Skip to main content

Brácha bije sestru

Ahoj holky.Prvně mě to přišlo jako banalita,ale už si nevím rady a hlavně nevím jak se k tomu zachovat.Máme jedenáctiměsíční dvojčata holčičku a chlapečka.Oba jsou na tom vývojově podobně,už chodí za ruce,s chodítkem pěkně stojí a lezou,ale oba jsou úplně jiné povahy.Máme problém,že syn neustále dceru bije,pronásleduje jí a má z toho obrovskou radost.Ona leze a on jí třeba vleze na záda a povalí ji,nebo si hraje a on ji začne plácat po hlavě.Ta samozřejmě brečí a nedokáže mu to oplatit ani utéct.Jak se mám v těchto situacích chovat.Někdy ho plácnu přes ruku a zvyšuju hlas,ale většinou ho tím ještě podpořím v pokračování.Myslíte,že mi rozumí?Možná se to zdá jako malý problém,ale dcerka už se ho bojí jen se k ní přiblíží.Moc díky za jakoukoli odpvěď:-)

Chela jsem napsat totez, co

Obrázek uživatele Olitwins

Chela jsem napsat totez, co Vladka... Uz nas v tomto veku "jelo" kousani, tj. delala to jen jedna. Takze ta kousavka sla okamzite do pokojiku, ale nejdriv se venovala abnormalni pozornost a utesovani te poskozene...

Taky nam prospelo vyjit mezi "lidi", tj. moje dcerka general najednou zjistila, ze jsou i jini generalove a ze muze odstrkovat nebo brat hracky i nekdo ji. Byl to pro ni celkem "sok"... Cha, cha...

U nás mlátí jedna holka

Obrázek uživatele Vladkax

U nás mlátí jedna holka druhou, bylo nám doporučeno krom důrazného upozornění že se to nesmí také to, že v případě neuposlechnutí se máme intenzivně věnovat té "poškozené" aby ta útočná pochopila, že každou agresí bude ochuzena o naši přízeň. nesmí to prý dopadnout tak, že zlobivé dítě získá většinu pozornosti, to ho jen utvrdí v tom, že to dělá správně. Přeji pevné nervy....

Tohle je hra na to, kdo déle

Tohle je hra na to, kdo déle vydrží. Chlapečkovi je potřeba dát jasně najevo, že tudy cesta nevede. V tomto období je to celkem častý problém,děti maximálně využívají svých možností a dvojče je prostě nejblíž. Pěstujte pozitivní kontakty dětí, koupání, hraní, dovádění a v případě probléje dejte od sebe, časem chlapec pochopí následek.
Přeji hodně trpělivosti.
Gábina

Dát jasně najevo, že to nesmí

Dobrý den,
je to určitě velmi nepříjemné a nepovažovala bych to za malý problém. Musíte dát chlapečkovi zcela jasně najevo, že sestřičku bít nesmí. Zkuste si vymyslet nějakou větu typu: "Tohle nesmíš dělat, to Aničku, Barunku,... bolí!" nebo něco podobného a opravdu zvýšit hlas a hlavně podpořit mimikou, že to myslíte vážně. Měl by si s tou větou pak spojit i vaši nespokojenost.
Snažte se mu ve výpadech po sestřičce zabránit tím, že když zachytíte blížící se střet, tak dcerku vezmete do náruče a třeba s ní odejdete do vedlejší místnosti, pokud máte takovou možnost (ale pozor, aby se kloučkovi zatím nic nestalo).
Důležité je, aby mu v těchto případech dali i ostatní členové rodiny (hlavně tatínek, prarodiče,...) najevo, že se zlobí a pokud možno použili stejnou větu jako vy.
Udělejte raději i opatření v tom smyslu, že proberete hračky, aby mezi nimi nebylo něco ostrého, tvrdého,... aby klouček malou neporanil, kdyby se rozhodl vyzkoušet, jestli jí může i něčím praštit.
Pokud vám aspoň jedno z dětí vydrží bez řevu a odporu v ohrádce (mám na mysli spíš děvčátko), tak je můžete i takto v momentě, kdy je nebo by mohlo být potřeba, na chvilku oddělit.
Hlavně je potřeba dávat oběma dětem najevo lásku a naopak je hodně (až třeba přehnaně) chválit, když jsou na sebe hodné. Učte je "udělej malá", "pošli nebo dej pusu",... a když jsou na sebe hodní, měli by cítit, že vy jste spokojená.
Asi je normální, že se sourozenci občas perou, a vaše děti jsou ještě maličké, tak se nebojte, že to musí nutně znamenat problémy v jejich sourozeneckém vztahu, jen bych určitá opatření podle toho, co píšete, asi raději přijala.
Doufám, že se to zlepší :-)))
Hodně zdraví a hezké svátky jara
Milada, lektorka CP