Skip to main content

Kravské mléko k pití

Posted in

Ahoj,
chci se vás zeptat, jakožto zkušenějších, jak a kdy jste postupně začali dávat k pití kravské mléko místo umělého. Umělé samozřejmě chci udržet ještě tak rok (ne-li víc, řeknou si samy), ale jde mi o to, že vlastně pijí jen to umělé a kravské dávám možná tak do krupicové kaše. Má se to zezačátku postupně přidávat do toho umělého, nebo natvrdo zkusit dát rovnou plnou lahev? Ochutit něčím? Holkám je 16měs.
Ještě k tomu pitnému režimu - mají 210ml ve 20hod. před spaním, pak 180ml v noci (cca v 1hod) a v 6hod. nebo někdy i dřív 180ml. Nyní taky dáváme 180ml v poledne (někdy jsou unavené a oběd nechtějí před spaním, jindy snědí oběd a dají si i mléko, ale ne vždy).

Dík za radu, jak to mám vlastně s tím mlékem udělat :)

PS: Koupila jsem plnotučné, to jsem tu už párkrát někde vyčetla

proti proudu

Ahoj, poslední příspěvky sice řeší trochu něco jiného ale chtěla bych se vyjádřit k tomu co tu psala Anna_1519. Přečetla jsem si složení mlék hipp a babylove, které mám doma, do teď jsem to nezkoumala (mám je koupené pro případ, že třeba onemocním a nebudu moci kojit...)
Výrobce udávají, že je to mléko obohacené rostlinnými oleji, syrovátkou, upravenou laktózou, minerálními látkami a vitamíny.
Pro mě je to prostě chemie :) Jsem přesvědčená, že vždy jsou lepší potraviny bližší přírodě, než moderní vymyšleniny (máslo x margarín, ovoce x vitaminové tablety ...)
U mé starší dcery jsem po odstavení začala dávat kravské plnotučné mléko (měla 16 měsíců) Do té doby z mléčných výrobků jedla jen jogurty, neměla ráda kaše.
Vlaďka jako alergička nemá k mléku dobrý vztah, ale nemyslím si, že to nejhorší je tučné domácí mléko. Naopak domácí krávy jsou zdravé a opečovávané, ty ve velkochovech mohou trpět záněty mléčných žláz a to co dojí by se vám nelíbilo...

Jo a jak se to dělalo za našich prababiček a babiček... neznám větší odpůrce kojení než ženy nad 70. Moje babička (85) mě vždy přesvědčuje ať už dokrmuju kravským mlékem, ona sama do dětí cpala tzv. papku (v podstatě bešamel - máslo mouka mléko) brrrr, pak se taky vařily výživné odvary z ovesných vloček v mléce... (já jsem do ukončeného 6. měsíce plně kojila)
Nikdo z generace 60+ není alergik, a to dostávali laktózy i lepku megadávky. Jen dneštní maminky beží s každým pupínkem k alergologovi a z dítěte je rázem pacient...
Takže za mě, po roce a půl bych se na veškeré pokračovací mléka vykašlala a dávala bych plnotučné mléko, nejlépe z malé farmy nebo bio. Jo ty ochucené granka - banán, vanilka... skutečně si myslíte, že je to zdravé?
Ale v tomhle ohledu nejsem moderní a nejdu s proudem :)

netypické áčko

Obrázek uživatele Tomáš D

Tak to já jsem zase netypický áčko, protože maso můžu a hlavně ovar, to je mňam, i když to poslední dobou hodně omezuju. Jsem schopen z kolene sníst všechnu kůži a nic mi to neudělá. Přitom bych maso měl jíst jen bílé a v malém množství...
Zato mléko jsem musel v poslední době začít pít ve větším množství, doporučil mi to doktor kvůli pálení žáhy, a třeba 500 ml mléka mi už způsobuje mírné střevní potíže - ale až poslední dobou...
Tom

0-

Obrázek uživatele LucieR

Mám 0- a mlíko mi žádné problémy nedělá (ťuk ťuk, protože já mlíko fakt ráda), celkově naštěstí nemám žádnou alergii. Kdysi jsem četla takovou brožuru o vhodné stravě vzhledem ke krevní skupině, ale vůbec mě nepotěšila :-). Prý nula, je první skupina, tudíž se máme stravovat jako "první" takže pravěcí lidé. Maso, hlavně maso! No a já sním masa spíš méně, přičemž, když to přeženu, třeba s pečeným masem, mám co dělat celý den :-).

Já mám 0+ a bez mléčných

Obrázek uživatele be.st72

Já mám 0+ a bez mléčných výrobků a banánů si neumím představit život...

:-) jako vegetariána si tě

Obrázek uživatele Vladkax

:-) jako vegetariána si tě fakt představit nedokážu....
maso poslední dobou jím nad rámec mého předvědčení :-) teď mě napadlo, že Anežka je má taky 0+, má ráda mlíko a odmítá jíst maso. to má teda nějak obráceně.... nad sebou se zamyslím :-)

dieta podle krevních skupin

Obrázek uživatele Tomáš D

Tak na té dietě podle krevních skupin asi něco bude :-) Mléčné výrobky a banány jsou mezi nevhodnými potravinami pro skupinu 0, ale zato bys měla baštit maso :-) A já zas maso ne, áčkaři jsou od přírody vegetariáni... no snažím se poslední dobou o úpravu jídelníčku, ale jde to ztuha, chjo :-(

Mám 0+ :-) jsi dobrý

Obrázek uživatele Vladkax

Mám 0+ :-)
jsi dobrý Colombo! :-) Výživu podle krevních skupin jsem nezkoušela, říkala jsem si totiž, že by mi "zakázala" nějaká další jídla, a pak bych už nejedla s klidným svědomím vůbec :-) Tak to teda zkusím.... jinak ten alergolog mi ty testy nedělal, protže jsem vlastně ani nechtěla, a jak sám řekl, je to zbytečné, když vím, že mi to dělá problém. Testoval mě na řadu ostatních, to mi bohatě stačilo :-)
Tak díky za tip!

mléko a banány a krevní skupina?

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Vlaďko,
Tvůj příběh mě náramně připomíná jednoho mého kolegu, který též nesnáší mléko (u něj ale intolerance laktózy, protože kefíry či acido bez problémů pije) a též mu banány nedělají dobře. Má krevní skupinu 0 - čistě náhodou - nemáš taky nulku? Co výživa podle krevních skupin - nezkoušela jsi? Já bych měl asi problém, mám A, tam je dost přísná dieta a já jsem z gurmánské rodiny...
Tom

Pro Toma

Obrázek uživatele Vladkax

Pro Toma
Zjistilo se to nepřímo, nebo nevím jak to popsat... brácha se totiž během tohoto roku taky zdravotně zhoršil (ten byl dost marod i tak). Původně měl slabou sennou rýmu, ten rok se začal i dusit. Navíc na mou skoliosu to vliv nemělo, zhoršovala se. tehdy mamka převzala naše zdraví do svých rukou a začla zjišřovat info mimo lékařské ordinace - proto mám občas ty "jiné" názory. No a pak po cca dalším roku až dvou, to už si přesně nepamatuju, mě začala vozit se zádama k fyzioterapeutovi, zrušila nám mlíko (velmi omezila) a najednou jsem v době pylové sezony byla skoro bez problémů. Brácha taky. V pubertě jsme si to kočírovali už každý sám (to jsem byli nejchytřejší, že jo), brácha mlíko miloval, takže se raději cpal práškama, ale pak když mu bylo okolo pětadvaceti, tak mi sám od sebe řekl, že se na to mlíko už může vykašlat, že mu to za to nestojí. A to včetně zmrzlin (ty zase miluju já :-) ) Když jsem si jídelníček hlídala( muselo to být už od podzimu), byla pylová sezóna v pohodě, když jsem "hřešila", pak jsem si to užila se vším všudy.
No a k tomu jsem ve své dospělosti vyměnila alergologa a ten mi to taky potvrdil, byť testy nedělal. Pro někoho je mlíko spouštěč alergie, jiný to může pít na litry a nic.... jo a ještě banány mi taky nedělají zrovna nejlíp... ale mlíko tedy vede.... momentálně hřeším, naučila jsem se ho lít do kafe :-( takže si to v létě užiju :-(
Tož tak :-)
ještě mě napadlo v souvislosti s tím mlíkem - několik měsíců naši jezdili 2x týdně pro to mléko k farmáři. Vozili pravé, hutné, se smetanou (brrrr) mamka dělala domácí tvaroh, k s nídani jsme měli vždy kakao (pak jen holé mlíko, protože kakao nezapadalo do seznamu zdravých potravin), krémové polívky, omáčky, prostě bylo to ve všem.... tak je možný, že to spustilo to domácí mlíko. Ale pak už to bylo jedno, domácí nebo kupované....

pro Vlaďku

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Vlaďko,
rozumím... tak teď už konečně vím, proč ta averze vůči mléku a mléčným výrobkům :-) A samozřejmě Tě v tom chápu.
Jen jsem se chtěl zeptat, jestli kromě přemíry mléka nemohla za zhoršením zdravotního stavu stát i jiná příčina, popř. souhra několika příčin? Dost často to tak je. Jak Ti vlastně zjistili, že za to mohlo mléko? Nějaké alergologické testy?
U naší Janičky se v 6 M objevila dost vzácná mastocytóza a svádíme to zase na jahodové přesnídávky, neboť si nejsme vědomi ničeho jiného, co by ji to mohlo způsobit. Ale jahody teď normálně konzumuje bez následků, musela tam být souhra víc faktorů.
Tom

Tak právě já jsem příkladem

Obrázek uživatele Vladkax

Tak právě já jsem příkladem toho, tak přemíra mléka dokázala ze zdravého dítětě udělat alergika na pyl, prach apod. (senná rýma) po doporučení ortopeda pro zavedení zvýšené dávky mléka kvůli mé skoliose jsem se během jednoho roku zdravotně sesypala. (byla jsem v 5. třídě) od té doby mlíku nevěřím....
jo a kojená jsem nebyla, takže asi na sunaru

alergie a článek od Zuldy

Obrázek uživatele Tomáš D

Zuldo,
to právě nikdo neví, ale jsou o tom spekulace. Já jsem byl jako kojenec údajně taky krmen Sunarem, který tehdy, v 70. letech skutečně asi nebyl nic jiného než sušené kravské mléko, a alergik nejsem ani moje děti nejsou... Takže těžko říci, mohlo a nemuselo.
Článek jsem právě dočetl a je to zase trochu jiný pohled na věc, vesměs jsem tam nenašel nic, s čím by se nedalo souhlasit. I při nedávném školení na téma potravinové alergie od MUDr. Fuchse z Immunoflow s.r.o. jsem se dozvěděl, že alrgiím spíš nahrává přílišná opatrnost při zavádění určitých potravin do stravy než příliš časná expozice, ale týkalo se to hlavně lepku, ořechů a ryb. U mléka je to věc jiná - ostatně jak se píše v článku. Držel bych se spíš těch 12 měsíců než 9, i když jogurt či tvarohové sýry jsou právě díky tomu, že jsou fermentované, dobře tolerovány už po 9. měsíci - a tam jde právě o tu laktózu.
Tom

Anno

děkuji za vysvětlení. Zajímavé.

Tome, ty jsi napsal něco, co mě vždycky napadne, když mi někdo řekne, že nám "to" (mléko, pacholíky, apod.) také dávali. Jak můžou vědět, že zrovna "to", nám nezpůsobilo zdravotní problémy (u mě konkrétně hrozivý atopický ekzém).

Narazila jsem na článek - stanovisko WHO, třeba SI v tom najdete, co potřebujete. http://www.maminkam.cz/zavadeni-mleka-a-mlecnych-vyrobku-do-vyzivy-deti

Teda, zajímavá diskuze :) Při

Teda, zajímavá diskuze :) Při čtení příspěvku od Anny jsem byla nadšená, nyní při dočtení jsem v rozpacích a asi opravdu zůstanu zatím u UM do podzimu (do dvou let). To je těžké :)

Taky myslím, že dříve se to

Obrázek uživatele LucieR

Taky myslím, že dříve se to složení moc neřešilo, každá máma byla ráda, když už teda nemohla kojit, že se dítě napije nějakého mléka (navíc si myslím že to často taky bylo kozí mléko).

Akinko,

Obrázek uživatele Tomáš D

Jasně, dřív se toto nijak neřešilo a podle mě ani nebyla jiná možnost, myslím technologicky. Ale víme určitě, že dnešní vysoký podíl alergických dětí v populaci není náhodou přímým důsledkem toho, čím jsme byli my, rodiče, jako děti před těmi 30 - 40 lety krmeni? Já to nevím, ale tuším, že to může mít docela dost velký vliv.
Masírování médii je věc jiná, je fakt, že řada reklam příliš přehnaně vyzdvihuje přínos toho či onoho výrobku, ať už je to potravina, služba či spotřebič. Je potřeba mít na věc svůj názor a nebrat si reklamy příliš k srdci, na druhou stranu ne nepodceňovat...
Tom

opravdu velice zajímavá

Obrázek uživatele akinka

opravdu velice zajímavá diskuze...
Jen mi stále vrtá hlavou jak to dělali naši předkové??? copak nějak mlíko rozebírali a zase skládali aby ho mohli dát dítku vhodnou kombinaci? pokud je dítě na příkrmech a má vhodné množství zeleniny ovoce, masa, vajíček,tvarohů atd. vitamínů má určitě dostatek. Samozřejmě něco jiného je dítě které je plnně závislé na mléce ....

je někde nějaký zajímavý článek o umělém mléce? nikdy jsem snad žádnou srovnávací studii nečetla...je fakt že masírovaný jsme reklamou slušně

Anna nemá pravdu

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahojte,
též se ještě zapojím do diskuse. Anna sice napsala svůj příspévek hezky a srozumitelně, bohužel v podstatné části nepravdivě - a to tehdy, když napsala, že vyjmenované složky na obalu je vlastně chemické složení mléka. To vůbec není pravda, všechny látky se do sušeného mléka přidávají. Pokud by to tak nebylo, jednalo by se o klamání spotřebitele ve smyslu článku 16 nařízení ES č. 178/2002 s milionovou pokutou pro výrobce! Navíc v "UM" je poměr jednotlivých látek přizpůsoben potřebám kojenců a malých dětí a je sestavené jen z některých složek kravského mléka, vhodně a účelně zkombinovaných.
Obecně - nikdy se na obalu ve SLOŽENÍ jakékoliv potraviny neuvádějí přirozené složky potraviny, nýbrž složky přidané a to sestupně podle poměru, v jakém byly přidány. Toto je zase podle zákona o potravinách a příslušné prováděcí vyhlášky (č. 113/2005 Sb.). Platí pro potraviny obecně, včetně doplňků stravy a tedy i kojeneckých a batolecích formulí.

Rozhodně nedoporučuji přecházet na kravské mléko před 1. rokem.

Tom

Mleko - mam ho detem redit? Ci jak pridavat do UM?

Ahoj, ja tedy zatim davam UM (pri vareni ale pouzivam normalni mleko) a take mi uz delsi dobou vrta hlavou, jak postupne prejit na mleko normalni. (Detem jsem ho davala ochutnat a chutnalo jim.)
Chci se ale zeptat (jako matka zacatecnice), kdyz budu chtit prejit na normalni mleko (nebo treba 1 davkou denne), mam plnotucne mleko redit? Pokud ano, v jakem pomeru? Nebo tady nekdo pise, ze doleva UM normalnim mlekem... Chapu to spravne? V jakem pomeru? Treba 50:50? Mym detem bude za chvilku rok a pul. Dekuji.

Dotaz na Annu

Obrázek uživatele Vladkax

taky moc děkuji za srozumitelný popis. Můžu se ještě zeptat, jestli během toho sušení nedochází k nějaké přeměně částic toho mléka? Jedna kamarádka má dvojčata alergická na UM (bolelo je tuším břicho), klasické mléko jim nevadí. Myslím, že Vy jsme tu kdysi psala o tom, jak je mléko z krabice taky v něčem "jiné" než normální z lahve. Nemůže být "něco" i v tom sušení?
Jinak článek mě velmi potěšil, já mléko ředila intuitivně, a ono to vypadá, že jsem ty holky nijak nešidila :-)
... k mlíku ale dobrý vztah nemám...

od 2 let

ahoj já jsem přestala dávat UM od 2 let, už předtím jsem dávála caro a to vypili jen někdy, postupně jsem večerní dávku ředila s mlékem z automatu až jsem se dostala na mléko obyčejné, v noci si chystám k posteli hrnek s mlékem a když je potřeba tak jen naleju do lahvičky, chlapeček se konečeně odnaučil pít v noci mlíko, protože mu studené nechutná :-) a holčička si trošičku cucne, jina kdíky za níže napsaný příspěvek od paní Anny.

Anno

Obrázek uživatele LucieR

já jsem nedávno ležela s tehdy už dvouletou Zuzkou na dětském a tam jsem dostala sprchu, že jí dávám obyč. mléko. Tak jsem se pídila a informace mám stejné, jak jsi napsala ty, leč v podstatně laickém a ne tak detailním podání. U kravského mléka jsem zůstala, jen to nebudu vyprávět při další případné hospitalizaci :-). Jedno je ovšem pravda a budiž přičteno + k UM - v kravském mléce je bílkoviny, především kazeinu více než v MM, nebo UM. Telátka potřebují rychle růst a tak je složení mléka pro ně ideální, taky ho mají od maminky, ale lidská mláďátka nepotřebují zas tolik růst, rozhodně ne tolik co telátka, za to potřebuje prostor mozek, proto je lepší snížený obsah bílkoviny - jasno v tom nemám, mám to načteno z webu, kde celkově mléku nefandí, ani jednomu :-). Jasno nemám hlavně v tom, kdy už je zbytečné tyhle poměry řešit a taky jsem měla pocit, že bílkovinu člověk právě pro vývoj mozku potřebuje, ale asi ne v tak velikém množství. Každopádně i já dík za vysvětlení a potvrzení :-).

Nedá mi to, musím vstoupit do

Nedá mi to, musím vstoupit do diskuze. Mám vystudovanou technologii mléka tuků a pracuji v oboru hodně dlouho. Z diskuse je krásně vidět jak působí reklama a lobby (výrobců, lékařů a farmaceutických firem) Už samotný pojem umělé mléko je zavádějící, nejedná se totiž o žádnou umělinu, ale o klasicky usušené kravské mléko na sprejové sušárně. Je pravda, že kojenecká výživa je vyráběna ve zvláštním režimu (jedná se především o mikrobiologii) a nemůže to teda dělat každý, ale pouze výrobní závod schváleny podle zvláštních předpisů. Sunar je nic jiného než sušené plnotučné mléko obohacené o železo. Už na škole nám říkali, že pokud se nepovede výroba Sunaru (z pohledu mikrobiologie), prodá se to jako sušené plnotučné mléko. Mléko kravské od lidského se liší hlavně bílkovinou, a to jejím absolutním množstvím (kravské má vyšší obsah) a složením (kravské má 70% kazeinu-složitá bílkovina a 30% albuminu a globulinu-jednoduché bílkoviny, u lidského je to přesně naopak)Proto se kojencům mléko ředí, známé odměrky, kdy postupně navyšujete jejich počet do stejného objemu s vyšším věkem dítěte. U více propracovaných "umělých mlék" se to řeší ještě tak, že se míchá mléko se syrovátkou (právě proto, aby se snížil obsah bílkovin a změnil poměr kazeinu k jednoduchým bílkovinám-ty obsahuje syrovátka)To, že na obalu je vypsaný nekonečný seznam látek, které jako že výrobek obsahuje, je nic jiného než jeho chemické složení. Stejný senam by mohl být uveden i na obyčejné láhvi s mlékem. Prostě světem vládnou prachy, a tak se vymýšlí různé důvody, proč nepoužívat obyčejné mléko z obchodu a jelikož na zdraví svého dítěte jsme citliví, tak nás nemusí ani dlouho přesvědčovat. A stačí tak málo, pouze zapojit logické uvažování, jak to asi dělaly generace před náma, no jednoduše. Pokud matka nemohla kojit a nebyla k dispozici kojná, tak vzali kravské nebo kozí mléko zředili vodou, převařili a dali kojenci. To jenom my jsme si nechali nabulíkovat, že potřebujeme něco speciálního. Nechci tím, ale hodit všechny do jednoho koše, existují samozřejmě jedinci, kteří mají alergii na kravskou bílkovinu a potom se celkem hodí, že je k dispozici hypoalergenní mléko, což je mléko (kravské samozřejmě), kde kazein je rozštěpený na kratší úseky, tzv. peptidy, čímž se vyřadí kazein jako alergén. Takto upravené mléko je bohužel hořké. Takže problém není v laktóze, jak tady někdo psal, ale v bílkovině. Samozřejmě existují lidé, kteří netolerují laktózu, ti nemohou kozumovat mléko jako takové, ale pouze výrobky, kde laktóza byla přeměněná na kyselinu mléčnou (zakysané výrobky, sýry, tvarohy). Takže je to na vás, co svým dětem nabídnete. Já jsem od 7 měsíců dávala klukům čerstvé pasterované plnotučné mléko, protože umím dobře počítat a nebudu obnovovat sušené mléko cca za 80 Kč/litr, když si ho mohu koupit za 15 Kč/litr. Jinak doporučuji:http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10252839638-hyde-park-ct24/212411058080223-hyde-park/, aby jste pochopili jak funguje reklam
Anna

Akina, Tom

Obrázek uživatele LucieR

Já mám právě dojem, že jde o tu bílkovinu - speciálně o kasein, kterého má lidské MM mnohem méně než je u ostatních savců a právě proto tak rychle nerosteme a vyvíjí se nám mozek. Celkově jde i o to, že vitamínové složení kravského mléka není přizpůsobeno vývoji člověka. Pozor, já nejsem propagátor UM :-). Akorát jsem nedávno v nemocnici dostala pokuř, že má dvouletá dcera si klidně pije kravské mléko, tak jsem se taky pídila (a neponaučila). Ale zase musím říct, že naše Sárinka mléka přes den vypije hodně, takže té bych pouze kravské mléko nedávala.

laktóza

Obrázek uživatele Tomáš D

To právě akinko nevím přesně, ale usuzuju podle toho, že jogurty a jiné zakysané mléčné výrobky se doporučují už od 8, možná i 7 měsíců, kdežto mléko jako takové až po roce. Možná problém tkví v množství té laktózy.
Možná někdo bude vědět víc.
Tom

Tomáši jako myslíš že to děti

Obrázek uživatele akinka

Tomáši jako myslíš že to děti nestráví nebo je to pro ně nevhodné? laktozu mají i v mateřském mléku nenatrávenou ne? já jsem totiž na tohle fakt odpověd nikde nenašla tak mě to zajímá, zatím mám prcky 8mi měsíční ale říkala jsem si že bych jim jen tak dala třeba za 2 měsíce "líznout" spíš aby ochutnali tu chut..

pro akinku

Obrázek uživatele Tomáš D

Ano, bílkovina je tam stejná, ale tady jde podle mě o mléčný cukr - laktózu. Ta je v kysaných mléčných výrobcích již natrávaná díky probiotickým bakteriím.
Tom

To je různé, záleží na

Obrázek uživatele LucieR

To je různé, záleží na dítěti. U Zuzky to bylo samovolné, doma pijeme mléko všichni třeba ke snídani a ona ho začala pít od nás a viditelně jí jelo víc než Sunar. Asi 2 měsíce před druhým rokem dostávala Sunar jen večer, když nechtěla večeři. Sárinka Sunar miluje víc, než cokoliv jiného (bez nadsázky), je to týden (je jim 28m), co jsem jí začala Sunar ředit pl. mlékem (1/3 Sunaru, zbytek normální), jen na spaní jí dávám plně Sunar. V noci to příjme v pohodě, přes den se na mě blbě tváří, ale vypije ho :D

Můžu se zeptat proč dřív

Obrázek uživatele akinka

Můžu se zeptat proč dřív mléko ne? od 7 měsíců dávám normálně jogurt - bílkovina je tam stejná ne? chápu že jsou v UM víc vitamínů ale furt je to jen umělé mléko.Do tří let mi to příjde uplně mimo...my jako děti jsme pili mléko cca od 10ti měsíců a je fakt že já jsem na mléce zavislák a manžel taky :-)

Um a kravské mléko

Obrázek uživatele Tomáš D

Ahoj Zuziko,
já jsem toho názoru, že od roka se může používat kravské mléko na vaření a pokud ho tolerují, tak postupně, od 14 - 15 měsíců začít dávat i na pití. Lepší je ale vydržet s UM do dosažení 2 let, pak už je to zbytečné.
Tom

pro Zuzika: ano, zaliji

Obrázek uživatele Ifka123

pro Zuzika:
ano, zaliji horkou vodou a tak půl napůl doliji mlékem
kamarádka se je snažila "odbýt" kakaem ..... narazila na odpor :-)
fakt to milují

Ahoj, dost se tu to tema

Obrázek uživatele Olitwins

Ahoj, dost se tu to tema opakuje. Zkus si mozna vyhledat predchozi diskuze, bude tam i neco vic....

Taky si myslim, ze nazor UM do 3 let je propagandou vyrobcu. V jinych zemich naopak vsichni s radosti vysadi UM a prechazeji v 12 mesicich na mleko (je tam zase silna agrarni "mlecna" lobby".)

Takze rozhodnuti je ve finale na rodicich....

My to delali tak, ze ve 2 letech jsem do UM zacala pridavat postupne vic a vic mleka. Ted nam budou za 3 mesice 3 roky a pijou mliko, do ktereho na ochuceni prihodim vzdy lzici jahodovyho sunaru. Do 2 let jsem davala UM, protoze jsme celkove dost hubeny, tak jsem si to zduvodnila tak, ze dohanime kalorie.

Ja kupuju plnotucne, snazim se kupovat Bio.

Holky díky moc za reakce.

Holky díky moc za reakce. Poradím se asi s pediatričkou, koukám, že co doktor, to jiný názor. Nicméně tvrzení, že do tří let mléko nedávat se mi moc nezamlouvá, "naše" generace mléko právě pila už mnohem dřív a od roka a půl normal. krupičná kaše z mléka, možná už od roka. Ale jak říkám, chápu, že někdo na to může mít jiný názor, dělat to jinak. Šlo mi hlavně o ten přechod, resp. jak to chytře nakombinovat, aby měly holky jak UM, tak kravské.
Obědvají v 11 a někdy prostě před spaním jíst nechtějí, ale zeleninu a maso mají vždy. Přes den moc nevypijí, tak jsem ráda za každou lahev, zároveň ale chápu, že dělám chybu. Pěstuju jim návyk, zejména jedné z holek.
V noci, když se probudí kolem půlnoci až 4 ranní, dávám mléko. Někdy ho dám i když se mi vzbudí po obědě třeba po 30ti minutách, dám trochu mléka a spinká spokojeně ještě hodinku - vím, že je to špatně, ale dělám to:( achjo..

No urcite to kazdy dr. poradi

Obrázek uživatele fretuska

No urcite to kazdy dr. poradi jinak. Nam zase poradila dr. (tez jsme nedonoseni o 2,5 mesice) - specialistka na nedonosence, ze ji sice nebudou mit vyrobci UM radi, ale ze od 18. mesicu, ci od 2 let klidne kravske mleko na piti. Pokud jsou deti normalne zdrave, maji prisun vitaminu v ovoci a zelenine, tak neni problem. My mame silnejsi anemii, a tam je to trosku neco jineho...

Ahoj,shodou okolností jsem

Ahoj,shodou okolností jsem byla včera s 18 měs.dětmi v poradně pro rizikové novorozece(narodili se o 2 měs.dříve,ale jinak bez problémů) a tam mi bylo řečeno,že kravské neupravené mléko se nemá podávat do tří let.Sunar je též kravské mléko,ale liší se způsobem úpravy.Nemá se dávat ani v malém množství,třeba do kaše,též nahradit Sunarem.Já to respektuji,mléko nám nechybí,ale občasnému použití při vaření se nebráním,jinak bych Sunar určitě nechala,ale vypustila bych ten polední.Výživově je pro děti určitě přínosnější nějaké maso se zeleninou.A pokud jsou děti více unavené,dala bych oběd o něco dříve.M.

Takže večer máte UM a přes

Takže večer máte UM a přes den Caro zalité vodou a přidané mléko? Tak si ho dělám já... nebo je to jen čistě caro+mléko?

já dávala od roka do vaření

Obrázek uživatele Ifka123

já dávala od roka do vaření plnotučné
od dvou let pít plnotučné a před večerním spaním vyžadovali cca 240 UM......trvá dosud(v květnu jim budou tři roky)
nevím, odkud jste, já kupuji přímo z farmy, to jim chutná www.mlekozfarmy.cz
já nedochucuji, žádné kakao, granko, nic - zvykli si se mnou pít Caro s mlékem a pokračují tak dosud a jsou na něm "závislí"
pokud ráno nemají své "tři deci" a po odpo spaní taktéž - nefungují :-) když mléko není, nemluví se mnou :-)