Skip to main content

Děti po IVF a reakce okolí

Obrázek uživatele Lulu
Posted in

Ahoj,

už poněkolikáté mi kdosi zabrnkal na nervy, tak to asi musím šířit dál, abych při další podobné připomínce nevybuchla úplně.
Máme dvojčátka holčičky (teď 16 měsíců) a pomalu alespoň jednou měsíčně někde slýchám: "Jéééé, dvojčátka, ty jsou umělá, že? " (jasně, že vím, o čem paní mluví)...
Posledně jsem se už vyjádřila, že mi připadají celkem živá a umělé panenky si vezeme v dětských kočárcích, ale efekt to moc nemělo. Paní se rozpovídala, jak je to teď hrozné, že se rodí samá dvojčata po tom voplodnění (to píšu přesnou citaci) a že takhle to dál nejde, protože těch dětí je pak hodně postižených a navíc ohrožují zdraví svých maminek. No, nedali byste ji alespoň koštětem mezi oči?
Já ji zavrhla hlubokým opovržením a šla dál :-)))
To ale zdaleka není výjimka a mě to fakt štve. Vím, že společnost nezměním, ale ty lidi snad vážně nemají soudnost. Znáte nějakou maminku jednoho dítka, které by se někdo ptal, zda-li ho má po umělém oplodnění? Já ne.
Je úplně jedno jak se děti narodí, hlavně, že j emáme a milujeme. Ta naše se narodila opravdu po IVF, nijak to netajím, nestydím se za to, snažím se své zkušenosti kamarádům předávat dál. Jsem šťastná jako blecha, že je mám a víc zkrátka neřeším. U jiných dvojčátek nikdy nepřemýšlím jak přišla na svět stejně jako u "mono"dětí.
Jak na to reagujete vy? Nevěřím totiž, že se mi to stalo naposledy.

Ahoj všem, jen přidám jeden

Ahoj všem,

jen přidám jeden osobní zážitek.

Šli jsme s manželem s kočárem na procházku, když klukům byl asi rok. Kluci (naprosto zdraví a ve všech směrech v pořádku) si seděli, rozhlíželi se z kočáru a cestou do kopce míjíme dvě paní asi ve věku kolem 50 let. Jedna povídá: "Hele, dvojčata." Druhá: " no jo, těch je teď všude plno, jak je to umělý oplodnění." A první: " To máš pravdu, jenže z toho umělýho stejně bejvaj ty děti většinou všelijak různě postižený..."

Jak pokračovala jejich debata, nevím. Předešli jsme je a už jsem je neslyšela. Ale tyhle věty si pamatuji doslova.

Ještě se někdo diví, že spousta maminek se nechce o tom, jestli jsou děti z IVF bavit, když existuje spousta takovýchle chytrolínů? Kdo by chtěl, aby jejich děti někdo poočku sledoval, jestli nejsou přece jen "nějaké divné" ?
Podotýkám, že ty dvě ženské šly v tu chvíli vedle nás a muselo jim být jasné, že jejich debatu slyšíme. V duchu jsem si jen říkala "Dámy, jak jste hloupé!"

:-)

Obrázek uživatele Lulu

Rozputaly jsme krásnou diskuzy, dámy, děkuji!!! :-) Jsem moc ráda za všechny reakce. Všem maminkám a dětičkám "umělým" i "živým" přeju hlavně kopu zdraví a shovívavé kolemjdoucí :-)))))
Lucka

Nejsem odpůrkyně umělého

Nejsem odpůrkyně umělého oplodnění, ale hodně lidí může mít problém s tím vytvářením nadbytečných embryí. Viz stanovisko církve apod. Za sebe říkám upřímně, že bych do toho šla, kdyby to jinak nešlo, rozhodně to neodsuzuji, ale z některých hledisek to prostě trošku problematické je. Když narazím někde v diskusi na "půjdeme si pro mražáčka", tak z toho mám trošku divný pocit :)

Nechápu co si většina lií pod

Nechápu co si většina lií pod umělým oplodněním představuje - většinou jsou to takoví chytráci, kteří si asi představují, že ty děti jsou vytvořeny fakt nějak uměle...Ale vždyt jde jen o to, že vaše vajíčko a spermie se s pomocí doktorů jednoduše spojí a potom vám ho zavedou do dělohy - co je za problém? :-)) Já myslím, že jen blbost většiny lidí, kteří si tímhle neprošli a nikdy neprojdou a ani je nenapadne, že častý důvod k tomu, proč mají lidé děti po IVF je třeba ten, že žena měla časté záněty a má jen neprůchodné vejcovody -žádný genetický problém..prostě jen neprůchodnost a kvůli tomu se máme vzdát možnosti mít děti?

Nějak podobně jsem to už musela vysvětlit jedné paní, která mě fakt naprdla... Já na IVF nevidím nic za co bych se musela stydět, spíš se mají stydět ti, kteří se na to vůbec ptají a myslí si o tom bůh ví co... Máme plnohodnotné děti, jen se buňky spojily mimo tělo - no a co:-)

Kalanko

Obrázek uživatele LucieR

možná se pletu, ale z toho výrazu cítím, že o tohle jí nejde. Spíš o to, že oni je mají "pravé".

Tak to naštěstí je poměrně

Tak to naštěstí je poměrně dobře srozumitelné, asi každý by radši děti počal přirozeně než muset absolvovat IVF ne?

Mě se samozřejmě taky stává,

Obrázek uživatele LucieR

Mě se samozřejmě taky stává, že když se s maminkou dvojčátek zakecám, tak někdy sama řeknu, že jsou holky z IVF, nebo k tomu nějak dojdeme, ale pravidlo to není. Nevadí mi o tom mluvit, nijak se tím netajím, vědí to i maminky z hřiště, které ani dvojčátka nemají. Rozdíl je v tom "dobrý den, ty jsou z umělého?", to mi přijde cáklý :D, ale což, prostě je to děsně zajímá a evidentně si nemůžou pomoct, nebo si doma dělají statistiky. My tu máme mladou maminku, má klučíky trošku starší než naše holky a ta hlasitě prohlašuje, že je tady teď hrozně moc dvojčat, ale všechny jsou z umělého, její kluci NAŠTĚSTÍ ne. To je větší perda. Necítím nějaké menší štěstí...

Holky, mně by tak zajímalo -

Obrázek uživatele Vladkax

Holky, mně by tak zajímalo - když se setkáte někde s nějakou maminou dvojčat a delší dobu s ní vykecáváte, neřijde na řeč jestli jsou z IVF nebo nikoliv? Mně se teda už kolkrát stalo, že když jsem se s těma "cizíma" maminama dala víc do řeči, tak se tohle probíralo. Divný mi to nepřijde. Už jsem kdysi psala, že mít děti přirozeně, tak by mě dotaz na to zda nejsou z IVF asi hodně dráždil, protože pokud to zařídí příroda sama, je to fakt náhoda či minimální pravděpodobnost a tak na to bych byla náležitě hrdá. Ale pokud je mám z IVF, tak nemám problém se k tomu přihlásit (nic jsem neukradla, nemám se za co stydět) protože tady jsem naopak hrdá na to, že jsem celou tu dlouhou, nepříjemnou proceduru zvládla (několikrát) s tak úžasným výsledkem. Takže když kolikrát vidím, jak se ti lidi ošívají a jak mají ten dotaz na jazyku, tak je většinou sama předběhnu a řeknu to rovnou. Většinou se pak ani neptají na detaily :-) A taky jsem už zažila, že se té dotazující paní ulevilo, že se nezlobím, a pak se vyptávala na tu proceduru, protože ji buď měla těsně před sebou nabo neúspěšně za sebou. Navíc chápu, že se ti lidi pídí po informacích, dlouho bylo IVF tabu, takže to že se dostává do podvědomí je myslím taky dobře. A taky v časopisech se píše, že nárůst dvojčat je díky IVF. Takže reagují na to, co čtou.... samozřejmě záleží na formě, jakou se ptají a jak moc jsou vtíraví. Kolikrát mají jen základní informace,nebo dokonce špatné informace, zajímaví je další. Je to to samé jako zkreslené informace o tom, že se na dvojčata berou dvě mateřské. O IVF má taky každý představu, jak to hradí pojišťovna, přitom to "zadarmo" stojí okolo 20-ti tisíc. To ti lidi taky neví a pak čumí jak zjara :-) Za mě můžu říct, že komu jsem odpovídala, tak rozhodně informován byl tak důkladně, že rozhodně poté nepovažoval děti z IVF za něco "podřadného" :-)

Zuldo,

to byla samozřejmě nadsázka, poslední dítě máme, protože jsme ho chtěli, ne protože jsme chtěli něco dokazovat. Psala jsem jen, jak jsem se občas cítila, proto i ta souvislost na můj postoj (nebo spíš nenázor) na umělko. A je fakt, že mě tenkrát vlastně nenapadlo, že mít děti počaté oběma způsoby je celkem běžné, přesně z toho důvodu, že jsem se nikdy o tuto problematiku nezajímala, nenapadlo mě to, a začala jsem přicházet k informacím až s narozením dvojčat. Nemyslím si, že jsem nějak omezená, že jsem ty informace neměla, ale prostě se mě to nikdy netýkalo, neměla jsem důvod, ty informace vyhledávat, dvojčata jsem nikdy jako atrakci nebrala, ani si je nedala do souvislosti s ivf. Proto píšu, jak píšu, jako pohled z druhé strany.
Jinak souhlasím, že někteří lidé soudní nejsou. Jsou lidé, kteří to neřeší, nemají tu potřebu, a pak jsou lidé, kteří si něco někde přečtou, vidí dvojčata a dají si to do rovnítka s umělkem, s tím ale nic nenaděláš, to spíš vypovídá o nich a jejich jednoduššímu myšlení.

Niko,

máš nadhled, to se mi líbí. Nás se taky ptali, jestli všechny děti s jedním tatínkem.

Veriko,

možná jsem se neobratně vyjádřila. To, že mám s ivf osobní problém, nikomu neventiluju, ani nedávám znát, spíš o tom jen přemýšlím, dělám si názor, to bylo jen k dovysvětlení, s čím jsem se po narození dvojčat prala já. Nikoho bych se neptala, jestli má dvojčata z umělka, nebo jestli je mají v rodině, stejně jako se nikdy maminky neptám, jestli kojí, ač jsem laktační poradkyně. Ale ty dotazy chápu, protože pro lidi je to prostě něco jiného. Ty informace z médií bývají často zkreslené nebo podivně podané, stačí se kouknout na nějakou ženskou část časopisu, a pak to může u lidí budit takový dojem. Proto jsem psala o té shovívavosti. Ale jasně, každý je jiný, někteří jsou vlezlí, a chtějí i ublížit, a ne každý se chce a má čas s cizími lidmi na toto téma bavit. Pak se asi obrnit nějakou taktikou, prostě to svést na dvojčata v rodině, to asi většinou zvědavcům stačí.
Já když jdu jen s dvojčaty, připadám si jako normální běžná máma, když jdu pak s ostatními dětmi, dvojčata se jen ztratí a lidé reší velikost, ne četnost :)

Veriko,máme 6 dětí.

Obrázek uživatele Nika1

Veriko,máme 6 dětí.

Veriko,máme 6 dětí.

Obrázek uživatele Nika1

Veriko,máme 6 dětí.

Knopinka

Souhlasím s Verikou. I my máme dvojčata z IVF a po 2,5 letech se nám narodila holčička spontánně počatá. Není mi jasné, jak jsi dalším dítětem chtěla někomu dokázat, že máš dvojčata spontánně, a hlavně proč jsi to vůbec chtěla dokazovat. Po IVF se přece nerodí jen dvojčata.
Nejde o to, že lidi neznají IVF. Proč by měli, když se jich to třeba nikdy netýkalo. Problém je v tom, že se vůbec na tak intimní věc dokáží zeptat. Je to velice choulostivé téma a lidi nejsou soudní. A ani já nehodlám dělat osvětu o IVF. Jiná věc, když mě zastavila paní, že slyšela, že mám dvojčata po IVF a mimčo spontánně, a kolik jsme absolvovali cyklů. Sama byla 2x a neúspěšně. Bylo mi to dost nepříjemné, ale chápala jsem, že potřebuje slyšet zkušenosti a hlavně znát pozitivní případy. To je ale jediný případ, kdy na takovou otázku jsem ochotná odpovědět...

Nika

Obrázek uživatele verika

Safra, nějak se těch dětí nemůžu dopočítat. Kolik že tedy máš dětí? :-)))

:D

Obrázek uživatele Nika1

Když jdu po ulici se všema dětma,tak některé jsou počaté přirozeně,některé ivf,skoro už dospělé děti a malé děti,dvoje dvojčata - oboje párečky,z toho starší dvojčata si jsou celkem podobná,ale malá dvojčata je každé úplně jiné a jdou se mnou tři dcery a tři synové.
Na otázku zda jsou dojčata jednovaječná,zda to jsou dvojčata když je to kluk a holčička a zda jsou po ivf nebo ne a proč nejstarší děti taky nejsou dvojčata když pak máme dvoje dvojčata tak odpovídám,že všechny děti nemůžou být dvojčata,že by to byla nuda,že žádné dítě nemá vypínač,takže žádné není umělé a že dvojčata jsou určitě dvojčata,protože těhotenství netrvá 2min
nebo 7 minut,ale několik měsíců. Nejvíc mě naštve otázka,s kolika partnerama mám tolik dětí. Jedna pani mi dokonce řekla,že musim často měnit chlapy když mám tolik dětí. No nevim jestli dva partneři za 23 let je hodně.

knopince

Obrázek uživatele verika

... to nevím, proč by to bylo něco divného, mít dvojčata uměle a další dítě přirozeně, těch případů, kdy to po umělém jde samo, je dost. Ostatně, já sama mám jedno dítě přirozeně (otěhotnění hned v prvním měsíci, kdy jsme se o to pokoušeli a těhotenství naprosto bez problémů) a dvojčata po IVF.

Taky si nemyslím, že matky dvojčat jsou něco víc a že se tak chovají, jen máme trochu jiné problémy, než matky monočat. A jasně, že to je důvod, proč se sdružujeme.

Víš, ono je to trochu jinak. Právě proto, že s tím mají lidi problémy (jako třeba Ty), s tím nazíráním na umělé oplodňování stejně tak, jako se někteří lidé dívají skrz prsty na císařský řez nebo na umělé přerušení těhotenství. Kdybychom se nesetkávaly s negativními reakcemi (které dost často přicházejí i po takových osobních otázkách), tak možná nemáme takovou nechuť na takové otázky odpovídat. Kromě toho - já nevidím důvod, proč bych měla cizím lidem říkat, jak jsem ke svým dětem přišla. Stejně tak, jako považuji za soukromou věc, jak to doma dělám v posteli, chorobopis naší rodiny a pin na svý kreditce.A ne, nemyslím si, že jsem zrovna já povolaná k tomu, abych dělala osvětu o IVF :) Ráda to vysvětlím kamarádce, ale poučovat cizí lidi na ulici? Od toho jsou tu jiní.

:-) mně ta chemie šla taky!

Obrázek uživatele Vladkax

:-)
mně ta chemie šla taky! :-) ale takto daleko jsem to s ní tedy nedotáhla. No, vlastně ano! :-)

No jo, v tom to je!

Mám nádherný dvouletý páreček ze zkumavky. Jsem inženýr analytické chemie a zkumavky mě bavily už ve škole ;-)
Právě mi došlo, že tady nejspíš bude souvislost... ;-))

No jo, v tom to je

Mám nádherný dvouletý páreček ze zkumavky. Jsem inženýr analytické chemie a zkumavky mě bavily už ve škole ;-)
Právě mi došlo, že tady nejspíš bude souvislost... ;-))

:-)

Obrázek uživatele Janact

pro někoho úsměvné, pro někoho protivné - každý jsme jiný...

stejně tak lidi co zastavují a ptají se - někteří z neslušnosti, ze zvědavosti jiní z hlouposti další třeba jen proto, že chtějí zavést hovor...

osobně jsem se s tím párkrát setkala tedy zaobaleně - "to máte dvojčata v rodině?" Nijak mě to ani nerozhází odpovím: ano, máme a jdu dál... Nestojí mi za to, se rozčilovat. Teď už jsou dětem 3roky a nestalo se mi to ani nepamatuju... Takže se nad tím povznést a ono to časem opravdu přejde - nejhorší je doba, kdy se děti vozí v kočárku :-)))

ale myslím si, že jsou to opravdu intimní otázky a cizímu člověku do toho vůbec nic není. Mě by to tedy osobně nikdy nenapadlo se někoho zeptat... A jak píše Katy - když to někoho tak zajímá ať si půjčí knihy a načte...
Samozřejmě je i spousta mono dětí z IVF, ale to je jaksi pasé, to se tak na "oko nepozná" a kdybychom chtěly být "rypny" můžeme se také každé druhé maminky ptát, zdá má dítko z IVF nebo jestli se jim podařilo počít hned napoprvé nebo jak dlouho jim to trvalo a jak jim to šlo apod., apod..

a věřím, že někomu, kdo děti z IVF má to musí třeba hodně nepříjemné a rozhodit ho to.

Tak hlavu vzhůru, někteří lidi si stojí hold na vedení :-)))

J.

Myslím si, že žádná mamka

Obrázek uživatele katyvypl

Myslím si, že žádná mamka dvojčat nemá čas a ani náladu na to, aby cizím lidem vysvětlovala, že dvojčata se nerodí jen z IVF a co znamená jednovaječný, dvouvaječný a že páreček nikdy nemůže být jednovaječný... Pokud to lidi zajímá, můžou si to vyhledat v literatuře nebo na internetu. Mě otázka dvojčat hrozně zajímala na základní škole a sama jsem se dostala k informacím, nemusela jsem zastavovat žádnou maminku dvojčat a vyptávat se jí... Něco jiného je, když vám lidé dvojčata pochválí, popřejí vám zdravíčko a pevné nervy apod. Ale otázky typu, zda jsou ze zkumavky apod. mi přijdou stejně intimní, jako by se vás ptali, zda máte funkční vajíčka a manžel pohyblivé spermie - protože tyhle věci spolu přece souvisí... Katka

No ono to

tak ale často vyzní, viz to udivování nad tím, že si někdo neuvědomí, že pár nemůže být jednovaječný, nebo záměna výrazů jednovaječný a jednobuňečný. Jinak tu pozornost budí kdokoliv, kdo se vymyká standartu, takže i maminka s postiženým dítkem, maminka s dětmi hodně blízko sebe nebo s vícero dětmi, než je obvyklé.
IVF je pořád pro lidi dost tabu, nerozumějí tomu, někdy asi ani nechtějí rozumět, tak proč toto prostě nepojmout jako možnost, jak lidem ty obzory rozšířit, třeba tak, že jim vysvětlíš, že IVF neznamená umělé děti z bakelitu apod. Lidě se obyčejně ptají, ne protože jsou hloupí, ale protože se s tím třeba nikdy nesetkali a nikdo jim k tomu nic neřekl. Kromě toho, vícečetné těhotenství je prostě rizikem umělého opl. takže rodiče, kteří toto podstupují, s tím můžou počítat už od začátku, myslím tím na tu odlišnost v tom, že mají dvojčátka. Blbý je, když máš čerstvě 2leté batole a novorozená dvojčata a lidi se tě zeptají, jestli jsou z umělka, to jsem si občas na čelo ťukala, ale jen pro sebe v duchu samozřejmě, protože evidentně to blíže neznají, takže je vlastně i ta otázka celkem pochopitelná.

Některé komentáře tady mě

Některé komentáře tady mě teda pobavily :-)
S otázkou tohoto typu se setkávám taky strašně často a docela mě to udivuje, protože mi to přijde jako docela osobní a třeba já osobně bych se na to nikoho nezeptala, protože se mi to zdá stejně tak nevhodné jako třeba zeptat se cizí ženské, jakou má velikost podprsenky :-)
Kluky máme po IVF a nepřijde mi na tom nic divného. Prostě dítě je dítě, žádné není horší nebo lepší, tykadla fakt zatím nikomu nerostou :-)))
A připomínky typu jako že je to proti přírodě odpaluju tím, že kdyby příroda/pán bůh nechtěli, aby se něco takového dělo, tak by lidi nedostali ten dar něco takového vymyslet. Na to většinou takoví chytrolíni totiž nemají co říct.
A nesouhlasím s tím, že si matky dvojčat myslí, že jsou něco víc nebo něco jiného. Akorát jsou prostě pořád středem často i nežádoucí pozornosti a přiblblých dotazů.

Ahoj, taky máme páreček z

Ahoj,

taky máme páreček z IVF. S těmi trapnými dotazy a připomínkami a dotazy se taky setkávám a taky mi lezou krkem. Jednou, to jsem ještě byla těhotná, jsem na podobný dotaz odpověděla, že ano, jsou umělá, podle ultrazvuku je jedno z bakelitu a druhé z PVC.

Fakt nechápu, co je lidem do toho. Pochopím to u kamarádky, která má podobný problém jako před časem my a chce se zeptat na naše zkušenosti. Ale že se mě na to ptali cizí lidi na ulici, to jsem opravdu těžce vydýchávala a dalo mi práci být na ně slušná.

Snažím se o nadhled, ale už mi to moc nejde, zejména když už potřetí za dopoledne slyším nějakou tu "vtipnou" a stále stejnou poznámku o velikosti kočárku apod.

Co mě spolehlivě dostane do vrtule, to je poznámka typu: no ale té práce s "tím" (nikoli s dětmi, ale s tím, jako by byly věc). Jedné takové ženské jsem řekla, že hledám dobrovolnou pomoc do domácnosti - paní o nás hned nějak ztratila zájem. :-)

Poučena z předchozích nezdarů (také jsem se x-krát nechala zatáhnout do podobných rozhovorů, jako popisuje Lulu), dodržuju strategii, kterou mi poradila zkušenější kamrádka. Když se na mě už zdálky někdo usmívá, koukám jinam, jako píšu esemesku atd. Na otázky odpovídám jednoslovně, případně se slušně vymluvím, že spěcháme. Bohužel to nefunguje v autobuse, ale to už se nedá nic dělat. :-)

Tak všem přeju pěkné nervy a co nejmíň otravných dotazů a komentářů.

Helča.

No, chtělo by to trochu nadhledu.

Holt ne každého napadne, že páreček nemůže být jednovaječný; ohl dědičnosti od otce - no každý tvrdí něco jiného, dle mého na to ani není jednotný názor. Ad podobnost - no dvojčata jsou pořád pro lidi celkem atrakcí, a je jen přirozené, že si nedokážou představit, že je od sebe rodiče rozeznají, zvlášť, když jsou oblečené naprosto stejně včetně barvy tkaniček na boty a slunečních brýlí.
Já asi někoho naštvu, ale osobně jsem po narození dvojek měla problém s tím, že si každý apriori bude myslet, že jsou z ivf (mám k tomu osobně problematický vztah), takže jsme to pořešili tím, že jsme si za nedlouho po dvojčatech pořídili ještě jedno dítko :) Matky dvojčat nejsou něco víc, ale občas to tak vyznívá, zvlášť po přečtení těch pohoršujících se názorů na přihlouplé dotazy lidí.

Ahojky,

Obrázek uživatele tucnaci

klukům už je 5 bydlíme na menším městě, tak už nás všichni znají, ale když jsme jezdili s kočárem ( károu):-) tak se mi to stávalo . Někdy jsem nereagovala, jindy když jsem měla náladu jsem řekla že jsou z kliniky kde měli zrovna akci tak jsme si zaplatili jedno a jedno bylo zdarma , to mě většinou lidi nepochopili a odkráčeli ( vždyť IVF je zadarmo že jo :-) )nebo se usmáli. Jedné hodně protivné paní jsem řekla že jsou "umělý", ale koukněte ani tykadla nemají a odhrnula jsem jednomu čepičku s tím že kamarádce se to stalo :-). Už se na nic neptala.... mimo jiné kluci jsou po umělém na 6 pokus. Ovšem poslední dobou si říkám že jsou jak z marsu :-))) A víme to všechny hloupost a neznalost lidí ohledně IVF nemá hranic . Všem pěkný den

-

Tak já musím uznat, že přes všechny ty příšerný komentáře, se mě přímo na IVF zeptal jeden člověk - náhodný kolemjdoucí. Jinak ještě v těhotenství se mě občas ptali, zda to máme v rodině, a já odpovídala, že tchýně jednou čekala dvojčata, ale nedonosila je. Myslím, že to nikdo nepochopil :D
Ale vím o některých zcestných názorech na IVF, to mi zůstává rozum stát.
Veriko, ty jsi mě pobavila.

Mě zas nedávno kamarádka při

Obrázek uživatele LucieR

Mě zas nedávno kamarádka při rozhovoru o tom, že se ze zákona mění pravidla IVF (závádění jen jednoho embrya) řekla, že to je jasný, protože dvojčat už je moc. Hned jsem jí vpálila, že monočat je taky celkem dost.
Občas se mě někdo zeptal a trošku mě to štvalo, ale zase jsem si říkala, že když už je někdo schopný vytasit takovou otázku, musí být připravený na to, že jí přehlédnu a nebo taky vytáhnu něco šťavnatého. Mě spíš v poslední době trochu zlobí, že lidi mají velké tendence komentovat nárůst dvojčat jako komplikaci.

Péťo dobrý, takže jasný, chemie se neomlouvá ani u nás :)))

Ifko, tak teď se fakt směju

Obrázek uživatele Lulu

Ifko, tak teď se fakt směju já!!!!! A jakže ty své děti od sebe rozeznáváš??????...to by m,ě taky zajímalo! :-)))
A jinak jasně, jsem ráda, že je mám a budu to brát příště sportovněji, bo jinak bychom se na tej ulici fakt asi ani nezasmáli :-)
A za prozatímní reakce všem děkuji, pomohlo mi to zlepšit náladu. Joooo, a my děti měli taky dost brzy po sobě - celou jednu minutu :-)))) Takže sousedům, kolemjdoucím a chytrolínům ZDAR!!!

Naše děti

naše děti jsou také z umělého. Když se někdo zeptá, většinou odpovídám po pravdě. Dnes se mě jedna paní na hřišti ptala, že jsem měla děti rychle po sobě. Tak jsem jí řekla, že jo ... že asi pět minut. Vůbec nečekala, že naše děcka jsou dvojčata. Že jsou děti z IVF jim prý začneme vyčítat, až jim nepůjde chemie, říká táta ... prý byly ve zkumavce jako doma, takže pro tohle nebudou mít omluvu. :o))) Naposledy se nám to určitě nestalo. Ale nu což ... hlavně, že je máme ...:o))

už pár minut se směju......

Obrázek uživatele Ifka123

už pár minut se směju...... to pochopit nejde
a vždy, když se ptají"chytrolíni" jestli
je náš páreček jednovaječný :-)---------- hloupost
jestli je má muž v rodině ........... ještě větší hloupost
jestli je rozeznám.........není co dodat

ale ještě, že je máme...... bychom se v ulicích nudili... :-)

Ahojte, my máme holky ze

Obrázek uživatele Vladkax

Ahojte, my máme holky ze zkumavky. když byly malé v kočárku a bydleli jsme v Praze, tak tyto dotazy byly víceméně na denním pořádku. Já jsem to moc neřešila a vždy s úsměvem řekla, že ano, že jsou ze zkumavky, že dnešní chlapi už nejsou co bývali, že mají spermie na houby. Obzvlášť chlapi většinou rychle odkráčeli. A celkově to slovo spermie ty lidi nějak rozhodí, takže v pohodě :-) mně tento dotaz nevadí, spíše mě vytáčelo, když mě lidi zdržovali, když viděli že spěchám, nebo když mi holky v kočárku řvaly, já to potřebovala řešit a ne se bavit o tom, která sousedka od vedle dvojčata měla v tom a v tom roce a který prastrýc měl dvojčata v rodině.
Kolikrát jsem se sama mamin dvojčat ptala "jak k nim přišli" a to spíše z toho důvodu, že jsme mnohdy našly společné téma z dob pokusů IVF. Je ale pravda, že na ulici bych tento dotaz nedávala neznámé mamině...

Ahojky. holky mám přirozeně.

Ahojky. holky mám přirozeně. taky se mě furt na to někdo ptá a já odpovídám, že mám přirozeně a pak následuje otázka , jestli to máme v rodině. když řeknu že ne, nebo o tom nevím, tak hned říkaj , že je to divný... jednou šla jedna stará paní okolo a při pohledu na moje holky povídala svému muži: no dneska je těch dvojčat... ty ženský furt jedí ty prášky a pak se diví, že nemůžou mít děti a taky si to neměj naplánovat a pak maj dvojčata... jsem nepochopila...

My máme dvojčátka tedy

Obrázek uživatele akinka

My máme dvojčátka tedy přirozeně, ale tohle je fakt otřesný, mě se nikdo na to takhle napřímo nezeptal, ale asi bych naférovku odpověděla otázkou Zda si myslí že ji do toho něco je?!? myslím že se to ty lidi vůbec neuvědomujou že kecaj uplný kraviny...uplně mě to nadzvedlo za tebe

Ahojky, mně se tohle stalo

Obrázek uživatele katyvypl

Ahojky, mně se tohle stalo naštěstí jen jednou. Jakási cizí ženská se při pohledu do kočárku s mými chlapečky okamžitě zeptala: "Ty máte ze zkumavky?" A já na to: "Ne, ty mám z pohlavního styku." Paní odkráčela rychlostí blesku... :-) Katka

:-) no, už s tou anginou jsi

Obrázek uživatele Lulu

:-) no, už s tou anginou jsi mě pobavila a je mi líp, i když jsem ta, u které příroda nechtěla :-)))

Je vidět, že se paní

Obrázek uživatele Dana Klímová

Je vidět, že se paní nesetkala s podobnou situací v blízkém okolí, protože jinak by věděla, že jsou to vymodlené a chtěné děti a nikdo si možnost rizika nepřipouští, protože je prostě chce. Že tam problémy jsou, nikdo "z nás" po IVF nemusí vysvětlovat.
Já sama za sebe můžu jenom říct, že vzhledem k našemu věku (já 34, manžel 40) a mému zdravotnímu stavu (obezita a dýchací problémy) si nedokážu představit podstoupit celou proceduru ještě jednou a jsem za naše dvojčátka vděčná. A jsem ráda, že jsme to stihli ještě před novelizací zákona o IVF, jestli se to tak dá nazvat. Rodila jsem 34+4 císařským řezem, což byla jediná naše komplikace, jinak kluci byli a jsou naprosto v pořádku a vyrovnají se "normálním" dětem. Takže můj názor je ano, u spousty těhotenství jsou zdravotní problémy a předčasné porody, ale spousta těhotenství proběhne zcela v poklidu. Takže shrnout to takhle (jako paní), bych si opravdu netroufla.
Taky se s tím netajíme, ale na potkání to nevykládáme a cizí člověk se mě ještě naštěstí nezeptal.

No... já se s tím moc

Obrázek uživatele verika

No... já se s tím moc nesetkávám a na podobné otázky neodpovídám, pokud nejde o moje přátele. Tyjo, ale tý paní bych asi jednu vrazila. Já nechápu jednu věc při tom argumentování, že děti po ivf jsou nepřirozené a že by neměly být, protože když je někdo neplodný, tak to tak příroda chce a ten dotyčný by neměl mít děti. Nechápu pak, proč si lidi berou antibiotika, když mají angínu, když příroda chce, aby byli nemocní...

Jinak s dotyčnou paní bych asi vyběhla. Jak říkám, já se zatím nesetkala s takovouhle reakcí, ale po tom, co se tu dočítám, se na ni pomalu začínám připravovat a nejsem si jistá, jestli moje odpověď nebude poněkud rázná.