Skip to main content
Posted in

Ahojte :-)

chtěla jsem se zeptat, za jakých okolností se dává odklad školy, když děti špatně mluví...
naši kluci bdou mít 5, tak je ještě rok času, ale začíná mě to děsit, protože špatně vyslovují, neskloňují a vesměs mluví jak chtějí oni :-D

Ve školce byla logopedka a prý, když byl problém tak rodičům nechávala lístek a my nic, ale i přesto mám pocit, že za ten rok a kousek se kluci nerozmluví :-(

Kolik z vás mělo odklad? A pomohla logopedie nebo se to spravilo samo? Nebo jak jste to řešili?

Díky...

Ahoj, nevím, jak se na to

Ahoj,
nevím, jak se na to dívají ve škole, když děti špatně mluví, zda je to důvod k odkladu, ale já bych špatně mluvící děti do školy nedala - kvůli posmívání atd.
Ale myslím, že na řešení odkladu máš ještě čas.
Pokud máš pocit, že děti špatně mluví a školková logopedka to neřeší, tak se nech od dětské doktorky poslat k jinému logopedovi. Já jsem s dětmi chodila nechodila asi půl roku. U syna jsem si myslela, že je v pohodě a prý říkal ne úplně správně C, dcera neuměla R a Ř. Dětem bylo 5,5, když jsem s nimi začala chodit. Dostali jsme cvičení, přiznám se, že jsem spíš trénovala s dcerou R, než se synem to C.
Dopadlo to tak, že během pár týdnů dcera sama přišla na Ř a za dalších pár týdnů na R. Po půl roce jsme byli na kontrole (jinak to nevycházelo kvůli nemocem atd.) a výsledek? Dcera už vůbec nemusí chodit a se synem půjdu, až mu dorostou přední zuby, jen na kontrolu, nicméně je to spíš pro můj klid. Logopedka ho ani nechtěla vidět, ale vnutila jsem se :-).

Pokud jde o logopedku ve školce, tak jsem skeptická. U nás je logopedka učitelka v ZŠ (školka je hned vedle, škola je malá, pro 50 dětí a jsou tam dvojtřídky). Když pořád vidím na nástěnce, že logopedie odpadá, navíc vidím syna kamarádky, který v necelých šesti letech pořád šišlá a mluví děsně, tak mi to připadá, že je lepší dát logopedce 30,-Kč za dítě a sezení, než se spoléhat na paní učitelku. Ta kamarádka, o jejímž synovi jsem psala, si nestěžuje, ale podle mě je to pro něj k ničemu. Vlastně ani nevím, jak často k ní děti chodí.....
Já bych logopedii na Tvém místě řešila sama.
Jana

ahoj

Obrázek uživatele PetraN

odklad bych řekla řešíš fakt předčasně, jednnak za rok a půl se může hodně změnit a jednak špatná výslovnost není jediný aspekt, který se bere v potaz...řada dětí chodí na logopedii ještě na prvním stupni.

Nicméně pokud se ti mluva kluků nezdá, tak bych na zázraky nečekala a jednala.

Hodně záleží na tom, kolik toho neumí. Podívej se nějaké stránky věnované logopedii, na netu je toho dost, najdeš tam tabulky, jak se řeč vyvíjí a které hlásky kdy zhruba dítě zvládá, resp. mělo byz vládat atp. Podle toho bych se rozhodla. pokud neumí r a ř, případně třeba sykavky, tak čas ještě trochu je, pokud je toho víc, tak bych nečekala a začla s nápravou. Syn chodí na logopedii od 4 let, nyní má 5,5, neuměl tak odhadem deset hlásek, je to běh na dlouhou tra´t a neumím si představit, že by vše napravoval až jako předškolák. Te´d už nám zbývají "jen" tři, zato ty nejproblematičtější a stejně bude mít co dělat, aby to za ten rok něco, co do nástupu do školy zbývá, vypiloval.

o vývoji řeči např. tady:
tabulku ber jako orientační, luci jsou obecně pomalejší nez holky, ale základní přehled ti to dá
http://www.klinickalogopedie.cz/index.php?pg=verejnost--co-je-to--vyvoj-...