vojtovlu u profesora Vojty, mi říkala, že se teď Vojtovka píše jak na běžícím pásu a že je to zbytečný. Vojtovka je lék, výborný, ale lék, který je zbytečný, pokud k němu není opravdu důvod. Člověk si taky nebere hned antibiotika, když pšíkne.

rozložené matrace

Obrázek uživatele katys

já měla v pokoji starou postel, která se skládala ještě ze 3 matraci....tak jsem dala jednu matraci a za ní dvě nasebe.....jako schody.....panešku, jak se rychle naučili lezt...strašně je to bavilo
k

Dakujem za tip, skusím to s

Dakujem za tip, skusím to s tou penovou loptičkou.Len ma prekvapuje to poradie motorického vývoja,že sa stavia aj ked si ešte nevie sadnúť. Počula som totiž, že sú aj také deti, ktoré lezenie preskočia a rovno až chodia, a pritom je lezenie velmi doležité pre správny vývin chrbtice...Dúfam teda že liezť bude:))

Ahoj,jedna z našich holčiček

Obrázek uživatele Lulu

Ahoj,
jedna z našich holčiček si sama sedla až v 11 měsících a lézt po čtyřech začala v roce. Cvičili jsme nožičky s pěnovými míčky (masírovali a prokrvovali) na doporučení rehabilitační sestry (na Vojtovku prý nebyla) a vše v pohodě dohnala. Na začátku 16. měsíce začala chodit a teď už běhá stejně jako ségra, která sama seděla v 7 měsících, lezla po čtyřech v 8 a chodila ve 12. Myslím, že si poradí, ale pro jistotu zkus konzultovat s vaší lékařkou, jestli byste neměli navštívit rehabilitaci nebo nejprve dětského neurologa. Já bych to ale z vlastní zkušenosti nijak černě neviděla :-) Tak vydržte, masírujte nožky třeba tím pěnovým míčkem a určitě se vaše "béčko" chytne a vše dožene. Držím palce.