Skip to main content

Příznak "zapadajícího slunce"/ srostlá fontanelka

Ahoj všem, jedno naše dvojče ( korigovaně 6měsíců )má již cca 2 měsíce srostlou fontanelu a proto se mu hlídá více růst hlavičky - vše zatím ok ( proběhla i kontrola na očním - ok ); včera nás zastupující neuroložka vyděsila pojmem zapadající slunce, že prý se jí tak malý trochu zdá - jsou to taková ta vystouplejší očička a prý máme měřit hlavičku každý týden, kvůli případnému tlaku atd ... ...je tu někdo, kdo tento pojem zdá a třeba se ho také týkalo, případně MUdry zbytečně strašili ? díky. Iveta

Ahoj ano vypadá to tak, jak

Ahoj
ano vypadá to tak, jak to popsaly holky, je vidět bělmo v horní části očí. Může to být u zvýšeného nitrolebečního nebo nitro očního tlaku. Kontroluje to neurolog, a ještě by Vás měl poslat k očnímu lékaři. U mého syna to také kotrolovali (maminka je lékařka, takže vidí i to, co jiní nevidí).

Ahoj, u jednoho z naších

Ahoj, u jednoho z naších kluků ( po narození měl krvácení do mozgu 4.stupně a zůstalo mu tam cystička) spomínala neurošlka, že se jí zdá že mu zapadají očičká (zvláštní pohled, který se označuje jako „příznak zapadajícího slunce“ – zornice jsou u dolních víček a nad nimi je vidět bělmo, jakoby se děti dívaly na svá dolní víčka.) U nás se to nepotvrdilo, ale hlavičku taky musíme měřit 1x-2x za týden, kvůli tomu krvácení.

Ahoj Iveta, nasa neurolozka

Ahoj Iveta,
nasa neurolozka to u jedneho z nasich klukov tiez naznacila, presne ako si to písala, ale nakoniec nas fakt len vystrasila totiz nam to vtedy ani nevysvetlila, len napísala do spravy a ja som to vsimla az doma. Potom sme to s nou konzultovali a tiez sledovali hlavicku a vsetko dopadlo dobre, fontanela bola tiez skoro zrastla, "zapadujuce slnko" samo zmizelo, teraz ma 18mes. a je pekny rostak. :)
Drzím palce! Maj sa.
Betka